Επικαιρότητα

Άσπρο Μαύρο #1 2020 μ.Χ.

εικόνα άρθρου: Άσπρο Μαύρο #1 2020 μ.Χ.

12 Ιαν 2020

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Οι ισχυροί του αιώνος τούτου, μας θεωρούν αναλώσιμο είδος άνευ αξίας. Στόχος τους είναι μόνο ένας: η σχετικοποίηση της αλήθειας

Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ είχε πει ότι «σε καιρό πολέμου, η αλήθεια είναι κάτι το τόσο πολύτιμο, που πρέπει να προφυλάσσεται ανάμεσα σε πολλά προστατευτικά μαξιλάρια ψεμάτων». Και τον καιρό που μαινόταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Αμερικανός βουλευτής Χίραμ Τζόνσον, είχε πει την περίφημη φράση: «Το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια»


Άσπρο Μαύρο #1 2020 μ.Χ.

του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Ιθαγενείς στο παγκόσμιο χωριό μας.

Οι περισσότερες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κατασκευάζουν τα λαμπερά έξυπνα τηλέφωνα σε εργοστάσια της Κίνας σε μάλλον απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Ολοένα και πιο έξυπνα τηλέφωνα εκπαιδεύουν ολοένα και πιο χαζούς χρήστες. Τα ασύρματα δίκτυα υπόσχονται ταχύτητα και πρόσβαση παντού, με τίμημα στο μέλλον πιθανές θανατηφόρες επιπτώσεις λόγω ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών.

Στο σήμερα, εικονικά υγιείς κοινωνίες ανθρώπων online (στην πραγματική ζωή) έχουν αγοραφοβία και κάποια μορφή κατάθλιψης.

Κανείς δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί πως το ναρκωτικό του μέλλοντος θα είναι η σύνδεση online.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που επίσης κατασκευάζονται σε κάποιο εργοστάσιο της Κίνας, θα επιδοτηθούν σκανδαλωδώς για την επόμενη 20ετία, μέχρι να παραδεχτούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, που κατασκευάζουν τα ανταλλακτικά τους εδώ και 30 χρόνια σε κάποιο εργοστάσιο της Κίνας, πως δεν ήταν και τόσο οικολογικό να φορτίζεις μπαταρίες με ρεύμα… που παράγεται καίγοντας λιγνίτη!

Οι “χούντες” της google και του facebook προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες (που αντικειμενικά κοστίζουν χιλιάδες δολάρια), με ανοιχτό και δωρεάν πρόγραμμα αυτοεκπαίδευσης, προσφέρουν δε έναν ωκεανό δυνατοτήτων διαφήμισης, χωρίς να απαιτούνται τα ιλιγγιώδη ποσά του παρελθόντος.

Με μια μικρή λεπτομέρεια, κανείς δεν γνωρίζει με ποιο κριτήριο εμφανίζει η google τα αποτελέσματα στην πρώτη της σελίδα. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι από τους φίλους στο facebook βλέπουν στο timeline τους μια ανάρτηση.

Στο παγκόσμιο χωριό μας κάθε δευτερόλεπτο συμβαίνουν δισεκατομμύρια γεγονότα, οπότε κάθε ώρα ή κάθε 24ωρο συζητάμε για όγκο πληροφοριών που είναι αδύνατον να τον διαχειριστεί ο ανθρώπινος νους.

Επενδύοντας στην online σύνδεση παντού και δίνοντας την τέταρτη “εξουσία” σε όποιον έχει πληκτρολόγιο, το διαδίκτυο μετατρέπεται σε μια αχανή χωματερή πληροφοριών ανά δευτερόλεπτο που πλέον είναι η ασφαλέστερη κρυψώνα άκρως απόρρητων πληροφοριών.

Η ελεύθερη πρόσβαση σε δημοσιογραφικά εργαλεία και η online ελευθερία, στο όνομα της ελευθερίας γέννησαν τη δικτατορία της υπερπληροφόρησης.

