Απόστολος Σαραντίδης

Απόστολος Σαραντίδης, Η μεγάλη ευκαιρία και μια κραυγή

εικόνα άρθρου: Απόστολος Σαραντίδης,  Η μεγάλη ευκαιρία και μια κραυγή

του Απόστολου Σαραντίδη 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

κι αυτοί κι οι πολιτειακοί συνεργάτες τους άδραξαν τη μεγάλη ευκαιρία να περάσουνε αίρεση και να δημιουργήσουνε προηγούμενο για μελλοντικές εξελίξεις που όλα δείχνουν ότι δεν αργούν…. (Απόστ. Σαραντίδης)

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Η μεγάλη ευκαιρία και μια κραυγή

Ας φαντασθούμε μια κινηματογραφική σκηνή. Ένα σκηνοθετικό γύρισμα. Πλάνο μακρινό αρχικά που δείχνει ένα όμορφο ανοιξιάτικο τοπίο. Ένα λουλουδιασμένο λιβάδι με μια γαλάζια λιμνούλα στα δεξιά. Ο ήλιος έχει ανέβει αρκετά σε έναν κατακάθαρο ουρανό με κάτι ακίνδυνα άσπρα συννεφάκια να τον ακολουθούν και καθρεφτίζεται μέσα στο μικρό λιμνάκι. Αεράκι ελαφρύ και δροσερό. Απέναντι, ένα επιβλητικό βουνό με λίγο χιόνι ακόμη στην κορυφή και από την αριστερή μεριά δύο μικρόσωμα σκυλάκια κυνηγιούνται και χαριεντίζονται πάνω στο γρασίδι. Λίγο πιο πάνω σε ανηφοριά, διακρίνεται μέρος μιας ωραίας έπαυλης με αυλή και κήπο. Ο φακός προχωρά σιγανά και εστιάζει σε ένα μικρό παιδάκι που σκυμμένο προσπαθεί με ένα ξύλο ταράσσοντας το νερό να φτάσει και να φέρει κοντά του ένα μεγάλο φύλλο που πλέει πάνω στην επιφάνεια της λίμνης. Η μουσική υπόκρουση σε όλη αυτή τη διαδρομή απαλή και γαλήνια. Ξαφνικά, το μουσικό μοτίβο αλλάζει και γίνεται έντονο με κρουστά και βιολιά σε μουσικούς φθόγγους υψηλούς και ρυθμό γρήγορο. Ασθματικό. Το παιδί γλιστρά σε παρακείμενο βούρκο. Προσπαθεί ενστικτωδώς να πιαστεί από ένα κλαδί μα εκείνο σπάζει. Το σώμα αρχίζει να βυθίζεται. Πλάνο κοντινό ¾. Η έκφραση του προσώπου του όλο αγωνία και φόβο. Τα κατακόκκινα μάγουλα συσπώνται τώρα και το στόμα ανοίγει διάπλατα. Μια δυνατή κραυγή διασχίζει τον αέρα: Μαμά! Μπαμπά! Βοήθεια! Μαμά!

Το επόμενο πλάνο μας μεταφέρει απνευστί μέσα στο σπίτι, στον προθάλαμο της εισόδου. Εκεί μια ωραία κυρία με σεμνά ρούχα και λευκό πρόσωπο, κάτι προσπαθεί να στηρίξει. Η φωνή του μικρού παιδιού διαπερνά τα αυτιά της. Σε χρονικό κλάσμα ορμά προς το εσωτερικό. Προφανώς για βοήθεια. Δευτερόλεπτα μετά, από την μεγάλη πύλη του σπιτιού ένας ψηλός άντρας με αδρά χαρακτηριστικά, ίσως υιός της, φεύγει και σαν σίφουνας με μεγάλες δρασκελιές βρίσκεται πάνω από το παιδί, το οποίο τραβά από το απλωμένο του χέρι και το διασώζει. Κατόπιν, την περιποίηση και παρηγορία αναλαμβάνει η μητέρα. Ποιος δεν θα συγκινούνταν από μια τέτοια σκηνή, ποια μητέρα και ποιος πατέρας δεν θα ενεργούσε έτσι και ποιο παιδί στην πρώτη δυσκολία δεν ανατρέχει στους γονείς του; Ό,τι πιο φυσικό!

