Μαρία Κοσμίδου
Από τη Ρουμανία με αγάπη… οικουμενιστική
24 Ιαν 2021
της Μαρίας Κοσμίδου
αρθρογραφεί για katanixi.gr
Αποκορύφωμα της κολακείας και της ξύλινης γλώσσας των λυκοποιμένων
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Σε προηγούμενο άρθρο μας είδαμε την αιτία της μασκοφορίας του Πατριάρχη Ρουμανίας κ. Δανιήλ, με αφορμή τον εορτασμό των 13 χρόνων στον πατριαρχικό θρόνο. Ο Πατριάρχης με το βαρύ βιογραφικό, σε εκείνη την εκδήλωση, έκανε δηλώσεις αναφορικά με το έργο του και θέματα της επικαιρότητας. Επίσης, δέχτηκε τα κολακευτικά λόγια του επισκόπου της πατριαρχικής “αυλής”, π. Βησσαρίωνα. Ο λόγος για τον οποίο δημοσιεύουμε τη μετάφραση ολόκληρου του πρωτότυπου άρθρου, όπως είχαμε υποσχεθεί, είναι για να γίνει περισσότερο κατανοητή η ανάγκη διακοπής κοινωνίας από τους σημερινούς λυκοποιμένες. Διαβάζοντας όσα ειπώθηκαν εκείνη τη μέρα, διαπιστώνει κανείς ότι οι οικουμενιστές παντού χρησιμοποιούν την ίδια ξύλινη γλώσσα. Δεν υπάρχει κανένα κοινό σημείο με τους λόγους των αγίων Πατέρων μας. Οι δε “αυλικοί” επίσης παντού, χρησιμοποιούν την ίδια μοσχαρόγλωσσα για να κολακεύουν τον προϊστάμενό τους. Όπως κάνει εν προκειμένω ο επίσκοπος Τουλσέας Βησσαρίων, σαν εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, προς τον πατριάρχη Δανιήλ.
Πριν σας αφήσουμε να απολαύσετε την παράσταση κολακείας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: Ο κ. Δανιήλ έχει όντως καταφέρει να φτιάξει ένα βαρύ βιογραφικό, γεμάτο από δράσεις υπέρ των προσδοκιών του Πάπα και του παγκοσμίου συμβουλίου αιρέσεων. Είναι όμως τόσο βαρύ που του εξασφαλίζει την ελεύθερη πτώση στα βάθη της κολάσεως.
Ένα δεύτερο στοιχείο που οφείλουμε να αναφέρουμε προς ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού και προς δόξαν Θεού, είναι ότι στη Ρουμανία υπάρχει μαγιά, υπάρχει η χούφτα των Χριστιανών, κληρικών και λαϊκών, που βλέποντας η φιλενωτική δράση του Πατριάρχη κ. Δανιήλ, έχει διακόψει την κοινωνία μαζί του και με τους αυλικούς του αιρετίζοντες επισκόπους.
Ευχόμαστε στους εκεί αδελφούς, τους λίγους αλλά άξιους φύλακες της Πίστης μας, ο Κύριος να ενισχύει το μαρτυρικό αγώνα τους ενάντια στην παναίρεση του οικουμενισμού και να απολαμβάνουν τα θαύματα της αγίας Αποτείχισης στη ζωή τους.
Μετάφραση ολόκληρου του άρθρου από το επίσημο ιστολόγιο του Ρουμανικού Πατριαρχείου για τον εορτασμό των 13 ετών του κ. Δανιήλ στον πατριαρχιακό θρόνο:
Δεκατρία χρόνια μετά τον ενθρονισμό του Πατριάρχη: Ας ευχαριστήσουμε μονίμως τον Θεό, γιατί ζούμε μόνιμα από το έλεος Του
Δημοσιεύθηκε από τον Iulian Dumitraşcu στις 30.09.2020
Κατά τη 13η επέτειο ενθρόνισής του, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Δανιήλ προέτρεψε σε μόνιμη ευχαριστία στον Θεό, γιατί «ζούμε μόνιμα από την βοήθεια, το έλεος Του και αισθανόμαστε την ευλογία Του».
