εικόνα άρθρου: Ακλόνητος ως προς την ορθή πίστη εύχεται ο Αντιοχείας στο Μητροπολίτη Ονούφριο
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

Συγχαρητήριες επιστολές απέστειλαν Προκαθήμενοι και άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, όσων αντιδρούν στο Ουκρανικό Ψευδοαυτοκέφαλο


 Είναι γνωστή η έως τώρα στήριξη του Πατριαρχείου Αντιοχείας προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο με δημόσιες δηλώσεις και επιστολές.

Αυτήν την φορά εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του με αφορμή την 9η επέτειο ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ονουφρίου. [1]

Αναγνωρίζει στο πρόσωπο του τα χαρίσματα με τα οποία ο Θεός τον έχει προικίσει, όπως την άνωθεν σοφία, η οποία «πρώτον… αγνή εστίν, έπειτα ειρηνική, επιεικής, ευπειθής, μεστή ελέους και καρπών αγαθών, αδιάκριτος και ανυπόκριτος» (Ιακ.3,17), που τόσο την έχει ανάγκη η Εκκλησία μας αυτές τις δύσκολες εποχές.

Αναγνωρίζει για ακόμη μία φορά τον διωγμό που βιώνει η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον πόλεμο με όλα τα δεινά που τα ζούνε χάριν της αγάπης του Χριστού! Τελειώνοντας το μήνυμα του εύχεται ο Θεός να τον ενισχύει προκειμένου να μείνει ακλόνητος ως προς την ορθή πίστη!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης έχει ταχθεί στο σωστό πλευρό της Ιστορίας, στο πλευρό του Μητροπολίτη Ονουφρίου και με κάθε ευκαιρία ενισχύει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ορθόδοξος ο λόγος του και σε αυτό το πρόσφατο μήνυμα, αναμφισβήτητα.

Όμως δεν μπορούμε να μην διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας καθώς σε άλλες πτυχές του εκκλησιαστικού πατριαρχικού του βίου δεν κράτησε ψηλά το λάβαρο της Ορθοδοξίας, καθώς  δέχτηκε για παράδειγμα να συναντήσει τον Πάπα στο Βατικανό και να συμπροσευχηθεί με τους αιρετικούς, αλλά και να εφαρμόσει τα βλάσφημα υγειονομικά μέτρα την περίοδο της “πανδημίας”, πράγμα το οποίο ώθησε τον μακαριστό πατέρα Νικόλαο Μανώλη να γράψει το ποίημα με τίτλο «Η δόξα του Πατριάρχη Αντιοχείας».

Ποιος είπε στον Πατριάρχη Αντιοχείας ότι η Ορθοδοξία εφαρμόζεται κατά περίπτωση;

Συγχαρητήριες επιστολές απέστειλαν και οι Προκαθήμενοι άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων ο Πατριάρχης πάσης Γεωργίας κ. Ηλίας Β’, ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Πορφύριος, ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, ο Μητροπολίτης Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Ραστισλάφ, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία εν Αμερική απέστειλε αντιπροσωπεία της στους εορτασμούς.

Πάντως από το ποιοι ευχήθηκαν στον Μητροπολίτη Ονούφριο καταλαβαίνουμε ποιοι τάσσονται στην αντίπερα όχθη του Βαρθολομαίου και της φαναριώτικης παποσύνης. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά: 
Η δόξα του πατριάρχη Αντιοχείας
Οι Εκκλησίες Αντιοχείας και Βουλγαρίας δε θα συμμετάσχουν στην συνάντηση των Προκαθημένων στο Αμμάν. Δε θέλουν να τα σπάσουν!
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας για την Λαύρα του Κιέβου

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.