Επικαιρότητα

Δόξα τω Θεώ! Η προειδοποιητική βολή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα έπιασε τόπο

εικόνα άρθρου: Δόξα τω Θεώ! Η προειδοποιητική βολή του Αγίου Σπυρίδωνα στην Κέρκυρα έπιασε τόπο

Σεβασμιώτατε είμαστε μαζί σας και ευχόμαστε ο Άγιος Σπυρίδων να σας ενισχύει στην ομολογιακή πορεία που επιλέξατε!

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, δεν μπορούμε να μη συμπαρασταθούμε στον Μητροπολίτη Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, κ. Νεκτάριο, δεν μπορούμε να μη συνταχθούμε με την ομολογιακή του τοποθέτηση. Η τοποθέτηση αυτή, βέβαια, αψήφησε τη δουλοπρεπή στάση της Ιεράς Συνόδου προς τις πρωτοφανείς και αντισυνταγματικές κυβερνητικές διαταγές εναντίον του δικαιώματος της θρησκευτικής λατρείας του ελληνικού λαού. Ο Μητροπολίτης της Κέρκυρας  μάλιστα, απαντά με παρρησία στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και εμμέσως στην Ιερά Σύνοδο και στον Αρχιεπίσκοπο, με μια ηρωική και ιστορική επιστολή που τον τιμά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι σηματοδοτεί την αρχή του ομολογιακού του αγώνα.

Από την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Σεβασμιώτατος με ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας, ενημέρωσε το ποίμνιο για τη σύλληψή του και για όσα ακολούθησαν, αφού οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για την απαγόρευση της καθιερωμένης λιτανείας του Μεγάλου Σαββάτου. Ο πόνος και η λύπη του είναι εμφανείς στην ανακοίνωση αυτή: «δεν επιτρέπεται να γίνει η λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου, ούτε εντός του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος…»

Σεβασμιώτατε, απευθυνόμαστε σε εσάς, που είστε ο επίσκοπος, ο φύλακας του πολύπαθου νησιού της Κέρκυρας. Αναμφίβολα, για την Κέρκυρα έχουμε πονέσει κι εμείς, έχουμε κλάψει και έχουμε γράψει για τα κακώς κείμενα που πληγώνουν την Εκκλησία. Είναι σαφές πως δεν συμφωνούμε με το κλείσιμο των ιερών ναών καθώς -όπως κι εσείς- αντιληφθήκαμε από την αρχή, ότι στόχος των άνομων νόμων είναι η Ορθοδοξία και ο Χριστός μας. Διακρίνουμε, ακόμη, τον πόνο που σας προκάλεσε η απόφαση απαγόρευσης της καθιερωμένης από το 1553 λιτανείας του ιερού σκηνώματος του πολιούχου της Κέρκυρας και δικού μας αγαπημένου Αγίου Σπυρίδωνος του θαυματουργού. Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, σας ζητάμε να μας ακούσετε αυτή τη φορά.

 Η αγάπη του Αγίου για το νησί σας, έχει αποδειχθεί με τα πάμπολλα θαύματά του. Όμως, πρέπει να έχετε καταλάβει ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κέρκυρα τον στεναχωρούν. Δεν τα θέλει ο Άγιος και σας προειδοποιεί! Αυτά θα θέλαμε να σας θυμίσουμε, να σας παρακαλέσουμε να δείτε την «προειδοποιητική βολή» και να τα διορθώσετε, γιατί είναι στο χέρι σας Σεβασμιώτατε.

Όπως λέγει ο γέροντας Γαβριήλ, άγιος των ημερών μας, ο κορωνοϊός είναι υποτακτικός του Θεού. Επιτρέπει ο Κύριος να γίνουν αυτά, για να μας συνεφέρει, να μετανοήσουμε και να ζητήσουμε το έλεός Του. Πρέπει όμως να Τον πλησιάσουμε, αποτάσσοντας τον σατανά και πάσι τοις έργοις αυτού και πάση τη πομπή αυτού από τη ζωή μας.

Η Κέρκυρα είναι πασίγνωστη στους χριστιανούς λόγω του Αγίου Σπυρίδωνα. Ακόμη όμως, είναι πασίγνωστη και για το «Πάσχα στην Κέρκυρα». Είναι αλήθεια ότι καυχώνται και για τους δύο λόγους οι Κερκυραίοι. Ο πρώτος λόγος εντοπίζεται στο γεγονός ότι είναι πράγματι το καμάρι της Κέρκυρας. Ο δεύτερος λόγος όμως αποτελεί -θα μας επιτρέψετε την έκφραση- τη ντροπή της Κέρκυρας. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε δύο – τρία μικρά αποσπάσματα για να σας βοηθήσουμε κι εσείς θα αποφασίσετε τι πρέπει να κάνετε για να τα διορθώσετε και να έχετε πάντα τον Άγιο συμπαραστάτη σας:

Α) Το θαύμα της 11ης Νοεμβρίου 1718 στην Κέρκυρα – ο Άγιος Σπυρίδων δίνει ένα ηχηρό χαστούκι στους Ρωμαιοκαθολικούς-Βενετούς κατακτητές της Κερκύρας: «Κοντά στα μεσάνυχτα, όπως μας διηγείται ο υπέροχος χρονικογράφος Αθανάσιος ο Πάριος, στο βιβλίο του «ΟΥΡΑΝΟΥ ΚΡΙΣΙΣ», βροντές και κεραυνοί συνταράζουν την πόλη. Ο σκοπός, που βρισκόταν στην είσοδο του φρουρίου κοντά στην πυριτιδαποθήκη βλέπει κάποιο μοναχό να προχωρεί μ’ ένα δαυλό αναμμένο στο χέρι και να μπαίνει στο Φρούριο. Πρόφτασε και του φώναξε: «Ποιός είσαι; Πού πάς»; Μια φωνή του απήντησε :«Είμαι ο Σπυρίδων». Την ίδια ώρα τρεις φλόγες βγήκαν από το καμπαναριό της εκκλησίας, ενώ ένα χέρι άρπαξε τον σκοπό και τον πέταξε στην άλλη μεριά του κάστρου. Ο σκοπός έπεσε όρθιος χωρίς να πάθει τίποτα. Ταυτόχρονα μια δυνατή, εκκωφαντική έκρηξη ακούστηκε. Και το φρούριο τινάχτηκε στον αέρα με όλα τα γύρω σπίτια. Η καταστροφή υπήρξε τρομερή. Χίλια περίπου πρόσωπα σκοτώθηκαν. Ο διοικητής Ανδρέας Πιζάνης βρέθηκε νεκρός με τον τράχηλο ανάμεσα σε δύο δοκάρια. Και ο θεολόγος σύμβουλος του, νεκρός έξω από το τείχος του κάστρου μέσα σε ένα χαντάκι, στο οποίο έτρεχαν τα ακάθαρτα νερά των αποχωρητηρίων της πόλεως. Το ασημένιο πολύφωτο κανδήλι, που έκανε δώρο ο άρχοντας στην εκκλησία του αγίου, κατέπεσε με αποτέλεσμα να καταστραφεί η βάση του. Το κανδήλι κρεμάστηκε πάλι στο ίδιο μέρος, όπου βρέθηκε πεσμένο. Έτσι με αλάλητη φωνή μαρτυρεί ως σήμερα τη συμφορά, που έγινε. Και στη Βενετία, εκεί μακριά στη Βενετία, την ίδια στιγμή έπεσε κεραυνός στο μέγαρο του Ανδρέα Πιζάνη, τρύπησε τον τοίχο κι έκαψε το πορτραίτο του άρχοντα. Την εικόνα του. Μόνο την εικόνα του». Πηγή

Β) Πάσχα στην Κέρκυρα: «Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί ένα μοναδικό, σύνθετο λατρευτικό θρησκευτικό κράμα του παλιού τοπικού βυζαντινού τυπικού, με επιρροές από τα βενετικά πρότυπα και τα τοπικά αυτόνομα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα είναι θεσμοθετημένο από τα χρόνια της Βενετοκρατίας να συνεορτάζεται από την Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία» Πηγή

 Γ) Η αγάπη του Αγίου για το νησί: «Το νησί ξεπέρασε πολλές δοκιμασίες χάρις στον Άγιο. Τέσσερις φορές η βενετοκρατούμενη Κέρκυρα σώθηκε είτε από ασθένειες, είτε από την πείνα είτε από την επιδρομή των Τούρκων. Ειδικότερα, το 1553 ο Άγιος έσωσε το νησί από την πείνα (σιτοδεία). Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου. Το 1630 απάλλαξε το νησί από την πανώλη. Για τον λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία της Κυριακής των Βαΐων. Το 1673 παρενέβη και πάλι και έσωσε για δεύτερη φορά την Κέρκυρα από την πανώλη (αυτά ως μια ειδική αναφορά προς τους αξιότιμους κυρίους εισαγγελείς, την Κυβέρνηση, το επιτελείο τους και το ρασοφορεμένο υποτελείο τους). Για τον λόγο αυτό  καθιερώθηκε η λιτανεία κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο). Τέλος, το 1716 απάλλαξε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων σε μία νύχτα. Για τον λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία της 11ης Αυγούστου». Πηγή: www.corfuland.gr

Μεγάλος Άγιος! Καύχημα των χριστιανών! Απ’ όλο τον κόσμο προστρέχουν πιστοί τόσα χρόνια εκατομμύρια στη χάρη του Αγίου Σπυρίδωνος, για να θεραπευτούν από κάθε λογής αρρώστια. Σήμερα, λοιπόν, δεν είναι ντροπή στην αγιασμένη μας Πατρίδα και ειδικά στην Κέρκυρα να φοβάται κανείς μην αρρωστήσει από έναν ιό; Σας ζητούμε Σεβασμιώτατε να μιλήσετε στον λαό σας και στους αξιότιμους τοπικούς πολιτικούς άρχοντες. Ειδικότερα να τονίσετε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν για λίγο να μετρούν τουρίστες, πληρότητα τουριστικών καταλυμάτων και έσοδα. Τώρα ο Θεός μετράει την πίστη μας. Τώρα είναι ανάγκη να διαβάζουμε τα σημεία των καιρών διότι το κακό πλησίασε πολύ.