Ο Πατριάρχης ομολόγησε ότι σε αυτήν την περίοδο της πατριαρχικής αποστολής ένιωσε «την ευλογία του Θεού», ειδικά μέσω του «εν κοινωνία έργου»: «αυτό που κάναμε μαζί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, με τη βοήθεια του κληρικού και των πιστών, αλλά και των κεντρικών και τοπικών κρατικών αρχών, για το καλό του Ρουμανικού λαού». «Αυτά τα χρόνια υπηρεσίας, μας έχουν δείξει ότι όταν υπακούμε ο ένας στον άλλο και υπακούμε μαζί στο Χριστό, τον Κύριο, το αποτέλεσμα αυτής της ταπεινής υπακοής μετατρέπεται σε ορατά και διαρκή έργα. Επομένως, διαπιστώσαμε ότι το από κοινού έργο της Συνόδου ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη ευλογία από τον Θεό», εκτίμησε ο Μακαριώτατος.
Στην ομιλία της Τετάρτης στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό, μετά την Ιερά Λειτουργία και τη Δοξολογία, ο Πατριάρχης κάνοντας έναν απολογισμό, είπε για τις νέες επισκοπές που ίδρυσε ότι: «Ενίσχυσαν την ποιμαντική, ιεραποστολική, αστική δραστηριότητα, έτσι ώστε κάθε νέο βήμα που αναδύεται στη ζωή, όπως έλεγε ο Νικολάε Ιόργκα, είναι ένας νέος βωμός θυσίας».
Μίλησε επίσης και για τις αλλαγές που σημειώθηκαν με την ίδρυση νέων επισκοπών στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια της πατριαρχικής του θητείας καθώς η Εκκλησία πρέπει να φροντίζει όχι μόνο τους πιστούς που παραμένουν στη χώρα αλλά και εκείνους που έχουν πάει στο εξωτερικό. «Εκείνοι που βρίσκονται μακρύτερα από εμάς πρέπει να αισθάνονται περισσότερη γονική και αδελφική αγάπη εκ μέρους της μητέρας Εκκλησίας», είπε ο Πατριάρχης, ο οποίος εξήγησε ότι αυτός ο ρόλος αναλαμβάνεται από τους «ιεράρχες και κληρικούς εκτός των συνόρων της χώρας και εκείνων της Δυτικής διασποράς».
Το έργο που πραγματοποιείται σε θεολογικές σχολές και με τους δασκάλους θρησκευτικών περιγράφηκε ως «μια χαρά και μια μεγάλη ευλογία».
«Οι δάσκαλοι ήταν πάντα πρόθυμοι να μεταδώσουν την πίστη προς τη νέα γενιά και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν χαρακτήρες, να διδάξουν στα παιδιά να εκτιμούν την αγάπη προς τον Θεό, πρoς τους γονείς, τους δασκάλους και τους καθηγητές αλλά και πρoς τους συνομηλίκους τους».
Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε επίσης και στην κρίση στην υγεία που προκλήθηκε από το νέο κορωνoϊό και διευκρίνισε ότι μπορούμε να μάθουμε από αυτήν την εμπειρία.
«Ειδικά η ευλογία του Θεού παρατηρήθηκε στη δοκιμασία που περάσαμε κατά την έκτακτη αυτή κατάσταση. Έγινε αισθητή η ανάγκη για έναν νέο, ασυνήθιστο τύπο ποιμαντικής, δηλαδή, εάν μέχρι την έκτακτη κατάσταση οι πιστοί ερχόντουσαν στην εκκλησία και συναντούσαν τους ιερείς, τώρα οι ιερείς πήγαν στα σπίτια των πιστών. Τους έφεραν το ιερό Πάσχα, το φως της Ανάστασης και ανθρωπιστική βοήθεια».
