Ελένη Παπασταματάκη

Απροϋπόθετη η υπακοή στην Ιερά Σύνοδο;

εικόνα άρθρου: Απροϋπόθετη η υπακοή στην Ιερά Σύνοδο;
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη
αρθρογραφεί για katanixi.gr

«Εγώ εμπιστεύομαι το Συνοδικό θεσμό παρά τη γνώμη του ενός, έστω και αν είναι σοφός και άγιος»...

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, κατά τη διάρκεια του κηρύγματός του αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η υπακοή στον Συνοδικό θεσμό και σε όσα η Εκκλησία συνοδικά αποφασίζει. Είπε χαρακτηριστικά «Εγώ εμπιστεύομαι το Συνοδικό θεσμό παρά τη γνώμη του ενός, έστω και αν είναι σοφός και άγιος».

Δεν διαφωνούμε με τον κ. Ιερόθεο ως προς το ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε τις Συνόδους, αλλά με την προϋπόθεση ότι αυτές ακολουθούν πιστά τους Κανόνες και τα δόγματα της Αγίας Πίστης μας. Η Εκκλησία της Ελλάδος όμως, μέσω της ΔΙΣ θεσμοθέτησε κατ’ επανάληψη την κακοδοξία, ευθυγραμμίζοντας τις θέσεις της με αυτές της κοσμικής αρνησίθεης εξουσίας. Οι αποφάσεις που λαμβάνει τα τελευταία τελευταία 5 χρόνια η Σύνοδος της Ελλάδος είναι όλες αποφάσεις προδοσίας και αισχύνης. Αποδοχή των αποφάσεων της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου, αναγνώριση του κακοκέφαλου της Ουκρανίας, αποδοχή κλεισίματος των Ιερών Ναών, αποδοχής της αίρεσης περί μολυσμού εντός των Ναών και της εφαρμογής όλων των βέβηλων μέτρων, αλλαγή της ώρας και της ημέρας της Ανάστασης του Κυρίου μας!

Η Εκκλησιαστική Ιστορία έχει να επιδείξει Ψευδοσυνόδους που έλαβαν συνοδικές αποφάσεις ενάντια στην Παραδοθείσα Πίστη και οι Επίσκοποι αυτοί και οι Σύνοδοί τους, αποκόπηκαν από το σώμα της Εκκλησίας. Αντιθέτως, ολόκληρη η Αγία Εκκλησία μας κρατήθηκε χάρη στο Ορθόδοξο πνεύμα ενός Αγίου, όπως στην περίπτωση του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητή. Στα χρόνια του Αγίου, οι σύγχρονοι Επίσκοποι που είχαν πέσει ήδη στην αίρεση του μονοθελητισμού, επικαλούνταν λόγους οικονομίας για να δικαιολογήσουν τα αιρετικά τους καμώματα. Όμως, ο μονότατος Άγιος Μάξιμος, ως άλλοτε ο μονότατος Προφήτης Ηλίας που σφάγιασε τους ιερείς της αισχύνης, έτσι και αυτός με τη μάχαιρα του πνεύματος απέκοψε κάθε αιρετική παραφυάδα και στάθηκε ανδρείος απέναντί τους λέγοντάς τους αυτό το οποίο λαλεί το Πνεύμα το Άγιο “Σε θέματα πίστεως δεν χωρεί οικονομία και συμβιβασμός”. Και αυτό γιατί το περιεχόμενο δηλαδή της πίστης μας το δίδαξε ο ίδιος ο Κύριος και καμία αλλαγή ή προσθήκη μπορεί να επιτελεστεί, λέγοντάς μας «᾿Αμήν λέγω ὑμῖν, ἕως ἂν παρέλθῃ ὁ οὐρανός καί ἡ γῆ, ἰῶτα ἓν ἢ μία κεραία οὐ μή παρέλθῃ ἀπό τοῦ νόμου ἕως ἂν πάντα γένηται». [1]

Συμπερασματικά, όποιος διατηρεί ανόθευτη την Πίστη όπως μας την παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες, εξακολουθεί να πορεύεται μέσα στην Αλήθεια του Χριστού, στη σώζουσα Αλήθεια. Στον αντίποδα, αυτός που συμβιβάζεται με τις εκπτώσεις στην πίστη μας, με τις καινοφανείς δοξασίες χάριν κάποιας οικονομίας ή δήθεν «αγάπης», αναγκαστικά εκτρέπεται εκ της οδού και οδηγείται όχι στην αιώνια μακαριότητα, αλλά στην αιώνια κόλαση.

Είναι συνεπώς αδύνατο να κάνουν οι πιστοί υπακοή σε Συνοδικές αποφάσεις που έχουν ως αποτέλεσμα να συμμεταβάλουν την πίστη μας σύμφωνα με τις αλλοιώσεις των καιρών και του εμπαθώς μεταβαλλόμενου κόσμου, όσο και αν αυτό δεν αρέσει στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο.

  • [1] Ματθ. ε, 14-16

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Θα κάνει το εμβόλιο, δηλώνει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου
– Η τραγική μετάλλαξη του Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ.Ιερόθεου δεν έχει τέλος!
– Θα μας εμβολιάσουν παιδιά! Αυτό είναι το επίπεδο της Εκκλησίας της Ελλάδος! Ιερατική Σύναξη…
– Το ρεζίλεμα του Ναυπάκτου στον ΣΚΑΪ

Σχετικά άρθρα

Ο Άγιος Ευστάθιος Αντιοχείας ο Ομολογητής

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Η μαχητικότητά του και η εμμονή του στην ορθή διδασκαλία του Ευαγγελίου τον έκαναν να ξεχωρίσει κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, όπου μαζί με τον Άγιο Αθανάσιο έλεγξαν το δόγμα της δυσσεβείας του Αρείου…

Το Συναξάρι των Οσίων Ευγενίου και Μακαρίου των Ομολογητών

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη. Στο δρόμο της εξορίας οι αθλητές του Χριστού πήγαιναν χαρούμενοι αφού εξορίζονταν για την αγάπη του Χριστού και έψαλλαν αγαλλόμενοι «Μακάριοι οι άμωμοι εν οδώ οι πορευόμενοι εν νόμω Κυρίου»

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.