Σεβασμιώτατε, με τη χάρη του Αγίου Σπυρίδωνα μπορείτε να κάνετε λιτανεία και να δείξετε και στους άλλους Αρχιερείς τον τρόπο να απαλλαγούμε από τον νέο αυτό κίνδυνο αλλά και από τον χειρότερο κίνδυνο που έρχεται καλπάζοντας. Προσκαλέστε τους ιερείς σας και το ποίμνιό σας σε μετάνοια, συμπεριλαμβανομένων εισαγγελέων, αστυνομικών, ιατρών και τοπικών αρχόντων. Θυμίστε τους την παρρησία του Αγίου Σπυρίδωνος ενώπιον του Θεού, λόγω της ακλόνητης πίστης του και τα σπουδαία θαύματα που έκανε για να σώσει το νησί σας. Ενημερώστε τους ότι το να εορτάζετε το Πάσχα από κοινού με τους αιρετικούς παπικούς είναι αίρεση και όχι παράδοση. Επιπλέον, κάνετε κατανοήτο ότι οι καινοτομίες όπως το αρμόνιο στους ιερούς μας ναούς, δεν είναι παράδοση της Κέρκυρας, αλλά ανεπίτρεπτη καινοτομία του οικουμενιστή πατριάρχη Αθηναγόρα. Εξηγήστε στους συντοπίτες σας που βρίσκονται στην αίρεση του παπισμού, ότι αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να γιορτάζετε από κοινού το Πάσχα. Ακόμη βέβαια σημειώστε πως ούτε σε άλλες περιπτώσεις επιτρέπεται να συγχρωτίζεστε, όπως να κατηχούνται τα χριστιανόπουλα από καθολικούς «ιερείς» και αντίστροφα. Βγείτε μπροστά και πείτε τους ροταριανούς ότι δεν μπορείτε να δεχτείτε οποιαδήποτε προσφορά τους, ούτε τρόφιμα ούτε άλλη «ελεημοσύνη» από μέρους τους. 

Καλά είναι τα μέτρα προστασίας και ό,τι απαιτείται για την υγιεινή να το τηρήσουμε ευχαρίστως, αλλά όπως λέτε κι εσείς, τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά βγάζουν μάτι. Οι ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε έναν τρόπο να θεραπευόμαστε από πανδημίες και από κάθε ασθένεια ψυχής τε και σώματος: να κοινωνούμε των Αχράντων Μυστηρίων, να προστρέχουμε στους Αγίους μας, να κάνουμε λιτανείες, να προσκυνούμε τις ιερές εικόνες, τα άγια λείψανα, να προσευχόμαστε με δάκρυα μετανοίας. Αυτό περιμέναμε από την Ιερά Σύνοδο να ανακοινώσει, αλλά δυστυχώς φάνηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Όμως, ο Θεός άκουσε τις προσευχές μας. Διαβάσαμε τη δική σας απάντηση προς την κ. Κεραμέως και αναθαρρήσαμε.

Αλλά με τα του Καίσαρος, θα ασχοληθεί η δικαιοσύνη και θα είμαστε μαζί σας. Κυρίως μας απασχολούν τα του Θεού. Σεβασμιώτατε, συμφωνούμε απολύτως ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ετρώθη και ότι αυτό δεν πρέπει να μείνει χωρίς θεραπεία. Θα σας θυμίσουμε πόσο πλήγωσε την Εκκλησία η Ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου με τις αποφάσεις της, το μήνυμα προς τον λαό που εξέδωσε η διοικούσα Εκκλησία, η πνευματική κατρακύλα Αρχιερέων που ακολούθησε και συνεχίζεται απροκάλυπτα. Ο Θεός μας λυπήθηκε και έστειλε τον κορωνοϊό για να εμποδίσει το χειρότερο, την έλευση του Πάπα στην Ελλάδα.

Σεβασμιώτατε, οι εξελίξεις εναντίον της Ορθοδοξίας είναι ραγδαίες. Οι κίνδυνοι εμφανίζονται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Προσευχόμαστε στον Άγιο Σπυρίδωνα να σας ενισχύσει στον ομολογιακό αγώνα που ξεκινήσατε με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα και να ακολουθήσετε τον δρόμο του Χριστού μας, τα βήματα των Αγίων Πατέρων μας. Ευχόμαστε στην επόμενη ανακοίνωσή σας, να βροντοφωνάξετε για να σας ακούσουν όλοι οι χριστιανοί, ότι ο Θεός επέτρεψε την Άλωση της Πόλης, λόγω του ότι δεν ανέχτηκε το μιαρό συλλείτουργο Ορθοδόξων και Παπικών που προηγήθηκε. Συγκλίνοντας βέβαια, να αποκηρύξετε την Ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου και τις αποφάσεις της που υπογράφουν τη νέα Άλωση. 

Χριστός Ανέστη!


Διαβάσαμε στο imcorfu.gr:

Μητροπολίτης Κέρκυρας: «αυτό το διάστημα έχουμε κατάλυση του συνοδικού συστήματος»

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως απέστειλε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, σε απάντηση δικής της επιστολής που εστάλη την Μεγάλη Πέμπτη 16 Απριλίου 2020, αναφορικά  με τις λιτανείες στο Ιερό προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος. Στην επιστολή του ο κ. Νεκτάριος αναφέρει τα εξής:

«Ἄφησα νά περάσουν οἱ παρελθοῦσες ἡμέρες τῆς Ἁγίας καί Μεγάλης Ἑβδομάδος, οἱ ὁποῖες εἶναι τό κέντρο τῆς πίστεώς μας, τόσο γιά τούς Ἐπισκόπους καί τούς ἱερεῖς μας, ὅσο καί γιά τόν λαό μας, πρίν σᾶς ἀπαντήσω στήν ἐπιστολή πού εἴχατε-καί τό ἀναγνωρίζω- τήν εὐγένεια νά μοῦ ἀποστείλετε ἀργά τό βράδυ τῆς Μεγάλης Πέμπτης 16 Ἀπριλίου 2020. Σᾶς εὐχαριστῶ κατ’ ἀρχάς πού ἀπαντήσατε, ἔστω καί ἀρνητικά, στό αἴτημά μας πρός τόν πρωθυπουργό τῆς χώρας νά ἐξετάσει τό θέμα τῆς λιτανεύσεως στόν ναό τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος τοῦ Ἐπιταφίου τοῦ Χριστοῦ καί τοῦ ἱεροῦ σκηνώματος τό Μέγα Σάββατο μέ τόν ἐλάχιστο ἀριθμό πού θά καθιστοῦσε τήν λιτανεία ἀξιοπρεπῆ. Δέν ἱκανοποιήσατε τό αἴτημά μας, μέ ἀποτέλεσμα ἡ λιτανεία νά γίνει περικεκομμένη καί ἐκ περιτροπῆς, μία φορά τό σκήνωμα καί δύο φορές ὁ Ἐπιτάφιος, καί αὐτό μόνο καί μόνο γιά νά μήν διακοπεῖ, ἔστω καί τυπικά, ἡ παράδοση. Τήν εὐθύνη ὅμως γι’αυτήν τήν κατάσταση τήν φέρει ἀκέραια ἡ ἑλληνική κυβέρνηση.

            Σᾶς ἐνημερώνω γιά μία ἀκόμη φορά ὅτι ἡ ἀπό κοινοῦ λιτάνευση τοῦ Ἐπιταφίου καί τοῦ σκηνώματος τοῦ Ἁγίου Σπυρίδωνος ἦταν ἀπόφαση τῆς Ἐνετικῆς κατοχικῆς διακυβερνήσεως τῆς Κέρκυρας, ἡ ὁποία μετέθεσε τήν λιτανεία τοῦ ἐπιταφίου τοῦ προσκυνήματος τό πρωί τοῦ Μεγάλου Σαββάτου, γιά νά τήν συνδέσει μέ τήν λιτάνευση τοῦ ἱεροῦ σκηνώματος, ὥστε νά μήν συγκεντρώνεται ὁ λαός δύο φορές, Μεγάλη Παρασκευή καί Μέγα Σάββατο. Ὁ Ἅγιος Σπυρίδων, ἐξάλλου, δέν εἶναι ἕνας ἅγιος τοπικός, ἀλλά οἰκουμενικός, παγκόσμιας ἐμβέλειας. Τόν σεβάστηκαν οἱ αἰῶνες. Τόν σεβάστηκαν ἑτερόδοξοι χριστιανοί, ὅπως οἱ Ἐνετοί, οἱ Γάλλοι, οἱ Ἄγγλοι, οι Ἰταλοί. Ἔδωσε δύναμη καί στούς ὁμοδόξους μας Ρώσους, ὅταν κατεῖχαν τά Ἑπτάνησα ἀπό τό 1800 ἕως τό 1807.
Τόν σεβάστηκαν ἀκόμη καί οἱ γερμανικές δυνάμεις Κατοχῆς. Ὅλοι ἐπέτρεψαν τήν λιτάνευση τοῦ ἱεροῦ σκηνώματος καί δέν ἐπικαλέστηκαν κάποιον λόγο γιά νά μή γίνει, πόσο μᾶλλον ὅταν γνώριζαν πώς σέ περιόδους πανδημίας, οἱ Κερκυραῖοι στόν Ἄγιο Σπυρίδωνα ἀπευθύνονταν, εἴτε κατασταλτικῶς γιά τήν ἀντιμετώπιση τῆς ἀρρώστειας, εἴτε εὐχαριστιακῶς, μετά τήν λύση δίς τῆς πανδημίας τῆς πανώλους, λοιμώδους ἀσθενίας ἀναλόγου μέ τόν κορωνοϊό. Γι’ αὐτό καί διεξάγονται οἱ λιτανεῖες τῆς Κυριακῆς τῶν Βαΐων καί τοῦ Πρωτοκύριακου τοῦ Νοεμβρίου. Μπορεῖ γιά τήν ἐποχή μας νά προηγεῖται ἡ ἰατρική καί ἡ γνώμη τῶν εἰδικῶν, ὅμως γιά ἕνα μεγάλο τμῆμα τοῦ λαοῦ μας ἡ πίστη στόν Θεό εἶναι ἐξίσου σημαντικός παράγοντας για τήν ζωή του καί αὐτό ἤθελε καί θέλει ἕναν διακριτικό σεβασμό.

