Παναγιώτα Κεμανετζή
Σύμφωνο συμβίωσης θρησκειών «με την βούλα»
9 Νοέ 2021
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Ξεκίνησε η ανέγερση κτιρίων διαθρησκειακής συμπροσευχής…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Στις 17 Ιανουαρίου του 2019, μπαίνει ο πρώτος θεμέλιος λίθος για τον Οίκο του Ενός. Πρόκειται για έναν κοινό ναό προσευχής που θα συστεγάσει χώρους λατρείας για τις τρεις μεγαλύτερες μονοθεϊστικές θρησκείες του Κόσμου: τον ιουδαϊσμό, τον χριστιανισμό και τον ισλαμισμό. Η ανοικοδόμηση του κτιρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2022.
Η ιδέα για τη συστέγαση των τριών ναών άρχισε να υλοποιείται στην πλατεία ALEXANDER PLATZ στα ερείπια της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στο Βερολίνο, η οποία χρονολογείται τον 12ο αιώνα μΧ. «Έχει μεγάλη σημασία το ότι εκεί ανοικοδομείται ο ναός -ως κίνηση συμφιλίωσης- καθώς στην πόλη του Βερολίνου εκδιώχθηκαν χιλιάδες εβραίοι από τους Ναζί» εξήγησε ο Ραβίνος Tonia Βeen Chorine με τον ιμάμη Kadar Since να συμπληρώνει ότι με τη συστέγαση των τριών ναών προβάλλεται επίσης και το καλό πρόσωπο της πλειονότητας των Μουσουλμάνων. Τέλος, ο Πάστορας της Ευαγγελικής εκκλησίας επιβεβαίωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί το παράδειγμα της οικουμενικότητας και της συμφιλίωσης σε μια πόλη με εκατομμύρια επισκέπτες από όλες τις θρησκείες του κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικοί πόροι της κατασκευής αποτελούνται κυρίως από δωρεές της ευαγγελικής εκκλησίας, κατά ένα μεγάλο μέρος και από την εβραϊκή συναγωγή, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά μεγάλων μουσουλμανικών κοινοτήτων.
Και ενώ στη Γερμανική πρωτεύουσα υψώνεται ο πρώτος οικουμενικός ναός, την δόξα του Βερολίνου φαίνεται να έχει ζηλέψει και η έδρα της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στη Νήσο Saadiyat κοντά στο Άμπου Ντάμπι ένα νέο διαθρησκειακό κτίριο ανεγείρεται με στόχο να «χτίσει γέφυρες μεταξύ των ανθρωπίνων πολιτισμών και ουράνιων μηνυμάτων». Προκειται για τον οίκο της Αβραμικής Οικογένειας που θα συστεγάζει ένα τζαμί, μια καθολική εκκλησία, μια εβραϊκή συναγωγή και μια επιπλέον αίθουσα για εκδηλώσεις, κοινή και για τους τρεις ναούς. Τα επίσημα ονόματα των τριών κτιρίων είναι «Τέμενος Ιμάμη Αλ-Ταγιέρ», «Εκκλησία Αγίου Φραγκίσκου» και «Συναγωγή Μωυσή Μαϊμονίδη». Την εποπτεία για τα έργα έχει η Ανώτερη Επιτροπή Ανθρώπινης Αδελφότητας, ενώ τις εργασίες μέχρι και τα εγκαίνια το 2022 θα εποπτεύουν στενά ο Πάπας Φραγκίσκος και ο μέγας ιμάμης Αχμέτ αλ-Ταγιέρ του αλ-Αζίρ.
Αξίζει να σημειώσουμε τις έξης ενδιαφέρουσες πληροφορίες:
- Στον ναό του Βερολίνου οι τρεις θρησκείες έχουν ως κοινό παρονομαστή τον ένα Θεό, ενώ στο Άμπου Ντάμπι το όνομα του κτιρίου είναι εμπνευσμένο από τον Αβραάμ, ο οποίος αναγνωρίζεται και δοξάζεται και από τους τρεις ναούς
- Στο Βερολίνο την πρωτοβουλία για την ανέγερση του οίκου του ενός έχουν πάρει οι Προτεστάντες, ενώ στο Άμπου Ντάμπι η πρωτοβουλία ανήκει στους Καθολικούς.
- Στο Άμπου Ντάμπι οι Χριστιανοί έχουν το δικαίωμα να στραφούν στο Ισλάμ αλλά οι ισλαμιστές δεν έχουν το δικαίωμα να γίνουν χριστιανοί, καθώς αυτό είναι απαγορευμένο.
Προσπαθώντας να κάνουμε μια χιουμοριστική προσέγγιση θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ιδέα της συστέγασης μοιάζει να έχει πάρει την έμπνευση από τις διαφημίσεις προϊόντων καθαρισμού τρία σε ένα.
Αν το προσεγγίσουμε όμως θεολογικά, εκεί ακούμε τις καμπάνες του κινδύνου να χτυπούν. Γιατί η συνύπαρξη των τριών σε κοινό χώρο οδηγεί στο κατώφλι του θρησκευτικού οικουμενισμού και κατ’ επέκταση της Πανθρησκείας. Τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εμπλοκή κανενός επίσημου θεσμού της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε αυτό το εγχείρημα. Τα ανησυχητικά νέα όμως είναι ότι σε δημοσίευμα Ορθόδοξων Ελλήνων δημοσιογράφων αναφέρθηκε ότι: Πριν από λίγους μήνες, σε ένα κήρυγμα για τη γιορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, ο Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ότι ο διάλογος μεταξύ Καθολικών και Ορθόδοξων οδηγεί σε πλήρη ενότητα. Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι μια τέτοια ενότητα θα έρθει «παρά τις αντιρρήσεις εκείνων που είτε υποτιμούν την αξία της θεολογίας, είτε θεωρούν τον οικουμενισμό μια ουτοπία».
Εν τέλει είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε το εξής: O Οικουμενισμός γενικά χαρακτηρίζει τη φύση της Ορθοδοξίας, γιατί η Θρησκεία μας έχει την αγκάλη της ανοιχτή για όλους τους ανθρώπους. Όταν όμως ο Οικουμενισμός κατηφορίζει προς συμβιβαστικές τακτικές που τείνουν να διαστρεβλώνουν τις βασικές αρχές της Ορθόδοξης πίστεως, τότε η ανησυχία για την εξέλιξη του κινήματος αυτού σε μια ενιαία θρησκεία είναι σαφώς δικαιολογημένη. Γιατί, στοιχειοθετεί το αξίωμα της Νέας Τάξης Πραγμάτων σύμφωνα με το οποίο: «ο καθένας μπορεί να πιστεύει όπου θέλει αλλά να μην διεκδικεί την αποκλειστικότητα της αλήθειας και του δρόμου της σωτηρίας».
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Στην τελική ευθεία η ανοικοδόμηση του ναού της πανθρησκείας στο “Σημείο Μηδέν” της Νέας…
– Νεοεποχίτικες τελετές, προάγγελοι της παγκόσμιας Πανθρησκείας
– Στήθηκε άγαλμα της πανθρησκείας στην Ελλάδα! (ΦΩΤΟ)