Κραυγή αλλ’ όχι πάντα απόγνωσης. Διότι όταν ένα παιδί σε δύσκολη στιγμή καλεί τον πατέρα του, έχει τη βεβαιότητα ότι θα είναι πάντοτε παρών, δίπλα του, πως σε δευτερόλεπτα θα τρέξουνε οι γονείς κοντά του. Τη βεβαιότητα την έχει το μωρό. Όχι διότι είναι μωρό αλλά επειδή έτσι είναι. Πόσοι από τους μεγάλους έχουν τη βεβαιότητα ότι μόλις φωνάξουν τον μόνο αληθινό χορηγό της ζωής και πλάστη που δεν είναι σύγχρονο είδωλο, θα προστρέξει άμεσα; Την πίστη στον ένα αληθινό Τριαδικό Θεό και στην Υπεραγία Αυτού Θεοτόκο η οποία δεν αποχωρίζεται ποτέ από τον Υιό της; Ψιλά γράμματα; Καθόλου. Μεγάλα και ευδιάκριτα. Για όσους θέλουν ακόμη να βλέπουν.

Αυτή τη βεβαιότητα χάσαμε και τώρα πλέον αναρωτιόμαστε αν κολλάμε μικρόβια από το Άγιο Ποτήριο! Είναι αδύνατο να φωνάξεις Χριστό και Παναγία και να μην έρθουν. Πότε; Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε. Μένοντας αναγκαστικά στο σπίτι μας, ας δεόμεθα συνεχώς. Αν γίνει, όλα θα αλλάξουν άρδην. Σε πείσμα και έκπληξη των απίστων. Το ιστορικό προηγούμενο που έκλεισαν οργανωμένα χριστιανικοί ναοί μετά από το Διάταγμα των Μεδιολάνων το 313, ήταν επί Ιουλιανού του Παραβάτη ή Αποστάτη, το 363. Έμεινε στην Ιστορία. Το πέτυχε. Πάντα θα τον ακολουθούν όμως αυτά τα δύο επωνύμια. Βέβαια, τέως λέοντες ορθοδοξίας, σήμερα βγαίνουν σε τηλεοπτικά κανάλια είτε με υποκριτικές εγκυκλίους και συνιστούν να βιώσουμε λόγω των αμαρτιών μας την ταπείνωση στην πολιτεία για την απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας αλλά και λόγω αγάπης προς τον συνάνθρωπο και το κοινό καλό, κάνοντας υπακοή εις το κράτος. Το αφελές ερώτημα είναι, πώς το φάγαμε τόσο δούλεμα τόσα χρόνια, που είχαμε σχεδόν πεισθεί από το παραμύθι ότι αυτοί σε περίοδο κρίσης θα είναι οι μπροστάρηδες της πίστεως! Και γιατί τόσα εκατομμύρια μάρτυρες δεν ταπεινώθηκαν στην τότε Ρωμαϊκή και Οθωμανική Αυτοκρατορία, για να τους έχουμε εμείς τώρα αγίους; Ντροπή!

