εικόνα άρθρου: Αίτημα φιλίας της OCU προς τον Αχρίδος Στέφανο
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή

Τι ζήτησε ο Ντουμένκο και τι απάντηση έλαβε


Την επιθυμία του να έρθει σε κοινωνία με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος εν ευθέτω χρόνω και τόπω, εξέφρασε ο Επιφάνιος Ντουμένκο προς τον Αχρίδος Στέφανο, ευχόμενος προς εκείνον να λάβει την πολυπόθητη αυτοκεφαλία από το Φανάρι. 

Η ψευδεπισκοπή του Ντουμένκο τείνει επίμονα χείρα φιλίας σε μία Αρχιεπισκοπή που κλίνει  υπέρ του Πατριαρχείου Μόσχας, με ανταλλαγές επιστολών και επισκέψεις σε ένθερμο κλίμα.

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος απάντησε αρνητικά στην πρόταση για συλλείτουργο με την σχισματική εκκλησία του Ντουμένκο, μέχρι να διευθετηθεί το καθεστώς της ψευδεπισκοπής…

Αντιλαμβανόμαστε τη στρατηγική προσέγγιση του Επιφανίου να προσπαθεί να αποκτήσει συμμάχους στο πνεύμα της παναίρεσης του οικουμενισμού  με αποτέλεσμα να μη μείνει τίποτα που να θυμίζει την πατροπαράδοτη εκκλησία. 

Προβάλλοντας ως βαθειά του επιθυμία τη συναναστροφή με τον Αχρίδος Στέφανο, προσπαθεί, ως σύγχρονη σειρήνα, να προσελκύσει το εν δυνάμει θύμα του με στόχο την αφομοίωσή του σε ένα κοινό αιρετικό σώμα. 

Του υπενθυμίζει, λοιπόν, εμμέσως πλην σαφώς, ότι προϋπόθεση για να λάβει την αυτοκεφαλία από το Φανάρι είναι να αποδεχτεί την χείρα φιλίας του Ντουμένκο. Έτσι εξηγείται το με θέρμη αίτημα για συλλείτουργο, παρόλο που είναι γνωστή η  σχέση μεταξύ Αχρίδος και Μόσχας.

Όσον αφορά τη αναγνώριση του αυτοκέφαλου στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, “περιμένουμε” αντίδραση από το Οικουμενικό πατριαρχείο.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις περαιτέρω εξελίξεις, καθώς φαίνεται ότι τρέχουν με γοργούς ρυθμούς.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά: 
Σύσφιξη των σχέσεων Εκκλησίας Ρωσίας και Σκοπίων- πλήρης αναγνώριση και συλλείτουργο
Αναπαύθηκε ο κ. Ιερώνυμος με το Γράμμα του Πατριάρχη που δεν χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία ή παράγωγά του. Αρκεί μόνο αυτό;

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.