Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

0
641

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος οι γιατροί να στοχοποιηθούν ότι αναπτύσσουν σχέσεις αλληλεξάρτησης με τις φαρμακευτικές εταιρείες

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό;

Ελένη Καμπούρη

Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η προσφορά της ιατρικής κοινότητας στον άνθρωπο και ιδιαιτέρως ο τομέας έρευνας και μελέτης. Πρόκειται για θεάρεστο διακόνημα και λειτούργημα το οποίο βρίσκει τη θέση που του ταιριάζει στην ορθόδοξη πίστη. Αρκεί να σκεφτούμε πόσοι πολλοί Άγιοι της Ορθοδοξίας μας ήταν γιατροί. Όμως, όπως όλα τα επαγγέλματα, έτσι κι εδώ ακόμη περισσότερο χρειάζεται η οικονομική ενίσχυση η οποία λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη παραγωγής υπηρεσιών και φαρμάκων που βοηθούν το μεγάλο αγαθό της υγείας.

Το κράτος ποτέ δεν υποστήριξε τη δια βίου εκπαίδευση των γιατρών μετά από την αποφοίτηση τους από την ιατρική σχολή. Θα έπρεπε να καλύψουν δυσανάλογα, με την οικονομική τους κατάσταση, ποσά με σκοπό να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους στο επιστημονικό τους πεδίο ή κάνοντας έρευνες και μελέτες. Το κενό αυτό ήρθαν να καλύψουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης, παρακολούθησης κλπ. στα επιμορφωτικά σεμινάρια-συνέδρια (ελληνικά, ευρωπαϊκά, διεθνή), στα οποία συμμετέχουν οι γιατροί θέλοντας να επιμορφωθούν, καθώς επίσης και στο σημαντικό κομμάτι της έρευνας και των διάφορων μελετών.

Ελλοχεύει όμως ο κίνδυνος οι γιατροί να στοχοποιηθούν ότι αναπτύσσουν σχέσεις αλληλεξάρτησης με τις φαρμακευτικές εταιρείες και ότι είναι “υποχρεωμένοι” να συνταγογραφούν αποκλειστικά σκευάσματα των συγκεκριμένων εταιρειών, ως αντίτιμο στην “παροχή” που τους δόθηκε.

Να σημειωθεί βέβαια πως από τον φόβο υποτιθέμενου “χρηματισμού” προς τους λειτουργούς υγείας, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν πρόσφατα θεσπίσει από τον επίσημο κλάδο τους, έναν “κώδικα δεοντολογίας”, σύμφωνα με τον οποίο θα καθορίζονται οι σχέσεις τους με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Ο κώδικας αυτός θα πρέπει να τηρείται απαρέγκλιτα και όποιες οικονομικές δοσοληψίες υπάρχουν με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς υγείας, οφείλουν να είναι ξεκάθαρες, δημοσιοποιημένες και καθόλα νόμιμες.

Προκύπτει όμως εύλογα το ερώτημα: Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό; Αυτό καλείται μάλλον να μας το αποδείξει ο κάθε γιατρός, φαρμακοποιός, ερευνητής κλπ, που γίνεται δέκτης μιας τέτοιας επιμορφωτικής προσπάθειας και οφείλει να αποδείξει με τις πράξεις του, πρώτα μάλλον στην ίδια του τη συνείδηση και κατόπιν στο ευρύτερο επαγγελματικό και κοινωνικό του περιβάλλον, αν μπορεί να βρει την ισορροπία στη σχέση αυτή που αναπτύσσει. Το πρόβλημα εξάλλου δεν είναι τα χρήματα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο τα διαχειριζόμαστε. Αυτό συμβαίνει με τα πάντα. Το μαχαίρι το χρησιμοποιούμε για να κόψουμε ψωμί, αλλά δυστυχώς κάποιοι το χρησιμοποιούν και για φόνο.

Εύκολα θα μπορούσαμε να κατηγορήσουμε κάποιον ότι χρηματίζεται. Δύσκολα ίσως να το αποδείξουμε. Ας μην είμαστε γρήγοροι στη συκοφαντία. Ας είμαστε καλύτερα αμείλικτοι με τον εαυτό μας και ας έχουμε όμως κατά νου ότι οι ημέρες είναι πονηρές. Έχοντας διαβάσει και έχοντας ακούσει όλες αυτές τις μέρες, και όχι μόνο, τόσες πολλές πληροφορίες για ίντριγκες και χρηματισμούς, αναρωτιόμαστε αν οι επαγγελματικές αυτές συνεργασίες είναι όντως αγαστές και τίμιες. Το ευχόμαστε ολόψυχα προς όφελος της δημόσιας υγείας και του γενικού καλού. 

