Επικαιρότητα
Άραγε, ο Απόστολος Παύλος ήταν στον ναό του;
5 Ιούλ 2024
Γράφει η Σοφία Τσέκου
Στην Αποστολική πόλη της Κορίνθου, προνόμιο μοναδικό για μια πόλη, δεν ακούστηκε από τόσα επισκοπικά χείλη ούτε ένας ψίθυρος ελέγχου, κριτικής ή πρόσκλησης σε μετάνοια…
Τα φετινά Παύλεια στην Κόρινθο προς τιμή του Πρώτου Επισκόπου Κορίνθου και οικουμενικού Απόστολου των Εθνών, Παύλου, με ξεπέρασαν …υπερέβησαν τα όρια της ανοχής και της υπομονής που επιδείκνυα τα τελευταία χρόνια στη «μεγάλη Πανήγυρη» της πόλης μου …που μόνο θρησκευτική και πνευματική δεν τη λες. Θα έλεγα μάλιστα ότι παραπέμπει περισσότερο σε εκκλησιαστικό χάπενινγκ, σε δημοσιοσχετίστικη ιερατική εκδήλωση, σε πολιτιστικό event και βεβαίως σε πολιτική πασαρέλα.
Αν προσθέσουμε τα παραμάγαζα, τους πάγκους και το πλανόδιο εμπορικό αλισβερίσι (που συνηθίζουμε να λέμε καταχρηστικά και κατ΄ ευφημισμό πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου) σε συνδυασμό με τη τσίκνα από γουρούνια και σφαχτά ανακατεμένη μάλιστα με μια ιδέα από μοσχολίβανο εκ του ιερού ναού, τότε μιλάμε για μια κατάσταση παρακμιακής επαρχιώτικης μιζέριας που απέχει πολύ από τη γνήσια, απλή και καθάρια, ρωμαίικη και ορθόδοξη παράδοσή μας! Δυστυχώς ουχί ως τέκνα φωτός περιπατούμε, για πολλούς και ποικίλους λόγους!!
Παραμονή της μεγάλης ημέρας του Αγίου, όταν το τάγμα των Μητροπολιτών που κατέφθασε και πλαισίωσε τον Επίσκοπο Κορίνθου στον πανηγυρικό Εσπερινό δεν ασχολήθηκε καν ούτε με τις τσίκνες και την κρεοφαγία του ποιμνίου, που ως απολωλός δεν έχει ίσως ποτέ κατηχηθεί για τη νηστεία και δη παραμονή της εορτής του τιμώμενου Αποστόλου Παύλου, ούτε ασχολήθηκε, βεβαίως, το σεπτό ιερατείο με την παρουσία Κορινθίων βουλευτών που πρόθυμα υπερψήφισαν τον γάμο των ομοφυλόφιλων και την υιοθέτηση τέκνων από τους ΛΟΑΤΚΙ (+). Ούτε μια αναφορά, μια ευγενική, έστω, υπενθύμιση (sic) στο κοινοβουλευτικό τους ατόπημα που συγκρούεται με τις ευαγγελικές εντολές. Δεν ακούστηκε «κιχ» ούτε καν από κάποιους «Αγίους Πατέρες» που ο λαός τους χαρακτήριζε κάποτε και ως …«λέοντες»!!! Κατά το κοινώς λεγόμενο «μούγκα στη στρούγκα» ….και τα «πρόβατα» αφημένα στις τσίκνες.
Οι λαλίστατοι αλλού και για άλλα ταγοί της ορθοδοξίας μας, οι κορυφαίοι και μπροστάρηδες ποιμένες που με την επισκοπική τους ράβδο καθοδηγούν το λογικό ποίμνιο εμφανίστηκαν αφωνότεροι των ιχθύων μπροστά σε αυτούς που ψήφισαν την ανατροπή του Παύλειου Λόγου περί της αρσενοκοιτίας (Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολή κεφ.στ΄,9 , Προς Ρωμαίους κεφ. 1 στ. 18-2 ). Στην Αποστολική πόλη της Κορίνθου, προνόμιο μοναδικό για μια πόλη, δεν ακούστηκε από τόσα επισκοπικά χείλη ούτε ένας ψίθυρος ελέγχου, κριτικής ή πρόσκλησης σε μετάνοια αυτών που με την πολιτική εξουσία στη Βουλή τελικά αποδομούν τη χριστιανική μας πίστη με τα νομοθετήματα που υπογράφουν.
