εικόνα άρθρου: 2016-2020: Άγιο Όρος και η αλλοίωση της Ορθοδόξου Πίστεως (Μέρος ΣΤ΄)

Κεφάλαιο 7. Επικείμενη επίσκεψη του Πάπα σε Ελλάδα και Κύπρο

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στα τέλη του 2019, δημοσίευμα στον εκκλησιαστικό τύπο αποκάλυπτε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή, σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον και το Βατικανό, προετοίμαζαν πυρετωδώς επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μακεδονία μέσα στο 2020. Ταυτόχρονα, το ίδιο δημοσίευμα σημείωνε ότι, εφόσον υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες, δεν αποκλειόταν να πραγματοποιηθεί ταξίδι αστραπή του Πάπα στο Άγιο Όρος και σε συγκεκριμένη Αγιορείτικη Μονή, η αδελφότητα της οποίας ταυτιζόταν απολύτως με την πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας αλλά και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απηύθυναν προσκλήσεις στον Πάπα Φραγκίσκο για επίσκεψη στην Ελλάδα και την Κύπρο αντίστοιχα. Ο Πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του επιβεβαίωσε με ικανοποίηση την πρόθεσή του να επισκεφθεί και τις δύο χώρες.

Όμως, σχετικά με την επικείμενες επισκέψεις του αντίχριστου Πάπα στην Ελλάδα και την Κύπρο (και υπό κατάλληλες συνθήκες ακόμα και σε συγκεκριμένη Αγιορείτικη Μονή), το Άγιο Όρος παρέμεινε σιωπηλό, άφωνο και αδρανές. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια η Αθωνική Μοναστική Πολιτεία φαίνεται να αλλάζει πλήρως στάση ως προς την αντιμετώπιση του αντίχριστου Πάπα και των αιρετικών Παπικών, καθώς ένας Ηγούμενος Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους συμπροσευχήθηκε με τους αιρετικούς Παπικούς σε Παπικό Αββαείο (Οκτώβριος 2019), ενώ Ηγούμενος έτερης Αγιορείτικης Μονής σε ομιλία του (Νοέμβριος 2019) απέφυγε να καταδικάσει την υποδοχή του Πάπα Ιωάννη Β’ από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο στην Αθήνα το 2001. Ακολούθως, παρατίθενται τα σχετικά γεγονότα κατά χρονολογική σειρά:


Α. Επίσημη επίσκεψη Πάπα Φραγκίσκου σε Ελλάδα/Κύπρο και υπό κατάλληλες συνθήκες σε Ιερά Μονή του Αγίου Όρους 

α) Επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

i. [18/11/2019] Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε επίσημη επίσκεψή του στο Βατικανό, απευθύνει πρόσκληση προς τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Κύπρο μέσα στο 2020 και ο Πάπας Φραγκίσκος αποδέχεται την πρόσκληση με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

ii. [07/05/2020] Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, απευθύνει εκ νέου πρόσκληση στον Ποντίφικα για πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης του στην Κύπρο, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο Πάπας Φραγκίσκος απαντά ότι είναι δική του χαρά και υποχρέωση να επισκεφθεί το ταχύτερο δυνατόν μια χώρα, όπως η Κύπρος.

β) Επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα και υπό κατάλληλες συνθήκες σε Ιερά Μονή του Αγίου Όρους

Τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2020, ο Πάπας Φραγκίσκος προσκλήθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας αντίστοιχα, για να επισκεφθεί την Ελλάδα. Όμως, το μυστικό παρασκήνιο και οι πυρετώδεις προετοιμασίες αυτής της επίσκεψης είχαν ήδη ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Συγκεκριμένα:

i. [Δεκέμβριος 2019] Δημοσίευμα στην εφημερίδα «Στύλος Ορθοδοξίας» αποκαλύπτει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Αρχιεπισκοπή σε συνεργασία με την Ουάσιγκτον και το Βατικανό προετοιμάζουν πυρετωδώς επίσημη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μακεδονία μέσα στο 2020, με σκοπό την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και ειδικά του προγράμματος στα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Το άρθρο υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου θα ξεκινήσει από τον αρχαιολογικό -προσκυνηματικό χώρο των Φιλίππων, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, ενώ το πρόγραμμα θα συμπεριελαμβάνει τον Λαγκαδά, τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια, Θεσσαλικές πόλεις, την Αθήνα και την Κόρινθο. 

