Επικαιρότητα

Αντίθετος ο νυν Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος με την Ουκρανική Αυτοκεφαλία

εικόνα άρθρου: Αντίθετος ο νυν Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος με την Ουκρανική Αυτοκεφαλία

Ευχής έργον θα ήταν να δεχτούμε τη στάση του Πατριάρχη Πορφυρίου σχετικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο ως απότοκο της βαθιάς του πίστης. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο “αλλά”

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Στην ίδια γραμμή με τον προκάτοχό του Ειρηναίο, κινείται και ο νυν Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος σχετικά με το Ουκρανικό θέμα και συγκεκριμένα με την αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας. Ήδη από τον περασμένο χρόνο, ως Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ είχε δηλώσει σε συνέντευξή του ότι «οι αμετανόητοι Ουκρανοί σχισματικοί δεν αναγνωρίζονται ως μέλη της Εκκλησίας και αυτό εξακολουθεί να ισχύει εφόσον παραμένουν στο σχίσμα». Τοποθετήθηκε ξεκάθαρα και ανοιχτά καθώς υποστήριξε ότι «η Σερβική Εκκλησία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την αποκαλούμενη “Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας” ως αυτοκέφαλη, αλλά δεν θεωρείται καν κανονική Εκκλησία καθώς αποτελείται από σχισματικούς που δεν αναγνωρίζονται ως μέλη της Ιεράς Ορθόδοξης Εκκλησίας». Επιπρόσθετα εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την καταστροφή της ενότητας της Αγίας Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας.

Σταθερός σε αυτήν τη θέση παρέμεινε και μετά την εκλογή του στον Πατριαρχικό θρόνο, καθώς λίγες μέρες αργότερα δήλωσε στο κεντρικό σερβικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS, ότι τάσσεται υπέρ της θέσης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σχετικά με την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία και τόνισε ότι «οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου δε συνάδουν με την παράδοση της Εκκλησίας». Έδειξε με αυτόν τον τρόπο ότι παραμένει ανεπηρέαστος, έστω και αν κατά την ημέρα της χειροτονίας του, ο σχισματικός Επιφάνιος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον συνεχάρηκε για την ενθρόνισή του.

Ευχής έργον θα ήταν να δεχτούμε αυτήν τη στάση του Πατριάρχη Πορφυρίου σχετικά με το Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, ως αποτέλεσμα και απότοκο της βαθιάς του πίστης και της υπακοής του στους Κανόνες και στα δόγματα της πίστης μας. Συμβαίνει όμως αυτό στην πραγματικότητα ή βρισκόμαστε ενώπιον άλλης μιας γεωπολιτικής στρατηγικής κίνησης στην οποία εμφωλεύουν διάχυτα συμφέροντα;

Προσπαθώντας να συγκεράσουμε τους ενδοιασμούς μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα δεδομένα που ζητούν απαντήσεις. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές οι οποίοι αναφέρονται στους έντονους νεωτερισμούς του Πορφυρίου και στη μεγάλη του κοινωνική επιρροή. Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ο ρόλος και οι δράσεις του Σέρβου Πατριάρχη, όταν ακόμα αυτός ήταν Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ. Ο κ. Πορφύριος δεν έγινε γνωστός μόνο για την ενεργό παρουσία του στη ζωή της κροατικής πρωτεύουσας, αλλά ήταν ο εμπνευστής της δημιουργίας διαλόγων μεταξύ χριστιανών, άθεων, διανοούμενων, φεμινιστριών, δημοσιογράφων κ.α. Το καταλυτικό στοιχείο της προσωπικότητας του κ. Πορφυρίου ήταν η σχέση του με την Οικουμενική κίνηση. Ήδη από το πρώτο του διάγγελμα, διακήρυξε την καθολικότητα του Χριστιανισμού και ότι σκοπός είναι η ενότητα και η ειρήνη. Ως γνωστόν η Κροατία δεν είναι Ορθόδοξη χώρα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι καθολικοί. Άρα όταν τα έλεγε αυτά απευθυνόταν στο σύνολο των πολιτών ορθοδόξων και καθολικών. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι εκεί στην περιοχή της Κροατίας βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος για να προάγει τις σχέσεις μεταξύ του Ορθόδοξου Χριστιανικού κόσμου και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την εφιαλτική και επονείδιστη σκηνή του χειροφιλήματος του κ. Πορφυρίου προς τον Πάπα Φραγκίσκο στην Ασίζη το 2016;

Ο απόλυτος εξευτελισμός και εμπαιγμός της πίστης μας συντελέστηκε εκείνη τη στιγμή όπου ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης προσκυνά τον ηγέτη της αίρεσης του παπισμού Πάπα και δέχεται την ευλογία του. Και όμως, ο νυν Πατριάρχης Σερβίας έσπευσε θρασύτατα να δικαιολογήσει το γεγονός, λέγοντας ότι τάχα έγινε για προσωπικούς λόγους. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι ενήργησε σύμφωνα με το πνεύμα του Ευαγγελίου!

