Ελένη Παπασταματάκη

Ο Μητρ. Βεροίας καταδικάζει την αρχαία εικονομαχία ενώ έχει δεχτεί τη νέα

εικόνα άρθρου: Ο Μητρ. Βεροίας καταδικάζει την αρχαία εικονομαχία ενώ έχει δεχτεί τη νέα
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Ο μητρ. Βεροίας κηρύττει κατά της αίρεσης της Εικονομαχίας του 8ου αιώνα, ενώ ο ίδιος δέχτηκε αδιαμαρτύρητα τη νέα Εικονομαχία. Αποτρέπει το ποίμνιο από τα σχίσματα όταν ο ίδιος αναγνώρισε και συλλειτούργησε με τους σχισματικούς Ουκρανούς…


Οι οικουμενιστές επίσκοποί μας έχουν βρει τρόπους στα κηρύγματά τους να αποσιωπούν τους ομολογητικούς αγώνες των μεγάλων μας Αγίων. Όμως η Κυριακή της Ορθοδοξίας με το ξεκάθαρο και μονοσήμαντο περιεχόμενό της είναι πρόσκομμα και σκάνδαλο που δύσκολα μπορούν να το αντιμετωπίσουν. 

Τελευταίο παράδειγμα ο ο Μητροπολίτης Βεροίας  κ. Παντελεήμων, που σε πρόσφατο κήρυγμα του με θέμα την Κυριακή της Ορθοδοξίας προσέβαλε τις χριστιανικές συνειδήσεις μας αλλά και την κοινή μας λογική.

Συγκεκριμένα στο Μεγάλο Απόδειπνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού, στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δοβράς στην Βέροια, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του αναφέρθηκε στην λαμπρή εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, τονίζοντας ότι η Εκκλησία μας πανηγύρισε τη νίκη έναντι των ασεβών Εικονομάχων.

Προκλητικά επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα όντως φοβερό λόγο του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως σχετικά με τις αιρέσεις:

«Οἱ αἱρέσεις», γράφει ὁ ἅγιος Λου­κᾶς σέ μία ὁμιλία του γιά τήν πρώτη Κυριακή τῶν Νηστειῶν, «φάνηκαν ἤδη ἀπαρχῆς τοῦ χρι­στι­ανισμοῦ. Οἱ ἴδιοι οἱ ἀπόστολοι, ὁ ἀπόστολος Πέτρος καί ὁ ἀπό­στολος Παῦλος, προειδοποιοῦσαν τούς συγχρό­νους τους καί μαζί τους καί ἐμᾶς γιά τόν κίνδυνο ἀπό τούς αἱρετικούς καί τούς ψευ­δο­διδα­σκάλους». Καί παρά τίς κατά καιρούς κατα­δίκες τους ἀπό τήν Ἐκκλησία, οἱ αἱρετικοί ἐμ­φανίζονται καί στίς ἡμέρες μας καί «τολμοῦν» νά λένε πράγματα ὅμοια μέ αὐτά πού ἔλεγαν οἱ εἰκο­νομάχοι. «Τολμοῦν νά ἀποκαλοῦν τίς εἰκόνες μας εἴδωλα καί ἐμᾶς εἰδωλολάτρες…» συνεχίζει ὁ ἅγιος Λουκᾶς.

Με αφορμή αυτά τα λόγια του σεβασμιωτάτου αναρωτιόμαστε γιατί δεν κράτησε ο ίδιος μια αντίστοιχη ομολογητική στάση κατά τη διάρκεια του κορωνοιού; Γιατί δεν αντιστάθηκε στις αποφάσεις για κλειστούς ναούς, για τα αντισηπτικά και για τη μη προσκύνηση των Αγίων Εικόνων, δηλαδή τη νέα Εικονομαχία που ξέσπασε στην Εκκλησία μας; Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις; 

Τώρα επαινεί την πίστη του απλού λαού όπως του νεαρού φοιτητή στα Τέμπη που σώθηκε με την βοήθεια του Αγίου Λουκά, του οποίου την Εικόνα έφερε επάνω του, όπως ομολογεί ο ίδιος ο φοιτητής. 

Μα δεν καταλαβαίνει ο Μητροπολίτης Βεροίας ότι εκτίθεται ακόμα περισσότερο παρουσιάζοντας την πίστη του απλού λαού προς τις Άγιες Εικόνες, ενώ ο ίδιος επί δύο χρόνια σφράγιζε τις εκκλησίες της Μητρόπολης του, όπως μπορούμε να δούμε εδώ και εδώ. Αν η ευλάβεια του ενός υπήρξε αιτία για την παρέμβαση του Αγίου και την σωτηρία του από βέβαιο θάνατο, η ευλάβεια των πολλών δεν θα μπορούσε να κινήσει το έλεος του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού για την σωτηρία μας από τον κορονοϊό;

Στη συνέχεια του κηρύγματός του χρησιμοποιεί τον καθαρό Ορθόδοξο λόγο του Αγίου Λουκά Συμφερουπόλεως, όπως τον βολεύει. Λέγει ό Άγιος Λουκάς: «Ἐμεῖς ἄς συνεχίσουμε νά πιστεύ­ουμε σέ ὅσα τεκμηριωμένα διά τῶν ἁγίων καί ἱερῶν Συνόδων δι­δά­σκει ἡ Ἐκκλησία μας, καί ἄς «μήν ἀπο­μακρυνόμαστε ἀπό τήν Ἐκκλησία καί ἄς μήν σχίζουμε τόν χιτώνα τοῦ Χριστοῦ»

Αυτόν τον λόγο όμως δεν έχει το δικαίωμα να τον χρησιμοποιεί ο κ. Παντελεήμονας όταν ο ίδιος αναγνωρίζει τους σχισματικούς της Ουκρανίας και συλλειτουργεί μαζί τους. Όλοι ενθυμούμαστε όταν στις 26 Ιουλίου 2019 προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά στο συλλείτουργο με τους εκπροσώπους της σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ένας δεν βρέθηκε εκείνη τη στιγμή από το ποίμνιο να του πει « Εσείς τα λέτε αυτά που δεχτήκατε τους σχισματικούς της ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας; Εσείς πρώτα συμπράξατε με το σχίσμα και λέτε τώρα στον απλό λαό να μη δημιουργεί σχίσματα»; Ήδη φιγουράρει το όνομα του Μητροπολίτη Βεροίας στη μαύρη λίστα με τα ονόματα Μητροπόλεων με τις οποίες έχει διακόψει την κοινωνία το Πατριαρχείο Μόσχας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

 Δείτε σχετικά:
Οι Εκκλησιαστικές κρίσεις δεν λύνονται από αυτούς που τις προκαλούν
Μεταπατερικές προτεραιότητες στην Μητρόπολη Βεροίας;

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.