Επικαιρότητα

Άγιον Όρος: Αναστέλλονται όλα τα διαμονητήρια, απαγορεύονται οι μετακινήσεις

εικόνα άρθρου: Άγιον Όρος: Αναστέλλονται όλα τα διαμονητήρια, απαγορεύονται οι μετακινήσεις

…Οι λιγοστοί προσκυνητές που βρίσκονται αυτή την ώρα στο Περιβόλι της Παναγίας θα φύγουν σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 16 Μαρτίου, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατέληξε στην ντροπιαστική και εωσφορική απόφαση για το κλείσιμο ουσιαστικά των Ι. Ναών και την απαγόρευση της Λατρείας (εκτός από τη «λιτή» Θεία Λειτουργία των Κυριακών και του Ευαγγελισμού, διάρκειας μίας ώρας), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον πρωθυπουργό και στην άθεη και μασωνοκρατούμενη Κυβέρνηση την ίδια ημέρα να απαγορεύσει την τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (αρχικά ως τις 30 Μαρτίου και αργότερα παρατείνοντας το διάστημα απαγόρευσης ως τις 11 Απριλίου). Το σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε στις 16 Μαρτίου εκτός των άλλων απαγόρευε και τις επισκέψεις σε Ιερές Μονές και Μοναστήρια που βρίσκονται εντός της Επικράτειας: 

«4. Οι Ιερές Μονές, τα Μοναστήρια και οι λοιποί χώροι εγκαταβίωσης εντός της Επικράτειας κατά το ως άνω χρονικό διάστημα δεν θα δέχονται κοινό και πιστούς σε οργανωμένες ή ατομικές προσκυνηματικές επισκέψεις. 
Οι απαγορεύσεις επισκέψεων και όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα που αφορούν στις Ιερές Μονές της Αθωνικής Πολιτείας, λαμβάνονται με απόφαση του Διοικητού του Αγίου Όρους, κατόπιν προηγούμενης ενημέρωσης της Ιεράς Κοινότητας».

Στις 19 Μαρτίου, η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους έλαβε την απόφαση για αναστολή της επισκέψεως προσκυνητών προς το Περιβόλι της Παναγίας λόγω της απειλής εξαπλώσεως του ιού του κορονοϊού, κατόπιν της επισήμου ενημερώσεως από πλευράς του Πολιτικού Διοικητού περί των αποφάσεων της Ελληνικής Κυβερνήσεως. Επίσης η Ιερά Κοινότητα στην συνεδρίαση της 19ης Μαρτίου αποφάσισε να αποστείλει επιστολή σε όλες τις Ιερές Μονές του Άθωνα μέσω της οποίας θα ανακοίνωνε τις αποφάσεις της για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού με έντονη προσευχή, λιτανείες, αγρυπνίες. Επίσης, δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό τύπο ανέφερε ότι με την επιστολή προς τις Ιερές Μονές, η Ιερά Κοινότητα εξέφρασε και την θλίψη των Αγιορειτών Πατέρων για οποιαδήποτε γενική απαγόρευση της ορθοδόξου χριστιανικής λατρείας ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημικής νόσου.

Την ώρα όμως που η Εκκλησία της Ελλάδας με ευθύνη αναξίων ταγών βιώνει μία από τις χειρότερες στιγμές στη σύγχρονη ιστορία της, θα περιμέναμε από τους Αγιορείτες Πατέρες να καταδικάσουν δημόσια, ξεκάθαρα και με πυγμή τις αντίχριστες αποφάσεις Εκκλησίας και Κράτους που οδήγησαν στη γενική απαγόρευση της ορθοδόξου χριστιανικής λατρείας και τον αποκλεισμό των πιστών από τα Ιερά Μυστήρια εν μέσω της πιο κατανυκτικής περιόδου της χριστιανοσύνης (κάτι που τουλάχιστον ως τη στιγμή δημοσιεύσεως του άρθρου δεν είχε γίνει). 

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι εκτός από τις ατιμωτικές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου και του πρωθυπουργού (16 Μαρτίου), ανάλογη απόφαση για αναστολή θρησκευτικών ιερουργιών και τελετών (με εξαίρεση τις ιερές ακολουθίες στα Πατριαρχικά και Σταυροπηγιακά Μοναστήρια) έλαβε στις 18 Μαρτίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο για όλες τις επαρχίες του. Συγκεκριμένα, το ανακοινωθέν που δημοσίευσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέφερε ότι:

«4) Σέ συνέχεια τῶν σχετικῶν ἀποφάσεων πού ἤδη πῆραν μερικές ἐπαρχίες τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου, σήμερα γενικεύεται γιά ὅλες τίς ἐπαρχίες του ἡ ἐκκλησιαστική ἀπόφασις καί ἐντολή νά ἀνασταλοῦν ὅλες οἱ θρησκευτικές ἱερουργίες, ἐκδηλώσεις καί τελετές, μέχρι τέλους Μαρτίου, ἐκτός ἀπό τήν προσωπική προσευχή τῶν Χριστιανῶν στούς ναούς πού θά παραμείνουν ἀνοικτοί ὅπως μέχρι τώρα. Ἡ ἀπαγόρευσις αὐτή θά ἀναθεωρηθῇ ἀργότερα, σύμφωνα μέ τήν ἐξέλιξι τῆς πανδημίας πού προκάλεσε ὁ ἰός.
5) Στά ἁπανταχοῦ Πατριαρχικά καί Σταυροπηγιακά Μοναστήρια θά τελοῦνται κανονικά οἱ ἱερές ἀκολουθίες ἀπό τίς Ἀδελφότητές τους, δέν θά γίνωνται ὅμως δεκτοί προσκυνηταί ἐκ τοῦ κόσμου».

