Επικαιρότητα

Αντίδοτο στην Πατριαρχική “Σκασίλα” η οικουμενιστική Ενότητα;

εικόνα άρθρου: Αντίδοτο στην Πατριαρχική “Σκασίλα” η οικουμενιστική Ενότητα;

Πώς τολμά να μιλά για ενότητα το Φανάρι, όταν ευθύνεται για το νέο Σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

“H ενότης είναι απαραίτητος όρος διά να δίδει η Ορθοδοξία αξιόπιστον μαρτυρίαν εις τον σύγχρονον κόσμον” 
Πατρ. Κων/λεως Βαρθολομαίος Αρχοντώνης

Πώς να δικαιολογείται άραγε η στάση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, όταν τολμά την Κυριακή της Ορθοδοξίας να κάνει κήρυγμα για ενότητα;

Μάλλον από αγνωσία τολμά ένας Πατριάρχης, ενώ δεν διαβάζει τα αναθέματα των αιρετικών που στην εποχή του ο καθένας διέρρηξαν την ενότητα στην  Ορθοδοξία, να κάνει κήρυγμα για την ενότητα.

Μάλλον από αγνωσία επιλέγει ανερυθρίαστα να μιλάει για ενότητα, και μάλιστα να διευκρινίζει και την καλώς νοουμένη ενότητα, όταν η δική του “Σκασίλα” έσκισε τον άρραφο χιτώνα του Κυρίου.

Μάλλον από αγνωσία θα επιχειρούσε ένας “καλός ποιμένας” άλλα να κηρύττει και άλλα να διδάσκει με τα έργα του, θεωρώντας πως το ποίμνιό του δεν τον βλέπει.

Βέβαια όταν αγνωσία νοσεί ένας Εκκλησιαστικός άνδρας, καθίσταται επικίνδυνος ως οδηγός ψυχών, γιατί το πρώτο πράγμα που αγνοεί είναι ο ίδιος ο Κύριος. Ως άγευστος της Θείας Χάριτος ένας Ορθόδοξος ποιμενάρχης καθίσταται τυφλός οδηγός και θα πρέπει να τον συγκλονίζουν τα φοβερά “Οὐαὶ” του Κυρίου: “Οὐαὶ ὑμῖν, ὁδηγοὶ τυφλοί”. (Ματθ. 23,16)

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον “Αόρατο πόλεμο”  συνδέει την αγνωσία με την υψηλοφροσύνη: “Καί ἄν μέ ὅλες αὐτές τίς σκέψεις καί λογαριασμούς, πού εἶναι πολύ ἀληθινές, ἡ πανουργία τοῦ διαβόλου καί ἡ ἀγνωσία καί κακή κλίσι ἡ δική μας, θά μποροῦσαν νά ἤθελαν ὑπερισχύσῃ σέ μᾶς, μέ τρόπο πού οἱ λογισμοί τῆς ὑψηλοφροσύνης νά μή λείπουν ἀπό τό νά μᾶς ἐνοχλοῦν καί νά πληγώνουν τήν καρδιά μας”.

Ο όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης επίσης συνδέει την αγνωσία με την υπερηφάνεια και τη σκληροκαρδία: “Εάν δεν βλέπης τα δάκρυα να χέουν εις κάθε ενθύμησιν του Θεού, αγνωσίαν νοσείς, εξ ου γεννάται υπερηφάνεια και σκληρύνεται η καρδία”.

Όλα ετούτα τα γράφουμε μετά φόβου Θεού και αγάπης πολλής. Διότι, εάν δεν πρόκειται για αγνωσία, τότε είναι υποκρισία…

Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι κλείετε τὴν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων· ὑμεῖς γὰρ οὐκ εἰσέρχεσθε, οὐδὲ τοὺς εἰσερχομένους ἀφίετε εἰσελθεῖν. (Ματθ.23,14)

Καλή Μετάνοια!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Σχετικά άρθρα

Μητροπολίτης Ζαπορόζιε: «καταστροφέας της παγκόσμιας Ορθοδοξίας ο π. Βαρθολομαίος»

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Όταν στην Ελλάδα, Ιεράρχες στρώνουν κόκκινα χαλιά στους σχισματικούς και συλλειτουργούν με τους αχαρίτωτους, ένας αληθινός Επίσκοπος κρατά ψηλά το λάβαρο της Ορθοδοξίας και αντιδρά στην πτώση που επιβάλλει το Φανάρι!

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.