Ελένη Καμπούρη

Απάντηση στον Παν. Κουρουμπλή για τις ανιστόρητες θέσεις του περί λαθραίων Ελλήνων Μικρασιατών

εικόνα άρθρου: Απάντηση στον Παν. Κουρουμπλή για τις ανιστόρητες θέσεις του περί λαθραίων Ελλήνων Μικρασιατών

Της Ελένης Καμπούρη

…να μην ξανατολμήσουν να συγκρίνουν τους πρόσφυγες που μπαίνουν στην πατρίδα μου από διάφορες περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και όχι μόνο, ασυνόδευτους και μη, με τους Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή στην Ελλάδα. (Ελένη Καμπούρη)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Σε βραδινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Kontra, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής προκάλεσε σφοδρά το κοινό αίσθημα και την εθνική συνείδηση καθώς ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες που ξεριζώθηκαν από τη Μικρά Ασία κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, μπήκαν στην Ελλάδα ως λαθραίοι.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε:
«Και τότε είχαμε τα ίδια γεγονότα που ζούμε τώρα παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής».

Αργότερα, στην ίδια εκπομπή συμπλήρωσε:
Και τότε οι Έλληνες στην Ελλάδα κυρία μου, άμα θέλετε και επειδή είστε και γυναίκα στρατιωτικού και πρέπει να ξέρετε την Ιστορία, μπήκαν ως λαθραίοι, αφού τους θέλετε λαθραίους. Γιατί τους ζητούσαν διαβατήρια κυρία μου”.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2016, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ως υπουργός Εσωτερικών είχε καταφερθεί εναντίων ενός ιερέα στη Βέροια, ο οποίος προειδοποιούσε ότι εάν κάποιος από τους πρόσφυγες που είχαν φθάσει στην πόλη πείραζε μια μοναχή που ζούσε λίγα μέτρα από τον χώρο υποδοχής «θα γίνει χαμός». 

Η συνεργάτιδά μας κα.Ελένη Καμπούρη, απαντά στην ανιστόρητη και προσβλητική θέση του πολιτικού με τρόπο καταλυτικό και συγκινητικό. Την ευχαριστούμε θερμά! Σχετικά με τις τραγικές και ανθελληνικές δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή, θα βρείτε περισσότερα μετά το άρθρο της συνεργάτιδάς μας.


Ας κάνουμε ένα ταξίδι σήμερα…

Ελένη Καμπούρη

Ας κάνουμε ένα ταξίδι σήμερα…
Θα σας πάω στη Χαλκιδική στη Σάρτη, στο χωριό απ’ όπου κατάγομαι από την πλευρά του πατέρα μου. Σ’ένα μέρος από όπου πέρασε ο Πέρσης αυτοκράτορας Ξέρξης, γιος του Δαρείου, στη διάρκεια της περσικής εκστρατείας εναντίον των ελληνικών πόλεων τον 5ο αιώνα π.Χ. (https://www.sarti-chalkidiki.com/el/sarti/history). Η ιστορία αυτού του τόπου ξεκινάει από πολύ πιο παλιά, αλλά εμείς ας επικεντρωθούμε σ’ αυτό το κομμάτι της ιστορικής μας διαδρομής. Τον 14ο αιώνα μ.Χ, αναφέρεται ξανά στην περιοχή το χωριό με το όνομα «Ο Σάρτης», που ήταν κτήμα της Μονής Ξηροποτάμου και το οποίο με την σειρά του ερημώθηκε τον 17ο αιώνα λόγω των πειρατών (https://www.sarti-chalkidiki.com/el/sarti/history).

Κατά τις μεγάλες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα (1922), οι Έλληνες κάτοικοι του μικρού νησιού της Αφησιάς (Avsa) στη Θάλασσα του Μαρμαρά (Τουρκία) αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (18 Οκτωβρίου 1922) και εγκαταστάθηκαν εδώ στη Σάρτη. Εδώ αποφάσισαν οι πρόσφυγες διωγμένοι από την Μικρά Ασία, να ιδρύσουν την Νέα Αφησιά, ένα από τα 27 καινούργια χωριά της Χαλκιδικής, μια νέα πατρίδα.  