«Αυτή η δοκιμασία έγινε αφορμή ώστε οι ιερείς να εκτιμήσουν ακόμη περισσότερο την παρουσία των πιστών στην εκκλησία μετά το πέρας της έκτακτης κατάστασης και αφού επιτράπηκε στους πιστούς να εκκλησιάζονται» αλλά επίσης οδήγησε και σε «εκτίμηση εκ μέρους των πιστών». «Μέσω αυτής της εμπειρίας, διαπιστώνουμε ότι η χαρά συχνά έρχεται μέσω του σταυρού. Αφού περάσαμε από δοκιμασίες και δείξαμε πίστη στον Χριστό και την Εκκλησία Του, νιώθουμε επίσης και τη χαρά να συναντιόμαστε ξανά αλλά και τη χαρά μιας βαθύτερης συνεργασίας», υπογράμμισε ο Πατριάρχης της Ρουμανίας.
Ο Πατριάρχης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Μόνο η ειλικρινής συνεργασία με πίστη, συνοδευόμενη από ταπεινή, πνευματική και υλική γενναιοδωρία, μας βοηθά να αισθανθούμε την ευλογία του Θεού και τη χαρά της εργασίας με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος».
«Επομένως, ευχαριστούμε τον Θεό και όλους εκείνους που παραμένουν σε κοινωνία, εργάζονται σε κοινωνία για την Εκκλησία και το λαό και θα λάβουν σωτηρία σε κοινωνία με την Αγία Τριάδα και με τους αγίους του Θεού, προς όλων μας την χαρά».
Εκ μέρους των μελών της Ιεράς Συνόδου, ο Επίσκοπος Βησσαρίων της Τούλσεας, μίλησε για τα επιτεύγματα της Εκκλησίας υπό τον συντονισμό του Πατριάρχη Δανιήλ και για τις επιπτώσεις τους στην κοινωνία:
«Έχουν περάσει δεκατρία χρόνια πνευματικών χαρών, επιτευγμάτων, αλλά και δοκιμασιών, χρόνια στα οποία η ζωή της προγονικής μας Εκκλησίας έχει αλλάξει εντελώς. Δεκατρία χρόνια πέρασαν σαν δεκατρείς ημέρες, επειδή ήταν χρόνια γεμάτα δουλειά, γεμάτα αφοσίωση και χάρισμα για το καλό της Ιερής Εκκλησίας μας και του Ορθόδοξου Ρουμανικού λαού».
Ο σεβασμιώτατος πατέρας Βησσαρίων επανέλαβε τη σημασία και το ρόλο των συνιστωσών του Κέντρου Τύπου Basilica, που ιδρύθηκε λιγότερο από ένα μήνα μετά τον ενθρονισμό του Πατριάρχη Δανιήλ, τον οποίο το ονόμασε «αποστολικό έργο στους κόλπους της προγονικής μας Εκκλησίας».
Σχετικά με τον Εθνικό Καθεδρικό Ναό, ένα από τα έργα αναφοράς του Πατριάρχη Δανιήλ, ο Επίσκοπος της Τούλσεας είπε ότι αυτό «θα μιλήσει στους αιώνες για την ανθεκτικότητα της Ορθόδοξης πίστης σε αυτά τα μέρη και την αγάπη και τη θυσιαστικότητα» του σημερινού Πατριάρχη της Ρουμανίας.
Ο επίσκοπος Βησσαρίων παρομοίασε τον σταυρό που θα τοποθετηθεί στον τρούλο Παντοκράτορα του Εθνικού Καθεδρικού Ναού με τον σταυρό που βρίσκεται στο όρος Caraiman.
«Μετακινήσατε τα Καρπάθια Όρη στη μέση της πόλης του Μπούκουρ (*σημείωμα του μεταφραστή – Βουκουρέστι) με αυτόν τον υπέροχο καθεδρικό ναό που αποτελεί ένδειξη της μονιμότητας, της πίστης και του Ρουμανικού λαού μας».
Σημείωσε: «Η σκέψη του μεγάλου ενωτικού πατριάρχη της χώρας, Miron Cristea, προσωποποιήθηκε στην εξαιρετική πραγματοποίηση της Μακαριότητάς Σας».
