Επικαιρότητα

Απονομή οφφικίων σε κληρικούς της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας από τον Οικ. Πατριάρχη 

εικόνα άρθρου: Απονομή οφφικίων σε κληρικούς της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας από τον Οικ. Πατριάρχη 

Ο κ. Βαρθολομαίος τίμησε συνολικά οκτώ κληρικούς της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας, μέσω χειροθέτησης στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη ή του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικ. Πατριαρχείου

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Την Κυριακή 10 Απριλίου, εκπρόσωποι της Εκκλησίας των Σκοπίων παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, στο χωριό Αγίων Θεοδώρων της Ίμβρου [1]. 

Χοροστάτησε ο Πατριάρχης Κων/πόλεως Βαρθολομαίος, συγχοροστατούντων των Μητροπολιτών Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου, Μοσχονησίων Κυρίλλου, και Μύρων Χρυσοστόμου.

Από την ψευδομακεδονική Εκκλησία εκκλησιάστηκαν ο Επίσκοπος Στοβίων, Ιάκωβος, βοηθός του Μητροπολίτη Στρωμνίτσης, Ναούμ, με κληρικούς και λαϊκούς.

Μετά την Απόλυση, ο κ. Βαρθολομαίος τίμησε συνολικά οκτώ κληρικούς της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας, μέσω χειροθέτησης στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη ή του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικ. Πατριαρχείου. Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Κων/πόλεως σημειώνει χαρακτηριστικά ότι:

« […] ο Παναγιώτατος χειροθέτησε στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου τους Οσιολ. Ιερομόναχους κυρίους Κύριλλο Delovski και Ανατόλιο Lazeski, αδελφούς της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Bigorski της Ι. Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Επίσης, χειροθέτησε στο οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου τους Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερους κυρίους Αλέξανδρο Dimoski, Boban (Ελευθέριο) Mitevksi, και Συμεών Kanturski, και απένειμε το ίδιο οφφίκιο στους Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρους κυρίους Νικόλαο Hristoski, Dimche Gjorgjieski, και Κύριλλο Jovanski, κληρικούς διαφόρων Επαρχιών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αχρίδος».

Κατά την ομιλία του, ο Πατριάρχης Κων/πόλεως υπογράμμισε σχετικά με την απονομή του καθεστώτος της Αυτοκεφαλίας στην αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Εκκλησία» ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται:

«Και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας της αποδόσεως και στην Εκκλησία αυτή, υπό ορισμένους όρους, του καθεστώτος της Αυτοκεφαλίας. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Ι. Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος: Ως Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία χαιρετίζουμε τις αποφάσεις όσων αναγνώρισαν την αρχιεπισκοπή ως αυτοκέφαλη Εκκλησία 

Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη προκαλεί τουλάχιστον προβληματισμό, καθώς την 21η Φεβρουαρίου 2023, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας των Σκοπίων υπό την Προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Στεφάνου, μέσω επίσημης ανακοίνωσης [2], δήλωνε ότι αποτελεί θεματοφύλακα της ονομασίας «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας» και της «Αυτοκεφαλίας» της:

 «Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας είναι ο θεματοφύλακας της Συνταγματικής της τάξης και των κανόνων που αναφέρονται στη συνταγματική της ονομασία MOC – OA και στο αυτοκέφαλό της καθεστώς και καθοδηγείται από τους ιερούς κανόνες, τα δόγματα, τις Ιερές Γραφές και την Ιερά Παράδοση. Ο προκαθήμενος και οι επίσκοποι – μέλη της Συνόδου της Αγίας Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τα τηρούν κατηγορηματικά, τα συντηρούν και δεν τα εγκαταλείπουν».

Στην ίδια ανακοίνωση, η Ι. Σύνοδος των Επισκόπων της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας» [sic], χαιρέτιζε τις Τοπικές Εκκλησίες που αναγνώρισαν την Αρχιεπισκοπή ως Αυτοκέφαλη Εκκλησία, ως απότοκο της Πράξης/κίνησης Αυτοκεφαλίας που είχε επιδώσει την 5η Ιουνίου 2022 η Εκκλησία της Σερβίας [3]:

«Η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, στην τακτική της σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2023, εξέτασε αρκετά θέματα εκκλησιαστικής ζωής και σχέσεων με τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες και χαιρετίζει τις αποφάσεις ως Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία όσων αναγνώρισαν την αρχιεπισκοπή ως αυτοκέφαλη Εκκλησία ή την έλαβαν σε ευχαριστιακή και κανονική κοινωνία».

Ταυτόχρονα, το σχίσμα στο σώμα της Ορθοδοξίας εδραιώνεται καθώς πολλές Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, συντασσόμενες με τη γραμμή της Εκκλησίας της Σερβίας, έχουν σταδιακά προχωρήσει στην αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων, κάνοντας χρήση της λέξης «Μακεδονία» ή παραγώγων αυτής.

  • [1] Σε συγκινητική ατμόσφαιρα η Κυριακή των Βαΐων στο χωριό του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ίμβρο (10/04/23) https://ec-patr.org
  • [2] Σκόπια: Θεματοφύλακας της «Μακεδονικής Εκκλησίας» δηλώνει η Ιερά Σύνοδος (23/02/23) https://www.orthodoxianewsagency.gr
  • [3] MACEDONIAN CHURCH RECEIVES TOMOS OF AUTOCEPHALY FROM SERBIAN CHURCH (05/06/22) https://orthochristian.com

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧΙ

Δείτε σχετικά:
Νέες Εκκλησιαστικές Πρέσπες: Και η Εκκλησία της Αλβανίας αποδέχεται την προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών»
Μακεδονία ξακουστή… που τη χαρίζουμε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος 

Σχετικά άρθρα

Ξεκίνησε η διαδικασία ενοποίησης της ψευδομακεδονικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Άρθρο της Σοφίας Μακεδονοπούλου. Η Εκκλησία της Σερβίας φαίνεται ότι μέσα σε αυτό τον συσχετισμό των δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο βρήκε τα στοιχεία εκείνα που της επέτρεψαν να θεραπεύσει το σχίσμα που ταλάνιζε την εκκλησιαστική της υπόσταση και ιστορία

Νέες Εκκλησιαστικές Πρέσπες: Και η Εκκλησία της Αλβανίας αποδέχεται την προδοτική «Συμφωνία των Πρεσπών»

Η Ι. Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας χαιρέτισε την απόφαση που εκδόθηκε από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως τον Μάιο του 2022, γνωστή και ως «Εκκλησιαστική Πρέσπα»…

Μακεδονία ξακουστή… που τη χαρίζουμε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος 

Γράφει η Μαρία Κοσμίδου  “Είμαι όμως πεπεισμένος ότι οι αδελφοί αρχιερείς, και γενικά ο πιστός λαός του ελληνόφωνου ορθόδοξου κόσμου, θα καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε τίποτα άλλο εκτός από...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.