            Ἀναφέρετε στήν ἐπιστολή σας ὅτι ζοῦμε πρωτόγνωρα γεγονότα στήν πατρίδα μας καί στόν κόσμο. Δέν τό ἀμφισβήτησε κανείς αὐτό, ὅπως ἐπίσης καί τίς πολλές προσπάθειες πού ἡ κυβέρνηση τῆς χώρας μας ἔκανε γιά νά μήν πληγεῖ ὁ λαός μας καί χαθοῦν ἀνθρώπινες ζωές. Λυπούμαστε πού ἔχουν πεθάνει ἄνθρωποι, παρά τά μέτρα, κάτι πού δείχνει ὅτι ἡ ἰατρική ἐπιστήμη, τήν ὁποία γιά μᾶς δημιούργησε ὁ Θεός Λόγος, ἡ ὄντως Σοφία καί Ἐπιστήμη, δέν εἶναι παντοδύναμη. Μέ σεβασμό σταθήκαμε ἔναντι τῶν μέτρων τῆς πολιτείας. Συστήσαμε ἄμεσα δι’ ἐγκυκλίου μας, τήν ὁποία ἐπισυνάπτουμε, τήν τήρηση ὅλων τῶν μέτρων καί προτρέψαμε τόν λαό μας νά μείνει κατ’ οἶκον, ἰδιαίτατα τίς εὐπαθεῖς ὁμάδες, ἡλικιωμένους καί μέ ὑποκείμενα νοσήματα καί ὅσους παρουσίαζαν συμπτώματα ὕποπτα. Δέν μποροῦμε ὅμως νά μήν ἐπισημάνουμε τήν ἔλλειψη, καί συχνά καί τήν ἀπουσία σεβασμοῦ ἔναντι αὐτῆς τῆς συμμετοχῆς τῆς Ἐκκλησίας γενικά, ὅπως καί τοῦ πιστοῦ λαοῦ μας, στήν προσπάθεια τῆς κυβερνήσεως, ἀπό μεγάλη μερίδα τῶν ΜΜΕ, τηλεοπτικῶν καί διαδικτυακῶν. Ἀσκήθηκε τεράστια πίεση στό ζήτημα τῆς θείας κοινωνίας, τό ὁποῖο γιά τήν δογματική μας παράδοση εἶναι σωστικό καί ὑποχρεωτικό γιά ὅσους θέλουν νά εἶναι πιστοί, καί αὐτή ἡ πίεση δέν ἔτυχε, τουλάχιστον ὅσο ἔχω παρακολουθήσει, οὐδέποτε τῆς ἀποδοκιμασίας τῆς ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως καί πάντως ὄχι ἀπό ἐσᾶς, ὡς καθ’ ὕλην ἁρμόδια γιά τά θέματα τῶν θρησκευμάτων.

            Δέν ἀντιληφθήκατε, δέν ὑπολογίσατε τόν διχασμό ἀνάμεσα στόν λαό μας; Δέν αἰσθανθήκατε ὅτι ἀφήνοντας τούς πιστούς χριστιανούς ἀνυπεράσπιστους στό bullying οὐσιαστικά τό ὁποῖο ὑπέστησαν διότι ἤθελαν νά κοινωνοῦν, τούς ὁδηγήσατε σέ μία μορφή κοινωνικῆς περιθωριοποίησης; Σημειωτέον ὅτι καί οἱ πιστοί χριστιανοί εἶναι πολίτες τῆς χώρας, ἔχουν ὅλα τά δικαιώματα πού ἔχουν καί ὅσοι δέν πιστεύουν, καί θά ἔλεγα ὅτι ἀπό παράδοση ἔχουν μία μεγάλη εὐαισθησία πατριωτική καί θρησκευτική.

            Ὁ λαλίστατος κ. Ὑφυπουργός Προστασίας τοῦ Πολίτη, ὁ ὁποῖος φαίνεται, κατά δήλωσή του, ὅτι γνωρίζει ποιός εἶναι περισσότερο πιστός καί ποιός ὄχι, παρήγγειλε καθ’ ὑπέρβασιν τῶν ἁρμοδιοτήτων του, ἀσκώντας πίεση στόν Ὑπουργό τῆς Δικαιοσύνης, δίωξη κατ’ ἐμοῦ καί ἐναντίον ἑνός, ἀπό ὅσο πληροφορήθηκα, εὐλαβεστάτου ἱερέως στήν Ἀθήνα, διότι τολμήσαμε νά μεταδώσουμε τήν θεία κοινωνία. Μάλιστα, στήν δική μου περίπτωση ἡ μετάδοση ἔγινε ἐντός τοῦ ἱεροῦ ναοῦ καί ἐντός τῆς θείας λειτουργίας, ὅπως ἀκριβῶς προβλέπει ἡ ἐκκλησιαστική μας τάξη. Εἶστε Ὑπουργός καί Θρησκευμάτων. Γνωρίζετε ὅτι ὅταν τελεῖται Θεία Λειτουργία, δίδεται καί ἡ Θεία Κοινωνία. Θά μπορούσατε νά ἐνημερώσετε τόν συνάδελφό σας ὑφυπουργό, ὁ ὁποῖος φάνηκε νά τό ἀγνοεῖ.

Ποινικοποιήθηκε λοιπόν ἡ μετάδοση τῆς θείας κοινωνίας. Ποινικοποιήθηκε ὁ Χριστός. Ποινικοποιήθηκε ἡ πεμπτουσία τῆς ζωῆς τῆς Ἐκκλησίας, ἡ ὁποία εἶναι συνδεδεμένη καί συνταγματικά μέ τήν ζωή τοῦ λαοῦ μας καί καλύπτεται ὡς δικαίωμα θρησκευτικῆς λατρείας τόσο ἀπό τό Σύνταγμα τῆς χώρας μας ὅσο καί ἀπό τίς διεθνεῖς συμβάσεις ἀνθρωπίνων δικαιωμάτων. Νομίζω ὅτι εἶναι καιρός νά ἀνανήψουμε.

