Επικαιρότητα

Ας πάει ο Δεσπότης σας φυλακή

εικόνα άρθρου: Ας πάει ο Δεσπότης σας φυλακή

Οι Άγιοι Απόστολοι και οι άγιοι Ιεράρχες, παλαιοί και σύγχρονοι,  σε καιρούς αντίχριστων συνθηκών δε δίσταζαν να κάνουν αγία ανυπακοή σε νόμους του Κράτους που συγκρούονταν με το νόμο του Θεού.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra

Στο κηρυγμα του  στὸν πανηγυρικὸ Ἑσπερινὸ τῆς ἑορτῆς τῶν Πρωτοκορυφαίων Ἀποστόλων Πέτρου καὶ Παύλου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, ανάμεσα σε άλλα, είπε τα εξης, σε ελεύθερη και όχι 100% πιστή απομαγνητοφώνηση:  

“ ….Το μείζον είναι αυτό που κήρυξαν οι Απόστολοι στην Οικουμένη, δηλαδή η νίκη του Χριστού επάνω στο θάνατο και στην αμαρτία και όχι να μην αρρωστήσουμε………. Μια αρρώστια θα την περάσουμε και είναι αναγκαίο να την περάσουμε, για να πέσει η μύτη μας ή μια συκοφαντία ή μια δίωξη,για να μπούμε κιι εμείς στη σφαίρα της αγιότητας μαζί με την Αγία Τριάδα….. Όλα έχουν αξία στο μέτρο που μας προετοιμάζουν για την αιώνια ζωή. Ο στόχος μας είναι να γίνουμε άγιοι, ακούσαμε σήμερα στα αναγνώσματα. Κάθε κόπος, κάθε αρρώστια, κάθε δοκιμασία είναι και αγιότητα. Ποιος τους έκανε τους Αποστόλους να πιστέψουν; Ο Κύριος, που κάθε φορά που τους εμφανιζόταν, τους έλεγε “ ειρήνη υμίν” και “ λάβετε Πνεύμα Άγιον”. Το Άγιο Πνεύμα είναι που λείπει από τις μέρες μας. Ο κορωνοϊός φανέρωσε τη φτώχεια μας. Προτιμήσαμε να ακούσουμε το υγειονομείο και όχι να έρθουμε στην Εκκλησία. Και οι πρώτοι που το κάναμε ήμασταν εμείς οι Αρχιερείς. Μεγάλη αμαρτία εποιήσαμεν, ο Θεός να μας συγχωρέσει! Και όταν οι αρρώστιες ξαναέρθουν, και θα ξαναέρθουν μου είπαν οι Άγιοι, να ξέρουμε ότι οι Εκκλησίες στη Μόρφου από το Ακάκι και πάνω θα είναι ανοιχτές και ας πάει ο Δεσπότης φυλακή. Του πρέπει. Και ξέρετε γιατί του πρέπει; Γιατί επήγε ο Απόστολος Πέτρος και ο Απόστολος Παύλος. Γιατί πρέπει να είμαστε όχι μόνο διάδοχοι θρόνων, αλλά και διάδοχοι τρόπων. Θα πρέπει να έχουμε έστω και κάποια λίγα δείγματα αποστολικής πίστεως και αποστολικού τρόπου. Η ορθόδοξη ομολογία είναι ένας τρόπος. Άμα βλέπει το Δεσπότη ο παπάς, θα αντιγράψει ο παπάς το Δεσπότη. Εσείς θα αντιγράψετε τον καλό σας παπά, του χωριού σας….. Αυτά που ζήσαμε στον κορωνοϊό είναι μια μικρή γεύση που επήραμε, για να δούμε πώς ζούσανε οι πρώτοι χριστιανοί, με τι κόπους, με τι θυσίες, και όμως ο Χριστός τους εχαρίτωσε και ποιοι ενίκησαν τελικά; Δεν ενίκησαν οι ειδωλολάτρες που είχαν την εξουσία, αλλά οι χριστιανοί. Ο χριστιανός νικά δια του σταυρού, δια της ταπεινώσεως. 

Οι άγιοι Απόστολοι, πρώτον και κύριο, είχαν Άγιο Πνεύμα. 

