Ελένη Καμπούρη

Αναγκαστική αφυπηρέτηση αρχιερέων και τα επισκοπικά φυτώρια 

εικόνα άρθρου: Αναγκαστική αφυπηρέτηση αρχιερέων και τα επισκοπικά φυτώρια 
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος ανέλαβε μία πρωτοβουλία κατά την οποία ζητεί να ενεργοποιηθεί η ειδική επιτροπή ελέγχου της ικανότητας των αρχιερέων να διοικούν μια Μητρόπολη


Ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος ανέλαβε μία πρωτοβουλία κατά την οποία ζητεί να ενεργοποιηθεί η ειδική επιτροπή ελέγχου της ικανότητας των αρχιερέων να διοικούν μια Μητρόπολη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα (1), ειδική επιτροπή ελέγχου η οποία θα αποτελείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας και δύο καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, θα κρίνει αν ένας ιεράρχης μπορεί να ασκεί διοίκηση έχοντας προχωρημένη ηλικία. Σύμφωνα με την ειδική διάταξη του νόμου 590/1977 (Καταστατικός Χάρτης Εκκλησίας), πριν 10 χρόνια είχε απαλλάξει από τα καθήκοντά τους τους τότε υπέργηρους μητροπολίτες Κίτρους Αγαθόνικο και Θεσσαλιώτιδος Κύριλλο. 

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι: “Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αυτή τη φορά θέλει να χαμηλώσει τον μέσο όρο ηλικίας της Ιεραρχίας και να πιέσει σε παραίτηση ιεράρχες που έχουν ξεπεράσει το 85ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν τη δύναμη πια να προσφέρουν. Έγκυρες πληροφορίες θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο να συζητά την ενεργοποίηση της επιτροπής για τις περιπτώσεις των, σχεδόν συνομηλίκων του, μητροπολιτών Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου και Παραμυθίας κ. Τίτου”.

Επηρεασμένος από την τακτική του πάπα Φραγκίσκου – όπως αναφέρει το δημοσίευμα – “τολμά και δεν αρνείται την αξιολόγηση του ίδιου από την επιτροπή, εφόσον βρίσκεται στην ίδια προχωρημένη ηλικία και έχοντας δηλώσει κατά καιρούς πως δεν είναι προσκολλημένος στις θέσεις και στα αξιώματα και πως, όταν κάποιος δεν μπορεί να προσφέρει όπως παλιά, αποχωρεί”.

Η σκέψη του Ιερωνύμου είναι σωστή. Ωστόσο αναγκαστική αφυπηρέτηση των γηραιών επισκόπων είναι η κορυφή του παγόβουνου. Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κρύβεται η μεγάλη αλλά αθέατη βάση του παγόβουνου, ο όγκος των αγάμων αρχιμανδριτών που αναμένουν με τη σειρά τους να ανέβουν πάνω από την επιφάνεια την εκκλησιαστικής θαλάσσης διαδεχόμενοι τους αφυπηρετήσαντες επισκόπους, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους εκδημίας. 

Οι περισσότεροι εξ αυτών, χωρίς ποτέ να μετέλθουν την καλογερική της υπακοής, της αποταγής και την νήψης, σε αρκετά νεαρή ηλικία καλούνται να αναλάβουν θέσεις προϊσταμένων σε γραφεία Μητροπόλεων και σε λαμπρούς Ιερούς Ναούς. Εκτός από τις ελάχιστες εξαιρέσεις ιεραποστολικού ζήλου οι περισσότεροι εξ αυτών αναλώνονται σε έναν αέναο διαγωνισμό για το ποιος θα περάσει στο επόμενο, επισκοπικό, level. Και είναι φυσικό να ευγνωμονεί και να υπακούει άκριτα αυτόν που του πρόσφερε αυτή τη θέση. 

Βέβαια στο σημερινό εκκλησιαστικό μας καθεστώς οι “άγουροι” Μητροπολίτες που ελέγχονται από το Αρχιεπισκοπικό ή το Φαναριώτικο περιβάλλον είναι προτιμότεροι από αγιασμένα ιερατικά πρόσωπα που μπορούν να αναλάβουν το δύσκολο έργο του Επισκόπου. Εξάλλου η ιστορία έχει καταδείξει ότι οι παλαιότεροι ήταν περισσότερο παραδοσιακοί και ασκητικοί. 

Σε κάθε περίπτωση ένας Αρχιεπίσκοπος που θα ήθελε να προσφέρει αγαθές υπηρεσίες στην Εκκλησίας μας και να της χαρίσει την υγεία της σε βάθος χρόνου θα κοίταζε πρώτα το θέμα των “επισκοπικών φυτωρίων”, και ύστερα των επισκοπικών ΚΑΠΗ. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι ο χειρότερος μέχρι σήμερα ηγέτης της Ελλαδικής Εκκλησίας;
Αγία Ανυπακοή: Να το ακούσουν ο Πατρ. Βαρθολομαίος, ο Αρχ. Ιερώνυμος & ο Θεσ/νίκης Άνθιμος [ΒΙΝΤΕΟ]

Σχετικά άρθρα

«Ψαλτήρι» Αρχιμανδρίτη στο Αμύνταιο απέναντι στην «αγαπολογία» του Αρχιεπισκόπου Αθηνών

Άρθρο της Πασχαλίδου Μαρίας. Μήπως, τελικά, θα πρέπει η Ιερά Σύνοδος, σύσσωμη, να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές οι ευλογημένες θέσεις της Εκκλησίας μας από τις οποίες δεν απομακρύνεται;

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.