Επικαιρότητα

Αντιχριστιανικό και απάνθρωπο να ζητάμε να ανοίξουν οι εκκλησίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα Αρχιμανδρίτη

εικόνα άρθρου: Αντιχριστιανικό και απάνθρωπο να ζητάμε να ανοίξουν οι εκκλησίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα Αρχιμανδρίτη

Άρθρο του πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη

Η προκλητικότητα και κομπορρημοσύνη του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Αντιχριστιανικό και απάνθρωπο να ζητάμε να ανοίξουν οι εκκλησίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα Αρχιμανδρίτη

Γράφει ο π.Νικόλαος Μανώλης

Το άρθρο που ακολουθεί αποτελεί μέρος της Ομιλίας μου με θέμα: «Ασεβή ράσα», που πραγματοποιήθηκε τήν Κυριακή 31 Ἰανουαρίου 2021 και μεταδόθηκε ζωντανά εδώ.

Έγραφε κάποτε ο Καρυωτάκης «θρήνησε την πατρίδα, νεκράν όπου σκυλεύουν αλλοφρονούντα τέκνα της…» και δε θα ήταν διόλου παράτολμο να πούμε σήμερα εμείς, οι πιστοί των εσχάτων χρόνων, «θρήνησε την Εκκλησία μας, όπου σκυλεύουν αλλοφρονούντα τέκνα της, Ιεράρχες, Αρχιμανδρίτες και οι λοιποί του κλήρου». Οι εκκλησιαστικοί ξέχασαν την αποστολή τους και απώλεσαν τον στόχο…. Γέμισε η Εκκλησία του Χριστού μας, θεομάχους Αρχιμανδρίτες κυρίως και Επισκόπους που τυρβάζουν επί παντός επιστητού, παρεκτός της διαφύλαξης ακέραιας της Ορθοδόξου πίστης μας απέναντι στις λεγεώνες των δαιμονίων που επιτίθενται καθημερινά μέσω κυβερνητικών αξιωματούχων, επιστημόνων, διανοουμένων, αθέων, αλλά κυρίως των δαιμονίων της πλάνης και της αίρεσης.

Έρχεται για άλλη μια φορά η επικαιρότητα και μας αφήνει ενεούς. Διαβάσαμε στο διαδίκτυο μία ανάρτηση για μια ιδιότυπη διαμαρτυρία ιερωμένου και συγκεκριμένα του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου και προϊσταμένου του Ιερού Ναού Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, Αμβρόσιου Σταμπλιάκα. Έγραψε λοιπόν ο εν λόγω Αρχιμανδρίτης ένα λόγο επικριτικό και καυστικό για τη Διοικούσα Εκκλησία, αλλά συνάμα ένα λόγο γεμάτο ειρωνεία και χλευασμό προς τους πιστούς χριστιανούς, μέλη χριστιανικών σωματείων και συλλόγων. Να τον χαίρονται οι ενορίτες του!

Η αφορμή για να γραφτεί αυτό το κείμενο ήταν η “ανυπακοή” της ΔΙΣ απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα που αρχικά επιβλήθηκαν, καθώς και το άνοιγμα των Ιερών Ναών ενόψει των Θεοφανείων, το οποίο επιτεύχθηκε μετά από “πιέσεις”. Επιτιμά λοιπόν τη ΔΙΣ, επειδή, σύμφωνα με τον ίδιο, με την ανυπακοή που κάνει απέναντι στην κυβέρνηση δίνει το κακό παράδειγμα στους πιστούς. Άσχετα αν αυτός την ίδια στιγμή αντιδρά στην προϊσταμένη του αρχή. Η ιδιότητά του ως Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, οπωσδήποτε τον γεμίζει με μια αίσθηση αυτάρκειας, υψηλοφροσύνης και με μια εξουσιαστική υπεροχή, καθώς αισθάνεται ότι είναι πάνω από αυτήν, όντας τιτλούχος του Φαναρίου. Αυτό συνάγεται από τα λεγόμενά του «Λησμονούν εκεί στην Αθήνα ότι εμείς οι κληρικοί έχουμε δικαίωμα να φοβόμαστε περισσότερο αλλά και γνωρίζουμε καλύτερα τις ανάγκες των ενοριών μας… Η Διοίκηση της Εκκλησίας που κάνει λόγο για υπακοή και την απαιτεί στανικά από τους κληρικούς της, η ίδια εμφανίζεται ανυπάκουη».

Το συγκλονιστικό όμως της υπόθεσης είναι ότι αυτός ο ιερωμένος αντιδρά και επιπλήττει τη ΔΙΣ, όχι γιατί δεν υπακούει στον Δεσπότη Χριστό, όχι γιατί κλείνει τους Ναούς και αφήνει το χριστεπώνυμο πλήρωμα αμέτοχο στη Μυστηριακή ζωή και στη Θεία Λατρεία, αλλά γιατί δε σκύβει δουλοπρεπώς στην κρατική εξουσία και στις παράλογες αντιχριστιανικές προσταγές της!