Μεταξύ των επιτευγμάτων των 13 ετών, ο π. Βησσαρίων υπενθύμισε τη φροντίδα για τα μοναστήρια, τους χώρους λατρείας, απέναντι στους κληρικούς και στους πιστούς. «Δεν ξεχάσατε ούτε τους Ρουμάνους του εξωτερικού, γιατί αμέσως μετά τον ερχομό της Μακαριότητάς Σας πολλαπλασιάσατε τον αριθμό των ενοριών και των επισκοπών στη χώρα αλλά και στο εξωτερικό, στέλνοντας εκεί δυναμικούς και νέους ιεράρχες που έκαναν αποστολική εργασία και θυσία».
Ο ιεράρχης πρόσθεσε ότι ο Πατριάρχης Δανιήλ έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα για τη νεολαία και για τους μαθητές «ωθώντας μας, και εμάς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου και τους ιερείς και τους πιστούς, να συμμετάσχουμε όλοι στην ίδρυση της αδελφικής σχέσης, καθώς αυτή ήταν πάντα, μεταξύ της Εκκλησίας, του Σχολείου, της Κοινωνίας και της Οικογένειας».
«Με τον πνευματικό ζήλο που σας χαρακτηρίζει», πρόσθεσε ο Πατέρας Επίσκοπος, «προτρέψατε και πάντα προτρέπετε να υποστηρίζουμε εκείνους που βρίσκονται σε δοκιμασίες, στενοχώριες και ταλαιπωρίες».
Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Βησσαρίωνα, ο Πατριάρχης της Ρουμανίας έλαβε τη δύναμη να εκτελέσει το έργο που του ανατέθηκε από την «ταπεινή προσευχή» και την «ισχυρή πίστη» που έλαβε από τους γονείς της Μακαριότητός Του, την οικογένεια του δασκάλου Alexie και της Stela Ciobotea. «Πίστη που την έχετε καρποφορήσει και ιδού, και με τον λόγο και με την πράξη, το δείχνετε ως αληθινός πατέρας όλων των Ρουμάνων Ορθόδοξων Χριστιανών».
«Ευχαριστώντας ταπεινά τον Θεό και τον Χριστό, τον Κύριο, για τα δώρα που ξεχειλίζουν για 13 χρόνια επί της ιερής μας Εκκλησίας, επί της Μακαριότητάς Σας και επί του πιστού Ρουμανικού λαού, τώρα όλοι πλέον αρμόζει – ιεράρχες, ιερείς και πιστοί- να δοξάσουμε τον Θεό και ας προσευχηθούμε, όπως και από σήμερα κι εμπρός να σας ενισχύσει με δύναμη, ώστε με τον λόγο και με μεγάλη δύναμη και με πράξη θυσιαστικής αγάπης να δοξάζετε το όνομα του Επουράνιου Πατέρα μας και εμείς να πούμε ταπεινά την προσευχή: Ἐν πρώτοις μνήσθητι, Κύριε, τοῦ Μακαριώτατου ἡμῶν Πατέρα Δανιήλ, Πατριάρχη της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ὃν χάρισαι ταῖς ἁγίαις σου Ἐκκλησίαις ἐν εἰρήνῃ, σῷον, ἔντιμον, ὑγιᾶ μακροημερεύοντα και ὀρθοτομοῦντα τον λόγον τῆς σῆς ἀληθείας’», κατέληξε ο Επίσκοπος της Τούλσεας.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2007, ο Μακαριώτατος εξελέγη Αρχιεπίσκοπος του Βουκουρεστίου, Μητροπολίτης της Μουντενίας και της Ντομπρότζεας και Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας και ενθρονίστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2007 στον Πατριαρχικό Καθεδρικό Ναό του Βουκουρεστίου.
Μπορείτε να συμβουλευτείτε τη βιογραφία του Πατριάρχη Μακαριώτατου Δανιήλ εδώ .
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra