Επικαιρότητα

Αποτίμηση, ένας μήνας μετά: Πολλά εξαρτήθηκαν από τον αγιασμό της φοβίας και της μάσκας στη Βουλή των Ελλήνων

εικόνα άρθρου: Αποτίμηση, ένας μήνας μετά: Πολλά εξαρτήθηκαν από τον αγιασμό της φοβίας και της μάσκας στη Βουλή των Ελλήνων

Ο Σταυρός είναι για τον ελληνισμό το καύχημα της αληθινής πίστης του και το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού που τον έχει περικυκλώσει. 

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Οι αγιασμοί της φετινής χρονιάς θα μείνουν στη σύγχρονη ιστορία μέσα από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο, ως γεγονότα με ελάχιστη αλλά και συμβολική ανθρώπινη συμμετοχή

Διανύσαμε τον μήνα Οκτώβριο όπου εγκαινιάστηκε η νέα κοινοβουλευτική περίοδος με την τέλεση του καθιερωμένου αγιασμού στο κοινοβούλιο. Τα εγκαίνια τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος με την παρουσία μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχε γίνει λόγος σχετικά με το αν ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί με την παρουσία όλων των μελών της Βουλής και είχε προηγηθεί η σχετική απόφαση του προέδρου της Βουλής, ώστε να παραστεί μόλις το 1/5 των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας. Κατά συνέπεια της απόφασης αυτής του προέδρου, το «παρών» έδωσαν μέσα στο χώρο του κοινοβουλίου μόνο 60 βουλευτές, αναλογικά με την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα ισχύοντα μέτρα γιά την προστασία από τον κορωνοϊό δεν ήταν δυνατό να παρουσιαστεί μία εικόνα συνωστισμού στα έδρανα της Βουλής. Το φωτορεπορτάζ όμως που έκανε αστραπιαία τον γύρο του διαδικτύου κέρδισε τις εντυπώσεις. Στην ουσία παρουσίασε χωρίς πολλά λόγια και μόνο τις εικόνες, το γεγονός του αγιασμού και τη συμμετοχή των Βουλευτών.

Στον αγιασμό αυτό παρέστησαν από τους πολιτικούς αρχηγούς μόνο δύο: Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά. Ενώ στα υπουργικά έδρανα την κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος της Παναγιώτης Πικραμμένος και οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Παιδείας Νίκη Κεραμέως, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. Αισθητή ήταν η απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συμμετείχε σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης για την παρουσίαση της μεγάλης επένδυσης της αμερικανικής εταιρείας Microsoft στην Ελλάδα.

Όσοι συμμετείχαν από τους υπουργούς, τους βουλευτές και τα μέλη της αντιπροσωπείας της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας, ήταν όρθιοι σε διάταξη προσοχής κατά την προσευχή και αραιωμένοι κρατώντας τις αποστάσεις με την απαραίτητη μάσκα προστασίας. Το ασυνήθιστο και αξιοσημείωτο που συνέβει ποτέ κατά τον αγιασμό, είναι πως σε αυτό τον αγιασμό κανείς από τους παρευρισκόμενους δεν ασπάστηκε τον Σταυρό. Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος που χοροστάτησε στην τελετή δεν πλησίασε με τον βασιλικό να ραντίσει με αγιασμό τα έδρανα.

Ο αγιασμός ως μυστήριο της Εκκλησίας είναι πάντοτε το ίδιο και η ακολουθία του αγιασμού δεν αλλάζει τυπικό. Αυτό που αλλάζει είναι οι άνθρωποι και η κοινωνία. Επίσης αλλάζουν οι νόμοι του κράτους, όμως πρόσφατα άλλαξε και η εκκλησιολογία από την ιεραρχία. Στην αρχή κάθε αλλαγή γίνεται ανεπαίσθητα, όμως στην πράξη η κάθε τροποποίηση που επιφέρει, είναι μόνο αποκαρδιωτική. Παρατηρούμε μέσα από το φωτορεπορτάζ ότι αποσβολωμένοι και νωθροί όλοι οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στην εικόνα που πρόκειται να παρουσιαστεί προς τα έξω. Μας θύμισαν με την αμφιθεατρική τους τη διάταξη, τα μικρά στρατιωτάκια ενός παιδικού παιχνιδιού που βρίσκονται σε παράταξη μεταξύ τους, αυτής της παρουσίασης της ανάπαυσης και προσοχής.