Μήπως αυτό το χειροφίλημα ήταν το εισιτήριο για τον Πατριαρχικό θρόνο, αναρωτιόμαστε!…

Πάντως οι αγαστές σχέσεις με τους παπικούς φάνηκαν και κατά την τελετή της ενθρόνισής του, όπου παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι της Παπικής εκκλησίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν παρέλειψε στον ενθρονιστήριο λόγο του να σηματοδοτήσει την πορεία που θα ακολουθήσει ως πορεία ειρήνης και ενότητας με όλους τους ανθρώπους και με τη φύση. Ήταν ολοφάνερα ένας ενθρονιστήριος λόγος διαποτισμένος με το πνεύμα του Οικουμενισμού, το οποίο εργάζεται πυρετωδώς για την εγκαθίδρυση της δαιμονοκίνητης Πανθρησκείας επί της γης.

Αυτό επισφραγίζεται και με μία χαρακτηριστική φράση που αποτελεί πλέον «μότο» για τους σύγχρονους Ιεράρχες, ενώ επί της ουσίας είναι παντελώς απαράδεκτη, αντιευαγγελική,και αντορθόδοξη. Πιο συγκεκριμένα, είπε ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος ότι «η αποστολή της Εκκλησίας είναι να οικοδομήσουμε την ειρήνη»! Έχουν ολοκληρωτικά αλωθεί οι ψυχές, έχουν πλανηθεί οι νόες των σύγχρονων ταγών της Εκκλησίας μας, εφόσον διακηρύσσουν την εγκαθίδρυση της ειρήνης επί της γης, απόντος όμως του Χριστού της Ορθοδοξίας, του αληθινού Θεού!

Πόσο πραγματικά απέχουν οι πλανεμένοι λόγοι τους από τον Ευαγγελικό λόγο «Μή νομίσητε ὅτι ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην ἐπί τήν γῆν· οὐκ ἦλθον βαλεῖν εἰρήνην, ἀλλά μάχαιραν. ἦλθον γάρ διχάσαι ἄνθρωπον κατά τοῦ πατρός αὐτοῦ καί θυγατέρα κατά τῆς μητρός αὐτῆς καί νύμφην κατά τῆς πενθερᾶς αὐτῆς·καί ἐχθροί τοῦ ἀνθρώπου οἱ οἰκιακοί αὐτοῦ». (Ματθ. 10, 34-36). Το παραπάνω σύμφωνα με τους εκκλησιαστικούς ερμηνευτές σημαίνει ότι δεν είναι δυνατόν να συμφιλιωθεί το καλό με το κακό, η αλήθεια του Χριστού μας με το ψεύδος του διαβόλου.

Αφού λοιπόν παραθέσαμε τις κινήσεις και τη στάση του κ. Πορφυρίου σε σχέση με τους Παπικούς και τον Πάπα, αβίαστα γεννάται σε εμάς η απορία πώς είναι δυνατόν να αντίκειται σθεναρά στο Ουκρανικό Αυτοκέφαλο, επικαλούμενος δογματικές αρχές και κανόνες της Αγίας Πίστης μας; Είναι άραγε η Πίστη εργαλείο που χρησιμοποιείται κατά το δοκούν; Μη γένοιτο! Προφανώς αυτό που συμβαίνει είναι μια αντίδραση της Σερβικής Εκκλησίας υπό τον φόβο της πιθανής αναγνώρισης και δημιουργίας Αυτοκέφαλης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος με έδρα τα Σκόπια, όπως και της παραχώρησης Αυτοκεφαλίας στο Μαυροβούνιο.

Συμπερασματικά λοιπόν, τα του οίκου του προσπαθεί να διαφυλάξει ο κ. Πορφύριος, όπως και ο προκάτοχός του Ειρηναίος κινούμενος βεβαιότατα όχι με βάση την Πίστη και υπέρ της Πίστεως, αλλά βάσει κοσμικών, πολιτικών και άλλων χαμερπών συμφερόντων.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Ο μακαριστός Πατριάρχης Σερβίας κυρός Ειρηναίος εκοιμήθη μετά από σύντομη ασθένεια από τις επιπλοκές…
Η Εκκλησία της Σερβίας κατά του σχίσματος που ευλόγησε ο πάπας της Ανατολής
– Εμφάνιση άσχημου γεγονότος, πολύ χειρότερο από τη μετατροπή του Ναού σε τζαμί
Σερβία – Μαυροβούνιο: Πονηρό θρησκευτικό νομοσχέδιο· μήπως πρόκειται για εκβιασμό σε σχέση με το…
– Ο Πατριάρχης της Σερβίας για το Μαυροβούνιο, για τις ΗΠΑ και τον Πάπα!
– Πατριάρχης Σερβίας: Σέβομαι το Φανάρι αλλά στηρίζω τον Ονούφριο
– Το Πατριαρχείο Σερβίας στο πλευρό του Μητροπολίτη Ονούφριου
– Κανονικά η Θεία Κοινωνία λέει η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σερβία

Σχετικά άρθρα

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.