Επικαιρότητα

Από τον παπά στον… δήμαρχο: Περισσότεροι οι πολιτικοί γάμοι από τους θρησκευτικούς

εικόνα άρθρου: Από τον παπά στον… δήμαρχο: Περισσότεροι οι πολιτικοί γάμοι από τους θρησκευτικούς

Για τα καλά έχει μπει πλέον στη ζωή μας ο πολιτικός γάμος, ιδιαίτερα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Το τελευταίο διάστημα, όμως, ο πολιτικός γάμος δεν είναι επιλογή μόνο για οικονομικά ασθενέστερους αλλά και για πλουσίους, καθώς μετατρέπεται ακόμη και σε τουριστικό προϊόν.

Οι πολιτικοί γάμοι ξεπέρασαν τους θρησκευτικούς μόλις το 2012, όταν μεταξύ των 49.705 γάμων που πραγματοποιήθηκαν τα συγκεκριμένο έτος, οι 25.725 (51,8%) τελέστηκαν στα δημαρχεία και οι 23.980 (48,2%) στους ναούς. Τα επόμενα χρόνια οι πολιτικοί γάμοι διατηρούν το ελαφρύ προβάδισμα έναντι των θρησκευτικών τελετών, με ποσοστά που κυμαίνονται από λίγο πάνω από το 50% έως το 52,1% (2016).

Χρειάστηκαν, βέβαια, πολλά χρόνια για να διαδοθεί ο πολιτικός γάμος στη χώρα μας. Στην Ελλάδα θεσπίστηκε ιδιαίτερα καθυστερημένα. Το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου 1982, αλλά μέχρι και το 1991 ήταν μικρό το ποσοστό των ζευγαριών που τον επέλεγαν (μόλις 8,9%). Ακόμη και το 2001 λιγότεροι από ένας στους πέντε παντρεύονταν στο δημαρχείο (17,8%). Η έκρηξη της οικονομικής κρίσης το 2009 σηματοδότησε τη μαζική στροφή προς τον πολιτικό γάμο.

Το 2009 παντρεύτηκαν στα δημαρχεία το 41,9% των ζευγαριών, ενώ το 2010 το 46,2%. Προφανώς, έπαιξε ρόλο το γεγονός πως ο πολιτικός γάμος είναι πολύ πιο οικονομικός από τον θρησκευτικό αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Η κρίση έδωσε το έναυσμα να ξεπεραστούν συνηθισμένες πρακτικές και πολλά νέα ζευγάρια να πραγματοποιήσουν τις επιθυμίες τους. Ένα μέρος όσων τελούν πολιτικό γάμο πραγματοποιούν αργότερα και θρησκευτικό, σε μια διαδικασία που ονομάζεται ιερολόγηση.

Αρκετά ζευγάρια, για οικονομικούς λόγους, κυρίως, πραγματοποιούν ταυτόχρονα τον θρησκευτικό γάμο και τη βάφτιση του ή των παιδιών τους. Μετά τη θρησκευτική τελετή τα ζευγάρια δηλώνουν στο ληξιαρχείο την ιερολόγηση. Το 2014 είχαν γίνει 2.786 τέτοιες δηλώσεις, το 2015 οι ιερολογήσεις έφτασαν τις 5.695, ενώ το 2017 ανέβηκαν σε 8.460 και 8.237 το 2018.

Από το 2009 τα ζευγάρια που θέλουν να ζήσουν μαζί έχουν πλέον και την επιλογή του συμφώνου συμβίωσης. Η υποδοχή του ήταν διστακτική, καθώς τα πρώτα χρόνια καθιέρωσής του επιλέχθηκε από 161 ζευγάρια (2009) έως 581 (2013) ζευγάρια. Όμως στη συνέχεια οι αριθμοί πήραν την… ανιούσα. Το 2014 τα σύμφωνα συμβίωσης σχεδόν τριπλασιάστηκαν (1.573) για να φτάσουν το 2017 τα 4.921. Το 2018 ξεπέρασαν τα 6.000. Το ποσοστό των ομόφυλων ζευγαριών που επιλέγουν το σύμφωνο συμβίωσης κινείται στα επίπεδα του 4-5%, δεν φαίνεται να αποτελεί δηλαδή βασικό λόγο επιλογής του.

ΠΗΓΗ


Σχετικά άρθρα

Το έπος του ’40

Γράφει η “Ερατώ” Η αντιπαραβολή με το σήμερα… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Παραμερίζοντας όποια κομματικο-πολιτική λογική και στενωπό, έπεσε στην αντίληψή μας ένα βίντεο, όπου η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά αναλύει τα...

Εργαστήρια δεξιοτήτων για τη διαφορετικότητα σε παιδιά δημοτικού

του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editorαρθρογραφεί για katanixi.gr Πολλά τα ερωτηματικά γύρω από το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα δράσεων που στοχοποιούν παιδιά Δημοτικού… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Μεταβαίνοντας από την Κυριακή του Τελώνου και...

Ο Εγκέλαδος ξεσκεπάζει την υποκρισία του Δυτικού πολιτισμού

Επιτρέπεται να έχει συμβεί σεισμός στα σύνορα μεταξύ δύο χωρών και να εξαντλούμε την ευαισθησία μας στη μία πλευρά; Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Από ποια αρχαία τραγωδία να αντλήσει κανένας έμπνευση, ποια...

Η Υπ. Παιδείας εκδιώκει τους Τρεις Ιεράρχες από τα σχολεία

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκηαρθρογραφεί για katanixi.gr Τα τελευταία χρόνια επισταμένα οδηγούν αυτήν τη σχολική εορτή προς την πλήρη εξαφάνιση… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Η εορτή των Τριών Ιεραρχών ως φαίνεται αποτελεί ένα αγκάθι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.