Τα κοινωνικά πειράματα έχουν αντικείμενο έρευνας, υποκείμενο-στόχος και αποτελέσματα προς διερεύνηση. Σε ένα τέτοιο διαδικτυακό κοινωνικό πείραμα, οι επιστήμονες μελετούν την ταχύτητα μετάδοσης μιας είδησης. Επιμένουν στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει, στην απήχηση της κρίσιμης μάζας που θα μάθει πρώτη το “νέο”, στη γλώσσα που θα είναι γραμμένο, αν θα έχει εικόνα, μουσική, βίντεο. Έτσι γεννήθηκε ο όρος influencer για κάποιον χρήστη με επιρροή, που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα μορφή χειραγώγησης. Έτσι γεννήθηκε και ο όρος viral για την ταχύτατη, σχεδόν επιδημική εξάπλωση μιας είδησης ή μιας μόδας που τραγικά παραπέμπει σε θανατηφόρες επιδημίες, σε λοιμώδεις νόσους όπως ο τύφος, η ευλογιά, η χολέρα και η πανούκλα, που κάποτε ξεκλήρισαν ολόκληρες ηπείρους.

Το διευθυντήριο του παγκοσμίου χωριού μας δεν έχει ονοματεπώνυμα. Τροφοδοτεί με παράξενα online καθρεφτάκια τους νεόκοπους ιθαγενείς του, παραμορφώνοντας τους κανόνες για θεμελιώδεις κοινωνικές αξίες όπως τα άκρως απόρρητα αρχεία, την ελεύθερη πληροφόρηση, την δημοσιογραφία και τις θανατηφόρες επιδημίες.

Ζούμε έναν παγκόσμιο πόλεμο σε επίπεδο πληροφόρησης. Οι ισχυροί του αιώνος τούτου, μας θεωρούν αναλώσιμο είδος άνευ αξίας. Στόχος τους είναι μόνο ένας: η σχετικοποίηση της αλήθειας.

Ζούμε λοιπόν έναν παγκόσμιο πόλεμο κατά της αλήθειας. Μόνο που η μόνη αλήθεια είναι ο Χριστός. Το μόνο μέτωπο που αντιστέκεται η Ορθοδοξία. Και η μόνη γραμμή, το έσχατο οχυρό στην Ορθοδοξία (που προδόθηκε εκ των έσω) είναι η αποτείχιση.

Το Άσπρο της αληθείας

Μαύρο της πλάνης ΔΕΝ γίνεται, ούτε και το 2020.

Καλή φώτιση, καλή μετάνοια

Σχετικά άρθρα

Το έπος του ’40

Γράφει η “Ερατώ” Η αντιπαραβολή με το σήμερα… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Παραμερίζοντας όποια κομματικο-πολιτική λογική και στενωπό, έπεσε στην αντίληψή μας ένα βίντεο, όπου η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά αναλύει τα...

Εργαστήρια δεξιοτήτων για τη διαφορετικότητα σε παιδιά δημοτικού

του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editorαρθρογραφεί για katanixi.gr Πολλά τα ερωτηματικά γύρω από το περιεχόμενο και τη σκοπιμότητα δράσεων που στοχοποιούν παιδιά Δημοτικού… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Μεταβαίνοντας από την Κυριακή του Τελώνου και...

Ο Εγκέλαδος ξεσκεπάζει την υποκρισία του Δυτικού πολιτισμού

Επιτρέπεται να έχει συμβεί σεισμός στα σύνορα μεταξύ δύο χωρών και να εξαντλούμε την ευαισθησία μας στη μία πλευρά; Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Από ποια αρχαία τραγωδία να αντλήσει κανένας έμπνευση, ποια...

Η Υπ. Παιδείας εκδιώκει τους Τρεις Ιεράρχες από τα σχολεία

Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκηαρθρογραφεί για katanixi.gr Τα τελευταία χρόνια επισταμένα οδηγούν αυτήν τη σχολική εορτή προς την πλήρη εξαφάνιση… Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr Η εορτή των Τριών Ιεραρχών ως φαίνεται αποτελεί ένα αγκάθι...

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.