Πατερικά

† ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΣΗΚΩΤΟΣ

εικόνα άρθρου: † ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΕΔΕΣΣΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΣΗΚΩΤΟΣ

«…δοκίμασε όλους τους σταυρούς χωρίς να βρει ούτε ένα κατάλληλο γι’ αυτόν…»


Ένας φτωχός και ταλαιπωρημένος άνθρωπος μετά από οδοιπορία πολλών ημερών έφτασε σε μια πόλη. Εκεί βρήκε κάποια στέγη για να περάσει τη νύκτα του. Όπως ήταν κατάκοπος από την κούραση κοιμήθηκε γρήγορα παραπονούμενος στο Θεό ότι του έδωκε πολύ βαρύ σταυρό στη ζωή του. Στον ύπνο του είδε ένα περίεργο όνειρο. Είδε ότι βρισκόταν σε μια μεγάλη αίθουσα. Γύρω γύρω στους τοίχους βρισκόντουσαν πολλοί σταυροί. Μεγάλοι, μικροί, πέτρινοι, μαρμάρινοι, ξύλινοι, μαλαματένιοι κλπ. Και τότε άκουσε μια μυστηριώδη φωνή να του λέγει:

        «Άνθρωπέ μου, αν νομίζεις ότι ο σταυρός που σηκώνεις ως τώρα είναι πολύ βαρύς για σένα, άφησέ τον και διάλεξε όποιον θέλεις». Και ο ταξιδιώτης σηκώθηκε κι άρχισε να δοκιμάζει τους σταυρούς. Ο πρώτος ήταν βαρύς, βαρύτατος. Ο δεύτερος ήταν ασήκωτος. Ο τρίτος είχε αιχμηρές προεξοχές, που του τρυπούσαν το σώμα. Έτσι δοκίμασε όλους τους σταυρούς χωρίς να βρει ούτε ένα κατάλληλο γι’ αυτόν. Σε μια γωνιά όμως διέκρινε ένα πεταμένο σταυρό. Τον σηκώνει. Τον ζυγίζει στα χέρια του, και γεμάτος χαρά λέγει: «Να αυτός είναι στα μέτρα μου! Αυτόν θα πάρω». Τον κυτάζει καλά και τι νομίζετε ότι ανακάλυψε: Ήταν ο σταυρός του, ο σταυρός που κρατούσε ως την ώρα που ξάπλωσε για να κοιμηθεί.

Σχόλια:  

  • Μάλιστα αγαπητοί μου, ο καλός Θεός, δεν επιτρέπει δοκιμασίες βαρύτερες και περισσότερες απ’ όσες μπορούμε να σηκώσουμε. Το λέγει καθαρά το Ευαγγέλιό του. «Ουκ εάσει υμάς πειρασθήναι υπέρ ο δύνασθε»  (Α΄ Κορ. ι,13).
  • Εάν εμείς, που είμαστε μικροί και αδύναμοι, δεν δίδομε στο παιδάκι μας φορτίο μεγαλύτερο από τις δυνάμεις του, πόσο μάλλον ο ουράνιος Πατέρας μας δεν επιτρέπει θλίψεις και στενοχώριες, δοκιμασίες και πειρασμούς μεγαλύτερους από την αντοχή μας.

«Πριν σου στείλει ο Θεός το Σταυρό που σηκώνεις,
τον κοίταξε με τα πάνσοφα μάτια Του
τον εξέτασε με τη Θεία λογική Του
τον έλεγξε με την απέραντη δικαιοσύνη Του
τον θέρμανε στην γεμάτη αγάπη καρδιά Του
τον ζύγισε καλά με τα στοργικά Του χέρια
μην τυχόν και πέσει βαρύτερος από την αντοχή σου
και αφού υπολόγισε το θάρρος και τη δύναμή σου
τον ευλόγησε και τον επίθεσε στους ώμους σου.
Μπορείς να τον σηκώσεις.  Μη φοβάσαι!
Άνθρωπε κράτησέ τον και ανέβαινε
από τον Γολγοθά προς την Ανάσταση».

Ανθολογία Ανεκδότων Τόμος Α΄
Έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας
Έδεσσα, 1995

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Αφιερώματα

17 Ιούν

Ο Όσιος Υπάτιος εν Ρουφινιαναίς, η διακοπή κοινωνίας και οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Γράφει ο Αθανάσιος Μπόλλας Τι έκανε ο Όσιος Υπάτιος, όταν ο Νεστόριος άρχισε να κηρύττει αιρετικά; Τι έπραξε, όταν ο Επίσκοπός του τον εμπόδιζε να αντιδράσει στην ειδολωλατρεία, λέγοντάς του «εσύ είσαι μοναχός, κάθισε και ησύχαζε»;

Η Κυριακή των Αγ. Πατέρων και οι σημερινή εκκλησιαστική κατάσταση [mp3 2020]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. “Οἱ πιστοί Χριστιανοί, δέν ἀνεχόμαστε νά βλέπουμε τόν ξεπεσμό τῶν ἐκκλησιαστικῶν ἀρχόντων, στήν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ” (π.Νικόλαος Μανώλης)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.