Μαρία Κοσμίδου

Αγιασμένη παράδοση ή καινοτομία;  

εικόνα άρθρου: Αγιασμένη παράδοση ή καινοτομία;  
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Έχει δικαίωμα οποιοσδήποτε προκαθήμενος της Εκκλησίας να καθιερώνει, αυθαίρετα, από μόνος του, μια τελετή;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Στην Αμερική, μετά τη γιορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, επαναλαμβάνεται ένα “έθιμο” το οποίο καθιέρωσε το 1947 ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Αθηναγόρας.

Η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, στην παραθαλάσσια πόλη Asbury Park, στην ακτή του New Jersey, θεωρείται από τους ομογενείς μας σαν ένα δικό τους τοπικό έθιμο, αν όχι περισσότερο σαν ένα δρώμενο. Ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, χαρακτηρίζει αυτή την καινοτομία ως “αγιασμένη παράδοση”. Όπως γράφει σε ανάρτησή του σε γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Η αγιασμένη παράδοση της Αγιολόγησης των Υδάτων και της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού στο Νιου Τζέρσεϋ χρονολογείται από εβδομήντα πέντε χρόνια — στο 1947, όταν καθιερώθηκε από τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Βόρειας και Νότιας Αμερικής και μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη, Αθηναγόρα. Η κατάδυση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στα νερά των ωκεανών είναι ο τρόπος μας να εμποτίσουμε την πιο πολύτιμη ουσία που διαθέτει ο πλανήτης μας –το νερό– με τη χάρη της ειρήνης και της θεραπείας”

Άραγε, αντί για τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Φώτων, κατά την οποία αγιάζονται τα ύδατα, έχει δικαίωμα ο κάθε προκαθήμενος να υιοθετεί, να επαναλαμβάνει, να μεταθέτει χρονικά μία τελετή έτσι απλά;

Όταν βέβαια την καινοτομία έχει εισάγει ο πρώην οικουμενικός πατριάρχης Αθηναγόρας Σπύρου, τότε ο προβληματισμός μας είναι ακόμη πιο έντονος.

Ἰορδάνη ποταμέ, τί ἐθαμβήθης θεωρῶν. Τὸν ἀθεώρητον γυμνόν, εἶδον καὶ ἔφριξα φησί, καὶ πῶς γὰρ τοῦτον οὐκ ἔμελλον φρῖξαι καὶ δῦναι; Οἱ Ἄγγελοι αὐτόν, ὁρῶντες ἔφριξαν΄ ἐξέστη οὐρανός, καὶ γῆ ἐτρόμαξε, καὶ συνεστάλη θάλασσα καὶ πάντα, τὰ ὁρατὰ καὶ ἀόρατα. Χριστὸς ἐφάνη, ἐν Ἰορδάνῃ, ἁγιάσαι τὰ ὕδατα” (Κάθισμα του Όρθρου των Θεοφανείων)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΦΑΝΗ-ΑΛΗΘΩΣ ΕΦΑΝΗ
Διδάκτωρ Οικουμενισμού ο Αμερικής Ελπιδοφόρος
Νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου Οικουμενιστικά Λεχθέντα και πραχθέντα (Μέρος 3ον)
Επιστολή Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων για τη βαρύτατη πτώση του Αρχ. Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου

 

 

Σχετικά άρθρα

Ποιος φοβάται;

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. …οι παραβατικοί λαθρομετανάστες από τις μουσουλμανικές χώρες έχουν ειδική μεταχείριση από το νόμο σε σχέση με άλλους «εγκληματίες»

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ανάμνηση και ανακαινισμός της Ενδημούσας Συνόδου

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου. Μία τέτοια Ενδημούσα Σύνοδος, είχε συνεδριάσει και πριν την ψευδοσύνοδο του Κολυμπαρίου οπότε εύλογα αναρωτιόμαστε τι συζήτησαν και ποιες αποφάσεις ελήφθησαν αυτή τη φορά;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.