Μέτοικος

Αιτήματα αυτοκεφαλίας από τους σχισματικούς σκοπιανούς

εικόνα άρθρου: Αιτήματα αυτοκεφαλίας από τους σχισματικούς σκοπιανούς

Γράφει ο Μέτοικος 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

«Οι χαρτοφύλακες ταξιδεύουν γεμάτοι… με γράμματα προς τη βασιλεύουσα»....

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Αιτήματα αυτοκεφαλίας από τους σχισματικούς σκοπιανούς

Γράφει ο Μέτοικος

«Οι χαρτοφύλακες ταξιδεύουν γεμάτοι… με γράμματα προς τη βασιλεύουσα».

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο αναιδής, που εξέλαβε ως αργυρώνητο τον ανάργυρο, ο θρασύς, που θεώρησε προσηλωμένο στα γήινα αυτόν που είναι η «σταυρωμένη Μήτηρ κκλησία», αυτός, ο Ζόραν Ζάεφ που ομολόγησε ότι είναι διατεθειμένος να χρηματίσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο προκειμένου να δοθεί στους σχισματικούς των Σκοπίων αυτοκεφαλία, μαζί με τον Πρόεδρο της χώρας του Στέβο Πεντάροφσκι έστειλαν επιστολές στον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως και του ζητούν να αποδώσει αυτοκεφαλία στους σχισματικούς την οποία ονειρεύονται εδώ και εάν αιώνα!

Βεβαίως, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως περίτρανα απέδειξε η υπόθεση παραχώρησης αυτοκεφαλίας στους καθηρημένους, σχισματικούς, αχειροτόνητους, αιρετικούς Ουκρανούς είναι ανάργυρος και, εάν κάτι πείρε, αυτό δεν είναι τίποτε παραπάνω, όπως ο ίδιος χαριτολογώντας ομολόγησε, από μερικά γεμάτα κουτιά … με σοκολατάκια τύπου Ποροσένκο.

Η κακοήθης πρόθεση του Ζόραν Ζάεφ να εξαγοράσει για την αυτοκεφαλία της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων έναν αδάμαντα ηθικής ακεραιότητας, έναν ιεράρχη που αγωνίζεται να γίνει «βίωμα στον σύγχρονο κόσμο η Αγία Γραφή [γιαυτό και δωρίζει το Κοράνι] και ακολουθεί τους ενιαίους κανόνες των Συνόδων και των αγίων Πατέρων»! δηλαδή, τα τείχη του αίσχους, όπως ο ίδιος τους ονομάζει, τον στύλο και εδραίωμα της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως έπεσε στο κενό.

Όμως, μετά την ομολογημένη πρόσθεση εξαγοράς, το δεύτερο και μεγαλύτερο λάθος του Ζάεφ, λάθος που υπονομεύει το αίτημά του είναι πως, με την επιστολή του ζητά την αυτοκεφαλία από τον «πρώτο μεταξύ ίσων μεταξύ των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο»!

Ο σκοπιανός ηγέτης Ζόραν Ζάεφ προφανώς και δεν κατάλαβε ότι η αυτοκεφαλία στους σχισματικούς Ουκρανούς δόθηκε μεν με αντίδωρο τα σοκολατάκια τύπου Ποροσένγκο, στηρίχθηκε όμως στην ισχυρή πεποίθηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου ότι είναι Πρώτος άνευ ίσων!

Πάντως, ο χρόνος φαίνεται ότι πιέζει καταστάσεις και γιαυτό το ζήτημα της αυτοκεφαλίας επανήλθε και, στο Ελληνικό εκκλησιαστικό προσκήνιο εμφανίστηκαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Το Φανάρι και, για να μη συνεχίσει ο «διάβολος να χαίρεται με το σχίσμα», όπως σοφά λέει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, φαίνεται ότι θα παίξει σε βάρος του Πατριαρχείου Σερβίας το «παιχνίδι» με την έκκλητο προσφυγή «δικαίωμα, το οποίον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον [όπως ψευδέστατα υποστηρίζει] κατέχει επί τη βάσει αποφάσεων Οικουμενικών Συνόδων»!

