Επικαιρότητα

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος… Αθώα συνάντηση ή νέο «Green Σχιστό» στα σκαριά;

εικόνα άρθρου: Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος… Αθώα συνάντηση ή νέο «Green Σχιστό» στα σκαριά;
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή

Θερμές σχέσεις μεταξύ Ιερωνύμου και COSCO


Η είδηση: 

Στις 7 Ιουνίου 2023, η αντιπροσωπεία στελεχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς «ΟΛΠ Α.Ε. COSCO SHIPPING» και ο Γενικός Διευθυντής της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας συναντήθηκαν με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε η παρουσίαση του προγράμματος κοινωνικής ευθύνης της ΟΛΠ Α.Ε., το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις, με στόχο την ενίσχυση και την ευρύτερη υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει και η πλήρης υποστήριξη στο έργο που επιτελεί ο φιλανθρωπικός οργανισμός ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς εξασφαλίζει και παραχωρεί  αποθήκες στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ, στις οποίες στεγάζεται η ανθρωπιστική βοήθεια που καλύπτει ανάγκες εντός και εκτός της Επικρατείας. Η συνάντηση έκλεισε τιμητικά με ανταλλαγή τιμητικών πλακετών και λευκωμάτων εκατέρωθεν. 

Το χρονικό μίας συνεργασίας που μας βάζει σε σκέψεις. 

Logistics λέγεται το σύνολο των λειτουργιών εκείνων που ενεργοποιεί μία επιχείρηση, προκειμένου να διαθέσει εγκαίρως στους πελάτες της την παραγωγή της, προσφέροντας   το σωστό προϊόν, στο σωστό μέγεθος, στον κατάλληλο τόπο και χρόνο και σε βολική τιμή. Στόχος όλης αυτής της πολύ προσεγμένης διεργασίας είναι η σύναψη σχέσεων εμπιστοσύνης και αφοσίωσης με τον πελάτη.

Ένα σύγχρονο κέντρο Logistics, οικιστικών χώρων και γραφείων και ένα περιβαλλοντικό πάρκο αποτέλεσαν το αντικείμενο ενός γιγάντιου σχεδίου με τον τίτλο: «Green Σχιστό». Η τοποθεσία στην οποία θα εκτεινόταν η νέα αυτή επένδυση αφορούσε περιοχή έκτασης  3.000 στρεμμάτων στο Σχιστό, που αποτελεί ακίνητο της Εκκλησίας Της Ελλάδος.

Το μεγαλόπνοο σχέδιο, όντας ακόμα στις μακέτες, παρουσιάστηκε με δόξα και τιμή από κρατικά και εκκλησιαστικά ΜΜΕ, προβάλλοντας εντυπωσιακές εικόνες από ουρανοξύστες, δάση και λεωφόρους υπόγειας ζεύξης μεταξύ Περάματος και Σαλαμίνας. 

Η ανάπτυξη και υλοποίηση του «Green Σχιστό» χρειαζόταν για την επένδυση περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε να αναλάβει την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου, σε συνεργασία με την ΕΚΥΟ, την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών. Έτσι, μετά τη σχετική προεργασία, ετοίμασε την εν λόγω σύμβαση (πρωτόκολλο συνεργασίας) με την Εκκλησία, που στις 14 Φεβρουαρίου στάλθηκε για έγκριση στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δε συμφώνησε, και έτσι το έργο δεν έλαβε την πολυπόθητη έγκριση και ανεστάλη.

