Επικαιρότητα

Ανοιχτές παραμένουν οι εκκλησίες στη Βουλγαρία

Όλοι οι ναοί παραμένουν ανοιχτοί και θα τελούν τις Ιερές Ακολουθίες. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Έκπληξη μας προκάλεσε η δήλωση του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε προ ολίγων ημερών. Η απόφασή του να μην κλείσει τις Εκκλησίες φαίνεται πως εφορείται από ένα πνεύμα ευσέβειας και ορθής πίστεως, καθώς όπως δηλώνει: “Μόνο ο Κύριος μπορεί να μας βγάλει από αυτή την κρίση”. Συγχαίρουμε τον κ. Μπορίσοφ για την απόφασή του αυτή!

Ως katanixi.gr, όμως, δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε την κίνηση του κ. πρωθυπουργού της Βουλγαρίας να καλέσει τους Ιεράρχες να απολυμάνουν του ναούς και τις ιερές εικόνες. Ίσως, να μην γνώριζε πως η άποψή του αυτή είναι λανθασμένη. Ωστόσο, λόγω της παγκόσμιας εμβέλειας που έχει η katanixi.gr, θεωρούμε χρέος μας να ενημερώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό πως ο Οίκος του Κυρίου μας και οι ιερές μας εικόνες δε χρήζουν απολύμανσης! Η Άκτιστη Χάρη του Κυρίου μας νικάει καθετί κτιστό!

Τι κρίμα, όμως, που ενώ η γειτονική χώρα ελκύει τη Χάρη του Θεού, η πατρίδα μας αγωνίζεται συνεχώς για να την απωλέσει… Πολιτεία και Ιεραρχία συμμαχούν με το Διάβολο και βάζουν λουκέτα στους ναούς μας! Διώκουν σαν λυσσασμένοι τους κληρικούς που “σηκώνουν κεφάλι” και απειλούν τον πιστό λαό με πρόστιμα! Στερούν τη Θεία Κοινωνία από τους πιστούς, τους απαγορεύουν να εορτάσουν την Ανάσταση και να ψάλλουν δυνατά το “Χριστός Ανέστη”…

Λυπούμαστε πραγματικά για τα χάλια μας… Ευχόμαστε να δυναμώσει ο Θεός την πίστη όλων μας, ώστε επιτέλους να τον ομολογήσουμε!

Τέλος, αναφερόμενοι στους πολιτικούς και εκκλησιαστικούς ταγούς της πατρίδος μας, να τους θυμίσουμε πως τον Χριστό όσο και να Τον πολεμάνε… ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!

Διαβάζουμε στο orthodoxianewsagency.gr:


Ανοικτές παραμένουν οι εκκλησίες στη Βουλγαρία

Συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Τόμισλαβ Ντόντσεφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη είχε σήμερα ο Πατριάρχης Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτος πλαισιούμενος από Μητροπολίτες του Επισκοπικού Συμβουλίου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της επιτροπής διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας συζήτησαν διάφορα θέματα σχετικά με την εκκλησία και τις Ιερές Ακολουθίες ενόψει του Πάσχα.

Η Σύνοδος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα και είναι τα ακόλουθα:

1. Η Σύνοδος ευλογεί και υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες των κρατικών θεσμών που αποσκοπούν στη διατήρηση της ζωής και της υγείας του βουλγαρικού λαού.
2. Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών καλεί τους πιστούς Χριστιανούς να μείνουν στο σπίτι τους.
3. Όλοι οι ναοί παραμένουν ανοιχτοί και θα τελούν τις Ιερές Ακολουθίες.
4. Δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή αναφορικά με τη Θεία Κοινωνία.
5. Συστήνεται η χρήση απολυμαντικών και η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Καθαρίζονται συχνά τα δάπεδα των ναών με κατάλληλα σκευάσματα και οι ιερές εικόνες απολυμαίνονται.
6. Οι εργαζόμενοι πρέπει να χρησιμοποιούν ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκες, γάντια και απολυμαντικά).
7. Οι πιστοί που επισκέπτονται το ναό πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες και να τηρούν την καθορισμένη απόσταση.
8. Οι ιερείς που έχουν τα παραμικρά σημάδια ενόχλησης να απέχουν από τα καθήκοντά τους και να ενημερώνουν τον Μητροπολίτη .
9. Τα μυστήρια του Βάπτισης και του Γάμου πρέπει να εκτελούνται με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων, σε πλήρη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις.
10. Η κηδείες θα τελούνται σε εξωτερικό χώρο, παρουσία μόνο των πιο κοντινών συγγενών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ


Διαβάζουμε στο ekklisiaonline.gr:

 Πρωθυπουργός Βουλγαρίας: «Δεν μπορώ να κλείσω τις εκκλησίες»

«Μόνο ο Κύριος μπορεί να μας βγάλει από αυτή την κρίση» δήλωσε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, διαμηνύοντας ότι δεν μπορεί να κλείσει τις εκκλησίες.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη χώρα εν μέσω της πανδημίας, θα επεκταθούν και στην Εκκλησία, ο κ. Μπορίσοφ γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τους Μητροπολίτες και τους κάλεσε να διαφυλάξουν όσο μπορούν τις αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των πιστών, αλλά και να απολυμαίνουν συχνά τους ναούς και τις ιερές εικόνες.

«Ξέρω ότι πολλοί άθεοι λένε: κλείστε τις εκκλησίες. Για όλα τα άλλα, έχω τη θέληση, έχω το θάρρος, αλλά δεν μπορώ να το κάνω αυτό», είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια μπορεί να ληφθεί μόνο από την Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Το μένος και το μίσος της κοσμικής εξουσίας ενάντια στην Εκκλησία του Χριστού
– Ποια είναι η εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για το Πάσχα με φόντο τον Κορωνοϊό;
– Κανονικά η Θεία Κοινωνία λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σερβία
– π.Θεόδωρος Ζήσης, Έργο του διαβόλου το κλείσιμο των Ναών από την Ιερά Σύνοδο
– Ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, συμφώνως με το πνεύμα των φίλων του Προτεσταντών, μας νουθετεί!
– Οι ιερείς της Γεωργίας μας δίνουν παράδειγμα!
– Θα ανασταίνεται ο Κύριός μας, κατά τις ανθρώπινες επιθυμίες και βουλές;
– Μας εξόργισε η επιστολή του Μητροπολίτου Μεσογαίας προς την Υπουργό Παιδείας
– Δημητριάδος: «Δε διώκεται ο Χριστιανισμός και η Εκκλησία»
– Σικάγο – Οικουμενιστική συμπροσευχή για τον Κορωνοϊό [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης συμφωνεί με τον Πρωθυπουργό
– Να γιατί η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στερείται Αγίου Πνεύματος
– Δεν άργησε και το Φανάρι να αποκαλυφθεί!
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.