Τέλος, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ στις 19 Μαρτίου η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους αποφάσισε την εφαρμογή όλων των δυνατών -ανθρωπίνων- μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, δημοσιεύθηκε η είδηση ότι τέσσερις μοναχοί της Ι.Μ. Ξενοφώντος που επέστρεψαν από τη Μεγάλη Βρετανία εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι τέσσερις μοναχοί ταξίδεψαν από τις 5 ως τις 17 Μαρτίου στην Αγγλία και στην Σκωτία, ύστερα από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα και μετέφεραν για προσκύνημα απότμημα του ιερού λειψάνου του Αγίου Γεωργίου από τη Μονή Ξενοφώντος. Στην επιστροφή τους από την Μεγάλη Βρετανία, στις 19 Μαρτίου, οι τέσσερις μοναχοί επιβιβάστηκαν στο πλοίο της γραμμής από την Ουρανούπολη και έμειναν σε καραντίνα σε ένα Κάθισμα, έξω από την Μονή. Επιπλέον, στις 31 Μαρτίου, η Ι.Μ. Ξενοφώντος με τους περίπου 45 μοναχούς μπήκε σε καραντίνα

Σχετικά με το οικουμενιστικό πνεύμα που διαπνέει την Ι.Μ. Ξενοφώντος, υπενθυμίζουμε ότι ο ηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος Αλέξιος είχε δείξει από την αρχή με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις θέσεις του στο Ουκρανικό καθώς συμμετείχε αυτοπροσώπως στην ενθρόνιση του σχισματικού ψευδομητροπολίτου Επιφανίου (3 Φεβρουαρίου 2019). Επιπλέον, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Άγιο Όρος τον Οκτωβρίου 2019 και κατά την διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος (20 Οκτωβρίου 2019), ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μνημόνευσε τον επικεφαλής της «νέας Εκκλησίας» της Ουκρανίας σχισματικό ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο ως «Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας». Τέλος, στις 12 Νοεμβρίου 2019, ο ηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος παρευρέθηκε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε Εσπερινό που τελέστηκε κατά τον λατινικό ρυθμό στο Παπικό Αββαείο Notre-Dame de Saint-Rémy στο Rochefort.

Διαβάσαμε στο ethnos.gr:


Άγιον Όρος: Αναστέλλονται όλα τα διαμονητήρια, απαγορεύονται οι μετακινήσεις

Νέους περιορισμούς και απαγορεύσεις αποφάσισε στην σημερινή, κρίσιμη συνεδρίασή της η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, που είχε ως θέμα της αποφυγή εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού, καθώς οι συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων προσκυνητών και εργαζομένων φαίνεται πως δεν απέδωσαν.

Στο πλαίσιο των νέων αυστηρών μέτρων, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, αποφασίστηκε η αναστολή της ισχύος όλων των διαμονητηρίων μέχρι νεοτέρας, ενώ η είσοδος εργαζομένων ή άλλων προσώπων για ειδικό λόγο (ιατρικό ή επαγγελματικό) θα γίνεται μόνο κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος των Ιερών Μονών και ειδικής άδειας της Ιεράς Επιστασίας.

Η Πολιτική Διοίκηση του Αγίου Όρους θα εκδώσει άμεσα ειδική απόφαση για το θέμα, μετά από συνεννόηση που έγινε με την Ιερά Κοινότητα. Στην απόφαση θα αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά πως δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις ατόμων από Μονή σε Μονή, ενώ όσοι μοναχοί χρειάζεται να μπουν ή να βγουν στην Αθωνική Πολιτεία θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με άδεια από Μονή τους. Στην άδεια θα αναγράφεται ο λόγος της εξόδου ή της εισόδου, που θα είναι σοβαρός και δεν θα επιτρέπει αναβολή.

Οι λιγοστοί προσκυνητές που βρίσκονται αυτή την ώρα στο Περιβόλι της Παναγίας θα φύγουν σήμερα ή το αργότερο αύριο το πρωί. «Εμείς δεν τους διώχνουμε, αλλά ήταν έτσι κι αλλιώς προγραμματισμένο να βγουν γιατί είχαν ολοκληρώσει την προσκυνηματική τους επίσκεψη. Για το καλό το δικό μας, αλλά και το δικό τους όμως είναι καλό όλοι για ένα διάστημα να μείνουμε σπίτι μας», μας έλεγαν πηγές από την Ιερά Κοινότητα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
 Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Ο Κορονοϊός πετσοκόβει τίς ακολουθίες και στη μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής!
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.