Επικαιρότητα
Αποτυχία της καταστροφής της Ουκρανικής Εκκλησίας και επιτυχία του Σχίσματος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη βλέπει ο Μόσχας
27 Δεκ 2019
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
… Οι υπολογισμοί για την καταστροφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν υλοποιήθηκαν. Οι επίσκοποι, οι κληρικοί και οι πιστοί παρέμειναν στην κανονική Εκκλησία και δεν υποστήριξαν τη διάσπαση…
Το Φανάρι συνεχίζει την προκλητική του στάση αδιαφορώντας για όλα τα θλιβερά γεγονότα στην Ουκρανία. Δείχνει να μην έχει συναίσθηση της συμφοράς που έχει επιφέρει, αλλά δε συμβαίνει έτσι. Γνωρίζει πολύ καλά τις συνέπειες των ενεργειών του αλλά εντάσσει όλες τις ενέργειές του σε ένα σκοπό: Στην εγκαθίδρυση του βασιλείου του Αντίχριστου! Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι ο αιρεσιάρχης δεν πιστεύει στο Χριστό και την Εκκλησία Του, αλλά διακονεί τον Αντίχριστο και τη Νέα Εποχή.
Διαβάζουμε στο oukraniko.blogspot.com:
Μόσχας Κύριλλος: «Η προσπάθεια του Φαναρίου να καταστρέψει την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία απέτυχε. Φαίνεται όμως να πετυχαίνει το σχίσμα στην Ορθοδοξία»
Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, κατά την ετήσια επισκοπική συνάντηση του κλήρου της πόλης της Μόσχας, που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης της Ρωσίας Κύριλλος απευθύνθηκε με εισήγησή του, προς τους κληρικούς και λαϊκούς της Ορθοδόξου Ρωσικής Εκκλησίας.
Κατά την εισήγησή του αναφέρθηκε εκτενώς στο μεγάλο πρόβλημα του σχίσματος που ταλανίζει την Ουκρανία αλλά και την Ορθοδοξία γενικά.
Το τμήμα της εισηγήσεως του Πατριάρχη Κυρίλλου, που αναφέρεται στο Ουκρανικό καθώς και στην αποφυγή κοινωνίας με τους σχισματικούς και όσους κοινωνούν μαζί τους, δημοσιεύεται από το «patriarchia.ru» και σε μετάφραση από το «oukraniko» εδώ:
«Γυρίζοντας τα μάτια μας στο παρελθόν έτος, ευχαριστούμε τον Κύριο για τις αλλαγές, ίσως μικρές αλλά σημαντικές, που έλαβαν χώρα στην εκκλησιαστική ζωή της Ουκρανίας. Η περασμένη μας συνάντηση συνέβη κατά την πιο δύσκολη περίοδο για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Το τέλος του 2018 – οι αρχές του 2019 αποδείχτηκαν ιδιαίτερα δύσκολα γι ‘αυτήν.
Οι τότε ουκρανικές αρχές προσπάθησαν να αναγκάσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας να ενωθεί με τους σχισματικούς προκειμένου να επιτύχουν τους πολιτικούς τους στόχους: αυτό δεν το κατάφεραν.
Με την αντικανονική του παρέμβαση το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, που προσπάθησε να νομιμοποιήσει τη διάσπαση, δεν βοήθησε. Οι υπολογισμοί για την καταστροφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δεν υλοποιήθηκαν. Οι επίσκοποι, οι κληρικοί και οι πιστοί παρέμειναν στην κανονική Εκκλησία και δεν υποστήριξαν τη διάσπαση.
Στη συνέχεια, με την υποστήριξη των αρχών και των ριζοσπαστικών πολιτικών οργανώσεων στην Ουκρανία, ξεκίνησε ο ανοικτός διωγμός της Εκκλησίας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατασχέθηκαν περίπου 100 εκκλησίες: τα κοινοτικά έγγραφα επανατυπώθηκαν και παραποιήθηκαν παρανόμως, οι πιστοί και οι κληρικοί μας χτυπήθηκαν, υιοθετήθηκαν κανόνες διακρίσεων θρησκευτικής νομοθεσίας εναντίον τους, δρομολογήθηκε μια συκοφαντική ενημερωτική εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης και στο Διαδίκτυο.
Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η μεγαλύτερη θρησκευτική κοινότητα της Ουκρανίας, έγινε προσπάθεια ακόμη και να απαγορευθεί νόμιμα επειδή αποκαλείται “ουκρανική”, παρά το γεγονός ότι ενώνει περισσότερες από 12 χιλιάδες κοινότητες και εκατομμύρια Ουκρανούς πολίτες.
Όπως γνωρίζουμε, οι Ουκρανοί ψηφοφόροι απάντησαν αρνητικά στις προσπάθειες των πρώην ουκρανικών αρχών να χρησιμοποιήσουν τον θρησκευτικό παράγοντα για πολιτικούς σκοπούς. Και η Εκκλησία μας αντιστάθηκε στη δοκιμασία, διατηρώντας την κανονικότητά της και την ενότητα με την υποστήριξη των πιστών στην Ουκρανία. Η εθελοντική αποχώρηση των κληρικών ή των κοινοτήτων προς το σχίσμα ήταν σποραδική. Τώρα πραγματοποιείται η σταδιακή έναρξη της διαδικασίας επιστροφής στην κανονική Εκκλησία των κληρικών και των κοινοτήτων που έχουν εκπέσει από αυτήν. Φωτογραφίες και βίντεο από τη θρησκευτική πομπή, που συμβαίνει παραδοσιακά στο Κίεβο με την ευκαιρία της βάπτισης της Ρωσίας, είναι εντυπωσιακά: φέτος, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, συμμετείχαν περίπου 300 χιλιάδες άνθρωποι.
Οι σημερινές αρχές της Ουκρανίας δηλώνουν ότι δεν παρεμβαίνουν στη θρησκευτική ζωή της χώρας τους και βεβαίως αυτές οι προθέσεις μπορούν να αξιολογηθούν θετικά. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι δυνατή η αποκατάσταση της θρησκευτικής ειρήνης στην Ουκρανία και ότι, για νομικούς λόγους, οι αιχμαλωτισμένες εκκλησίες θα επιστραφούν στις κοινότητες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. αυτή η νομοθεσία που εισάγει διακρίσεις κατά της Εκκλησίας θα αναθεωρηθεί.