Σήμερα; Μεγάλη ευκαιρία! Για μας, όχι γι΄αυτούς. Οι νεοέλληνες έτρεξαν με έναν ιό και μια επικείμενη καραντίνα, να προμηθευθούν μεταξύ άλλων, και φασόλια στις αποθήκες τους. Ας είναι! Το φασόλι με την πλούσια πρωτεΐνη του και τα άλλα ευεργετικά στοιχεία που περιέχει, έθρεψε τον Ελληνισμό στους πέντε αιώνες της Τουρκοκρατίας και όχι μόνο. Καλώς τα προμηθεύθηκαν. Να κάνουν και λίγη νηστεία θρεπτική με όσπρια. Αλλά και πνευματική τροφή. Αυτή θα τη βρούνε εύκολα σαν τα φασόλια. Αρκεί να το θέλουν. Αυτό που δεν θα βρούνε με κλειστές τις εκκλησιές είναι ενσαρκωμένο Χριστό. Τη λύση αλλού, τη δίνουν άκριτα και αμετανόητα και μάλιστα και επίσκοποι. Σε άλλες χώρες. Ορθόδοξες. Κουταλάκια μιας χρήσεως. Προτεσταντισμός δηλαδή του χειρίστου είδους και της υποκρισίας. Και παριστάνουν τους ορθόδοξους. Οι υποκριτές! Οι ανάξιοι! Νομίζουν κι αυτοί κι οι πολιτειακοί συνεργάτες τους ότι άδραξαν τη μεγάλη ευκαιρία να περάσουνε αίρεση και να δημιουργήσουνε προηγούμενο για μελλοντικές εξελίξεις που όλα δείχνουν ότι δεν αργούν.

Αν ήξερε ο λαός μας τι ευκαιρία του δίδεται με τα μέτρα αυτά, ακόμη και μένοντας εις το σπίτι, θα ένιωθε την αλλαγή ήδη να κυκλοφορεί μέσα στο σώμα του. Μία καθημερινή κραυγή ως ένα σώμα είναι υπεραρκετή για να αλλάξουν όλα άμεσα και να διαλυθούνε κορονοϊοί και σατανοϋιοί: Κύριε Ιησού Χριστέ Υιέ Θεού, Ελέησον ημάς. Παναγία Θεοτόκε Δέσποινα, σώσε την πατρίδα μας από πάσης ανάγκης και θλίψεως. Έστω και από το σπίτι, τώρα που μαζευτήκαμε όλοι και από όλα. Τεράστια η ευκαιρία! Μη χαθεί!

Δείτε σχετικά:
– Μοναχού Σεραφείμ (Ζήση), Ο κορωνοϊός διδάσκει το «πως» της Αποτειχίσεως (…μάλλον δε και το «δια τι»)
– Θα κάνουμε τη Θεία Κοινωνία delivery ασχέτως αν ο πιστός μπορεί σωματικώς να παραστεί στη Θεία Λειτουργία;
– Ο Μητσοτάκης ταπείνωσε την Εκκλησία εκθέτοντάς την στην κοινή γνώμη ως ανεύθυνη. Ιδού το ΦΕΚ που «κλείνει» τις Εκκλησίες!
 Είναι εξοργιστικό να ακούς από χείλη Επισκόπων να μας παροτρύνουν να παρακολουθήσουμε από την τηλεόραση την Θ. Λειτουργία
– Η εωσφορική απόφαση της Δ.Ι.Σ. και η παρέμβαση του Καίσαρα Μητσοτάκη για αναστολή της Θείας Λειτουργίας
– Με μαγκιά για τη Θεία Κοινωνία από τον καθηγητή Σταμούλη
– Ιερώνυμος για κορωνοϊό: Η Εκκλησία εφαρμόζει τις οδηγίες των ειδικών – Δεν έχουμε «μετρητή πίστης»
– π.Νικόλαος Μανώλης, Η Θεία Κοινωνία και οι ασθένειες [ΒΙΝΤΕΟ 2020]
– Τρέμουν τον Κορωνοϊό και στη Βηθλεέμ!
– Εμείς στους ιερούς Ναούς δυναμώνουμε, θεραπευόμαστε και δεν αρρωσταίνουμε… ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – πράξη νομοθετικού περιεχομένου
– Τί μας είπε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον κοροναϊό!
– Άσπρο Μαύρο: Παπικο-ρωνοϊός

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.