Επικαιρότητα

Αποτέφρωση νεκρών: πλάνη και βαρβαρότητα

εικόνα άρθρου: Αποτέφρωση νεκρών: πλάνη και βαρβαρότητα
Γράφει η Μαρία Κοσμίδου 
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Κατά πόσο φταίει ο ακατήχητος λαός και ποια είναι η ευθύνη των ποιμένων;

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr 

Τις τελευταίες ημέρες, με λύπη παρακολουθήσαμε σε πολλά μέσα ενημέρωσης, να θεωρείται επιτυχία το ότι τελικά πραγματοποιήθηκε η “τελευταία επιθυμία” της Μάρθας Καραγιάννη: η σορός της αγαπητής ηθοποιού, μετά τη νεκρώσιμο ακολουθία που εψάλλει στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, μεταφέρθηκε στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας.

Κάποιοι στενοί της φίλοι μάλιστα τόνισαν ότι τα γραφειοκρατικά προβλήματα που προέκυψαν στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να προβληματίσουν την Πολιτεία ώστε να ξεπερνιούνται παρόμοια εμπόδια.

Καθώς σε πολλά θέματα έχουν αποτυπωθεί οι αντιδράσεις από πλευράς Εκκλησίας, ανάλογες “προοδευτικές” πρακτικές εύκολα υιοθετούνται και από το λαό. Και είναι θλιβερό, είναι επικίνδυνο, σε μια ορθόδοξη χώρα να δεχόμαστε τέτοιες πρακτικές.

Το πρώτο που διερωτάται εύλογα ο καθένας είναι “τί λέει η Εκκλησία για την καύση των νεκρών;”. 

 Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά τη συνεδρίασή της στις 6 Νοεμβρίου 2019, αποφάσισε την αποστολή ενημερωτικού φυλλαδίου «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ», σχετικά με τις θέσεις της περί της καύσεως των νεκρών. 

Το πλήρες κείμενο διανεμήθηκε σε όλες τις Μητροπόλεις. Το μήνυμα της ΔΙΣ, αφού αναλύει τα περί καύσης των νεκρών, αναφέρει στα συμπεράσματα: 

“Πρέπει, όμως, να κατανοήσουν όλοι, ακόμη και εάν δεν είναι μέλη της Εκκλησίας ή «αρνούνται την αθανασία» ή ψάχνουν τρόπους όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνου» χειρισμού του θανάτου, ότι η απανθράκωση του σώματος και η σύνθλιψή του αποτελεί εκδήλωση που κατ’ ουσίαν «βεβηλώνει» την ανθρώπινη ύπαρξη. Για την Εκκλησία ο κάθε άνθρωπος είναι «κατ’ εικόνα Θεού» πλασμένος. Τα νεκρά σώματα δεν είναι απορρίμματα! Δεν είναι άχρηστα αντικείμενα, τα οποία πρέπει να παραδοθούν στην φωτιά και στον θρυμματισμό, δηλαδή σε ένα βίαιο αφανισμό. Η Εκκλησία αρνείται την καύση, επειδή αρνείται το αμετάκλητο ανθρώπινο τέλος και την βία προς το ανθρώπινο πρόσωπο.”

Για το πολύ σημαντικό αυτό θέμα, η Κατάνυξη έχει ασχοληθεί επανειλημμένα δημοσιεύοντας άρθρα και ομιλίες. Με σεβασμό σε κάθε νεκρό, αναδεικνύουμε τα πραγματικά περιστατικά γύρω από το θέμα και επιμένουμε στην Ορθόδοξη  θέση κατά της αποτέφρωσης. 

Στους συνδέσμους που ακολουθούν, μπορούν οι ευλαβείς χριστιανοί να ανατρέξουν ώστε να ενημερωθούν. Όπως έχει επισημάνει σε μια από τις ομιλίες του ο αείμνηστος π. Νικόλαος Μανώλης, “ Ἄν εἶχε ἐπικρατήσει ἡ καύση τῶν νεκρῶν, ἡ ἀνθρωπότητα θά στερούνταν ἑνός ὑπερπολύτιμου ἀγαθοῦ, τῶν ἱερῶν Λειψάνων τῶν Ἁγίων!”.

Στη συγκεκριμένη ομιλία, ο π. Νικόλαος μας μεταφέρει τη θέση των Αγίων Πατέρων για την καύση των νεκρών και άλλα συγκλονιστικά και θαυμάσια τα οποία, αν ίσως άκουγαν και μάθαιναν κάποιοι, θα απέτρεπαν αγαπημένα τους πρόσωπα από μια τέτοια βάρβαρη επιθυμία. 

Αν ίσως άκουγαν και μάθαιναν σχετικά με την καύση ή ταφή των νεκρών, και τι έχει υποχρέωση να γνωρίζει ο κάθε ορθόδοξος χριστιανός, δεν θα παρασυρόταν τόσοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί από αυτή τη δαιμονική πλάνη!

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
π.Νικόλαος Μανώλης, Τα ιερά Λείψανα και η Καύση νεκρών [ΒΙΝΤΕΟ 2019]
“Όταν ο Θεός πεθαίνει”: θεολογικός σχολιασμός
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας και ένα βουνό από στάχτες νεκρών
Ολοκαύτωμα ψυχών: Το 70% των αποτεφρωμένων είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι!

 

Σχετικά άρθρα

Γιατί δεν πρέπει να θυμώνεις με τους εφήβους, αλλά να τους συμπονάς;

Αρθρογράφοι: Μαρία Κοσμίδου, Σοφίας Μακεδονοπούλου Απαντήσεις και λύσεις στα θέματα της εφηβείας μέσα από τα λόγια του π. Νικολάου Μανώλη… Στην πραγματικότητα η εφηβεία είναι μία ανακατάταξη. Οι μεταβολές σε σχέση...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.