Δεν έγινε γνωστό αν οι καλόγεροι στην Μονή του Ξενοφώντα έγραψαν κιόλας τον τόμο αυτοκεφαλίας σε περγαμηνή, πάντως, ένας από τους γνήσιους εκφραστές της πατριαρχικής θέλησης στην Ελλάδα, ο επίσκοπος Δράμας Παύλος, αυτός που μαζί με τον επίσκοπο Νεαπόλεως Πορφύριο και τον ηγούμενο της Μονής Διονυσίου Πέτρο κατανυκτικά συμπροσευχήθηκαν σε μουσουλμανικό νεκροταφείο με Ιμάμη με επιστολή του, που αφορά την πραγματοποίηση της Ι.Σ. της Ιεραρχίας της Ελλάδος έθεσε το ζήτημα της αυτοκεφαλίας των σκοπιανών σχισματικών προτείνοντας μάλιστα «νά συζητηθῇ ἐκτάκτως καί πρό ἡμερησίας διατάξεως ἡ ἐνέργεια τῶν πολιτικῶν τῶν Σκοπίων τῶν στρηνιασάντων διά τήν ἐπίλυσιν τοῦ ἐκεῖ ἐκκλησιαστικοῦ σχίσματος»!

Το παιχνίδι είναι στημένο και απ’ τα πριν ξεπουλημένο.

Αυτός ο δραματικός επίσκοπος Δράμας Παύλος δεν είναι ένας από τους Έλληνες επισκόπους που συμφώνησαν πως «Ἦτο δικαίωμα καί προνόμιον τῆς Μητρός Ἐκκλησίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως νά χορηγήσῃ τό καθεστώς τοῦτο τῆς αὐτοκεφαλίας» στους Ουκρανούς;

Άρα δικαίωμα και προνόμιο του Κωνσταντινουπόλεως είναι και η χορήγηση αυτοκεφαλίας στους σκοπιανούς.

Οπότε, ο επίσκοπος Δράμας Παύλος «τρέχει» σαν πατριαρχικός λαγός ή λεονταρίζει για την πλάκα της υποθέσεως;

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι αίτημα αυτοκεφαλίας των σχισματικών προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο κατατέθηκε για πρώτη φορά όχι εδώ και ένα «αιώνα» όπως ψευδέστατα υποστηρίζει ο Ζόραν Ζάεφ αλλά στις αρχές του 2018 το δε Πατριαρχείο απάντησε ότι «ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ [του αιτήματος] καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου».

Η Εκκλησία της Ελλάδος χάρις στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και, στον κατ’ ευφημισμό «Πατριάρχη του Γένους» θα χάσει έναν ακόμα φίλο και σύμμαχο μετά τους Ρώσους, το Σερβικό Πατριαρχείο και κατ’ επέκταση το Σερβικό λαό.

Εδώ και κοντά δύο χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όχι μόνο συζήτησε το θέμα της αυτοκεφαλίας των σκοπιανών με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά συμφώνησε μαζί του, όπως περιχαρής ανακοίνωσε στα μέλη της 162ης Δ.Ι.Σ. και με πιο τίτλο θα δοθεί η αυτοκεφαλία στους σχισματικούς σκοπιανούς!!!

Πάντως και, με δεδομένο το γεγονός συγκλίσεως της Ιεραρχίας, είναι αρκούντως πονηρή και σκοτεινή η κίνηση του Αθηνών Ιερωνύμου να σταλεί στην Κωνσταντινούπολη ο επίσκοπος Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, για διαβουλεύσεις!

