Επικαιρότητα

Αγγλία – αφαίρεση οργάνων: Το σώμα σου ανήκει στο κράτος πολύ πριν από το θάνατό σου

εικόνα άρθρου: Αγγλία – αφαίρεση οργάνων: Το σώμα σου ανήκει στο κράτος πολύ πριν από το θάνατό σου

…μεταθέτει λίγο λίγο το κατώφλι του θανάτου προς την πλευρά της ζωής, ώστε ο δότης, ο κατά τα άλλα εγκεφαλικά νεκρός, να είναι κάθε φορά και λίγο πιο ζωντανός.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Πρόσφατα διαβάσαμε ότι η Αγγλία τροποποίησε το νομοθετικό της πλαίσιο για τη δωρεά οργάνων και πλέον θα θεωρείται δεδομένη η συγκατάθεση του εγκεφαλικά νεκρού για την αφαίρεση των οργάνων του. Θα εφαρμόζεται αυτό που προσπαθούν να περάσουν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, η εικαζόμενη συναίνεση του εγκεφαλικά νεκρού στην δωρεά των οργάνων του.  

Είναι γνωστά τα τεράστια ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από τις πρακτικές της αφαίρεσης ζωτικών οργάνων από ζωντανούς δότες. Ως γνωστόν, η λήψη οργάνων από ασυστολικούς δότες, δηλαδή ανθρώπους που έχει σταματήσει να λειτουργεί οριστικά η καρδιά τους, είναι επισφαλής λόγω της κακής ποιότητας των μοσχευμάτων, ενώ αντίθετα η λήψη οργάνων από συστολικούς δότες, ανθρώπους που χτυπάει κανονικά η καρδιά τους αλλά έχουν χαρακτηριστεί εγκεφαλικά νεκροί, ενδείκνυται λόγω της καλής ποιότητας των μοσχευμάτων.

Οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν ένα από τα πεδία της ιατρικής που πειραματίζονται με το μυστήριο της ζωής του ανθρώπου. Τα επιτεύγματα της επιστήμης στις μεταμοσχεύσεις, στη γενετική, στην ευγονική, στην ελεγχόμενη αναπαραγωγή, χρησιμοποιούνται από τη Νέα Εποχή ως απτές αποδείξεις της επικράτησης και παντοδυναμίας του νέου πνεύματος που αντιστρατεύεται  την αυθεντία του Ευαγγελίου. Οι θιασώτες των μεταμοσχεύσεων υποστηρίζουν ότι τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από αυτές τις πρακτικές είναι νεοφυή και οι λύσεις δεν μπορούν να αντληθούν από την Αγία Γραφή, παρά μόνο μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο ενός νέου επιστημονικού πεδίου, αυτού της βιοηθικής. 

Από πού, όμως, αντλεί η βιοηθική την αυθεντία της; Αφ’ εαυτού της, φυσικά, ως φορέας του Ορθού Λόγου. Αυτής της Χίμαιρας  με την οποία γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές ανθρώπων από το Διαφωτισμό μέχρι και σήμερα, της φαντασίωσης δηλαδή ότι η λογική του ανθρώπου, ελεύθερη από θρησκευτικές προκαταλήψεις, είναι ικανή να λύσει το υπαρξιακό μυστήριο και τα εξ’ αυτού γεννόμενα φαινόμενα. Αυτός ο ορθός λόγος, που μας οδήγησε στο σημερινό ανθρωπολογικό αδιέξοδο, μπορεί να παράξει μόνο ενός τύπου βιοηθική, την ηθική των κρεματορίων. Μια ηθική που, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των μεταμοσχεύσεων, μεταθέτει λίγο λίγο το κατώφλι του θανάτου προς την πλευρά της ζωής, ώστε ο δότης, ο κατά τα άλλα εγκεφαλικά νεκρός, να είναι κάθε φορά και λίγο πιο ζωντανός.  

Στο άρθρο, που αποτέλεσε την αφορμή για το παρόν σημείωμα, αναφέρεται ότι η δεδομένη συγκατάθεση σημαίνει πως το σώμα σου ανήκει μετά το θάνατό σου στο κράτος. Υπό το φως της Αγίας Γραφής, του Λόγου του Θεού, που καθορίζει τί είναι ζωή και τί είναι ο θάνατος, μπορούμε με ασφάλεια να προσθέσουμε ότι με αυτή τη νομική κατασκευή, τη λεγόμενη δεδομένη συγκατάθεση ή εικαζόμενη συναίνεση, το σώμα σου ανήκει στο κράτος πολύ πριν από το θάνατό σου. 


Δείτε σχετικά:
Πώς δέχεται ο πονόψυχος κ. Τσιόδρας να βγάζει από τη πρίζα ασθενείς, για να «κινείται» η αγορά οργάνων;
 Ο Οικουμενικός πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος σε ρόλο Χάροντος, προπαγανδίζει τον Εγκεφαλικό Θάνατο και τη Δωρεά Οργάνων
– Στήριξη από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας στην δωρεά οργάνων (ΒΙΝΤΕΟ)
– Φιμώθηκε ο καθηγητής Καρακατσάνης από τους υποστηρικτές του εγκληματικού εγκεφαλικού θανάτου!
– Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου και του Πρωθυπουργού για τις μεταμοσχεύσεις και τα επιστημονικά επιτεύγματα

Σχετικά άρθρα

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.