Δεύτερον, επολέμησαν το Σατανά και τη μαγεία – στις μέρες μας είναι γεμάτη η εποχή μας  από μαγεία και παρα φύση  σχέσεις, και αυτά τα δυο οδηγούν στο δαιμονισμό. Οι μέρες μας θα είναι αποστολικές από δω και πέρα. Και το κυριότερο , το Άγιο Πνεύμα να διώξει τα πνεύματα που είναι γύρω από το περικάρδιό μας. Και όλοι έχουμε. Τα πάθη μας όταν χρονίζουν, γίνονται δαιμόνια. Και μας βασανίζουν. Και επανέρχονται και επανέρχονται… Γι’ αυτό και είμαστε πάντα οι ίδιοι. Στην ουσία έχουμε μιας μορφής δαιμονική επήρεια. Οι Απόστολοι αυτά τα έβλεπαν. Και οι Άγιοι, και οι παλαιοί και οι σύγχρονοι. Εμάς εχάλασε ακόμη και το μάτι της ψυχής μας, που είναι ο νούς. Όχι ο εγκέφαλος, όπως νομίζει η συγχυσμένη Ευρώπη. Ο νούς. Άρα, οι Άγιοι Απόστολοι αγάπησαν το Άγιο Πνεύμα, το κράτησαν, το ενεργοποίησαν και με αυτό επολέμησαν τα πνεύματα τα δαιμονικά.

Το τρίτον, έπεισαν τους ανθρώπους (με διάφορους τρόπους και κυρίως με την επενέργεια του Αγίου Πνεύματος).

Το τέταρτο και τελευταίο, όταν έχεις μέσα σου το Άγιο Πνεύμα, όταν διώχνεις από μέσα σου τις δαιμονικές ενέργειες, όταν πολεμάς τη μαγεία όπου τη βρίσκεις και την σαρκική αμαρτία την συγκρατείς, εγκρατεύεσαι, τότε αποκτάς ηθικό βίο. Και οι πρώτοι που το βλέπουν είναι τα παιδιά μας. Αν τα παιδιά μας βλέπουν ότι ψάχνουμε ηθικό βίο, θα γίνουν ηθικά, κι αν προς στιγμήν στην εφηβεία, στη νεότητα, κάνουν μερικές αμαρτίες, θα θυμούνται το παράδειγμα του πατέρα τους, της μάνας τους, του παππού τους, της γιαγιάς τους και θα επιστρέψουν, θα μετανοήσουν. Συν οι προσευχές που κάνουν οι γονείς μας και οι παππούδες μας πάνω στη γη και στον ουρανό.

Αυτά τα τέσσερα ήταν οι στύλοι του κηρύγματος των αγίων Αποστόλων. Έτσι έγιναν οι τότε λαοί όλοι χριστιανοί και γέμισαν οι τόποι ιερά θυσιαστήρια. Ας περάσουμε τις δοκιμασίες που θα έρθουν σαν εγχείρηση, για να καθαριστεί το αίμα και να ενεργοποιηθεί το αίμα του Χριστού, το Σώμα του Χριστού, που παίρνουμε σε κάθε Λειτουργία και δε μολύνει, όπως είπαν μερικοί. Και το αντίδωρο ελπίζω να μην το τυλίγετε, πάτερ…΄Ο,τι προσφέρει η Εκκλησία είναι γεμάτο χάρη Θεού. Έξω από την Εκκλησία μπορούμε να κολλήσουμε, να αρρωστήσουμε, αλλά μέσα στην Εκκλησία αυτό που παίρνουμε έχει την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος.

 Έτη πολλά, ευλογημένα, γεμάτα Πνεύμα Άγιο και αποστολική ομολογία.” 

Καταρχήν χαιρόμαστε πάρα πολύ για το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου. Δεν μπορούμε να αποφύγουμε το λογισμό ότι ο Σεβασμιώτατος διαβάζει Κατάνυξη. Γράφαμε σε προηγούμενο δημοσίευμα της Κατανυξης: “ Στο προηγούμενο άρθρο της Κατάνυξης (μόλις προ ολίγων ωρών δημοσίευμα), γράφαμε δεικτικά ότι η πλάνη του εφησυχασμού φαίνεται ότι εμποδίζει το Μητροπολίτη Μόρφου να υπηρετήσει μια σταθερή, αταλάντευτη και ευθύγραμμη ορθόδοξη στάση στις  τελευταίες κρίσιμες ιστορικές-εκκλησιαστικές στιγμές. Να που η επιβεβλημένη διαμαρτυρία μας, ο επιβεβλημένος έλεγχος, έσκισε τους ουρανούς, πριν καν δημοσιευτεί, αλλοίωσε τη δεξιά του Υψίστου, καθώς συνοδεύεται πάντα από έμπονη προσευχή και ενίσχυσε το ομολογιακό πνεύμα του Μητροπολίτου μας. Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης της Κατάνυξης, αυτός είναι ο λόγος που ο πνευματικός μας π.Νικόλαος Μανώλης έχει και προσωπικά αναλάβει αυτό το βαρύ έργο, όχι αυτοβούλως και ως έτυχε, αλλά καθηκόντως και κατόπιν ουράνιας κλήσης. Η φωνή της Κατάνυξης κρύβει την αγάπη των Aγίων και του ουρανού. Στόχος μας είναι η ένωση της φωνής μας με αυτή των Αγίων, η ανάδειξη της φωνής του ουρανού. Στόχος μας, από καλή ανησυχία, ήταν να ενεργοποιήσουμε την ειδική σχέση που έχει ο Πανιερώτατος Μόρφου με τους Αγίους, όπως ο Άγιος Νικηφόρος ο λεπρός ”. Δόξα σοι ο Θεός! Ο Δεσπότης τελευταία ακολουθεί μια σταθερή και αταλάντευτη στάση. 

