Επικαιρότητα

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου… Φανάρι και Ουκρανικό σε κοινό παρονομαστή

εικόνα άρθρου: Αρχιεπίσκοπος Κύπρου… Φανάρι και Ουκρανικό σε κοινό παρονομαστή
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Νέοι προβληματισμοί για τον νέο Αρχιεπίσκοπο

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Με ιδιαίτερες τιμές και διάχυτη χαρά, ειδικά στη γενέτειρά του την Αθηένου, έγινε δεκτή η εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου (στον Αρχιεπισκοπικό θώκο της Κύπρου), του οποίου η ενθρόνιση θα γίνει αύριο στις 8 Ιανουαρίου του 2023.

Με ισχυρό προβάδισμα σε επισκοπικές ψήφους, με συγχαρητήρια από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο -εντός και εκτός της επικρατείας- και με ευχές για φωτισμένη ηγεσία, ο Μητροπολίτης Πάφου αποδέχτηκε την ανάδειξή του ως Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, με θερμές ευχαριστίες προς τον Κύριο και προς όσους τον τίμησαν με την ψήφο τους.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των στόχων του για τα προσεχή έτη της Αρχιεπισκοπίας του, προβάλλοντας ως προτεραιότητα τα εθνικά θέματα και την υπογεννητικότητα στο νησί.

Και, ενώ οι οιωνοί μόνο ευνοϊκοί δεν φαίνονται για την θητεία του νέου ιεράρχη, λόγω των οικουμενιστικών λεχθέντων και πραχθέντων του κατά το παρελθόν, προστέθηκε η σύντομη διένεξη μεταξύ του εμψηφισμένου Αρχιεπισκόπου και του Καθηγητή Χρήστου Κ. Οικονόμου, Προέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σχετικά με την προτροπή του κ. Γεωργίου “…να σταματήσουν όσοι περιφέρονται από ΜΜΕ σε ΜΜΕ, εκθέτοντας την Εκκλησία και τον εαυτό τους”. Ο κ. Οικονόμου έθεσε “ζήτημα υπεύθυνης προσωπικής και ακαδημαϊκής δεοντολογίας και ελευθερίας των ιδεών και ελεύθερης έκφρασής τους” ενώ καταλήγει στην ανακοίνωσή του ότι αν η δήλωση του “…. εψηφισμένου μόνο από ένα μέρος της Συνόδου και όχι από την πλειοψηφία Κλήρου και Λαού, Αρχιεπισκόπου της Κύπρου, αποτελεί ένα ιδιότυπο σιωπητήριο, τότε, ως ελεύθερο μέλος της Εκκλησίας της Κύπρου και θεολόγος ακαδημαϊκός, αποτελεί για εμένα ζήτημα εξίσου προσωπικής και ακαδημαϊκής ευθύνης η δήλωση, πως θα εξακολουθήσω να εκφέρω ελεύθερα και αδέσμευτα την επιστημονική, θεολογική, νομοκανονική και εκκλησιολογική μου άποψη είτε προφορικά είτε και γραπτά.

Η πρώτη κρίση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο νέος Αρχιεπίσκοπος είναι το Ουκρανικό, το οποίο θέτει μετ’ επιτάσεως με την άρνησή του να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου ο ανθυποψήφιός του στις επισκοπικές εκλογές Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος. Ήδη ο ψευδοαρχιεπίσκοπος Επιφάνιος συνεχάρη τον κ. Γεώργιο για την εκλογή: “Συγχαίρω τον εκλεγμένο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο για την αποδοχή της κλήσης του Θεού να είναι ο Προκαθήμενος της Αποστολικής Αυτοκέφαλης αδελφής Εκκλησίας. Σου εύχομαι αγαπητέ μου εν Χριστώ αδελφέ, πολλά ευλογημένα χρόνια στην Εκκλησία σου και σε όλη την Ορθοδοξία. Είθε να πολλαπλασιαστεί η επικοινωνία και η ευχαριστιακή μας ενότητα. Άξιος

Επαγρυπνούμε, λοιπόν, για πιθανές εξελίξεις, αφού και τα νέα δεδομένα υποδηλώνουν έναν καινούργιο κύκλο ενεργειών που αναμένεται να είναι δραματικά… οικουμενιστικός.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Δείτε σχετικά:
Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο Γεώργιος Πάφου 
Ποιος είναι ο Γεώργιος Κύπρου και ποια η σχέση του με τον Βαρθολομαίο
Τα αποτελέσματα των εκλογών για τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου


Σχετικά άρθρα

Οι πρασινάδες της οικουμενιστικής κλιματικής αλλαγής

Άρθρο της Ελένης Καμπούρη Για να αγαπήσεις εν αληθεία την κτίση, θα πρέπει να αγαπάς και να λατρεύεις ορθά τον Παντοδύναμο Δημιουργό Η είδηση O Πατριάρχης Βαρθολομαίος [1] σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.