Παραμονές Χριστουγέννων του 1924 έφθασαν από το Λαύριο, που τους είχε αφήσει το πλοίο μετά τον διωγμό, οι πρώτες οικογένειες  και φιλοξενήθηκαν στα κτήρια του Μετοχιού της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου Αγίου Όρους για σχεδόν 2 χρόνια, αντιμετωπίζοντας την πείνα και την ελονοσία μέχρι να χτιστούν τα πρώτα σπίτια δίπλα στην παραλία, που θα στέγαζαν τους ίδιους και τα όνειρα τους για μία καινούρια αρχή (https://www.sarti-chalkidiki.com/el/sarti/history). 
Σε αυτόν τον έρημο αλλά συνάμα όμορφο τόπο, αποφάσισαν οι Έλληνες πρόσφυγες διωγμένοι από τη Θάλασσα του Μαρμαρά της Μικράς Ασίας να κάνουν μία νέα αρχή (http://www.afisia.gr/news/?page_id=1061). Παρά το τσουχτερό κρύο πήδηξαν στη θάλασσα και άρχισαν να ξεφορτώνουν από το βαπόρι τη μικρή τους περιουσία. Δυο μπόγους και ένα μπαούλο. Αφού στριμώχτηκαν όπως όπως στα μικρά κελιά του Μετοχιού, έτρεξαν στο μικρό εκκλησάκι του, να δοξάσουν το όνομα του Κυρίου μας, που τους οδήγησε ασφαλείς σε τούτο τον τόπο (https://www.facebook.com/afisia.gr/posts/10160266256216509).

Έχοντας εγκαταλείψει τη γη τους και τα σπίτια τους, χωρίς να πάρουν τίποτα από αυτά, φρόντισαν να διαφυλάξουν και να πάρουν μαζί τους από τις εκκλησίες του χωριού, μαζί με όλα τα Ιερά τους κειμήλια και την εικόνα της Παναγίας, η οποία δεν τους άφησε ποτέ και τους ευλόγησε με τη χάρη Της στην νέα τους πατρίδα τη Σάρτη (Νέα Αφησιά) (http://www.afisia.gr/news/?p=119).
Είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας της Αφησιανής, Αυτή που τους φύλαξε από την μανία των αλλοθρήσκων, Αυτή που τους οδήγησε σε τούτο τον ευλογημένο τόπο, Αυτή που μέχρι και σήμερα τους φυλάει από κάθε συμφορά και είναι η παρουσία Της ζωντανή και δεν σταμάτησε να θαυματουργεί ούτε μια στιγμή.

Είναι Αυτή η μεγάλη στοργική Μητέρα που πήρε μαζί τους το δρόμο της προσφυγιάς, κάνοντας το καράβι να μην ξεκινάει μέχρι να βάλουν και Εκείνη μέσα, και έφτασε μαζί τους στο νέο τόπο, δείχνοντας σημάδια της ζωντανής παρουσίας Της κάθε χρόνο στην πανήγυρη Της, το Δεκαπενταύγουστο (https://www.sarti-chalkidiki.com/el/sarti/sarti%E2%80%99s-church?fbclid=IwAR09K1Yf6NgThWxhw4W53Bl-h0yLGvQSDlYQfNO4WJNOaRpZeqaWe2_o2K4). Τους οδηγεί η Χάρη Της λοιπόν σ’ ένα ευλογημένο τόπο, τόσο όμορφο σαν πίνακα ζωγραφικής. Εδώ το γαλάζιο της θάλασσας, μαζί με το πράσινο καρπερό τοπίο της στεριάς γίνεται μία ζεστή αγκαλιά όπου θα κρατήσει έως και τώρα αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι με σκληρή δουλειά και πίστη στον Άγιο Τριαδικό Θεό θα κατορθώσουν να μετατρέψουν αυτόν τον τόπο στο παντοτινό τους σπίτι. Αυτοί οι άνθρωποι οι φτωχοί, οι πρόσφυγες οι διωγμένοι από τα σπίτια τους και τον τόπο όπου ζούσαν ειρηνικά και πολιτισμένα, κατορθώνουν σε λίγες δεκαετίες να μετατρέψουν την αφιλόξενη αλλά συνάμα γοητευτική φύση, σ’  ένα γραφικό ψαροχώρι και σήμερα πλέον σ’  έναν κορυφαίας επιλογής τουριστικό προορισμό (http://www.afisia.gr/news/?page_id=1061).

