Ελένη Παπασταματάκη

Αρνητής των θαυμάτων της Μεγαλόχαρης ο Μητροπολίτης Σύρου

εικόνα άρθρου: Αρνητής των θαυμάτων της Μεγαλόχαρης ο Μητροπολίτης Σύρου
Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη

«…εγώ, δεν έχω δει θαύμα εδώ ενός τυφλού να βλέπει, ενός παράλυτου να περπατάει, ενός ασθενούς να θεραπεύεται μπροστά στα μάτια μου»


Στην ευλογημένη περίοδο του Δεκαπενταύγουστου και κατά τη λαμπρή εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, ανακινήθηκε ένα παλιό θέμα που όμως χρήζει μεγάλης προσοχής.

Πρόκειται για την τοποθέτηση του Μητροπολίτη Σύρου σχετικά με τα θαύματα της Μεγαλόχαρης.

Προέβη σε μια δήλωση που ούτε πιστός χριστιανός δεν τολμά καν να σκεφτεί. Και όμως μίλησε και αμφισβήτησε και ακύρωσε την Πίστη μας τόσο κραυγαλέα, όχι ένας άθεος, αλλά ο οικείος δεσπότης!

Τα θέματα της συνέντευξης που παραχώρησε αποτέλεσαν τα τάματα που κάνουν οι πιστοί προς την θαυματουργή Παναγιά της Τήνου, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει το σχετικό Ίδρυμα της Ευαγγελιστρίας, που διαχειρίζεται το πλήθος των εσόδων της Εκκλησίας της Μεγαλόχαρης.

Τι τόλμησε να πει ο Μητροπολίτης Σύρου!

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου προς τον Μητροπολίτη αν γίνονται θαύματα, εκείνος απάντησε …«Για τα θαύματά θα σας ομολογήσω λοιπόν ότι εγώ, δεν έχω δει θαύμα εδώ ενός τυφλού να βλέπει, ενός παράλυτου να περπατάει, ενός ασθενούς να θεραπεύεται μπροστά στα μάτια μου. Όμως έχω δει χιλιάδες ψυχές, οι οποίες έρχονται κουρασμένες, απογοητευμένες, ακόμα και σε σημείο να εγκαταλείψουν τα παρόντα βίαια. Και να αναχωρούν από την Παναγία ανάλαφροι, χαμογελαστοί, εσωτερικά αναπαυμένοι και να αποφασίζουν ότι πρέπει να βάλουν μια τελεία και να ξεκινήσουν μία καινούργια ζωή. Εσωτερικά θαύματα λοιπόν, μέσα στις ψυχές των ανθρώπων έχω να σας διηγηθώ χιλιάδες από τα 45 χρόνια της διακονίας μου, σε αυτή τη Μητρόπολη και στο ιερό βήμα της Ευαγγελιστρίας».

Ο κ. Δωρόθεος μας έχει συνηθίσει σε πλήθος αιρετικές εκτροπές, σε συμπροσευχές και σε οικουμενιστικά ανοίγματα, σε νεωτερισμούς και ταυτόχρονη αποπομπή της Παράδοσης της Εκκλησίας μας, αλλά με τη δήλωση του αυτή, ξέφυγε τελείως.

Τρικυμία εν κρανίω

Ανήκουστο ένας μητροπολίτης να διαχωρίζει και να υποβαθμίζει την έννοια του θαύματος στην Πίστη μας. Μιλάει για εσωτερικά θαύματα, για αλλαγή ψυχικής κατάστασης ενώ απορρίπτει τα σωματικά θαύματα. Τα τάματα μπροστά στην Εικόνα της Παναγιάς μας μιλάνε και για σωματικά θαύματα και θεραπείες.

Ποτέ η Παναγιά μας δεν έπαψε να ακούει τον όποιο πόνο μας. Η Ορθοδοξία δεν είναι γενική και αόριστη όπως ο βουδισμός π.χ. που προσφέρει μόνο εσωτερική ηρεμία.

Είναι τουλάχιστον λυπηρό να ακούγεται από μητροπολιτικά χείλη ότι η Παναγιά μας δεν κάνει θαύματα, ότι δεν είναι ζωντανή η παρουσία της, η σκέπη και η θαυματουργική της επέμβαση στις αρρώστιες και στις μεγάλες μας ανάγκες.