Δράττομαι τῆς εὐκαιρίας νά ἀναφερθῶ καί στό ὑπεράριθμον, καί γιά τό ὁποῖο ἐπίσης  ὁ κ. ‘Υφυπουργός Προστασίας τοῦ Πολίτη ἔδωσε ἀναρμοδίως τηλεοπτική παραγγελία νά ἀσκηθεῖ δίωξή μας. Σᾶς ἐνημερώνω ὅτι εἶχα προσκαλέσει τόν Ἀστυνομικό Διευθυντή τοῦ τόπου μας τήν Παρασκευή 10 Ἀπριλίου 2020 καί τοῦ εἶχα πεῖ ὅτι γιά νά γίνει ἡ λιτανεία χρειάζονταν οἱ τέσσερις ἱερεῖς πού θά σήκωναν τό σκήνωμα, ἕνας πού θά ἔφερε τήν δεξιά χεῖρα τοῦ Ἁγίου καί ἕνας τό ἱερό εὐαγγέλιο, ὁ πρωτοσύγκελλος ὡς τελετάρχης, ἕνας λαϊκός νά φέρει τόν σταυρό ὡς ἐπικεφαλῆς τῆς λιτανείας, ὁ Μητροπολίτης καί οἱ διάκονοί του, ὅπως καί οἱ νεωκόροι, γιά νά φέρουν τά βάθρα ὅπου στέκεται τό ἱερό σκήνωμα, ὥστε νά γίνουν οἱ δεήσεις, ἐνῶ στό καμπαναριό τοῦ προσκυνήματος, ἐκτός τοῦ κυρίως χώρου τοῦ ἱεροῦ ναοῦ, θά ἀνέβαιναν οἱ καμπανάδες. Στήν θεία λειτουργία συμμετεῖχαν μόνο δύο ἱερεῖς καί οἱ ἱεροψάλτες τοῦ προσκυνήματος, ἐνῶ διακόνησαν καί οἱ νεωκόροι. Στήν λιτάνευση τοῦ ἱεροῦ σκηνώματος προσῆλθε ἡ Δήμαρχος Κέρκυρας καί ὁ πρόεδρος τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου, καθότι ἡ λιτανεία γίνεται μέ τήν τελική εὐθύνη τοῦ Δήμου Κεντρικῆς Κέρκυρας, ὅπως εἶναι ἡ τοπική μας ἰδιαιτερότητα ἀπό τά χρόνια τῆς Ἑνώσεως τῆς Ἑπτανήσου μέ τήν Ἑλλάδα.  Αὐτό ἦταν τό μέγα σκάνδαλο. Ἡ παρουσία τῆς Δημάρχου πού ἐκπροσωποῦσε ἐκ τῆς ἰδιότητός της τόν κερκυραϊκό λαό. Στόν ναό, ὅπως διαπίστωσα, εἶχαν εἰσέλθει τά τηλεοπτικά συνεργεῖα τῶν δύο καναλιῶν τοῦ νησιοῦ μας. Δέν θά μποροῦσα, ὄντας λειτουργός, νά ἐλέγξω τόν ἀριθμό τῶν τεχνικῶν πού τά συνεργεῖα εἶχαν, διακόπτοντας τήν θεία λειτουργία, οὔτε μποροῦσα ἐκ τῆς θέσεώς μου νά βγάλω κάποιον ἔξω ἀπό τον ναό. Αὐτό εἶναι ὑπόθεση ἄλλων.

Συνελήφθην λοιπόν τήν ἑπόμενη ἡμέρα καί ὁδηγήθηκα στόν εἰσαγγελέα, ὑφιστάμενος ὡς Μητροπολίτης Κερκύρας, καί στό πρόσωπό μου καί ὁ πιστός λαός, τοῦ ὁποίου τῇ χάριτι τοῦ Παναγίου Πνεύματος τυγχάνω Ποιμενάρχης αὐτοῦ, διασυρμό πανελλαδικῶς τῇ ἐμμέσῳ προτροπῇ τοῦ κυρίου Ὑφυπουργοῦ. Τιμή μου νά ὑφίσταμαι τέτοια συμπεριφορά, τιμή μου, τηρουμένων τῶν ἀναλογιῶν, νά ἀκολουθῶ τόν δρόμο τοῦ Χριστοῦ μας ἀντίστοιχες ἡμέρες. Εὐχαριστῶ τόν Θεό, διότι ἐπέτρεψε νά ἀποκαλυφθοῦν οἱ διαλογισμοί ὅλων. Τά ὑπόλοιπα θά τά λύσει ἡ δικαιοσύνη.

Μετ’ ἐκπλήξεως βέβαια, διαπίστωσα τίς ἑπόμενες ἡμέρες, ὅτι στόν Μητροπολιτικό Ναό Ἀθηνῶν, Μεγάλη Πέμπτη βράδυ, Μεγάλη Παρασκευή  καί Ἀνάσταση, ὁ ἀριθμός τῶν συμμετεχόντων στίς ἱερές ἀκολουθίες ἦτο ἀνάλογος ἤ καί μεγαλύτερος τῆς συμμετοχῆς στήν ἐντός τοῦ ναοῦ, κεκλεισμένων τῶν θυρῶν γιά τόν λαό, λιτανεία τήν Κυριακή τῶν Βαΐων στήν Κέρκυρα.
Δύο μέτρα καί δύο σταθμά. Φαίνεται ὅμως ὅτι ὅσοι σᾶς εἶναι γενικῶς εὐχάριστοι, ἀπολαμβάνουν προνομίων. Αὐτά διότι μοῦ ἐγράψατε περί τυχόν πικρίας πού ἔχω.

[…]

Θλίβομαι λοιπόν καί σᾶς θεωρῶ καί ἐσᾶς, ὡς τήν καθ’ ὕλην διά τά θρησκεύματα Ὑπουργό, ὑπεύθυνη.