Με αυτό το μικρό οδοιπορικό, που με μεγάλη συγκίνηση σας περιγράφω, βρίσκοντας αυτές τις πληροφορίες και στο διαδίκτυο αλλά και από τους γονείς και τους οικείους μου, θέλω να διαμαρτυρηθώ στους ηγέτες αυτού του τόπου, τους σπουδαίους, τους μορφωμένους, τους έχοντες θέσεις υπουργών και πτυχία ή τίτλους σπουδών, να μην ξανατολμήσουν να συγκρίνουν τους πρόσφυγες που μπαίνουν στην πατρίδα μου από διάφορες περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και όχι μόνο, ασυνόδευτους και μη, με τους Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή στην Ελλάδα. 

Εκείνα τα πονεμένα χρόνια, ας μην ξεχνούν ότι οι ανταλλαγές πληθυσμών ήταν νόμιμες. Επίσης ας μην ξεχνούν ότι οι άνθρωποι εκείνοι σαν τον παππού μου και τη γιαγιά μου, δούλεψαν σκληρά πολύ σκληρά για να μπορέσουν να επιβιώσουν στον νέο τους τόπο. Ήταν φτωχοί και πεινασμένοι, αλλά κανείς τους δεν έκλεψε, δεν άρπαξε και δεν καταχράστηκε το παραμικρό απ’ ό,τι βρήκε. Δεν σκότωσαν, δε βίασαν, δεν έγιναν ιερόσυλοι καταστρέφοντας ό,τι Ιερό και Όσιο βρήκαν σε αυτόν τον τόπο. Και ακόμα και τώρα δίνουν πάμπολλες ευκαιρίες σε ξένους ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων να ορθοποδήσουν και να έχουν μία αξιοπρεπή ζωή.

Όχι λοιπόν, δε δέχομαι τη σύγκριση αυτή από κανέναν, γιατί οι Έλληνες όπου κι αν πήγαν σαν πρόσφυγες ή μετανάστες, δούλεψαν με ζήλο και αξιοπρέπεια, για να ζήσουν τις οικογένειες τους. Σεβάστηκαν την κουλτούρα αυτών που τους φιλοξένησαν και πολλαπλασίασαν αυτά που τους έδωσαν κι αυτά που βρήκαν. Γιατί εμείς οι Έλληνες είμαστε λεβέντες και το φρόνημά μας είναι αρχοντικό, σαν των Αγίων Πατέρων μας και μαρτυρικό σαν των ηρώων μας, γιατί από αυτούς εμπνεόμαστε και γιατί έτσι είναι το DNA μας. Εμείς κουβαλούσαμε τη φτώχια μας, τα τρύπια και βρώμικα ρούχα μας, την αξιοπρέπειά μας, την τιμιότητά μας, τα Άγια Κειμήλιά μας και όχι σουγιάδες και δολοφονική διάθεση. Η αναπνοή μας μύριζε Σώμα και Αίμα Χριστού, μοσχοβολούσε Θεία Χάρη και για νανούρισμα είχαμε τα απολυτίκια των Αγίων μας.

Και επειδή η ζωή κάνει κύκλους και είναι πολύ πιθανό να ξαναβρεθούμε στην ίδια θέση, και να πρέπει να αφήσουμε ίσως για λίγο τα Πάτρια εδάφη μας, να είστε σίγουροι όλοι εσείς που απαξιώνετε το ελληνικό Έθνος, ότι όπου και να βρεθούμε πάλι το ίδιο θα κάνουμε. Θα δείξουμε σεβασμό στην ξένη χώρα που θα μας φιλοξενήσει, χύνοντας ιδρώτα και δάκρυα για να ξαναστήσουμε αυτά που μας στέρησαν κάποιοι μεγάλοι και τρανοί αυτού το τόπου. Και γιατί τα πάντα μπορείτε να μας πάρετε, αλλά Χριστό και Ελλάδα θα τα έχουμε πάντα μέσα στην καρδιά μας, όπου κι αν ζούμε, όπως κι αν ζούμε, ό,τι κι αν κάνουμε.

