Επικαιρότητα

Από την Μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ η ακύρωση των Θρησκευτικών Γαβρόγλου

εικόνα άρθρου: Από την Μείζονα Ολομέλεια του ΣτΕ η ακύρωση των Θρησκευτικών Γαβρόγλου

Τα «νέα Θρησκευτικά» Φίλη – Γαβρόγλου ακυρώθηκαν με τέσσερις συνολικά αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατίας (ΣτΕ) και συγκεκριμένα με τις αποφάσεις ΣτΕ 660/2018 και ΣτΕ 926/2018, που ακύρωσαν τις Υ.Α. Φίλη για τα Θρησκευτικά, και τις αποφάσεις ΣτΕ 1749/2019 και ΣτΕ 1750/2019, που ακύρωσαν τις Υ.Α. Γαβρόγλου.

Με αφορμή την έκδοση της πρώτης εκ των τεσσάρων αποφάσεων, της ΣτΕ 660/2018, την άνοιξη του 2018, δεκαοκτώ (18) ανώτατοι δικαστικοί του ΣτΕ, μεταξύ των οποίων και τρεις (3) Αντιπρόεδροι ζήτησαν με επιστολή τους προς τον τότε Πρόεδρο του ΣτΕ Νικόλαο Σακελλαρίου η επόμενη σχετική συζήτηση, που αφορούσε στις αιτήσεις ακύρωσης των Υ.Α. Γαβρόγλου, να γίνει με πλήρη σύνθεση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου και όχι ενώπιον της ελάσσονος ολομελείας (εκ 17 μελών). Σημείωναν μάλιστα στην επιστολή τους ότι «Δεδομένου ότι τα τιθέμενα και προσεχώς ζητήματα είναι “ευρύτερου ενδιαφέροντος” και “μείζονος σημασίας” για το δικαστήριο και την ελληνική κοινωνία, ως αφορώντα την ερμηνεία και εφαρμογή διατάξεων του Συντάγματος και διεθνών συμβάσεων που άπτονται της προστασίας σειράς ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, παρακαλούμε όπως εισαγάγετε τις εν λόγω υποθέσεις στην πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου ώστε να μετάσχει ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δικαστών και οι εκδοθησόμενες αποφάσεις να έχουν την απαιτούμενη, υπό τις συγκεκριμένες ειδικές συνθήκες, αντιπροσωπευτικότητα και νομιμοποίηση».

Ο τότε Πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου, πράγματι, λίγες μέρες πριν την υποβολή της παραίτησής του από τη θέση του Προέδρου του Δικαστηρίου, εισήγαγε τις υποθέσεις (αιτήσεις ακύρωσης των Υ.Α. Γαβρόγλου) στη Μείζονα Ολομέλεια. Οι πρόσφατες λοιπόν αποφάσεις ΣτΕ 1749/2019 και ΣτΕ 1750/2019 είναι αποφάσεις της Μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ και τούτο προσδίδει σε αυτές μία επιπλέον βαρύτητα.

Την επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΣτΕ την άνοιξη του 2018 υπέγραφαν οι τρεις (3) Αντιπρόεδροι του ΣτΕ: Χρήστος Ράμμος, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου (σήμερα Πρόεδρος του ΣτΕ) και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, καθώς και οι δεκαπέντε (15) Σύμβουλοι Επικρατείας: Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Παναγιώτα Καρλή, Μαρίνα Παπαδοπούλου, Θεόδωρος Αραβάνης, Δημήτριος Μακρής, Μιχάλης Πικραμένος, Βασιλική Αναγνωστοπούλου – Σαρρή, Χρήστος Ντουχάνης, Όλγα Παπαδοπούλου, Μαρία Σωτηροπούλου, Ιωάννης Σύμπλης, Αγάπη Γαλενιανού, Αγγελική Μίντζια, Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, Αναστασία – Μαρία Παπαδημητρίου.

Από τους παραπάνω 18 ανώτατους δικαστές οι Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Ιωάννης Σύμπλης συμμετείχαν και στη σύνθεση της Μείζονος Ολομέλειας που δίκασε τις αιτήσεις ακύρωσης των Υ.Α. Γαβρόγλου. Εξ αυτών οι Θεόδωρος Αραβάνης, Μιχάλης Πικραμένος και Ιωάννης Σύμπλης είναι μεταξύ των μειοψηφισάντων δικαστών.

Στις δύο πρόσφατες αποφάσεις της Μείζονος Ολομέλειας του ΣτΕ με τις οποίες ακυρώθηκαν οι Υ.Α. Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά διατυπώθηκαν πέραν της πλειοψηφούσας άποψης και τρεις μειοψηφούσες απόψεις: η πρώτη από τους Συμβούλους Κ. Κουσούλη, Α. Χλαμπέα, Χ. Ντουχάνη και Ι. Σύμπλη, η δεύτερη από τον Σύμβουλο Θ. Αραβάνη και η τρίτη από τον Σύμβουλο Μιχ. Πικραμένο.

Συνολικά από τους 25 Συμβούλους που μετείχαν στην εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης των Θρησκευτικών Γαβρόγλου με αποφασιστική ψήφο, μειοψήφισαν μόλις 6 και έτσι η Μείζων Ολομέλεια αποφάσισε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Γιατί μαμά;

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Παιδί μου πρόσεχε τον εαυτό σου γιατί η κοινωνία είναι ανίκανη πια να σε προσέξει…

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.