Επικαιρότητα

Αλλαγή στάσης; Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους αναγνωρίζει τον κανονικό μητροπολίτη Ουκρανίας Μακαριώτατο Ονούφριο

εικόνα άρθρου: Αλλαγή στάσης; Η Ιερά Μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους αναγνωρίζει τον κανονικό μητροπολίτη Ουκρανίας Μακαριώτατο Ονούφριο

…Δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη νέα εκκλησιαστική δομή, αλλά αναγνωρίζουμε μόνο τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο...

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Στις 27 Φεβρουαρίου 2020, ο μοναδικός κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος επισκέφτηκε το Μαυροβούνιο για να συμπαρασταθεί στους Ορθόδοξους ιεράρχες, κληρικούς και πολυάριθμους πιστούς της χώρας αυτής που αντιτίθενται στην κυβερνητική παρέμβαση στις εκκλησιαστικές υποθέσεις και στην υιοθέτηση αντιεκκλησιαστικού νομοσχεδίου για τη θρησκευτική ελευθερία, το οποίο κατάσχει τα αρχαία Ορθόδοξα ιερά της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ο μητρ. Ονούφριος μαζί με τον Μητρ. Μαυροβουνίου Αμφιλόχιο πρωτοστάτησε σε μία μεγαλοπρεπή λιτανεία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, παρουσία εκατό χιλιάδων (100.000) πιστών

Με αφορμή την επίσκεψη του μητρ. Ονουφρίου στο Μαυροβούνιο, ο ηγούμενος της σερβικής Ι.Μ. Χιλανδαρίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος δήλωσε ότι το σερβικό μοναστήρι Χιλανδαρίου, όπως και η ίδια η Σερβία, αναγνωρίζουν μόνο την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με επικεφαλής τον Μητρ. Ονούφριο. Επίσης σημείωσε ότι η αναγνώριση της σχισματικής ψευδοεκκλησίας του ψευδεπισκόπου Επιφανίου από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης οδήγησε σε κάποια αναταραχή στο Άγιο Όρος και ότι ελπίζει ότι οι Προκαθήμενοι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών θα βρουν τη λύση μαζί.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 26 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στο Αμμάν της Ιορδανίας μία συνάντηση εκπροσώπων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και όσον αφορά την εκκλησιαστική κατάσταση στην Ουκρανία, οι συμμετέχοντες σε αυτήν αναγνώρισαν ότι ένας Πανορθόδοξος διάλογος είναι απαραίτητος για την επούλωση και τη συμφιλίωση. Σε αυτή την συνάντηση συμμετείχε η Ορθόδοξη Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας (απέστειλε εκπροσώπους) και η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία (απέστειλε εκπροσώπους). Επίσης συμμετείχε και ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η αναγνώριση εκ μέρους του ηγουμένου της Ι.Μ. Χιλανδαρίου Μεθοδίου μόνο της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μητρ. Ονουφρίου φανερώνει μία αλλαγή στάσης, καθώς στις 20 Οκτωβρίου 2019 ο ηγούμενος της Ι.Μ. Χιλανδαρίου ήταν ένας εκ των οκτώ ηγουμένων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους που συμμετείχαν στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Καθολικό της Ι.Μ. Ξενοφώντος, όπου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μνημόνευσε τον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο της νέας ψευδοεκκλησίας της Ουκρανίας ως «Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας».

Υπενθυμίζουμε ότι σε αυτή Πατριαρχική Θεία Λειτουργία όπου μνημονεύθηκε ο σχισματικός ψευδεπίσκοπος Επιφάνιος, εκτός από τον ηγούμενο της Ι.Μ. Χιλανδαρίου συμμετείχαν και οι ηγούμενοι των Ιερών Μονών Ξενοφώντος, Σίμωνος Πέτρας, Παντοκράτορος, Βατοπεδίου, Σταυρονικήτα, Ιβήρων και Διονυσίου. Από αυτούς τους ηγουμένους, τρεις έχουν ήδη συλλειτουργήσει με τον σχισματικό ψευδεπίσκοπο Επιφάνιο, ενώ ένας είχε την πρόθεση να συλλειτουργήσει με αυτόν. Συγκεκριμένα:

α) Ο ηγούμενος της Ι.Μ. Ξενοφώντος Αλέξιος παρευρέθηκε στην «ενθρόνιση» του σχισματικού ψευδομητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου που έλαβε μέρος στις 3 Φεβρουαρίου 2019.
β)  Ο ηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας Ελισσαίος και της Ι.Μ. Παντοκράτoρος Γαβριήλ παρευρέθηκαν στην επέτειο της «ενθρόνισης» του ψευδοΚιέβου που έλαβε χώρα στις 2 Φεβρουαρίου 2020.
γ) Ο ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπαιδίου Εφραίμ ήταν προγραμματισμένο να παρευρεθεί  «ενθρόνιση» του σχισματικού ψευδομητροπολίτου Κιέβου Επιφανίου που έλαβε μέρος στις 3 Φεβρουαρίου 2019, όμως τελικά δεν παρέστη επειδή αμέσως μετά την άφιξή του στο Κίεβο υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε σε κλινική του Κιέβου.