Όσο κι αν προσπαθήσουν κάποιοι να αλλάξουν ή να αλλοιώσουν την Ιστορία αυτού του τόπου, βγάζοντας μοντέρνα βιβλία Ιστορίας ή κάνοντας το μάθημα των Θρησκευτικών ένα οικουμενιστικό τευχίδιο, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να τους ρουφήξει η ίδια η Ιστορία μας και να τους εμέσει. Γιατί την Ιστορία αυτού του πονεμένου λαού και τόπου την έχει επικυρώσει ο ίδιος ο Χριστός και όχι ο κάθε ανιστόρητος επιστήμονας.

Όμως, ας μη γίνουμε εφιάλτες και ας μη μας αλλοιώσει το σημερινό νεοταξικό πνεύμα, γιατί όποιος ξεχνάει την Ιστορία του καλείται να την ξαναζήσει προς γνώση και συμμόρφωση. Στο χέρι μας είναι να διατηρήσουμε το φρόνημα και την ψυχή των παππούδων μας, για να παραμείνουμε αυτοί που ήμασταν, όταν η Παναγία μας μας έφερε σε αυτόν εδώ τον τόπο. Όχι λοιπόν, οι Έλληνες δεν συγκρίνονται με τους χιλιάδες αλλοεθνείς που κατακλύζουν αυτόν εδώ τον τόπο καθημερινά. Δεν ομοιάζουν πουθενά με αυτούς, ούτε πρόκειται ποτέ να υπάρξει προσπάθεια σύγκρισης μαζί τους, ποτέ όμως! Τους το απαγορεύω κι εγώ και οι παππούδες μου αλλά και η ίδια η Ιστορία.


Κουρουμπλής: Και οι Έλληνες της Μικράς Ασίας μπήκαν ως λαθραίοι στην Ελλάδα

Διαβάζουμε στην omadaalithias.gr:


Σφοδρότατες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του στελέχους και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή, κατά την παρουσία του στη βραδυνή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Kontra, όπου ισχυρίστηκε ότι οι Έλληνες της Μικράς Ασίας που διώχθηκαν από τον Κεμάλ, μπήκαν στην Ελλάδα ως λαθραίοι.

Συνομιλώντας με προσκεκλημένη κάτοικο της Σάμου για τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του νησιού από τους παράνομους μετανάστες, ο κ. Κουρουμπλής της είπε:

«Και τότε είχαμε τα ίδια γεγονότα που ζούμε τώρα παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής. Γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να ακούσουν το όνομα Βενιζέλος.»

Η προσκεκλημένη της εκπομπής αντέδρασε έντονα και απευθυνόμενη στον κ. Κουρουμπλή αναρωτήθηκε πώς συγκρίνει τους Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας με τους μαροκινούς λαθρομετανάστες.

Ο κ. Κουρουμπλής απάντησε με ιδιαιτέρως απαξιωτικό τρόπο λέγοντας τα εξής:

«Να σας πω κάτι; Και τότε οι Έλληνες στην Ελλάδα κυρία μου, άμα θέλετε και επειδή είστε και γυναίκα στρατιωτικού και πρέπει να ξέρετε την Ιστορία, μπήκαν ως λαθραίοι, αφού τους θέλετε λαθραίους. Γιατί τους ζητούσαν διαβατήρια κυρία μου. Τρεις μέρες πριν να γίνει η καταστροφή βγήκε διάταγμα και έλεγε ότι όλοι οι Ίωνες που θα ‘ρθουν στην Ελλάδα θα μπουν μόνο αν έχουν διαβατήριο. Αυτή ήταν η κυβέρνηση τότε του λαϊκού κόμματος. Αφήστε λοιπόν. Α ναι, μην συγκρίνουμε.»

Δείτε το video:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
Μεταναστευτική βόμβα, Κυβέρνηση και λαός στα χαρακώματα

Σχετικά άρθρα

Καιρός να αναβαπτιστούμε με τα νάματα της πίστεως και της φιλοπατρίας του 1940: “Οι Εμφανίσεις της Παναγίας”

Ο άγων ήταν ιερός. Οι Έλληνες πολεμούσαν υπέρ Πί­στεως και Πατρίδος. Εγνώριζαν, ότι αν πατούσαν τον τόπο μας οι Φράγκοι, οι παπικοί θα μας νόθευαν την πίστη και θα μόλυναν την Ορθοδοξία

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.