Τη στιγμή που η Ορθοδοξία μας έχει να επιδείξει πλήθος απειράριθμο θαυματουργικών επεμβάσεων της Παναγιάς μας, ο δεσπότης της Σύρου ψεύδεται και βλασφημεί κατά των θείων δωρεών και της Κυρίας Θεοτόκου.

Μήπως χρειάζεται επανακατήχηση ο Μητροπολίτης Σύρου;

Σύμφωνα με τον Συναξαριστή, η Κυρία Θεοτόκος, αφού χαιρέτησε και ευλόγησε όλους που ήσαν κοντά της, παρέδωσε την αγία ψυχή της στα χέρια του Υιού της. Τρεις ημέρες μετά τον ενταφιασμό της από τους Αγίους Αποστόλους, η Παναγία μας μετέστη προς την ζωήν, στην Βασιλεία των Ουρανών ως η Βασίλισσα του κόσμου! Εκεί ευρισκομένη στην ατελεύτητη μακαριότητα πλησίον του Θεού και Υιού της, δεν παύει να μεσιτεύει για όλους τους ανθρώπους που με πίστη την επικαλούνται.

Με ζέση ψυχής την παρακαλούμε και προσευχόμαστε μετά βεβαιότητας ότι η γλυκιά μας Μανούλα θα προστρέξει στην ανάγκη μας. «Ουδείς προστρέχων επί σοι κατησχυμένος από σου εκπορεύεται, αγνή Παρθένε Θεοτόκε, αλλ’ αιτείται την χάριν και λαμβάνει το δώρημα, προς το συμφέρον της αιτήσεως» ψάλλουμε στον Παρακλητικό Κανόνα.

Αλήθεια δεν πιστεύει όσα ψάλλει ο Σύρου Δωρόθεος;

Όπου και να στρέψουμε το βλέμμα, σε όποια χρονική στιγμή της Ιστορίας μας, το μεγαλείο της Υπεραγίας Θεοτόκου και οι θαυματουργικές επεμβάσεις της διατρανώνονται.

Ομολογούν οι Άγιοι ότι θαυματούργησε σε αυτούς η Μήτηρ Θεού του Υψίστου, όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός στον βίο του οποίου διαβάζουμε πως θαυματουργικά η Θεοτόκος του κόλλησε το χέρι, το οποίο είχε αποκόψει ο τοπικός άρχοντας μετά από την συκοφαντία του Εικονομάχου Αυτοκράτορα Λέοντα.

Στο περιβόλι της Παναγίας μας πολυάριθμα είναι τα θαύματά της και οι επεμβάσεις της, όπως η προειδοποίηση προς τους μοναχούς της Μονής Ζωγράφου να ετοιμαστούν για μαρτύριο και όσοι δεν αντέχουν να κρυφτούν προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια των λατινοφρόνων.

Στο βιβλίο του Ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση με τίτλο «Το θαύμα του ’40 Θαύμα της Μεγαλόχαρης» διαβάζουμε «Είχε μετακομίσει η Μεγαλόχαρη από την Τήνο στα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου και ως Υπέρμαχος Στρατηγός οδηγούσε τον ελληνικό στρατό σε νίκες. Η παρουσία της δεν ήταν απλή πίστη ή παραίσθηση, εμφανιζόταν είτε σε οράματα είτε στα όνειρα, “καθ’ όναρ και καθ’ ύπαρ” για να δώσει οδηγίες και να ενθαρρύνει θαυματουργικά για να αποτρέψει την έκρηξη οβίδων του ιταλικού πυροβολικού και της αεροπορίας και να σώσει από το θάνατο τους στρατιώτες μας…» . Πολλές οι ζωντανές μαρτυρίες και διηγήσεις που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο που με βαθιά συγκίνηση διαβάζουμε.

Αυτά που αγνοεί ο Μητροπολίτης Σύρου, και τα παρουσιάζει ως μη γενόμενα τα ομολογούν και τα καταγράφουν πιστοί χριστιανοί επωνύμως και όχι ανωνύμως.