Οι μέρες που διανύουμε, ενώ λογίζονται ως απόλυτα ανθρώπινες, αφού εφαρμόζεται από την πολιτεία το “η υγεία πάνω απ’ όλα” και από την ιεραρχία “τα μέτρα πάνω από όλα”, δεν υπάρχει ζωντάνια και ενθουσιασμός, δεν υπάρχει χαρά και ελπίδα, αλλά διαχέεται παντού το κλίμα της φοβίας και δε φταίει γι’ αυτό μόνο ο κορωνοϊός. Φταίει η απιστία όλων. Ακόμη και αν δε θέλουν να παραδεχτούν ορισμένοι την απιστία τους. Φταίει ακόμη και η χλιαρή πίστη στον αληθινό Θεό, όπως και η αμετανοησία κλήρου και λαού, ώστε να βλέπουμε εικόνες ψυχρές, όπου η πολιτεία τυπικά συμμετέχει στον αγιασμό. Το κράτος για να σταθεί όρθιο, για να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση χωρίς φόβο, για να πορευθεί με τόλμη, με ανδρεία και για να προοδεύσει χρειάζεται την ευλογία του Τιμίου Σταυρού. Η ιεραρχία πάλι που εκπροσωπεί την Εκκλησία, δεν έχει λόγους φοβίας να επικαλεστεί, αφού κρατάει στα χέρια της το ακατανίκητο όπλο του Τιμίου Σταυρού του Χριστού. 

Ο Τίμιος Σταυρός του Κυρίου μας είναι το ιερότερο σύμβολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Ο Σταυρός είναι για τον ελληνισμό το καύχημα της αληθινής πίστης του και το αήττητο όπλο κατά του πολυπρόσωπου κακού που τον έχει περικυκλώσει. Είναι η σημαία και το νικηφόρο λάβαρο κατά του μεγαλύτερου εχθρού μας, του διαβόλου. Με ένα στόμα και με μια καρδιά σε κάθε νέα αρχή ψάλλουμε: «Σῶσον Κύριε τόν λαόν σου καί εὐλόγησον τήν κληρονομίαν σου, νίκας τοῖς Βασιλεῦσι κατά βαρβάρων δωρούμενος καί τό σόν φυλάττων διά τοῦ Σταυροῦ σου πολίτευμα».

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Συνηθίζεται η μάσκα;
Πάπας: Στους φτωχούς το πρώτο το εμβόλιο
Το γκράφιτι της μάσκας
Μασκοφορεμένη χειροτονία… Μια αβάστακτη αλήθεια
Είναι εποχή για αυτόφωρο;
Η στατιστική μίλησε: «δεν είναι αυτό που νομίζεις!»
– Σεραφείμ εναντίον Σεραφείμ
– Ο Γόρτυνος Μεγαλουπόλεως ξαναχτυπά. Οφειλόμενη απάντηση Νο.3
Η «σύνεση» φεύγει, ο σκεπτικισμός έρχεται
Καλοί και κακοί ποιμένες
– Το αχτύπητο δίδυμο Σύρου και Αλεξανδρουπόλεως
– Ο Μητροπολίτης Κυθήρων προειδοποιεί τον Πρωθυπουργό!
– Του Ποιμένα τα άγια χέρια κρατούν τη Θεία Κοινωνία
– Δύο αγωνιστές μητροπολίτες παίρνουν Ορθόδοξη θέση για τις μάσκες στους Ναούς

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.