Εξάλλου, το κήρυγμα αυτό του Μητροπολίτη Μόρφου απηχεί το ομολογιακό πνεύμα που είχαν οι Άγιοι Απόστολοι και οι άγιοι Ιεράρχες, παλαιοί και σύγχρονοι, σε καιρούς αντίχριστων συνθηκών, οι οποίοι δεν δίσταζαν να κάνουν αγία ανυπακοή σε νόμους του Κράτους που συγκρούονταν με το νόμο του Θεού. 

Πώς να λησμονήσει κανείς τη στάση του Καντιώτη απέναντι στο νόμο περί των εκτρώσεων και της ευθανασίας. Εμφορούμενος και αυτός από αγνό αποστολικό πνεύμα και ομολογία διαρκώς, διαχώριζε την αλήθεια από το ψεύδος, μη φειδόμενος του  προσωπικού κόστους. Αλησμόνητο το κήρυγμά του για την αγία ανυπακοή: «Δὲν τὸ λέγω ἐγὼ ὁ ἁμαρτωλός, ὄχι, τὸ λέγει ὁ ἀπόστολος Παῦλος, ὅτι ὅποιος κηρύττει ἄλλο Εὐαγγέλιο ἀπὸ τὸ Εὐαγγέλιο ποὺ ἐκήρυξαν οἱ Ἀπόστολοι καὶ ἑρμήνευσαν οἱ μεγάλοι Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, Εὐαγγέλιο διαφορετικό -ἀντι-Εὐαγγέλιο- κἂν Ἱερεύς, κἂν Ἐπίσκοπος, κἂν Πατριάρχης, κἂν Ἄγγελος δὲν θὰ ὑπακούσουμε. “ἐὰν ἡμεῖς ἢ ἄγγελος ἐξ οὐρανοῦ εὐαγγελίζηται ὑμῖν παρ’ ὃ εὐηγγελισάμεθα ὑμῖν, ἀνάθεμα ἔστω». 

Και ο π.Θεόδωρος Ζήσης στο έργο του  Κακή υπακοή και αγία ανυπακοή διακηρύσσει : “Πολλοί Άγιοι Πατέρες, στηριζόμενοι στην Αγία Γραφή, δεν διστάζουν να ομιλήσουν περί των κακών ποιμένων και περί της ανάγκης να εκδιώκονται από την Εκκλησία, όταν με την συμπεριφορά τους σκανδαλίζουν τον λαόν. Τώρα διαστρέφοντες και ανατρέποντες το Ευαγγέλιο και τους Αγίους Πατέρες, όχι μόνο δεν τους εκδιώκουμε, ώστε να επέλθει η πολυπόθητη κάθαρση, αλλά αξιούμε και υπακοή σ’ αυτούς. Όσους μάλιστα αρνούνται να υπακούσουν και επισημαίνουν τους σκανδαλοποιούς και  τους διαστροφείς του Ευαγγελίου, τους συκοφαντούμε ως υβριστάς και ταραχοποιούς και στήνουμε δικαστήρια, για να εκδιώξουμε αυτούς από την Εκκλησία. Δεν αποτελεί αυτό ποιμαντική παραφροσύνη: Ο Μέγας Αθανάσιος φθάνει στο σημείο να εκτιμά ότι στις περιπτώσεις αναξίων, κακών ποιμένων, που σκανδαλίζουν με την συμπεριφορά τους, είναι προτιμότερο να συναθροίζονται οι πιστοί στους ευκτηρίους οίκους, στους ναούς δηλαδή, μόνοι τους, χωρίς αρχιερείς και ιερείς, παρά να οδηγηθούν μαζί τους στην γεένα του πυρός, όπως οδηγήθηκαν και όσοι Ιουδαίοι μαζί με τον Άννα και τον Καιάφα στράφηκαν εναντίον του Χριστού .”