Επί παραδείγματι σε βιβλίο που έγραψε ο πρωθιερέας του Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Τήνου π. Ελευθέριος Κορνάρος βρίσκουμε σημαντικά στοιχεία [2]

[…]«Κι άλλο θαύμα, που έγινε στη Σύρο. Ο Γ. Ξενάκης είδε το κοριτσάκι του, Αναστασία, ηλικίας 2 ετών να γλιστρά και να πέφτει μέσα στο καζάνι του εργοστασίου την ώρα που έβραζε πολτό λουκουμιού. Την τραγική αυτή στιγμή ο δύσμοιρος πατέρας άφησε κραυγή θερμότατης ικεσίας: «Μεγαλόχαρη Παναγία μου, το παιδί μου σώσε». Και η Παναγία αστραπιαίως έβαλε το χέρι Της, κι η Αναστασία παραδόξως δεν έπεσε στον πυρακτωμένο λουκουμοπολτό. Στάθηκε από πάνω, κρατημένη απ’ τις αλυσίδες του ατμολέβητα. Στον Ι. Ναό της Μεγαλόχαρης δείχνεται και τούτο το αφιέρωμα, αυτή η τραγική παράσταση του κοριτσιού, που κρατιέται πάνω απ’ το λέβητα απ’ τις αλυσίδες.

[…] Είναι αναρίθμητες οι περιπτώσεις θεραπείας διαφόρων χριστιανών που έπασχαν από ανίατες ασθένειες. Έτσι πολλοί τυφλοί είδαν το φως. Πολλούς παράλυτους, ραχιτικούς, επιληπτικούς, παράφρονες, κωφάλαλους, υποχονδριακούς, νευρασθενείς, μελαγχολικούς, φρενοβλαβείς, στομαχικούς αναιμικούς μανιακούς, άλαλους εκ γενετής, υδροπικούς, άλλους που έπασχαν από δριμύτατες κεφαλαλγίες, κοιλιακά νοσήματα και δυσεντερία, χρόνια αιμορραγία και από άλλες λοιμικές και αθεράπευτες χρόνια ασθένειες, η Μεγαλόχαρη εθεράπευσε. Αλλά με τη θεία Της βοήθεια και στείρες γυναίκες τεκνοποίησαν, άλλες δε που δεινοπάθησαν και κινδύνευσαν από δυστοκία λευτερώθηκαν και διασώθηκαν κι αυτές και τα νεογνά.

Εν κατακλείδι, ο Μητροπολίτης Σύρου όχι μόνο αγνοεί τα πολυάριθμα θαύματα της Μεγαλόχαρης στην Τήνο αλλά δηλώνει ευθαρσώς την απιστία του. Αλλά κάνει και κάτι ακόμα χειρότερο. Μολύνει και δηλητηριάζει τις αδύναμες ψυχές αλλά και απομακρύνει περισσότερο όσους δεν γεύτηκαν την Ορθόδοξη πίστη.

Για άλλη μία φορά κείται εκ διαμέτρου αντίθετα στους λόγους των Αγίων Πατέρων, όπως του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου «Μη τοίνυν κρύπτωμεν τα θαύματα του Θεού, αλλά και υπέρ της ημετέρας ωφελείας ταύτα σπουδάζωμεν εκπομπεύειν και εις την των άλλων οικοδομήν». (PG 60,202)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Δείτε σχετικά:
Οι αγκαλιές του Μητροπολίτη Σύρου με παπικούς
Ο Μητρ. Σύρου παρέστη σε “αγιασμό” που τελέσθηκε από τον παπικό Επίσκοπο Σύρου
Η μάστιγα στη Σύρο δεν είναι η παπική “εκκλησία” αλλά ο Ορθόδοξος Επίσκοπος του νησιού

Σχετικά άρθρα

Πατερικά

3 Δεκ

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος: Aγαπητόν ποίμνιον, προστατέψετε τον εαυτό σας

“Δυστυχώς, δεν είναι σήμερα εκείνοι οι ταγοί της Εκκλησίας μας σε θέση να βοηθήσουν το ποίμνιο και το αφήνουν να κατασπαράζεται“ Ομιλία του μακαριστού π. Αθανασίου Μυτιληναίου,  02/11/81 Αγαπητοί μου, προσέξτε....

Το δώρο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Πάπα Φραγκίσκο και το μετάλλιο της πλάνης

Αφαιρώντας το θρησκευτικό προσωπείο της «Αγίας» Έδρας αποκαλύπτεται μία αδίστακτη οργάνωση, που έχει βυθίσει την ανθρωπότητα σε φρικαλεότητες, αβάσταχτο πόνο και αίμα Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Στο «Αποστολικό» Παλάτι στην πόλη του...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.