Επικαιρότητα

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Ποιος κυβερνά αυτόν τον (Άγιο) Τόπο;

εικόνα άρθρου: ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Ποιος κυβερνά αυτόν τον (Άγιο) Τόπο;

Η αναβολή της επίσκεψης του πρώην πρωθυπουργού δεν ανέστειλε τα δόλια σχέδια των νεοταξιτών για το “Περιβόλι της Παναγίας” 

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Αυτό που δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο είναι ο πακτωλός των ευρώ που ρέει ξανά στο Άγιον Όρος. Πολιτικά έντυπα αποκαλύπτουν τον προϋπολογισμό των έργων που προγραμματίζονται στο Περιβόλι της Παναγίας. 

Κάποιος μπορεί να μας κατηγορήσει πως η Κατάνυξη είναι επιφυλακτική και ασκεί συνεχώς κριτική σε πρακτικές και φαινόμενα που για άλλους είναι αθώα ή και επιβεβλημένα. Εμείς φυλάττουμε την παρακαταθήκη του οσίου Γέροντα Αγάθωνα Κωνσταμονίτη που ήταν κάθετος: “Όποιος πληρώνει είναι το αφεντικό”.

Τα χρήματα αυτά ούτε αθώα είναι ούτε δανεικά. Υπονομεύουν το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους, γιατί δημιουργούν υποχρεώσεις προς τους χρηματοδότες. 

Άραγε θα απαγορεύσει κανείς στους Ευρωπαίους στο εγγύς μέλλον  να επιβάλουν αυτοκινητόδρομο μέχρι τη Μεγίστη Λαύρα και γιατί όχι την κατάργηση του άβατου του Αγίου Όρους;

Κάθε είδους θεσμική χρηματοδότηση προς το Άγιον Όρος έχει αποδειχθεί πως δεν αποβαίνει προς όφελος του Αγιωνύμου Όρους. Οι νεωτερισμοί και το πνεύμα της εκκοσμίκευσης πληθαίνουν. Η αλλοίωση του χαρακτήρα του προχωρά, με τραγικούς πρωταγωνιστές μοναχούς οι οποίοι φέρουν το βαρύτατο τίτλο του Αγιορείτη.  

Η διαστροφή της αποστολής του στον κόσμο από πνευματικό κέντρο της παγκόσμιας Ορθοδοξίας σε ένα αξιοθέατο-τουριστικό προορισμό, στα παπικά πρότυπα της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου και άλλων, δε δικαιολογείται. Μοιάζει το Περιβόλι της Παναγιάς να συμπαρασύρεται από το πνεύμα της εποχής. 

Αντηχεί η φωνή του μακαριστού ομολογητή Γέροντά μας π. Νικολάου Μανώλη από τον ουρανό:

“Η παρέμβαση στοχεύει στην καρδιά του Αγίου Όρους. Πρόκειται για μία ακόμη νίκη του πνεύματος της εκκοσμίκευσης, του δαίμονα της εκκοσμίκευσης για την ακρίβεια, στο Άγιο όρος, που δε στέκεται πια φάρος Ορθοδοξίας. Μόνο μεμονωμένοι μοναχοί αντιστέκονται, και αυτοί διώκονται και λοιδορούνται από τους κρατούντες. Το Άγιο όρος δεν έχει αυτή την στιγμή διαφορά από τον κόσμο, όπου κι εδώ μονάδες αντιστέκονται στο πνεύμα της ποικίλης πλάνης, την εκκοσμίκευσης και της αίρεσης”.            

Παραθέτουμε τα ντοκουμέντα του πακέτου επενδύσεων με πόνο ψυχής  στην αγάπη σας, για την ιστορική καταγραφή:

Πακέτο 20 έργων συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ αλλά ξεκινούν με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

Θεωρητικά τα έργα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και αφορούν:

 • Αποκατάσταση του Ιερού Κελίου Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (1.059.000 ευρώ).
 • Δομική και λειτουργική αποκατάσταση τμήματος της βορειοανατολικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου (1.862.000 ευρώ).
 • Αποκατάσταση του παλαιού Αρσανά της Ιεράς Μονής Φιλοθέου (464.000).
 • Αποκατάσταση της Ιεράς Καλύβης των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Σκήτη Αγίου Δημητρίου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (325.000).
 • Αποκατάσταση του κτίσματος του παλαιού Βαγεναριού του Ιερού Κελίου Αγίου Νικολάου «Δοντά» της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας και δημιουργία εκθεσιακού χώρου (389.500).
 • Αποκατάσταση της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως Θεοτόκου Δ’ – Οσίου Σάββα στη Σκήτη της Αγίας Αννης της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (302.500).
 • Αποκατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος του Αντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος στις Καρυές (1.692.000).
 • Αποκατάσταση του Γ’ τμήματος της Ανατολικής Πτέρυγας της Ιεράς Μονής Ζωγράφου (1.649.000).
 • Ανακατασκευή της Ιεράς Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Β’), της Ιεράς Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου (675.000).
 • Αποκατάσταση του κελιού του Αγίου Νικολάου, περιοχή Καψάλα (Καρυές) της Ιεράς Μονής Ιβήρων (888.000).
 • Αποκατάσταση της στέγης και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγρασίας του Κυριακού Ναού της Ιεράς Νέας Σκήτης της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου (314.000).
 • Αποκατάσταση της νότιας κόρδας του μοναστηριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου (1.760.000).
 • Νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης Ιεράς Μονής Ιβήρων (1.454.000).
 • Αποκατάσταση της Καλύβης Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ιερά Νέα Σκήτη της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου, με την παράλληλη αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της (407.500).
 •  Αποκατάσταση του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Ορους (1.512.000).
 • Αποκατάσταση κτιρίων του Aντιπροσωπείου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου στις Καρυές (1.397.000).
 • Αποκατάσταση και ανάπλαση του Καθίσματος Παναγία της Ιεράς Μονής Γρηγορίου και του περιβάλλοντος χώρου (630.000).
 • Ανακατασκευή και μερική αναστήλωση της Ιεράς Καλύβης «Ο Αγ. Γρηγόριος ο Παλαμάς» της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου (768.000).
 • Αποκατάσταση του Ναού του Αγίου Προκοπίου στο ομώνυμο κελί της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου (576.000).
 • Αποκατάσταση Ιεράς Καλύβης Αγίου Γεωργίου Α’ Ιεράς Σκήτης Αγίας Αννης, Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (405.000).

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.