[…]

Τέλος, ἐπειδή ἀναφερθήκατε στήν Ἱερά Σύνοδο καί τόν Μακαριώτατο θέλω νά σᾶς πῶ ὅτι αὐτό τό διάστημα ἔχουμε κατάλυση τοῦ συνοδικοῦ συστήματος. Στήν ἀπόφαση ἡ ὁποία ἐλήφθη τήν 1η Ἀπριλίου στήν συνεδρίαση τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου καί στήν ἐγκύκλιο πού μᾶς ἀπεστάλη μᾶς ἐνημέρωναν ὅτι οἱ ναοί θά εἶναι ἀνοιχτοί καθημερινά ἀπό τίς 11 τό πρωί ἕως τήν 1 τό μεσημέρι καί τήν Μεγάλη Παρασκευή ἀπό τήν 1 τό μεσημέρι ἕως τίς 5 τό ἀπόγευμα.
Ὁ ἐκπρόσωπος τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, μέ τήν σύμφωνη γνώμη τοῦ Μακαριωτάτου, ὅπως ὁ ἴδιος ἐδήλωσε, χωρίς νά ἔχει τέτοιο δικαίωμα, καθώς θά ἔπρεπε νά ὑπάρξει νέα συνεδρίαση τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου, ἀκύρωσε αὐτήν τήν συνοδική ἀπόφαση καί ἔδωσε τήν δυνατότητα νά ὀνειδισθεῖ κλῆρος καί λαός γιά τήν πίστη του. Αὐτό μπορεῖ νά σᾶς διευκόλυνε, διότι ὁλοφάνερα εἴχατε χαράξει τήν γραμμή σας. Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ὅμως ἐτρώθη καί αὐτό δέν νομίζω ὅτι πρέπει νά μείνει χωρίς θεραπεία.

Ἐμεῖς παραμένουμε πιστοί στόν ἀληθινό Θεό καί ἕτοιμοι νά συνεργαστοῦμε μέ τήν Πολιτεία, στά πλαίσια ὅμως τῶν διακριτῶν ρόλων, τά ὅρια τῶν ὁποίων, κατά τή γνώμη μας, παραβιάστηκαν ἐμφανῶς ἐξαιτίας τῆς ἀντισυνταγματικῆς ἀναμείξεως τῆς Πολιτείας στά θέματα ἀποκλειστικῆς ἁρμοδιότητας τῆς Ἐκκλησίας. Ὑποθέτω ὅτι θά μᾶς ζητηθεῖ ἀπό τήν ἑλληνική κυβέρνηση νά βοηθήσουμε κατά τήν ἀλλαγή περιεχομένου τῆς κρίσεως, μετά τήν ἔξοδό μας ἀπό τό ἰατρικό μέρος της καί τήν φανέρωση τῶν οἰκονομικῶν συνεπειῶν της. Ἡ Ἐκκλησία πάντοτε στάθηκε κοντά στόν ἄνθρωπο. Δέν μποροῦμε ὅμως νά ἀδιαφορήσουμε γιά ὅσα ἔγιναν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Διαβάσαμε στο imcorfu.gr:


Δελτίο τύπου 17/4/2020: ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Από την Ιερά Μητρόπολη Κερκύρας ανακοινώνονται τα εξής:

Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης 16 Απριλίου 2020 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να δοθεί άδεια, ώστε με την ελάχιστη δυνατή συμμετοχή κληρικών να γίνει το Μέγα Σάββατο με στοιχειωδώς αξιοπρεπή κατά την παράδοση τάξη εντός του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος η λιτανεία του Επιταφίου του Χριστού και του ιερού σκηνώματος του Αγίου, καθιερωμένη εδώ και 500 χρόνια. Στον Σεβασμιώτατο απάντησε με επιστολή η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως, η οποία αναφέρει ότι δεν μπορεί να δοθεί τέτοια άδεια, λόγω του κορωνοϊού.

Κατόπιν τούτων, ο Σεβασμιώτατος, αφού συνομίλησε και με την Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Μερόπη Υδραίου, καθώς ο Δήμος έχει την τελική ευθύνη για την διεξαγωγή της λιτανείας, ενημερώνει το πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας και τον κερκυραϊκό λαό ότι η λιτανεία θα πραγματοποιηθεί, κεκλεισμένων των θυρών, στις 10.30 το πρωί εντός του ναού με το εξής τυπικό:

4 ιερείς θα λιτανεύσουν μία φορά το σκήνωμα του Αγίου, εναποθέτοντάς το στην θύρα, και οι ίδιοι θα λιτανεύσουν δύο φορές τον Επιτάφιο του Χριστού.

Ο Μητροπολίτης, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να επισφραγίσει με την παρουσία του μια τέτοια παραβίαση της κερκυραϊκής τάξης, για την οποία παραβίαση θεωρεί υπεύθυνη αποκλειστικά την ελληνική πολιτεία,  δεν θα παραστεί. Άλλωστε, σ’  αυτήν την σιωπηλή λιτανεία κατά παράδοσιν ο Άγιος Σπυρίδων επέχει θέση επισκόπου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


 ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΟΥΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13.04.2020

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος ενημερώνει τον κλήρο και τον λαό της τοπικής Εκκλησίας σχετικά με τα εξής:

Το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας 13 Απριλίου 2020 δέχθηκε στο γραφείο του στο Επισκοπείο ανακριτικούς υπαλλήλους εκ του Αστυνομικού Τμήματος Κερκύρας, προς τους οποίους κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, με την παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Διονυσίου Λαμπρίδη.

Κατόπιν, καθώς τυπικώς συνελήφθη με την διαδικασία του αυτοφώρου, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα, στον οποίο έδωσε εξηγήσεις για τις αποδιδόμενες σε αυτόν κατηγορίες περί παραβάσεως της ΚΥΑ 6ης Απριλίου 2020.

