Επικαιρότητα

Απολυμαίνουν τους Ι. Ναούς και στη Ρωσία. Ποια όμως είναι η πρακτική των Αγίων μας;

εικόνα άρθρου: Απολυμαίνουν τους Ι. Ναούς και στη Ρωσία. Ποια όμως είναι η πρακτική των Αγίων μας;

…οι κληρικοί να αποφεύγουν να δίνουν τα χέρια τους στους ενορίτες για ασπασμό, μετά το τέλος της λειτουργίας. Ο σταυρός πρέπει να ακουμπάει τα κεφάλια των ενοριτών και δεν πρέπει να ασπάζεται… (Ρωσική Εκκλησία)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Η διδασκαλία της Εκκλησίας μας είναι ξεκάθαρη: είναι απαράδεκτη η απολύμανση των Ι. Ναών και των αντικειμένων που βρίσκονται εντός τους, είναι αχρείαστη η απολύμανση των χεριών των πιστών και η θερμομέτρησή τους, είναι ανίερο να αποφεύγουν οι κληρικοί να δίνουν τα χέρια τους στους ενορίτες για ασπασμό, μετά το τέλος της λειτουργίας, είναι βλάσφημο να μην ασπάζονται οι πιστοί τον Τίμιο Σταυρό, αλλά μόνο να τον ακουμπούν με τα κεφάλια τους ή να κάνουν κάποια μακρινή υπόκλιση από τον φόβο μετάδοσης του ιού. 

Οι ορθόδοξοι Ιεροί Ναοί είναι χώροι απολύτως εξαγιασμένοι από την παρουσία του Νυμφίου της Εκκλησίας Χριστού οντολογικά, σε κάθε έναν από αυτούς. Θα έλεγε κανείς ότι είναι καλύτερα να μείνουν ανοιχτοί οι Ναοί έστω με αυστηρά μέτρα, από το να κλείσουν τελείως, όπως έγινε στην Ορθόδοξη Ελλάδα, με τη Δεξιά θρησκευόμενη Κυβέρνηση, που εφαρμόζει αριστερές άθεες πολιτικές. Για άλλη μια φορά, αντί άλλου σχολίου, θα καταφύγουμε στα λόγια των Αγίων Πατέρων:

Υπάρχει ένα αξιοσημείωτο χωρίο από τον Άγιο Κύριλλο Αλεξανδρείας (376-444), όπου αναλύεται η τυπολογική σχέση της Εξόδου και της Ευχαριστίας, όπως και οι ιδιότητες της Ευχαριστίας να εξαγνίζει τους πιστούς και να ενεργεί αποτρεπτικά κατά παντός κακού. Πρέπει να θεωρείτε τις αισθήσεις σας ως την θύρα της οικίας. Μέσω των αισθήσεων όλες οι εικόνες των πραγμάτων εισέρχονται στην καρδιά, και, μέσω των αισθήσεων, το αμέτρητο πλήθος των επιθυμιών εισρέει σε αυτήν. Ο προφήτης Ιωήλ αποκαλεί τις αισθήσεις παράθυρα, όταν λέει “στις οικίες ανεβαίνουν και μπαίνουν σαν τον κλέφτη από τα παράθυρα” (Ιωήλ 2:9), διότι αυτά τα παράθυρα δεν έχουν σφραγισθεί με το πολύτιμο αίμα του Χριστού. Επιπλέον, ο Μωσαϊκός Νόμος όριζε ότι, μετά την σφαγή του αρνίου, οι Ισραηλίτες έπρεπε να ραντίσουν τα ανώφλια των θυρών και τις παραστάδες των σπιτιών τους με το αίμα τους, δείχνοντας με αυτό ότι το πολύτιμο αίμα του Χριστού προστατεύει την επίγεια κατοικία μας, δηλαδή, το σώμα μας, και ότι ο θάνατος που προήλθε από την αμαρτία αποδιώχνεται μέσω της χαράς μας να συμμετέχουν στην ζωή (εννοεί την ζωή που παρέχει η θεία κοινωνία). Επι πλέον, μέσω του σφραγίσματός μας με το αίμα του Χριστού, κρατούμε σε απόσταση τον ωλετήρα (τον διάβολο που θέλει να μας καταστρέψει). (Κύριλλος Αλεξανδρείας, Γλαφυρά εις την Έξοδον 2,2).

