Επικαιρότητα

Από χλιαρές έως παγωμένες, οι σχέσεις Βατικανού και Μόσχας 

εικόνα άρθρου: Από χλιαρές έως παγωμένες, οι σχέσεις Βατικανού και Μόσχας 
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η επίμαχη φράση προβλημάτισε τον Πατριάρχη Κύριλλο…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ενοχλημένη εμφανίζεται  η πλευρά του Πατριαρχείου της Ρωσίας από τις διόλου κολακευτικές δηλώσεις που είχε κάνει ο Πάπας για τον Πατριάρχη Κύριλλο. 

Ο Μητροπολίτης Volokolamsk Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Πάπας Φραγκίσκος για να προσδιορίσει την σχέση μεταξύ Πατριαρχείου Μόσχας και Ρωσικής κυβέρνησης, στις αρχές του Μαΐου του 2022.

 Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “The Church and the World” (Tserkov’ i mir), που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossia-24, ο Μητροπολίτης εξήγησε ότι το κλίμα μεταξύ Βατικανού και Πατριαρχείου είναι αρκετά βαρύ λόγω της δήλωσης του Πάπα ότι : «ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μπορεί να μετατραπεί σε αγόρι του βωμού του Πούτιν». Η επίμαχη δήλωση  έφερε προ εκπλήξεως τη Μόσχα καθώς κατά την τελευταία επικοινωνία μεταξύ Κύριλλου και Φραγκίσκου τον Μάρτιο του 2022 το κλίμα ήταν ευχάριστο και τίποτα δεν προμήνυε την δυσαρέσκεια ανάμεσα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ως φυσικό επακόλουθο ήρθε και η ακύρωση της προγραμματισμένης διμερούς συνάντησης που επρόκειτο να λάβει χώρα στην Ιερουσαλήμ, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι συνθήκες δεν ήταν ιδανικές για μια τέτοια ενέργεια.

Στις σχέσεις των δύο θρησκευτικών ηγετών έχουν παρατηρηθεί αρκετές  διακυμάνσεις από το Μάιο του 2016 έως την πρόσφατη συνάντηση του Πάπα με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ στις 14 Σεπτεμβρίου του 2022 , στην διαθρησκειακή σύνοδο του Νουρ Σουλταν στο Καζακστάν. Γενικά τελευταία  παρατηρήθηκε  αρνητικό κλίμα μεταξύ τους λόγω της σύνταξης του Πατριαρχείου Μόσχας με τον πρόεδρο της Ρωσίας στην πολεμική σύρραξη με την Ουκρανία.

Σε γενικές γραμμές δεν είναι πάντα εύκολο η διοικούσα εκκλησία ενός Κράτους να «στέκεται» απέναντι από τον πολιτικό της ηγέτη. Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα όμως είναι ότι το πάγωμα των σχέσεων του Κύριλλου με το Βατικανό έβαλε προς το παρόν φρένο στις δημόσιες σχέσεις της Μόσχας με τον Οικουμενισμό. 

Τελικά, ουδέν κακόν αμιγές καλού. 

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Επιτέλους! Ας δει ο Ρώσος Πατριάρχης την ευκαιρία που του δίνει ο Θεός!
Φιρί φιρί το πάνε οι Ρώσοι να τους εγκαταλείψει η Χάρις του Θεού εν μέσω πολέμου

Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.