Χαρήκαμε τα μέγιστα που κι ο Μητροπολίτης Μόρφου, σε μια αποστροφή του λόγου του, τονίζει αυτή την αλήθεια, ότι αν ο ίδιος εκπέσει στα της πίστης ή στα ηθικά, το ιεροκανονικό και το αγιοπνευματικό είναι να εκπέσει του θρόνου του κι αν δεν τον εκδιώξει ο λαός από ευγένεια, θα βρει τρόπο να το κάνει ο Θεός. Είμαστε άρα του αυτού πνεύματος με το Σεβασμιώτατο, του πνεύματος που για του Χριστού την πίστη την αγία φυγαδεύει κάθε φυγοπονία και ανθρωπαρέσκεια. 

Ας μας φωτίσουν οι Άγιοι Απόστολοι να κατανοήσουμε ότι οι διώξεις, οι θλίψεις, οι ταλαιπωρίες για την πίστη είναι η ασφάλειά μας και η εγγύησή μας, ότι βαδίζουμε καλά και ότι αντίστροφα οι ανέσεις, η καλοπέραση, η αποδοχή, ο πλούτος είναι δείγματα ότι δεν πάμε καλά, ότι πλανηθήκαμε, ότι δε δουλεύουμε Χριστό, αλλά μαμωνά. Το ευαγγέλιο δε διαδόθηκε σε όλη την γη με οργανώσεις, καμπάνιες, γκαλά, συμπροσευχές, συλλείτουργα με τους δυνατούς της γης, φεστιβάλ, κρουαζιέρες, συμπόσια και γλυκά, αλλά διά του Αγίου Πνεύματος, δια του αγιασμού, δια της στενής και τεθλιμμένης οδού, που όμως κρύβει την ευτυχία της φωτισμένης και λαμπικαρισμένης καρδιάς που έγινε κατοικητήριο του αγίου Πνεύματος, νύμφη Χριστού, που θέλγει και πληροφορεί την πανανθρώπινη καρδιά όπου γης. Αν τέτοια δεν είναι η πίστη μας, ουκ εσμέν άξιοι του νυμφίου Χριστού. Δεν είμαστε ούτε χριστιανοί ούτε καν άνθρωποι, έτσι όπως μας έφτιαξε ο Άγιος Θεός, αν δεν λάβουμε Πνεύμα άγιο μέσα μας, κατά το λόγιον του αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή”,  μη λογίζεσαι άνθρωπος, εάν χάρη δεν λάβεις”.

Για λόγους ενημέρωσης του αναγνωστικού μας κοινού δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το κανάλι
ΟΜΙΛΙΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΡΦΟΥ.

Μητροπολίτης Μόρφου: Ας πάει ο Δεσπότης σας φυλακή

Δείτε σχετικά:
– Δόξα σοι ο Θεός! Χαράς Ευαγγέλια! Ο Μητροπολίτης Μόρφου, αποκαταστάθηκε μέσα μας εκ νέου ως Πανιερώτατος!
– Γιατί συστοιχήθηκε ο μητροπολίτης Μόρφου με τις ανόητες αποφάσεις Πολιτείας και Εκκλησίας να κλείσουν τις Εκκλησίες;
 Αλήθεια, από Αποτείχιση στην Κύπρο πώς πάτε; Κορωνοϊός: Χριστιανοί και μουσουλμάνοι προσεύχονται!

Σχετικά άρθρα

Προφητική φωνή του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη (…για όσους συγχέουν την Εκκλησία με την Ιεραρχία)

“Η τελευταία μάλιστα απεδείχθη ανίκανος όλως, αφ΄ ης ημέρας ιδρύθη εν Ελλάδι, να διαπράξη αγαθόν τι υπέρ της Εκκλησίας” Ούτε εκ του υπουργείου ούτε εκ της Συνόδου αναμένομεν γενναίον τι...

Το Μήνυμα της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ από τον Μητροπολίτη Κυθήρων κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ηχητικό μήνυμα) ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΘΗΡΩΝ & ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΕΩ (19-2-2023) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@neodevgmail.com από την “ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ” το...

Αντικατάσταση Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από τριανδρία; «Εκατοντάχειρες» κατά Αγίου Όρους;

«Ἔθος ἐγχρονίζον, εἰς νόμον τελεῖ»2 (Συνήθεια ποὺ χρονίζει στὸ τέλος γίνεται νόμος) Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Λάβαμε προς δημοσίευση στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση infokatanixis@gmail.com το ακόλουθο άρθρο των Αγιορειτών Κελλιωτών Πατέρων Ἐν Ἁγίῳ Ὄρει...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.