Ο κ. Νεκτάριος τόνισε στον κ. Εισαγγελέα ότι πουθενά στις κυβερνητικές αποφάσεις δεν γίνεται λόγος περί απαγορεύσεως μεταδόσεως της θείας κοινωνίας, ακόμη και στους ελάχιστους που επιτρέπεται να συμμετέχουν στην θεία λειτουργία. Εάν αποσυνδέσουμε την θεία κοινωνία από το μυστήριο της θείας λειτουργίας, τότε καταργούμε την αποστολή της Εκκλησίας.

Στην συνέχεια, ο κ. Νεκτάριος έδωσε περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της λιτάνευσης του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος την Κυριακή των Βαΐων. Η λιτανεία γίνεται πάντοτε αφού ολοκληρωθεί η θεία λειτουργία και είναι ανεξάρτητη από αυτήν. Λόγω της καταστάσεως με τον κορωνοϊό τελέστηκε εντός του ναού, κεκλεισμένων τω θυρών, όπως και η θεία λειτουργία.

Κατ’ αυτήν απαιτείται η ελάχιστη συμμετοχή έξι ιερέων (τέσσερις που φέρουν το σκήνωμα του Αγίου, ένας την χείρα και ένας το ιερό ευαγγέλιο), ενώ χρειάζεται και η κωδωνοκρουσία την οποία καλύπτουν οι εργαζόμενοι στον ιερό ναό, λόγω του χειροκίνητου των καμπανών.

Ο κ. εισαγγελέας είπε στον Σεβασμιώτατο ότι δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στο γράμμα του νόμου, κάτι που καθιστά εκ των πραγμάτων την λιτανεία αδύνατον να πραγματοποιηθεί, ενώ ο κ. εισαγγελέας τόνισε ότι δεν μπορεί να ισχύσει για το Ιερό προσκύνημα ούτε η πρόβλεψη περί των μητροπολιτικών ναών, καθώς το νομικό πλαίσιο δεν αναγνωρίζει και δεν προβλέπει αυτήν την τοπική ιδιαιτερότητα.

Κατόπιν τούτων ο Μητροπολίτης αφέθηκε ελεύθερος και ορίστηκε τακτική δικάσιμος για την 25 Μαΐου 2020. Ο κ. Νεκτάριος ευχαριστεί τον κ. εισαγγελέα και τους ανακριτικούς υπαλλήλους για την ευγένεια και τον σεβασμό που επέδειξαν προς το πρόσωπό του και τον θεσμό.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά λύπης του, ενημερώνει τον κλήρο και τον λαό της τοπικής Εκκλησίας όπως και τον κάθε ενδιαφερόμενο, ότι μετά από αυτήν την δήλωση του κ. εισαγγελέα η Ιερά Μητρόπολις δεν μπορεί να αναλάβει να τελέσει με το θρησκευτικό τελετουργικό, έστω και εντός του ιερού ναού του Αγίου Σπυρίδωνος, την καθιερωμένη από το 1553 λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με τον επιτάφιο του Κυρίου, καθώς οι απαιτήσεις της λιτανεύσεως δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την Κυβερνητική Απόφαση. Επειδή όμως οι λιτανείες τελούνται υπό την ευθύνη και διοργάνωση του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας, ο Δήμος είναι ο τελικός αρμόδιος να αιτηθεί ειδική άδεια γι’ αυτό.

Η Ιερά Μητρόπολις γνωρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα παραβιασθεί μία παράδοση 500 χρόνων περίπου, ότι ο κερκυραϊκός λαός δεν θα μπορέσει, έστω και διά της τηλεοράσεως και του Διαδικτύου, όπως έγινε την Κυριακή των Βαΐων το πρωί, να συμμετάσχει στη μακρόχρονη παράδοση της πίστης του τόπου στον Άγιο, όμως από την στιγμή που ο κρατικός νόμος δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο, έτσι και θα γίνει.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Δείτε σχετικά:
 Η εισαγγελική παρέμβαση και η στάση του μητροπολίτη Κερκύρας
 Πρόσκληση των πιστών να κοινωνήσουν στην Εκκλησία, από τον μητροπολίτη Κέρκυρας κ. Νεκτάριο
– Το ρεζίλεμα του Ναυπάκτου στον ΣΚΑΪ
 Η υποτέλεια της Ελλαδικής Εκκλησίας, απέναντι στους άθεους νόμους της Κυβέρνησης
– Εγκύκλιος Περί της τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδος
– Το μένος και το μίσος της κοσμικής εξουσίας ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού
– Συνοδικά παραμύθια…
– Εκδόθηκε η αντίχριστη υπουργική απόφαση. Ένοχη η διοικούσα εκκλησία!
– Συνεργασία του Αρχιεπισκόπου με την Πολιτεία και όχι με τον Χριστό! Αδιανόητη φαυλότητα!
– Ο Καίσαρας αποφασίζει, η Εκκλησία υποτάσσεται!
– Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος

Σχετικά άρθρα

Halloween στα ελληνικά σχολεία

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου Μοντέρνα παιδαγωγική! Μόνο να περνάμε καλά! Αφού περνάμε καλά, όλα καλά! Για τους περισσότερους από εμάς η 1η Νοεμβρίου που πλησιάζει δεν σήμαινε τίποτα. Το φθινόπωρο χρωματιζόταν...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.