Επικαιρότητα

Αναβάθμισε την παρουσία του στην Κύπρο ο Πάπας με παπικό Επίσκοπο

εικόνα άρθρου: Αναβάθμισε την παρουσία του στην Κύπρο ο Πάπας με παπικό Επίσκοπο
Γράφει ο “Παρακαταθικός

Σύσφιξη σχέσεων, που μοιάζει περισσότερο με το σφίξιμο του κάνει ο πύθωνας στο θήραμά του


Η παπική παρουσία στην Κύπρο αναβαθμίστηκε καθώς ο Πάπας Φραγκίσκος στις 9 Ιανουαρίου προβίβασε στο βαθμό του βοηθού επισκόπου τον παπικό βικάριο του νησιού. 

Στην τελετή που έλαβε χώρα στο Λατινικό Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για την προαγωγή του Πατριαρχικού Βικάριου της Κύπρου, π. Μπρούνο Βαριάνο, στο βαθμό του επισκόπου παρέστη ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Κύπρου Πορφύριος προφανώς ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεωργίου. 

Η κίνηση αυτή του Πάπα αποτελεί άλλο ένα βήμα στην σύσφιξη των σχέσεων του Βατικανό με την Εκκλησία της Κύπρου. Σύσφιξη όμως που μοιάζει περισσότερο με το σφίξιμο του κάνει ο πύθωνας στο θήραμά του παρά το σφιχταγγάλιασμα δύο αγαπημένων.

Η τοποθέτηση του παπικού επισκόπου ήρθε λίγες μέρες μετά την συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου όπου επιβεβαίωσε τις καλές σχέσεις της Εκκλησίας της Κύπρου με το Βατικανό.

Μεταξύ άλλων ο κ.Γεώργιος ανέφερε ότι “οι σχέσεις μας με το Βατικανό είναι πολύ καλές και δεν είναι μόνο ότι ανταποκρίθηκαν -ο Πάπας, με τις πολλές διπλωματικές αποστολές που διατηρεί στις διάφορες χώρες, στήριξε τα δίκαια αιτήματά μας, βοήθησε και στον επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών μας- είναι και το γεγονός ότι μας εξυπηρετούν σε χώρες τις οποίες εμείς δεν έχουμε εκκλησίες. Τέτοιες εξυπηρετήσεις κάνουμε και εμείς όπου μας χρειάζονται στην Κύπρο” [1]. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος ερωτηθείς στην εν λόγω συνεντευξη για το θέμα έλευσης της κάρας του Αποστόλου Παύλου από το Βατικανό στην Κύπρο, που ακυρώθηκε μετά την άρνηση του νέου Μητροπολίτη Πάφου Τυχικού, εξέφρασε την δυσφορία του προς το πρόσωπο του κ.Τυχικού. 

Ναι είχα συμμετοχή”, απάντησε σχετικά, “ σε αυτές τις διαδικασίες και ο Πάπας σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς εμάς για πρώτη φορά ευλόγησε (sic) να φύγει η κάρα του Απόστολου Παύλου από το Βατικανό και να έλθει στην Κύπρο. Εμείς το ζητήσαμε, εμείς είμαστε εκτεθειμένοι, δυστυχώς ο νέος Μητροπολίτης Πάφου επηρεασμένος από κάποιες άλλες (;) αντιλήψεις δεν θέλησε η κάρα να έλθει στην Κύπρο. Η στάση του αυτή αφήνει εκτεθειμένη ολόκληρη την Εκκλησία της Κύπρου. Ήδη και στην Πάφο υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες, έρχονται καθημερινά αντιπροσωπείες και μου εκφράζουν αυτές τις διαμαρτυρίες τους. Θα τον καλέσω ξανά, τον Μητροπολίτη, θα τον θέσω προ των ευθυνών του και ότι πρέπει, έστω και αν κάθε Μητρόπολη έχουμε μια σχετική ανεξαρτησία, για το ευρύτερο καλό την Εκκλησίας αυτο να παραμεριστεί.”

Στην τοποθέτησή του κατά του Πάφου Τυχικού ο Αρχιεπίσκοπος δεν διευκρίνισε ποιές είναι αυτές οι άλλες αντιλήψεις από τις οποίες επηρεάστηκε ο Μητροπολίτης Πάφου. Μήπως είναι η ορθόδοξη θεολογική και δογματική θέση ότι οι παπικοί είναι αιρετικοί και εκτός εκκλησίας;  Μήπως είναι η ομολογιακή εφαρμογή των ιερών κανόνων που απαγορεύουν συμπροσευχές με αιρετικούς; Μήπως είναι η κοινή πίστη όλων των Αγίων της Εκκλησίας μας ότι ο παπισμός είναι αίρεση και ο οικουμενισμός παναίρεση; Για λόγους δικαιοσύνης οφείλει μία εξήγηση προς τον αδελφό του επίσκοπο Τυχικό Πάφου που τον εξέθεσε αδίκως στην κοινή γνώμη.

Όσον αφορά την παρουσία του παπικού επισκόπου στην Κύπρο όπως λέει και ο λαός, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά. Ο παπισμός παντοτε κινείται επί σκοπού και ποτέ από συναίσθημα.

  • [1] Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, όταν ήταν Μητροπολίτης Πάφου είχε παραχωρήσει τον Ορθόδοξο Ιερό Ναό της Παναγίας Χρυσοπολίτισσας – Αγίας Κυριακής στην Κάτω Πάφο στους παπικούς οι οποίοι τον χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.