Ακολουθεί ένα παραλήρημα κατά των ορθόδοξων χριστιανικών σωματείων καθώς λέει «…διαπίστωσα για άλλη μια φορά πως η Διοίκηση της Εκκλησίας που παροικεί στην Ελλάδα δίνει περισσότερη σημασία στην φωνή των ορθόδοξων χριστιανικών σωματείων παρά στις φωνές των κληρικών. Άλλωστε δεν θυμάμαι ποτέ η Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδας να ζήτησε τη γνώμη των κληρικών…» και συνεχίζει «Χρόνια τώρα πασχίζω να κατανοήσω το λόγο ύπαρξης αναρίθμητων χριστιανικών σωματείων στην Ελλάδα. Τόσες παραφυάδες ούτε ο Προτεσταντισμός! Δεν αρκεί η Εκκλησία;…».

Άραγε, γνωρίζει ο Αρχιμανδρίτης ότι μέλη των Χριστιανικών Ορθόδοξων σωματείων είναι πιστοί χριστιανοί, δηλαδή το ποίμνιο του Κυρίου; Αναμφίβολα και από τους ενορίτες του κάποιοι θα είναι μέλη τέτοιων σωματείων. Τι δουλειά έχουν λοιπόν με τις προτεσταντικές παραφυάδες στις οποίες αναφέρεται ο ποιμένας τους; Δημιουργούν δικιά τους εκκλησία τα σωματεία; Γιατί συσχετίζει άσχετα πράγματα; Γιατί ενσπείρει συκοφαντίες και διαβάλλει ένα θεσμό που έχει ρόλο αφιλοκερδούς διακονίας και ιεραποστολής;

Αγνοεί ότι τα Ορθόδοξα σωματεία είναι επίσημα με καταχωρημένα στοιχεία σε δικηγόρο, με εγγεγραμμένα μέλη και με θεολογικό υπόβαθρο; Αλλά, άλλο είναι που καίει τον Αρχιμανδρίτη του Φαναρίου. Είναι επώδυνο να ακούγεται η επίσημη και συσπειρωμένη φωνή των χριστιανών, που πιθανότατα αντιδρά και ελέγχει αποφάσεις της επίσημης Εκκλησίας. Γνωρίζει φυσικά και το αγιογραφικό «Ἀδελφός ὑπό ἀδελφοῦ βοηθούμενος ὡς πόλις ὀχυρά»! (Παρ. ιη΄,19). Ο συγκεκριμένος ιερωμένος αυτό που επιθυμεί διακαώς είναι να πατάξει την αντίδραση του λαού για κάθε παρέγκλιση που κάνει η επίσημη Εκκλησία από τα δόγματα της πίστης μας. Φυσικά και οι μεμονωμένες φωνές δεν εισακούονται, σβήνουν και χάνονται, εν αντιθέσει με τη δυνατή φωνή του ποιμνίου. Εν τέλει, θέλει το Ιερατείο να είναι στο απυρόβλητο, να μην υπάρχει έλεγχος, αλλά να εγκατασταθεί στην Ορθόδοξη Εκκλησία το δαιμονικό παπικό αλάθητο και η δεσποτοκρατία με όλα τα συνακόλουθα δεινά.

Το πιο τραγικό και απογοητευτικό είναι αυτό που λέει στη συνέχεια, κρίνοντας ως αντιχριστιανικό, απάνθρωπο και εγωιστικό, να ζητάμε να ανοίξουν οι Ναοί, τη στιγμή που το λιανεμπόριο και η εστίαση τελούν υπό αναστολή λειτουργίας! Συνεχίζει χωρίς ίχνος συναίσθησης της ιερατικής του ιδιότητας και αποστολής, να υποστηρίζει ότι «Και μόνο για συμπαράσταση στους αδερφούς μας καταστηματάρχες και εργαζόμενους θα έπρεπε να ζητήσουμε να ανοίξουν οι Ναοί τουλάχιστον μετά το λιανεμπόριο»!!! Άκουσον άκουσον! Ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας να εξισώνει τις εκκλησίες μας με τα μαγαζιά του λιανεμπορίου!

Τι σκότος μέγα! Τι αλλοφροσύνη! Να θέλει ο παπάς κλειστούς τους ναούς και να κατηγορεί ως απάνθρωπους και εγωιστές τους πιστούς που θέλουν και ζητούν να εκκλησιαστούν, να προσκυνήσουν τις Άγιες Εικόνες, να μεταλάβουν και να πάρουν δύναμη από τον Θεό.