Επιπρόσθετα, πολλά ερωτηματικά και ανησυχία προκαλεί η αποκάλυψη του δημοσιεύματος, η οποία αναφέρει ότι, εάν υπάρξουν κατάλληλες συνθήκες, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί επίσκεψη αστραπή του Πάπα Φραγκίσκου στο Άγιο Όρος σε συγκεκριμένη Αγιορείτικη Μονή, η αδελφότητα της οποίας ταυτίζεται απολύτως με την πολιτική του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ii. [14/01/2020] Γίνεται η επιβεβαίωση των πληροφοριών που αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μακεδονία, καθώς ο πάλαι ποτέ υπουργός Γεώργιος Καλαντζής κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Επιμελητηρίου Καβάλας, παρουσία και του μητρ. Φιλίππων Στεφάνου, αναφέρεται στη σχεδιαζόμενη επίσκεψη, παρουσιάζοντας ακόμα και λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την παραμονή του Πάπα στην Καβάλα. Άξιο αναφοράς είναι ότι η Ι.Μ. Φιλίππων δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση διάψευσης, ούτε ο επιχώριος Ιεράρχης αντέδρασε στα λεγόμενα του πρώην υπουργού Γ. Καλαντζή.

iii. [13/05/2020] Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, τονίζει ότι προσβλέπει στην επίσκεψή του στη Ελλάδα μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν και προτείνει στον Ποντίφικα, κατά την επόμενη επίσκεψή του στην Ελλάδα να επισκεφθεί πόλεις που βρίσκονται στο επίκεντρο των πρώτων χρόνων του Χριστιανισμού, ακολουθώντας τα βήματα του Αποστόλου Παύλου.

iv. [20/07/2020] Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, επαναλαμβάνει την πρόσκληση προς τον Πάπα να επισκεφθεί τη χώρα μας το 2021. Ο Ποντίφικας αποδέχεται την πρόσκληση, ευελπιστώντας ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν τελικά την υλοποίηση του ταξιδιού.

Δυστυχώς, το Άγιο Όρος ως σήμερα δεν έχει καταδικάσει την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα, στην Κύπρο και υπό κατάλληλες συνθήκες ακόμα και σε συγκεκριμένη Ιερά Μονή του Αγίου Όρους και δεν έχει λάβει καμία θέση. Όμως, η επίσκεψη του Ποντίφικα και τα άνομα σχέδια των πολιτικών και θρησκευτικών αρχόντων έμελλε να ακυρωθούν τουλάχιστον για το έτος 2020, εξαιτίας της απαγόρευσης μετακινήσεων και των μέτρων προστασίας (λόγω της λεγόμενης «πανδημίας» του κορωνοϊού), καθώς και των καταστροφών που επήλθαν στο Άγιο Όρος λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, που έλαβαν χώρα τον Απρίλιο του 2020.


B. Αποδοχή Ηγουμένων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους προς τους αιρετικούς Παπικούς

Η Αθωνική Μοναστική Πολιτεία φαίνεται να αλλάζει στάση ως προς τον αντίχριστο Πάπα και τους αιρετικούς παπικούς, καθώς ένας Ηγούμενος Ιεράς Μονής του Αγίου Όρους απέφυγε να καταδικάσει την υποδοχή του Πάπα Ιωάννη Β’ στην Αθήνα το 2001 από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ Ηγούμενος έτερης Ιεράς Μονής συμπροσευχήθηκε με τους αιρετικούς Παπικούς σε Παπικό Αββαείο. Αναλυτικά:

α) [23/10/2019] Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ (στα πλαίσια των εκδηλώσεων «ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2019» εντός του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου του Δήμου Αγίου Δημητρίου Αττικής), στην ερώτηση που του τέθηκε: «Πού δεν έκανε υπακοή ο μακαριστός Σεραφείμ και δεν υποδέχθηκε τον Πάπα και πού έκανε υπακοή ο μακαριστός Χριστόδουλος και υπεδέχθη τον Πάπα;», απέφυγε να απαντήσει και να καταδικάσει την επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα το 2001. Επιπλέον καταφέρθηκε εναντίον αυτών που ορθά και απολύτως δικαιολογημένα προσπαθούν να ελέγξουν τους Επισκόπους που διαστρέφουν την Ορθόδοξη Πίστη, καθώς ανέφερε ότι «αυτοί που θέλουν να κατακρίνουν Επισκόπους και διάφορους, αυτοί δεν κρίνουν τον εαυτό τους» και ότι «έχουν πολύ μεγάλο εγωισμό»:

«Δεν ήρθαμε εδώ να κρίνουμε μεμονωμένα και συγκεκριμένα πρόσωπα της διοικούσης Εκκλησίας. Εμείς ήρθαμε να πούμε τι λέει ο λόγος του Θεού».

