Ελένη Καμπούρη
Θα φανεί άραγε αντάξιος των προσδοκιών μας ο κ. Φιλόθεος;
27 Μαρ 2024
Άρθρο της Ελένης Καμπούρη
Χρειαζόμαστε Ιεράρχες που κυνηγούν τη Θεία Χάρη
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και μίλησε στην εκδήλωση αυτή για την επέτειο της 25ης Μαρτίου, σύμφωνα με δημοσίευμα [1] που αναρτήθηκε σε τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα.
Οι καλεσμένοι ήταν πολλοί και το “Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Βασίλειος Πάππας, ενώ το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στάθης Κωνσταντινίδης, βουλευτές και εκπρόσωποι αρχών”.
Ο λόγος [2] που εκφωνήθηκε από τον κ. Φιλόθεο, είχε ένα διαφορετικό ύφος γιατί διάλεξε να εκφραστεί με ποίηση Ελύτη, λόγους ψυχολογίας και ψυχιατρικής αλά Φρόιντ, λογοτεχνική αφήγηση, στίχους του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, αναφορές σε Μίκη Θεοδωράκη και όλα αυτά, μπλεγμένα με πολιτικές και κοινωνιολογικές προσεγγίσεις. Αν και μας εξέπληξε αυτό το ύφος, ευτυχώς δεν έλειψαν οι Αγιοπατερικές αναφορές και τονίστηκε επιτυχώς το νόημα της διπλής εορτής. Έγινε εκτενής αναφορά στους ήρωες του 1821, καθώς και στο ότι η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική και εθνική γιορτή. Είναι θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και εθνική, γιατί η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.
Έχουμε υψηλές προσδοκίες από τον νέο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Ο Επίσκοπος που χρειαζόμαστε, περιμένουμε να εκφράζεται με βάση την Αγία Γραφή, την Ιερή μας Παράδοση, τους Αγίους Πατέρες μας, τους Ιερούς Κανόνες και τις αποφάσεις των Οικουμενικών Συνόδων, την Ιστορία του Έθνους μας έτσι όπως καταγράφεται στη διάρκεια των χρόνων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εκκλησιαστική μας ιστορία.
Χρειαζόμαστε Ιεράρχες που κυνηγούν τη Θεία Χάρη και όχι τα “likes” του κόσμου. Διψάμε για αγιοπατερικό λόγο και εκκλησιαστικές προσωπικότητες του μεγέθους του μακαριστού Αυγουστίνου Καντιώτη και όχι για “επηρεαστές” ή κοινώς influencers, οι οποίοι απλώς ασκούν επιρροή στο κοινό. Ζητάμε να αρθρώνουν λόγο θεολογικό κι όχι να διεκδικούν με αξιώσεις να αρέσουν στο κοινό, παραγκωνίζοντας την παραδοσιακή και ανόθευτη Ορθοδοξία. Αναζητούμε λοιπόν, Επίσκοπο, με κοφτερό και αγιοπατερικό λόγο σαν του Αυγουστίνου Καντιώτη και δράση σαν του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Μεθώνης, του εθνοϊερομάρτυρα [3].
Με την ίδια θέρμη που μίλησε για την εθνική μας εορτή, περιμένουμε να ακούσουμε να αρθρώνει ελεγκτικό λόγο απέναντι στις αιρέσεις και κυρίως αυτή του οικουμενισμού. Να ελέγξει τα φαναριώτικα ατοπήματα και να σταθεί απέναντι στα σχισματοαιρετικά μορφώματα της Ουκρανίας. Να στηλιτεύσει έμπρακτα το νέο φιλοσοδομικό νόμο του γάμου των ομοφυλοφίλων και να γίνει ο ποιμένας που λείπει τόσα χρόνια από την πόλη μας.
Αυτό απαιτούν οι καιροί που ζούμε. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει από τους εχθρούς της πίστης και της πατρίδας είναι πολύ μεγάλος.
Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο νέος Επίσκοπος της πόλης μας να φανεί ακόλουθος των Αγίων Πατέρων.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
– Τα μεγάλα ερωτηματικά μετά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης
– Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ο Ορθόδοξος
– Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ ΤΟΥ 1821