Επίσης, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αποδίδει στο αίμα του Κυρίου μία δύναμη αποτρεπτική που είναι ταυτοχρόνως και εξαγνιστική (καθαρτική) : …Το αίμα, αν το λαμβάνουμε αξίως, αποδιώχνει τους δαίμονες και τους κρατάει μακρυά από μας, ενώ την ίδια στιγμή καλεί σε μας τους αγγέλους και τον Κύριο των αγγέλων. Διότι όταν βλέπουν το αίμα του Κυρίου οι δαίμονες φεύγουν και οι άγγελοι σπεύδουν να συγκεντρωθούν… αυτό το αίμα είναι η σωτηρία των ψυχών μας. Με αυτό η ψυχή καθαρίζεται, ομορφαίνει, και λάμπει, και καθιστά την διάνοιά μας φωτεινότερη από την φωτιά και κάνει την ψυχή να λάμπει περισσότερο από χρυσάφι…

Διαβάσαμε στο sputniknews.gr:


Ανοιχτές οι εκκλησίες στη Ρωσία – Απολύμανση, θερμομέτρηση και άλλα μέτρα πρόληψης

Μέτρα πρόληψης και πρακτικές ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού έλαβε η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και ενέκρινε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

Τα μέτρα αυτά αφορούν τη λειτουργία των εκκλησιών, όπου συνεχίζονται κανονικά οι λειτουργίες και οι θρησκευτικές τελετές. Ωστόσο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επέβαλλε αυστηρά μέτρα που συμπεριλαμβάνουν:

  • Απολύμανση των αντικειμένων εντός των εκκλησιών
  • Αυστηρή τήρηση της υγιεινής
  • Διατήρηση της καθαριότητας των λειτουργικών σκευών
  • Καθαρισμό και τακτικό αερισμό των χώρων
  • Τακτική απολύμανση των χεριών
  • Θερμομέτρηση των κληρικών και όσων βρίσκονται εντός

Συνιστάται επίσης, οι κληρικοί να αποφεύγουν να δίνουν τα χέρια τους στους ενορίτες για ασπασμό, μετά το τέλος της λειτουργίας. Ο σταυρός πρέπει να ακουμπάει τα κεφάλια των ενοριτών και δεν πρέπει να ασπάζεται.

Επιπλέον, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ζητά από τις κοινωνικές υπηρεσίες των ενοριών και των μοναστηριών, κατά το δυνατόν, «να συνδράμουν τους ηλικιωμένους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού για την παράδοση των βασικών αγαθών στα σπίτια τους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δείτε σχετικά:
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
 Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
Με μαγκιά για τη Θεία Κοινωνία από τον καθηγητή Σταμούλη
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Αγάπησε τον εαυτό σου [ΒΙΝΤΕΟ 2020]

Ὁμιλία τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη “ἀγαπήσεις… ὡς σεαυτόν” (Ματθ. 22, 39) ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΟΜΙΛΙΑΣ: Στά πλαίσια τῆς σειρᾶς ἐκδηλώσεων «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ» τήν Τετάρτη 13 Μαΐου 2020, ὁ πρωτοπρεσβύτερος π.Νικόλαος Μανώλης μίλησε...

Μη σκοτώσεις το παιδί σου!

της Μαρίας Κοσμίδου. Στο σούπερ μάρκετ άκουσα μια συζήτηση για μια κοπέλα που έμεινε έγκυος και οι φίλες της ήταν υπέρ της έκτρωσης… Έγραψα αυτά που θα ήθελα να της πω και σε όλα τα κορίτσια που είναι στη θέση της

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.