«Αυτοί που θέλουν να κατακρίνουν Επισκόπους και διάφορους, αυτοί δεν κρίνουν τον εαυτό τους. Και αυτό είδα σε πολλούς ανθρώπους που κατακρίνουν τους εκκλησιαστικούς ταγούς, ότι έχουν πολύ μεγάλο εγωισμό και είναι σκληροί άνθρωποι και δυστυχώς εφαρμόζουν, τι εφαρμόζουν; Είναι αυστηροί στους άλλους και επιεικείς στον εαυτό τους».

β) [12/11/2019] Ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος Αλέξιος, ο Ιερομόναχος π. Θεόφιλος Παντοκρατορινός (ο οποίος είχε διατελέσει αρχιγραμματέας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους για πολλά χρόνια στο παρελθόν) και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχαν μαζί με αιρετικούς παπικούς στον Εσπερινό που τελέστηκε κατά τον λατινικό ρυθμό στο Παπικό Αββαείο Notre-Dame de Saint-Rémy στο Rochefort.


Γ. Ομολογητές Καθηγούμενοι του παρελθόντος καταδικάζουν την αίρεση του παπισμού

Οι αντιπατερικές και αντορθόδοξες ενέργειες ενός αριθμού Καθηγουμένων και Πατέρων του Αγίου Όρους έναντι των αιρετικών Παπικών και του αντίχριστου Πάπα, μας κάνουν να αναπολούμε ακόμα πιο έντονα την ομολογιακή παρρησία και μαρτυρία φωτισμένων Καθηγουμένων και Γεροντάδων του Αγίου Όρους του παρελθόντος.

Ένα τέτοιο παράδειγμα Ορθόδοξης Ομολογίας και μαρτυρίας αποτελούσε και ο όσιος Καθηγούμενος της Ι. Μονής Κωνσταμονίτου Γέρων Αγάθων, ο οποίος δήλωνε δημόσια προς πάσα κατεύθυνση με ξεκάθαρο λόγο και χωρίς περιστροφές ότι ο παπισμός είναι αίρεση και ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ορθοδοξία. Ταυτόχρονα, υπογράμμιζε ότι μόνο δύο παρατάξεις υπάρχουν στον Ουρανό, ο Παράδεισος και η Κόλαση, ενώ με ανείπωτη θλίψη περιέγραφε τον αντορθόδοξο και ανήκουστο εναγκαλισμό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο, που έλαβε χώρα στις 30 Νοεμβρίου 2006 μέσα στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Επιπρόσθετα, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Κωνσταμονίτου δεν σταματούσε να υπενθυμίζει ότι Άγιοι Πατέρες πήρανε ξεκάθαρη θέση ως προς τον Παπισμό το 1054 και τόνιζε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία συζήτηση με τον Πάπα. 

Ταυτόχρονα, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ο όσιος πνευματικός του, Γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα, του είχε αποκαλύψει ότι για τα υψηλά εκκλησιαστικά κλιμάκια η ένωση με τους Παπικούς είχε ήδη γίνει. Παρατίθεται το σχετικό απόσπασμα από μια χαρακτηριστική ομιλία του ομολογητού Καθηγουμένου της Ι.Μ. Κωνσταμονίτου, Γέροντα Αγάθωνα, η οποία δόθηκε σε σύναξη κατηχητικού μαθήματος του πνευματικού του τέκνου, μακαριστού πρωτοπ. Νικολάου Μανώλη στον Ιερό Βυζαντινό Ναό Προφήτου Ηλιού Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2008 (πριν ακόμα διωχθεί ο π. Νικόλαος Μανώλης από τον Ιερό Ναό για θέματα Ορθοδόξου Πίστεως):

«Καθηγούμενος Ι.Μ. Κωνσταμονίτου Γέρων Αγάθων: – Το θέμα του Πάπα… Ο Πάπας λίγο-πολύ, όλοι σας νομίζω γνωρίζετε ότι είναι αίρεσις, δεν έχει σχέση καμία με την Ορθοδοξία από το Σχίσμα που έγινε το 1054. Οι Πατέρες κάνανε τις Συνόδους, πήρανε θέση, οπότε δεν έχουμε καμία σχέση. Πολύ καλά γνωρίζετε, δύο παρατάξεις υπάρχουν επάνω στον Ουρανό: Ή Παράδεισος ή Κόλαση. Μεσάζων δεν υπάρχει. Ή θα είσαι Ορθόδοξος, εάν δεν είσαι Ορθόδοξος, είσαι για την Κόλαση, δεν υπάρχει σωτηρία. Αυτά είναι ξεκάθαρα. Όχι ημίμετρα, αυτά που γίνονται σήμερα με τον (σ.σ. Πατριάρχη Βαρθολομαίο), που τα κάνει πλακάκια και σάλτσα, ας πούμε… Τα κάνει και σάλτσα… Ήρθε στο Άγιο Όρος (ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος), πριν πάει ο Πάπας…

π. Νικόλαος Μανώλης: – Στον Άγιο Ανδρέα (σ.σ. Επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στο Φανάρι στις 30 Νοεμβρίου 2006).