Αντιθέτως, όλοι μαζί οι ιεράρχες χοροστατούντος του προκαθήμενου της Ελληνικής εκκλησίας κ.κ. Ιερωνύμου ύψωσαν φωνές αισίες εσπερινές μαζί με τις μεικτές χορωδίες (!) ανδρών και γυναικών στα ψαλτήρια προς τον πολιούχο Άγιο. Και ας αποτρέπει ο τιμώμενος Απόστολος Παύλος τις γυναίκες από του «λαλείν εν εκκλησία» (Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολή κεφ. ΙΔ΄, στιχ. 33-36). Κατά τα άλλα, βαδίζουμε στα χνάρια του Αγίου ανά τους αιώνες …….σε ότι μας βολεύει!!!
Από την άλλη, ο πολιτικός κόσμος της Κορίνθου είδε τη λαμπρή εορτή ως μια λαμπρή ευκαιρία να στηθεί με λαμπερό χαμόγελο στα πρώτα καθίσματα του ναού για να έχει μερίδιο και κέρδη στο χρηματιστήριο των πολιτικών φιλοδοξιών και βεβαίως οι υπερψηφίσαντες το γνωστό νόμο βουλευτές με περίσσια χονδρόπετση θρασύτητα, ως κορδωμένοι λόρδοι και χωρίς μια στάλα τσίπα άπλωναν το χέρι τους, εκείνο της υπογραφής, να χαιρετούν όσους «σανοφάγους» κολαούζους, πολίτες και πολιτικάντηδες, έσπευδαν να τους ανταποδώσουν τη χαιρετούρα. Κατάντια, μα πάνω από όλα προσβολή στη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου.
Και ως κατακλείδα όλων αυτών προέκυψε και η βράβευση Φειδά! Μεγάλος και καταξιωμένος θεολόγος ο κ. Βλάσης Φειδάς με περγαμηνές και βιβλιοθήκες συγγραμμάτων, διακρίσεις και τίτλους, γνωστός τοις πάσι και συμπατριώτης μας αφού κατάγεται από το Κιάτο Κορινθίας. Όλα αυτά τα στοιχεία και ενδεχομένως άλλα, συνέβαλαν στην απόφαση του Επισκόπου Κορίνθου να τον βραβεύσει δόξη και τιμή εντός του ιερού ναού του Αποστόλου Παύλου ανήμερα στη εορτή του πολιούχου της πόλης, μάλλον συμμεριζόμενος τη γενική ευφορία των παρευρισκομένων στην πανήγυρη της ημέρας. Και μέχρι εδώ καλά… Υπό το πρίσμα αυτό η τιμητική βράβευση στον θεολόγο και πανεπιστημιακό καθηγητή συνδέεται περισσότερο με μια κοσμική εκδήλωση για την προσφορά στην επιστήμη του και ως εκ τούτου θα μπορούσε να ήταν αποδεκτή η βράβευσή του. Συζητήσιμο βέβαια το γιατί τέτοιου κοσμικού χαρακτήρα δράσεις να γίνονται εντός του ιερού χώρου που είναι ο ναός.