Μας σοκάρει αυτή η συμπεριφορά του ιερωμένου, που εξισώνει τον Οίκο του Ουράνιου Πατέρα μας με τα εμπορικά καταστήματα. Από την άλλη μεριά, μετά θλίψης βαθιάς, ομολογούμε ότι αυτή είναι δυστυχώς η ποιότητα κυρίως των φιλόδοξων αρχιμανδριτών, των μορφωμένων με διδακτορικά. Αυτοί είναι οι σημερινοί ρασοφόροι που σπούδασαν μια παραμορφωμένη Ορθοδοξία σε Σχολές και εντρύφησαν σε βιβλία δυτικής ή προτεσταντικής επιρροής. Μεταξύ φιλοδοξίας και νεωτερίζουσας μεταπατερικής θεολογίας, έχασαν την αληθινή βιωματική Ορθοδοξία.

Και ναι, με αυτήν την παραμορφωμένη Ορθοδοξία, την απότοκη του Κολυμπαρίου και της Ψευδοσυνόδου, την εμποτισμένη με το οικουμενιστικό πνεύμα της παγκοσμιοποιημένης θολοκουλτούρας και του υπέρμετρου ανθρωπισμού, η Εκκλησία μετατρέπεται σε άλλη μία κερδοφόρα επιχείρηση, ένα μικρομάγαζο που πουλάει ανάπαυση σωμάτων και εμπαθών λογισμών. Αυτή η Εκκλησία υπάρχει στην καρδιά τους και είναι φυσικό και επόμενο να ακούγονται από χείλη τέτοιων ιερέων αυτές οι θλιβερές και αποτρόπαιες ιδέες και πεποιθήσεις.

Αν είχε την αληθινή Ορθοδοξία στην καρδιά του ο ιερατικός προϊστάμενος, ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου, τότε θα “μάλωνε” τη ΔΙΣ που δεν απαιτεί να ανοίξουν εσαεί οι Ιεροί Ναοί μας, για να κληθεί ο πιστός λαός να προσκυνήσει τις Χαριτόβρυτες Άγιες Εικόνες και τα λείψανα των Αγίων μας, να μετέχει των ιερών ακολουθιών, να εξομολογηθεί, να μεταλάβει και έτσι να παρηγορηθεί η ψυχή του σύγχρονου ανθρώπου και να πάρει δύναμη να αντιμετωπίσει την αποξένωση, τη μοναξιά, την απογοήτευση, τον πανικό που κυριαρχούν μέσα και έξω του.

Εν κατακλείδι, θέλουμε εναγωνίως να ρωτήσουμε αυτόν τον Ιερέα, πού αλλού μπορεί να βρει αγάπη αληθινή ο άνθρωπος, παρεκτός της Όντως Αγάπης που είναι ο Χριστός μας! Πού αλλού μπορεί να μάθει ο αμαρτωλός άνθρωπος, όπως είμαστε όλοι εμείς, να σπλαχνίζεται το συνάνθρωπο, αν δεν το διδαχτεί στην καρδιά του από τον Φιλεύσπλαχνο Κύριο! Πού μπορεί να μάθει να ελεεί, αν δεν το μάθει από τον Πολυέλεο Κύριο! Και πώς μπορεί να γίνει αυτό αν ο πιστός αποκόπτεται από τον Αγιασμένο Οίκο του Χριστού μας και δεν μπορεί να μετέχει στα μυστήρια και με τη Χάρη του Θεού να αγιάζεται.

Αυτή την αγάπη και συμπόνια που εκθειάζει ο κύριος Αμβρόσιος, δεν τη θέλουμε. Καλό, χωρίς τον Χριστό μας δεν είναι καλό, αλλά απάτη και πλάνη.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Νόμος του Ευαγγελίου για τον Μητροπολίτη Μόρφου είναι πάνω από το νόμο του κράτους
– Τέτοια διαστρέβλωση ακόμη και ο Διάβολος θα τη ζήλευε!
– Όταν οι Ιεράρχες παροπλίζουν τους Αγίους
– Ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας διαπράττει βαριά βλασφημία, όταν ενοχοποιεί τη Θεία Κοινωνία για τη μετάδοση ασθενειών
– ΠΩΛΕΙΤΑΙ (εκ της ιεραρχίας): Μυστηριακή κοινωνία
– Ένα απερίγραπτο παραλήρημα «ορθοδόξου» επισκόπου…
– Σύμπασα η ανθρωπότητα εορτάζει το μέγα και κοσμοσωτήριο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Θεού, όχι τη δήθεν γιορτή του Κικίλια
– Ανταρσία για γέλια και για κλάματα
– Επονείδιστη η επιστολή της ΔΙΣ προς τον Πρωθυπουργό
– Η παράβαση των εντολών του Ευαγγελίου απενεργοποιεί την Θεία Χάρη και φέρνει τους βαρβάρους στον τόπο μας
– Μαζί με την Εκκλησία, έστω και αν πλανάται;

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.