Διαβάζουμε στο spzh.news/gr:


Ηγούμενος Χιλανδαρίου: Αναγνωρίζουμε μόνο τον Μακαριώτατο Ονούφριο

Ο Αρχιμ. Μεθόδιος ελπίζει ότι οι Προκαθήμενοι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών θα βρουν μαζί τη λύση στο πρόβλημα της ΟCU, η οποία οδήγησε σε αναταραχές στο Άγιο Όρος.

Στο σερβικό μοναστήρι Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους αναγνωρίζουν μόνο τη κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο. Είπε ο ηγούμενος του μοναστηριού στο Άγιο Όρος Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος στο σχόλιο για την ΕΟΔ στις 29 Φεβρουαρίου 2020, πριν την έναρξης της γιορτινής Θείας Λειτουργίας στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, την Ποντγκόριτσα, στην οποία πρωτοστάτησε ο Προκαθήμενος της UOC.

Ο Αρχιμανδρίτης υπογράμμισε ότι η παρουσία του Μακαριωτάτου Μητροπολίτη στο Μαυροβούνιο είναι μεγάλη χαρά.

«Όπως είναι γνωστό, η Σερβική Εκκλησία τον υποστηρίζει και γι’ αυτό είναι σημαντικό ότι είναι μαζί μας, ότι συλλειτουργούμε, προσευχόμαστε μαζί, – είπε. Από την άλλη πλευρά η παρουσία του είναι σημαντική, γιατί αυτές τις μέρες γίνεται μεγάλος αγώνας για την υπεράσπιση των ιερών εδώ στο Μαυροβούνιο. Και αυτός μέσω των προσευχών του και της παρουσίας του υποστηρίζει αυτόν τον αγώνα. Εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αντιμετωπίζουμε τώρα μεγάλες δοκιμασίες. Αλλά αν είμαστε μαζί, μπορούμε να νικήσουμε οποιαδήποτε από αυτές».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Άγιο Όρος γνωρίζουν τις δυσκολίες που προέκυψαν στην Ουκρανική Ορθοδοξία λόγω της αναγνώρισης της σχισματικής εκκλησιαστικής δομής από την Κωνσταντινούπολη.

«Προσευχόμαστε αυτά τα προβλήματα θα λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, – πρόσθεσε ο αρχιμανδρίτης. – Πιστεύουμε επίσης ότι αν ο Κύριος έστειλε πειρασμούς, θα μας στείλει δύναμη για να νικήσουμε αυτούς τους πειρασμούς».

Σημείωσε ότι η αναγνώριση της ΟCU από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης οδήγησε σε κάποια αναταραχή στο Άγιο Όρος, αλλά στο σερβικό μοναστήρι Χιλανδαρίου, όπως και στην ίδια τη Σερβία, αναγνωρίζουν μόνο την UOC, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Ονούφριο.

«Μερικά από τα μοναστήρια τους αναγνώρισαν (την ΟCU – συντ.), μερικοί έχουν ήδη συλλειτουργήσει μαζί τους. Άλλα μοναστήρια δεν αναγνωρίζουν. Και γι’ αυτό ελπίζουμε ότι οι Προκαθήμενοι των Τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών θα βρουν τη λύση μαζί. Αυτό ισχύει για το Άγιο Όρος. Όσον αφορά τη Σερβία, εδώ συμφωνούμε με την Ιεραρχία της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Δεν αναγνωρίζουμε αυτή τη νέα εκκλησιαστική δομή, αλλά αναγνωρίζουμε μόνο τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριο. Το μοναστήρι μας έχει την ίδια γνώμη με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», – τόνισε ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Ο κανονικός Μητροπολίτης Κιέβου π.Ονούφριος παραχώρησε συνέντευξη στα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου
Ποιοι ηγούμενοι του Αγίου Όρους σχίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία ικανοποιώντας τον Πάπα της Ανατολής
Kοινώνησαν στο Άγιο Όρος οι σχισματικοί της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας
Αλαλούμ στο Άγιο Όρος με το Ουκρανικό
Πατριαρχείο Μόσχας: Δεν συμφωνεί όλο το Άγιο Όρος με τη στάση του Βαρθολομαίου
Στις Καρυές οι Καθηγούμενοι των Ιερών αγιορείτικων Μονών για την επίσημη υποδοχή του Πατριάρχη (φώτο)
Σχισματικοί στο Άγιον Όρος: ποιος και γιατί τους επιτρέπει να εισέλθουν

Σχετικά άρθρα

Ο Ζελένσκι και οι σχισματικοί της Ουκρανίας σε διαθρησκειακή τελετή στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου

Ψευδεπίσκοποι, αιρετικοί και αλλόθρησκοι στο λίκνο της Ορθοδοξίας Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Κατά την 90ή επέτειο του Γολοντομόρ, την 25η Νοεμβρίου, ο διώκτης των Ορθοδόξων, πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη στον...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.