Πατερικά

† Μητροπολίτου Εδέσσης Χρυσοστόμου, ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΕΓΙΝΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ

εικόνα άρθρου: † Μητροπολίτου Εδέσσης Χρυσοστόμου,  ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΕΓΙΝΕΣ, ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΧΙ

Ο Χριστός δεν ντρέπεται να έχει εμάς τους αμαρτωλούς ως παιδιά του και εμείς ντρεπόμαστε να έχουμε Αυτόν ως Πατέρα και Θεό μας;”


Ένας πατέρας συμβούλευε πάντοτε τον νεαρό γιο του να διαβάζει και να εργάζεται για να προοδεύσει στη ζωή του και να γίνει σωστός άνθρωπος και άξιος οικογενειάρχης. Ο γιος του όμως ήτο φυγόπονος, άτακτος και ανυπάκουος και ο πατέρας του έλεγε πάντοτε: «Εσύ, παιδί μου, δεν πρόκειται να γίνεις άνθρωπος».
Κάποια ημέρα ο γιος, μη αντέχοντας την πατρική κηδεμονία και το οικογενειακό περιβάλλον, εγκατέλειψε γονείς και σπίτι και έφυγε στην πρωτεύουσα για να βρει την τύχη του. Πώς όμως ήλθαν οι περιστάσεις, έγινε Νομάρχης και διωρίστηκε μάλιστα και στη νομαρχία της πατρίδας του.

Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, δίδει εντολή σε δύο αστυνομικούς να πάνε στο χωριό του, να συλλάβουν τον γέρο πατέρα του και να τον οδηγήσουν με χειροπέδες στο γραφείο του, πράγμα που έγινε. Ο νομάρχης με ύφος αυστηρό και απειλητικό, απευθύνεται προς τον γέροντα πατέρα του, που έτρεμε από φόβο και αγωνία, και του λέγει:

– Ποιος είμ’ εγώ; Με γνωρίζεις;

– Όχι δε σας γνωρίζω κ. Νομάρχη, του είπε ο πατέρας του.

– Για άνοιξε τα μάτια σου και πρόσεχέ με καλά. Είμαι εκείνος που έλεγες κάποτε ότι δεν πρόκειται να γίνει άνθρωπος.

– Καλό μου παιδί, εσύ είσαι; Ο γιος μου; Καλά έλεγα εγώ ότι δεν πρόκειται να γίνεις άνθρωπος. Νομάρχης έγινες, αλλά άνθρωπος δεν έγινες. Διέταξες αυτούς του δύο αστυνομικούς να συλλάβουν και να δέσουν τον πατέρα σου και να τον φέρουν εδώ σαν κακούργο και εγκληματία!…. Ντροπή σου…

Σχόλια:  

  • Ο Χριστός δεν ντρέπεται να έχει εμάς τους αμαρτωλούς ως παιδιά του και εμείς ντρεπόμαστε να έχουμε Αυτόν ως Πατέρα και Θεό μας;
  • «Ου το του γεγονότος μεγέθει, αλλά τη του αμαρτάνοντος αξία την αμαρτίαν μετρούσιν άπαντες…» (ι. Χρυσόστομος)

Ανθολογία Ανεκδότων Τόμος Α΄
Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
Έδεσσα, 1995

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Το Συναξάρι του Αγίου Μεθοδίου του Ομολογητή, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. “Τῆς Ὀρθοδοξίας λύρα τερπνή, καί τῆς Ἐκκλησίας, ὑποβάθρα θεοπαγής, ὤφθης Ἱεράρχα, εἰκονομάχων θράσος, εἰς γῆν κατεδαφίσας, Πάτερ Μεθόδιε” (Μεγαλυνάριον) (Εορτάζει στις 14 Ιουνίου)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.