Το θέμα «βράζει» και, οσονούπω, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ θα ξεκινήσει τις επισκέψεις του σε επισκόπους της Εκκλησίας της Ελλάδος από Αλεξανδρούπολη έως και τη Ναύπακτο, όχι για να πειστούν για το «δίκαιο» της παραχώρησης, αφού οι Έλληνες επίσκοποι με την υπόθεση της Ουκρανίας «αναγνώριαν [όπως δήλωσε ο Ναυπάκτου Ιερόθεος ως εκπρόσωπος της Ιεραρχίας] το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρεί αυτοκεφαλία [όπως και όποτε του γουστάρει] και όπως καταλαβαίνετε αυτό συνεπάγεται με αναγνώριση», αλλά για να επισπεύσει το χρόνο, αφού η  ευαίσθητη και γεμάτη αγάπη καρδιά του Αρχιεπισκόπου Βαρθολομαίου δεν μπορεί επί μακρών να ακούει «τάς [επί αιώνα] οἰμωγάς, τάς ἰκεσίας καί τάς δεήσεις τῶν [σκοπιανών] τέκνων αὐτῆς».

Ο φόβος των ανώτερων εκκλησιαστικών υπαλλήλων του κράτους, που αντιεκκλησιαστικά ταυτίζονται με τη ζώσα υπόσταση της τοπικής τους εκκλησίας, πως μπορεί να χάσουν τις πομπώδεις «φήμες» τους έχει διασκεδαστεί εδώ και καιρό, αφού στη «συμφωνία» μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Πατριάρχου για την αυτοκεφαλία των σκοπιανών, κατά την ομολογία του Αθηνών Ιερώνυμου, δεν θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία».

Τέλος, παρέμβαση στην υπόθεση της αυτοκεφαλίας των σκοπιανών έκανε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ που, με επιστολή του ζητά από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τη σύγκλιση της Ιεραρχίας για «νά προλάβωμεν καί χι νά μς προφθάσουν τά προσδοκώμενα».

Το ενδιαφέρον στην επιστολή αυτή είναι πως, ενώ ο ορθοδοξότατος επίσκοπος Κυθήρων Σεραφείμ ακατανόητα αποδέχεται τα πορίσματα «συνεδρίου» που οργάνωσε νεοπαγής πολιτικός φορέας, με αμφιλεγόμενους επιστημονικά «διεθνούς φήμης» εισηγητές, που υποστηρίζουν ότι «το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, όταν υπάρξει τέτοιο, θα καταστρέψει το DNA των παιδιών, πως η πανδημία του κορωνοϊού είναι σαν την ρινική αλλεργία που και αυτή ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό του ασθενή και του δημιουργεί ένα σοκ και, το σπουδαιότερο, πως η πανδημία έχει τελειώσει στην Ευρώπη και την Ελλάδα και ότι το «δεύτερο κύμα» της πανδημίας είναι ένα ψέμα»! ο ίδιος, βάζοντας σε δοκιμασία την ευθυκρισία του «συμμερίζεται πρός στιγμήν» τους φόβους των ιεραρχών από την πανδημία διότι «επιδεινώθηκαν ο υγειονομικές συνθήκες εις την Περιφέρεια Αττικής»!

Δυοίν θάτερον, επίσκοπε Σεραφείμ!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Σχετικά άρθρα

Μέτοικος

14 Μάι

Έξεστι Συμεώνι Φθίας ασχημονείν 

Γράφει ο Μέτοικος. «Στο μυστήριο της Αναστάσεως μετέχουν οι πάντες και τα πάντα. Δίκαιοι και αμαρτωλοί, άγιοι και άγριοι, ουράνιοι και καταχθόνιοι, καθαροί και ακάθαρτοι»

Κακόδοξος και υποστηρικτής όσων έχουν το «πάθος ατιμίας» ο π.Βαρθολομαίος

Γράφει ο Μέτοικος Πάντως, θα ήταν φοβερό να περιμένει ο κάθε άνθρωπος για να σωθεί, το χρόνο σωτηρίας του π.Βαρθολομαίου!  Οικολογική κρουαζιέρα και συνέδριο για την τάχα προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.