Τελικά γιατί η Ελληνική Πολιτεία δεν στέκεται-όσο θα έπρεπε- αρωγός στην προσπάθεια της ιατρικής κοινότητας, χρηματοδοτώντας τις έρευνες και τις μελέτες της, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πελατειακές σχέσεις που πιθανόν να αναπτύσσονται μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών και της ιατρικής κοινότητας;

Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας αναρωτιέται αν όλος αυτός ο εγκλεισμός που υποστήκαμε ήταν όντως θεμιτός και αν τα νούμερα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα των νοσούντων και των νεκρών, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εμείς, βάζοντας καλό λογισμό, ελπίζουμε ότι αυτοί οι οποίοι αποφάσισαν κάτι τέτοιο, είχαν όντως καλή πρόθεση και όχι ωφελιμιστική διάθεση προς ανίερους σκοπούς. Η ανάγκη μας για καλή υγεία ας ευχηθούμε να μην γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης των μεγάλων πολυεθνικών της φαρμακοβιομηχανίας. 

Κι επειδή η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία, ας ευχηθούμε, όλα αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά να χρησιμοποιούνται και να διατίθενται για τον σκοπό για τον οποίον δόθηκαν. 

Διαβάσαμε στο https://crashonline.gr/ :


Ατελείωτα τα ποσά από τις φαρμακευτικές εταιρείες στους λοιμωξιολόγους

[……]

Με αυτές τις φαρμακοβιομηχανίες που αύριο θα μας δώσουν το εμβόλιο ή την συγκεκριμένη θεραπεία των φαρμάκων που παράγουν οι ίδιες. Ας θυμηθούμε ότι το 2009 η χώρα αγόρασε μερικά εκατομμύρια εμβολίων για την προηγούμενη πανδημία του H1N1 και τελικά μόλις 300.000 εμβόλια χρησιμοποιήθηκαν. Είναι λογικό να δημιουργούνται ερωτήματα αν ο φόβος που κάλυψε την κοινωνία μας και η καραντίνα έπρεπε να συμβούν σε τέτοιο βαθμό ενώ προκύπτουν και ερωτήματα εάν αυτοί που την πρότειναν και την επέβαλλαν δεν είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους συμφέροντα και όχι την προστασία των πολιτών.

Δείτε χαρακτηριστικά το επόμενο κύμα των διάφορων χρηματοδοτήσεων σε μέλη της επιτροπής όπως οι κ. Τσιόδρας, Σύψας κλπ.:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Oι μάσκες έπεσαν κ. Τσιόδρα
– Συγχαρητήρια στον κ. Τσιόδρα, και εις άλλα με υγεία…
– Φρίκη! Ευχές Βαρθολομαίου σε Τσιόδρα!
– Ο κ.Σωτήρης Τσιόδρας πριν λίγες μέρες μας ξάφνιασε δυσάρεστα, υιοθετώντας μία αινιγματική και διφορούμενη στάση
– Με τον Χριστό ή με την μασωνοκίνητη Νέα Εποχή του Αντιχρίστου;
– Ο Ευαγγελάτος «έβαλε» τη δικαστική τήβεννο και καταδίκασε όποιον αρνηθεί να εμβολιαστεί
– Αν δεν μπορεί η κ. Κεραμέως να σεβαστεί τον Χριστό στον Οποίο ορκίστηκε, ας σεβαστεί τον ελληνικό λαό
– Αρχή διατήρησης αποεκκλησιαστικοποίησης!
– ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΑ: Τζόκοβιτς και εμβολιασμός
– Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός που αποφάσισε η Κυβέρνηση είναι φασιστικό μέτρο. Λέμε ΟΧΙ!
– Έρχεται το αντίχριστο σφράγισμα μέσω του εμβολίου για την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού;
– γ. Γαβριήλ: Τα πνευματικά μέσα αντιμετώπισης του Κορωνοϊού και οι επιπτώσεις από το εμβόλιο [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– γ. Γαβριήλ (κελί Κουτλουμουσιανόν): Υποτακτικός του Θεού ο Κορωνοϊός [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Πόλεμος κατά της λοιμωξιολόγου Ελ. Γιαμαρέλλου για την ομολογία της! Η Κόλαση την απειλεί, εμείς τη στηρίζουμε!