Επικαιρότητα
Αχρείαστος σκανδαλισμός από τη Μητρόπολη Κέρκύρας
21 Απρ 2021
Δεν αξιολογήθηκε σωστά η συγκυρία και ο Μητροπολίτης Κέρκυρας έσπευσε, με μια λακωνική δήλωση, να δικαιολογήσει την αντιπατερική απόφασή του να ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον εκλιπόντα σύζυγό της Βασίλισσας Ελισάβετ, πρίγκιπα Φίλιππο…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Τι είναι το Μνημόσυνο;
Τα ιερά μνημόσυνα είναι οι ακολουθίες που τελεί η Εκκλησία μας για την ανάπαυση των κεκοιμημένων. Η ακολουθία του μνημοσύνου δεν τελείται μόνη της αλλά πάντοτε μαζί με τη Θεία Λειτουργία. Γι’ αυτό και η ονομασία της ακολουθίας (μνημόσυνο) δεν αναφέρεται στη μνήμη του κεκοιμημένου αλλά στη μνημόνευση του κεκοιμημένου στη Θεία Λειτουργία, στις μερίδες που ο ιερέας τοποθετεί στο Άγιο Δισκάριο κατά την προετοιμασία των Τιμίων Δώρων στην Αγία Πρόθεση.
Αποστολική διδασκαλία θεωρούν και οι Αγ. Πατέρες τα μνημόσυνα.
Κατά τον Ι. Χρυσόστομο οι προσευχές υπέρ των κεκοιμημένων είναι καθορισμένες από το Άγιο Πνεύμα διά των Αγ. Αποστόλων. Ο Αγ. Γρηγόριος Νύσσης γράφει: «τίποτε δεν έχει παραδοθεί χωρίς λόγο και χωρίς κέρδος από τους κήρυκες και μαθητές του Χριστού και έχει διατηρηθεί στη Εκκλησία του Θεού, αλλά πάντως είναι επωφελές και θεάρεστο, το να μνημονεύονται, κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας, τα ονόματα όσων κοιμήθηκαν με ορθή πίστη». Ο Αγ. Δαμασκηνός θεωρεί τα μνημόσυνα ως «επωφελή και θεάρεστα και πολύ ωφέλιμα και προξενούν μεγάλη σωτηρία», οι Αποστολικές Διαταγές μάλιστα συνιστούν να επιτελούμε μνημόσυνα «εν ψαλμοίς και αναγνώσει και προσευχαίς» την τρίτη, την ενάτη και την τεσσαρακοστή ημέρα, καθώς και ετήσια.
Ωφελούνται οι νεκροί από τα μνημόσυνα;
Ο Άγ. Κύριλλος Ιεροσολύμων διακηρύσσει: «Πιστεύουμε ότι γίνεται μεγάλη ωφέλεια στις ψυχές για τις οποίες γίνεται η δέηση» και μάλιστα καθ’ ον χρόνο είναι εκτεθειμένη στην Αγ. Τράπεζα «η φρικωδέστατη θυσία».
Είναι φανερό ότι οι επιμνημόσυνες ή νεκρώσιμες προσευχές της Εκκλησίας (τρισάγια, μνημόσυνα, κηδείες κ.λπ.) γίνονται υπέρ εκείνων που έφυγαν από τη ζωή αυτή, σε κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία, αν και αμαρτωλοί «ως σάρκα φορούντες και τον κόσμον οικούντες». Οι δεδηλωμένοι άθεοι ή οι αιρετικοί και όσοι εκούσια και συνειδητά αποκόπτονται από το Άγιο Σώμα της Ζωοποιού Μητέρας Εκκλησίας, παραμένοντες μέχρι θανάτου αμετανόητοι, γνωρίζουμε ότι δεν μπορούν να ωφεληθούν από τις προσευχές αυτές.
Γράφει ο όσιος Θεοφάνης ο έγκλειστος:
“Για τους γονείς σας που πέθαναν μέσα στην αίρεση, μπορείτε να προσεύχεστε, παραδίνοντάς τους στο άπειρο έλεος του Θεού.
Στις εκκλησιαστικές ακολουθίες, όμως, και στη Θεία Λειτουργία δεν μπορούν να μνημονεύονται.
Η Εκκλησία προσεύχεται για τα παιδιά της στον Κύριο, ικετεύοντάς Τον να τα στερεώσει στην ορθή πίστη και να τα καθοδηγήσει στο δρόμο της ευσέβειας.
