Επικαιρότητα

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση Ορθοδόξων της Βουλγαρίας για την υπεράσπιση της Ουκρανικής Εκκλησίας

εικόνα άρθρου: Ανοιχτή επιστολή – έκκληση Ορθοδόξων της Βουλγαρίας για την υπεράσπιση της Ουκρανικής Εκκλησίας

Η έκκληση/ψήφισμα προσυπογράφεται από μεγάλο αριθμό πιστών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας


Ανοιχτή επιστολή – έκκληση για την υπεράσπιση των διωκόμενων Ορθοδόξων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προς τον Πατριάρχη Βουλγαρίας Νεόφυτο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, απηύθυναν Ορθόδοξοι της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, την 7η Απριλίου 2023 [1].

Η έκκληση/ψήφισμα προσυπογράφεται από μεγάλο αριθμό πιστών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

«Γενοκτονία των Ορθοδόξων, ουκρανική τρομοκρατία και ΜΗ ορθόδοξη σιωπή»

Την 9η Απριλίου 2023, η δημοφιλής βουλγαρική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Glasove» πρόβαλε/γνωστοποίησε την ανωτέρω κίνηση, δημοσιεύοντας σχετικό άρθρο με τίτλο «Γενοκτονία των Ορθοδόξων, ουκρανική τρομοκρατία και ΜΗ ορθόδοξη σιωπή» [2].

Χρησιμοποιώντας ως βάση την ανοιχτή επιστολή – έκκληση των Ορθοδόξων πιστών της Βουλγαρίας, το άρθρο καταγράφει το συστηματικό πολυεπίπεδο διωγμό που υπόκειται η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία από το καθεστώς Ζελένσκι, με τη σύμπραξη και αμέριστη αρωγή των σχισματικοαιρετικών του Επιφανίου Ντουμένκο, σημειώνοντας ανάμεσα στα άλλα ότι [3]:

– Εκκλησίες αρπάζονται από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και παραδίδονται σε σχισματικούς που βλασφημούν με συναυλίες.

– Κατάσχεται η εκκλησιαστική περιουσία, οι εκκλησίες πυρπολούνται και κατεδαφίζονται με ανασκαφείς παρουσία αστυνομικών φρουρών.

– Οι μοναχοί και οι ιεροσπουδαστές της Θεολογικής Σχολής του Κιέβου εκδιώκονται από τη Λαύρα Σπηλαίων του Κιέβου.

– Οι Ουκρανικές αρχές αποκαλούν τα λείψανα των αγίων των Σπηλαίων του Κιέβου «μουσειακά εκθέματα» που υπόκεινται σε απογραφή.

– Ο Μητροπολίτης Παύλος, Ηγούμενος της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, καταδικάστηκε σε δύο μήνες κατ’ οίκον περιορισμό και υποχρεώθηκε, ως επικίνδυνος εγκληματίας, να φορέσει ηλεκτρονικό βραχιόλι στο πόδι του. 

– Οι αρχές στο Κίεβο βεβηλώνουν ανοιχτά τα Ιερά.

Το άρθρο της βουλγαρικής ιστοσελίδας ολοκληρώνεται υπογραμμίζοντας ότι η σιωπή συνιστά συνενοχή και απευθύνει κάλεσμα – έκκληση υπεράσπισης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μέσω προσυπογραφής της ανοιχτής επιστολής:

«Αδελφοί και αδελφές, αν και εμείς σιωπήσουμε, θα γίνουμε συνένοχοι. Μη σιωπάτε για να μη μαυρίσουν οι σταυροί στις εκκλησίες μας και μαυρίσουν τη θεοφύλακτη Βουλγαρία μας. Καλείστε να ενώσετε τη φωνή σας με την έκκληση για την υπεράσπιση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία – υπογράψτε την αίτηση ( ΕΔΩ ) [σσ. ανοιχτή επιστολή – έκκληση]» [4].

Είναι πια γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδος από ηγέτης της Ορθοδοξίας έγινε ουραγός των εξελίξεων και πνευματική απόφυση του Φαναρίου. Το ποίμνιο ακόμα χειρότερα, όταν δεν είναι εντελώς αποστασιοποιημένο, είναι τεχνηέντως κατακερματισμένο. Όσοι πνευματικοί και γέροντες, τόσες και οι γνώμες. Ακόμα και η Εκκλησία της Βουλγαρίας, που βγήκε από έναν κομμουνισμό 50 χρόνων, έχει ποίμνιο που ενδιαφέρεται και διαμαρτύρεται για τον διωγμό της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου. Εμείς, πλην ελαχίστων φωνών συμπεριλαμβανομένης και της Κατάνυξης, τηρούμε σιγή ιχθύος. Ως πότε; 

  • [1] ОТВОРЕНО ПИСМО – ВЪЗВАНИЕ В ПОДКРЕПА НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА И ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КАНОНИЧНАТА СЪБОРНОСТ НА ЦЪРКВАТА ХРИСТОВА (07/04/23) https://www.peticiq.com 
  • [2] Православен геноцид, украински терор и НЕправославно мълчание (09/04/23) https://glasove.com
  • [3] Ορθόδοξοι της Βουλγαρίας έκαναν έκκληση για υπεράσπιση της UOC (10/04/23) https://spzh.news
  • [4] Ορθόδοξοι Βούλγαροι: «Μην γίνουμε συνένοχοι με την σιωπή μας, για την Εκκλησία στην Ουκρανία» (10/04/23) https://www.romfea.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
H Σερβική Εκκλησία υψώνει φωνή αγανάκτησης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία κατά της Ουκρανικής Εκκλησίας
Σεβ. Μητροπολίτου Κυθήρων Σεραφείμ, Απηνής διωγμός στους Μοναχούς της Λαύρας του Κιέβου Θρήνος και οδυρμός
Πώς το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας χρησιμοποιείται για την έξωση των Μοναχών της Λαύρας του Κιέβου 

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.