Διαδόθηκε ότι ένας από τους λόγους της άρνησης ήταν το υψηλό κόστος των αμοιβών του ΤΑΙΠΕΔ, που ζήτησε 1,7 εκατομμύρια ευρώ για την διεκπεραίωση των ενεργειών του. Ένας άλλος λόγος ήταν ότι τα στρέμματα αυτά, ουσιαστικά, θα δίνονταν ως διευκόλυνση προς την εταιρεία Cosco Group Limited (εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, που κατέχει το 67 % των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς) η οποία, από ό,τι φαίνεται, θέλει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, καθώς τα χωροταξικά όρια στα οποία κινείται ήδη την περιορίζουν. Παράλληλα, αρνείται πεισματικά να μεταφερθεί σε ειδικά χωροθετημένες -για αυτό το σκοπό- εγκαταστάσεις στο Θριάσειο. 

Επί του θέματος, ο Ιερώνυμος είχε αναφέρει τα εξής: «Ήταν 19.000 στρέμματα αγορασμένα με τα συμβόλαια. Από αυτά, τα 16.000 καταπατήθηκαν ή μοιράστηκαν. Είναι τα 3.000 στρέμματα σήμερα και έρχεται η COSCO και οι άλλοι και λένε δώστε και είπαμε “όχι”. Θα καθίσουμε με έναν τρόπο σύγχρονο να τα αξιοποιήσουμε σε συνεργασία Εκκλησίας και κράτους. Και αυτό είναι κάτι που το επαναλαμβάνω. Μόνη της δεν μπορεί να το κάνει η Εκκλησία, ούτε με ιδιώτες. Η Εκκλησία μπορεί να συνεργαστεί τίμια με το κράτος και να προχωρήσει, και από αυτό να ωφεληθεί η Εκκλησία στο έργο της».  

Όπερ μεθερμηνεύομενον, ότι το ζήτημα της συνεργασίας δεν έχει κλείσει και μάλλον θα συνέλθει εκ νέου η ΔΙΣ προς επανεξέταση. 

Προς το παρόν, συναντήθηκαν ο Μακαριώτατος με τους αντιπροσώπους στελεχών του ΟΛΠ  και του Φιλανθρωπικού οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ για να ανταλλάξουν ευχαριστίες, πλακέτες και αναμνηστικά λευκώματα μεταξύ τους, ως αναγνώριση της προσφοράς και στήριξης μεταξύ των. Θα μπορούσε να είναι η συνάντηση ένα τυχαίο γεγονός στα πλαίσια της σύσφιξης των σχέσεων; ‘Η αποτελεί νέο εγχείρημα αναβίωσης του μεγαλόπνοου σχεδίου που αρχικά ναυάγησε; Παράγοντες της αγοράς κλίνουν με σιγουριά προς το δεύτερο σενάριο.

Έτσι, είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων και τα θέματα της σύγκλισης της ΔΙΣ που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 και ίσως να έχουν θίξει, μεταξύ άλλων, και το ζήτημα του Σχιστού.

Η πράσινη ανάπτυξη, τελικά, δεν αφορά μόνο τη διάσωση του πλανήτη, καθώς, από ό,τι φαίνεται, αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία για «ιερές» επιχειρήσεις, οικονομικά πολύ προσοδοφόρες. Είναι τέτοια η φύση τους, όμως, που μοιραία εμπλέκουν την Εκκλησία σε ζητήματα και διαδικασίες απολύτως αλλότριες προς την αποστολή Της, με αποτέλεσμα να στοχοποιείται και να χάνει σταδιακά και την εμπιστοσύνη του ποιμνίου Της.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Το κόλπο δισεκατομμυρίων ευρώ που κρύβει η «πράσινη ανάπτυξη» – Γιατί δεν αξιοποιούνται οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες
Αυτή είναι η νέα “πράσινη” θρησκεία γένους θηλυκού που προωθούν οι παγκόσμιοι εξουσιαστές

Σχετικά άρθρα

«Ψαλτήρι» Αρχιμανδρίτη στο Αμύνταιο απέναντι στην «αγαπολογία» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Άρθρο της Πασχαλίδου Μαρίας. Μήπως, τελικά, θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος, σύσσωμη, να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές οι ευλογημένες θέσεις της Εκκλησίας μας από τις οποίες δεν απομακρύνεται;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.