Πατερικά

Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Κι αν ακόμη λέγουν οι δαίμονες κάτι χρήσιμο, δεν πρέπει να τους υπακούμε

εικόνα άρθρου: Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου, Κι αν ακόμη λέγουν οι δαίμονες κάτι χρήσιμο, δεν πρέπει να τους υπακούμε

Έτσι αποστόμωσε και τους δαίμονες εκείνους που τον ανακήρυτταν Υιό του Θεού


Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου

Ο Χριστός, όμως, φανερώνοντας ότι τον ενάρετο ακόμη και αυτή η τυραννία της πείνας δεν μπορεί να τον εξαναγκάση να κάνη κάτι, που δεν του αρμόζει και πεινά και δεν υπακούει στη διαταγή του.

Με τον τρόπο αυτό μας διδάσκει σε τίποτε να μην υπακούουμε στο διάβολο. Επειδή ο πρώτος άθρωπος από αυτό το γεγονός και στο Θεό προσέκρουσε και την εντολή του παρέβηκε, δεν κουράζεται να σε διδάσκη, ότι κι αν ακόμη αυτό που σου προτείνη δεν είναι παράβασις, ούτε τότε να του υπακούης. Και τι λέω παράβασις;
Κι αν ακόμη κάτι χρήσιμο σου προτείνουν οι δαίμονες, ούτε τότε να τους προσέχης. Έτσι αποστόμωσε και τους δαίμονες εκείνους που τον ανακήρυτταν Υιό του Θεού (Λουκ. 4,3 κ.ε.). Και πάλι, όταν έλεγαν το ίδιο ακριβώς, και ο Παύλος τους επετίμησε, αν και η διακήρυξίς τους ήταν χρήσιμη. Αλλά, αφού τους καταντρόπιασε και με το παραπάνω και απέκρουσε την εναντίον μας επιβουλή και μολονότι διαλαλούσαν δόγματα σωτήρια, τους απεμάκρυνε φράζοντας τα στόματά τους και διατάσσοντάς τους να σιωπούν (Πράξ. 16,18).  
Και γι αυτό ούτε εδώ συμφωνεί με τα λεγόμενα, αλλά τι λέγει; “Δε θα ζήση ο άνθρωπος μόνο με το ψωμί”. Αυτό, που λέγει, σημαίνει το εξής: Μπορεί ο Θεός να χορτάση τον πεινασμένο και με το λόγο. Και το επιχείρημα αυτό το δανείζεται από την Παλαιά Διαθήκη και μας διδάσκει, ακόμη κι αν πεθαίνουμε από την πείνα, κι αν παθαίνουμε ό,τι δήποτε, ποτέ να μην απομακρυνώμαστε από τον Κύριό μας.

«Ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ»  ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
ΥΠΟ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ
Έκδοσις:  Συνοδία Σπυρίδωνος Ιερομονάχου
Νέα Σκήτη Αγίου Όρους
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ, ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.