Δεν ξεχνάμε όμως ότι ο κ. Φειδάς είναι αυτός που εργάστηκε άοκνα για την οργάνωση και υλοποίηση της λεγόμενης «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου» της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο Κολυμπάρι της Κρήτης το 2016, όπου υπογράφτηκε δυστυχώς ότι η Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού δεν κατέχει την ολότητα της Αληθείας, αφού αναγνώρισε ως εκκλησίες και άλλες χριστιανικές κοινότητες (παπικούς, προτεστάντες κλπ) κατοχυρώνοντας έτσι θεσμικά και επισήμως την παναίρεση του οικουμενισμού. Για τη δράση του αυτή και τον ρόλο που επί σειρά ετών έχει διαδραματίσει ο κ. Φειδάς σε επιτροπές και συνέδρια, τα οποία οδήγησαν στη Σύνοδο της Κρήτης με τις δογματικές εκτροπές από το ορθόδοξο δόγμα, η βράβευσή του θεωρείται τουλάχιστον ως συναίνεση και συστοίχιση στις και(ε)νοτομίες, δογματικές εκπτώσεις και κακοδοξίες της Συνόδου. Αυτό θλίβει τους Κορίνθιους ως αποδέκτες των Επιστολών του Αποστόλου Παύλου και πλήττει επίσης το ομολογιακό ορθόδοξο φρόνημα όσων Κορινθίων θέλουν να είναι μιμητές του Αποστόλου Παύλου, όπως ο ίδιος μας προτρέπει (« Μιμηταί μου γίνεσθε, καθώς καγώ Χριστού» Α΄ Προς Κορινθίους Επιστολή, κεφ.11,1).
Άξιο βέβαια απορίας παραμένει το ερώτημα γιατί επί τόσα χρόνια της ποιμαντορίας του, και δη προ Κολυμπαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου δεν είχε απευθύνει πρόσκληση στον κ. Φειδά για μια τουλάχιστον ομιλία στην πόλη μας, όπως έχει κατ΄ επανάληψη κάνει με άλλους έγκριτους θεολόγους, που ίσως και να υπολείπονται κατά τι του κύρους και της εμβέλειας του κ. Βλάση Φειδά.
Πάντως, η θερμή φιλοξενία και η τιμή στο πρόσωπο του εν λόγω καθηγητή διαφάνηκε καθαρά σε μια κυρίως φωτογραφία που θα τη χαρακτήριζα και εμβληματική (!). Λέω για εκείνη που ο Ιεράρχης της Κορίνθου ασπάζεται το χέρι του λαϊκού κ. Φειδά τροποποιώντας την εκκλησιαστική τάξη (;). Το αναφέρω αυτό καθότι έχουμε εθιμοτυπικά συνηθίσει να βλέπουμε ότι η υπόκλιση και κυρίως ο ασπασμός της χειρός ως πράξη τιμής και ευλάβειας γίνεται από τους κοσμικούς στους ιερωμένους και όχι το αντίστροφο. Εκτός και αν, το γηραιόν της ηλικίας του κ. Φειδά και η σοφία των χρόνων που κουβαλά στην κεφαλή του επιτρέπει μια τέτοια έκφραση σεβασμού και υπερβάλλουσας αγάπης από τον Σεβασμιώτατο μητροπολίτη προς τον Ελλογιμότατο καθηγητή!
Και μιας και είπα για αγάπη θυμήθηκα τους εναγκαλισμούς, τις αγάπες, τις υποκλίσεις και το θερμό κλίμα των επαφών με το Βατικανό ενός ετέρου υψηλά προσκεκλημένου στα φετινά Παύλεια του Μητροπολίτη Φαναρίου, κ. Αγαθάγγελου, διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον οποίο είδαμε κατά το παρελθόν να προβαίνει σε χειροφίλημα του γηραιού Πάπα της Ρώμης εκφράζοντας αγάπη, τιμή και ευλάβεια στον ποντίφικα. Με τον ρασοφόρο αυτόν, λοιπόν, συμπροσευχήθηκαν οι σεβαστοί καλεσμένοι ιεράρχες μαζί με τον επίσκοπο Κορίνθου στην πόλη του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο.
Κι εγώ εν τέλει μετά από όλα αυτά αναρωτιέμαι: άραγε ήταν μέσα στον ναό του ο Απόστολος Παύλος;
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI
Δείτε σχετικά:
– Προς Κορινθίους Βουλευτές Επιστολή
– Οι Βουλευτές βουλεύονται ή… βολεύονται;