Καθηγούμενος Ι.Μ. Κωνσταμονίτου Γέρων Αγάθων: – Μπράβο. Για να καλύψει… Μετά; Πού να παρουσιαστεί; Τι να πει…; Τι να πει…; Όταν βγήκε από την Αγία Τράπεζα, πήγε αγκάλιασε τον Πάπα… Ήμουν έξω (σ.σ. από το Άγιο Όρος) και τον είδα στην τηλεόραση προσωπικά, ο ίδιος. Το είδα προσωπικά, τρία εικοσιτετράωρα είχα να κοιμηθώ. Όταν τον είδα να βγαίνει από την Αγία Τράπεζα και να πάει να αγκαλιάζει τον Πάπα, μέσα μου λέω, αυτός ίχνος, μα ίχνος δεν είχε από την Αγία Τράπεζα, εκεί μέσα που βρισκόταν. Όχι κάτι, έστω και το ελάχιστο, δεν θα έκανε αυτή την κίνηση. Είναι φοβερό… Φοβερό… Φοβερό… Ή Κόλαση ή Παράδεισος, δεν υπάρχει άλλη λύση. Εφόσον δεν είσαι με την Ορθοδοξία, δεν το συζητάμε. Να κάνουνε τι; Εν ονόματι του πασάλειμμα «αγάπη»… Με ποιον; Θα με κοροϊδέψεις εμένα, τον Θεό θα τον κοροϊδέψεις; Τους Αγίους Πατέρες θα τους κοροϊδέψεις; Οι Πατέρες πήραν θέση, από το 1054 πήραν θέση, χωρίσαν τα τσανάκια τους. Ορθοδοξία και Καθολικούς. Ο Πάπας; Ε, δεν το συζητάμε, δεν το συζητάμε, δεν υπάρχει συζήτηση. Δεν το συζητάμε. Τώρα όμως, με τις κινήσεις αυτές, πάει τώρα να κάνει πασαλείμματα, σε ποιον;

π. Νικόλαος Μανώλης: – Η ένωση έγινε στην Ορθοδοξία

Καθηγούμενος Ι.Μ. Κωνσταμονίτου Γέρων Αγάθων: – Σ΄ αυτούς, όπως μου είπε ο δικός μου ο Γέροντας, ο δικός μου ο Γέροντας είναι στην Αμερική, ο πατήρ Εφραίμ. Εμένα μου είπε ότι: «Γι΄αυτούς» μου λέει «η ένωση έγινε». Απλούστατα, προσπαθούν από το εκατό, στα ενενήντα, στα ογδόντα, στα εβδομήντα, στα εξήντα…

π. Νικόλαος Μανώλης: – Να μην υπάρχουν αντιδράσεις.

Καθηγούμενος Ι.Μ. Κωνσταμονίτου Γέρων Αγάθων: – Να έχουν πιο λίγες αντιδράσεις. Ξέρουν ότι θα υπάρχουν αντιδράσεις, δεν το συζητούμε. Αλλά προσπαθούνε να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις».

(Συνεχίζεται)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
2016-2020: Άγιο Όρος και η αλλοίωση της Ορθοδόξου Πίστεως
Μέρος Α΄:
Κεφάλαιο 1. Ψευδοσύνοδος της Κρήτης (Ιούνιος 2016)
Μέρος Β΄:
Κεφάλαιο 2. Ψευδοαυτοκέφαλο των Ουκρανών Σχισματικών (Ιανουάριος 2019)
Μέρος Γ΄:
Κεφάλαιο 3. Συμπροσευχές με αιρετικούς και αλλόθρησκους
Κεφάλαιο 4. Διακοπή Μνημόνευσης (Ιεροκανονική Αποτείχιση)
Μέρος Δ΄:
Κεφάλαιο 5. Δίωξη Γέροντος Γαβριήλ και Ομολογητών Πατέρων
Μέρος Ε΄:
Κεφάλαιο 6. Μασκοφορία, επιβολή κυβερνητικών μέτρων και Κατάργηση Αυτοδιοικήτου

Σχετικά άρθρα

Ο Πύρινος Άγιος – Ηλίας ο Θεσβίτης (του Φ. Κόντογλου) [ΒΙΝΤΕΟ 2015]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. "Προφῆτα καὶ προόπτα τῶν μεγαλουργιῶν τοῦ Θεοῦ, Ἠλία μεγαλώνυμε, ὁ τῷ φθέγματί σου στήσας τὰ ὑδατόῤῥυτα νέφη, πρέσβευε ὑπὲρ ἡμῶν, πρὸς τὸν μόνον φιλάνθρωπον" (Κοντάκιον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.