Για τους απίστους, τους αιρετικούς, τους πλανεμένους και, γενικά, όλους όσοι βρίσκονται έξω από τους κόλπους της, προσεύχεται να επιστρέψουν, γνωρίζοντας τον αληθινό Θεό. Και επειδή δεν μπορούν να επιστρέψουν παρά μόνο εδώ, στη γη, και σ’ αυτή τη ζωή, η προσευχή της περιορίζεται στους ζωντανούς.
Οι «κεκοιμημένοι» άπιστοι ή αιρετικοί έχουν χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα επιστροφής.
Καταλαβαίνω πως όλα τούτα σας πικραίνουν, γιατί έρχονται σε αντίθεση με τα αισθήματα και τους πόθους σας.
Θα σας παρηγορήσω, όμως, λέγοντας σας ότι μπορείτε να προσεύχεστε εσείς για τους γονείς σας, παραδίνοντάς τους με ελπίδα στην άπειρη φιλανθρωπία του Θεού. Αυτό κάνουμε, άλλωστε, και για τα βρέφη που πεθαίνουν αβάπτιστα. Εύχομαι ο Κύριος να ελεήσει τις ψυχές τους κατά την ευσπλαχνία Του και κατά την πίστη σας”.
Από το βιβλίο «Χειραγωγία στην πνευματική ζωή», Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, εκδ. Ιερά Μονή Παρακλήτου, σελ. 74-75
Οι Δεσπότες κάνουν μόδες.
Μια τέτοια ακολουθία, μια επιμνημόσυνη δέηση δηλαδή, τέλεσε και ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, στα Χανιά στις 3 Αυγούστου. Η επιμνημόσυνη δέηση αφορούσε στα θύματα του τραγικού πλοίου ΤΑΝΑΪΣ, το οποίο το 1944 βυθίστηκε κατά ανεξήγητο τρόπο. Μεταξύ των θυμάτων ήταν 250 χριστιανοί Κρητικοί και 350 Εβραίοι της Κρήτης.
Οι Μητροπολίτες Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως Βαρνάβας και Δράμας Παύλος μαζί με τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου του Αγίου Όρους, Αρχιμ. Πέτρο, επισκέφτηκαν περί τα μέσα Οκτωβρίου 2018, ευρισκόμενοι σέ επίσκεψη μαζί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην ανακαινισμένη Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στη Ματσούκα Τραπεζούντας, ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Τραπεζούντα. Εκεί, μαζί με τον ιμάμη της περιοχής, συμπροσευχήθηκαν για το μουσουλμάνο παππού του επιχειρηματία Εφκάν Μπασκάν, ο οποίος πέθανε το 2017.
Είναι σημείο των καιρών λοιπόν, και θα πρέπει να συγκλονίσει Αρχιερατικές συνειδήσεις η ευκολία με την οποία παραμερίζουμε την Αγιοπατερική διδασκαλία με ένα ευφυολόγημα ή μια θεολογική πομφόλυγα. Αυτός είναι ο επικίνδυνος δρόμος της παναίρεσης του οικουμενισμού. Πόσο καθωσπρεπισμό και αβροφροσύνη ή πόση σκανδαλώδη και βλάσφημη ποιμαντική “οικονομία” να αντέξει η συνείδησή μας;
Ευχόμαστε να αποτελέσει μεμονωμένο, ατυχές και μη επαναλαμβανόμενο περιστατικό. Ο πιστός λαός βρίσκεται στα όρια της αντοχής του.
Καλή Ανάσταση !
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Θα στηρίξει η Ιεραρχία τη γενναία στάση του Μητροπολίτη Κερκύρας να κηρύξει την εκκλησία…
– Ο Μητροπολίτης Κέρκυρας αδειάζει τον Αρχιεπίσκοπο
– Πού οφείλεται η νέα ελευθεροστομία και η παρρησία του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκταρίου;
– Προσθέτουμε στους προβληματισμούς και τα ερωτήματα του μητροπολίτου Κερκύρας τη δική μας αγωνία
– Η εισαγγελική παρέμβαση και η στάση του μητροπολίτη Κερκύρας
– Πρόσκληση των πιστών να κοινωνήσουν στην Εκκλησία, από τον μητροπολίτη Κέρκυρας κ. Νεκτάριο