Ελευθέριος Κοσμίδης
Άσπρο Μαύρο: Όταν η αλήθεια σπιλώνεται ως fake news, αλήθεια παραμένει
16 Μάι 2019
του Ελευθέριου
Ν. Κοσμίδη, Contributor
Editor
αρθρογραφεί
για katanixi.gr
Προκαλεί βαθύτατη θλίψη η συμπεριφορά ανθρώπων που ενώ διαθέτουν εφήμερη ισχύ, λειτουργούν σαν αθάνατοι. Ακριβώς επειδή κατέχουν υψηλές θέσεις και αξιώματα, ενίοτε εντελώς απροκάλυπτα στρέφονται εναντίον του ανυπεράσπιστου πολίτη (ή και του πιστού, τον οποίο υποτίθεται πως εκλέχθηκαν ή διορίστηκαν για να υπηρετούν.
Μια τέτοια θλιβερή περίπτωση αποτελεί και το επιστημονικό συνέδριο “υπερπαραγωγή” με τον τίτλο: “FAKE NEWS & ΕΚΚΛΗΣΙΑ” που διοργάνωσαν τα τμήματα Δημοσιογραφίας και Θεολογίας του Α.Π.Θ., ο Οργανισμός ανάδειξης Ελληνικού και Ορθοδόξου πολιτισμού “ΑΕΝΑΟΣ” και το site Εκκλησιαστικών ειδήσεων ORTHODOXIA INFO.
Πρέπει να σημειώσουμε, όπως αναφέρεται και στην αφίσα του επιστημονικού συνεδρίου, πως αυτό διοργανώνεται υπό την αιγίδα: “ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ” αλλά και “ΤΗΣ ΑΘΠ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΚΥΡΙΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ”.
Ο απλός αναγνώστης αντιλαμβάνεται πως δεν επρόκειτο για άλλο ένα συνέδριο, όπου παράγονται papers ακαδημαϊκής εξέλιξης, για να προστίθενται πολύτιμες γραμμές σε βιογραφικά ακαδημαϊκής αξιοπιστίας και κύρους, αλλά για κάτι πολύ περισσότερο.
α) Ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου δεν είναι τυχαίος
Το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. έχει αναλάβει με πολύ πάθος την εργώδη προσπάθεια βίαιης εμπέδωσης, άρα και νομιμοποίησης, των αποφάσεων της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου. Μετά από το μαύρο Ιούνιο του 2016 για την Ορθοδοξία, κάθε χρόνο τέτοια εποχή οργανώνουν συνέδρια που απεργάζονται την de facto αποδοχή των κειμένων της φερομένης ως “Αγίας και Μεγάλης Συνόδου” του Κολυμπαρίου της Κρήτης από τον πιστό λαό του Θεού.
2017 Η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος και το μήνυμά της στον σύγχρονο κόσμο»1, την Πέμπτη, 27 Απριλίου στην Αίθουσα Συνεδρίων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης (Βογατσικού 7) και στο Α’ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής, (την έναρξη των εργασιών εκείνης της Επιστημονικής Ημερίδας είχε κηρύξει ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος). Τότε η καθηγήτρια του τμήματος Θεολογίας κα Κούκουρα στην εισήγησή της είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της λέγοντας μεταξύ άλλων πως αποτύχαμε επικοινωνιακά στο θέμα του Κολυμπαρίου.
2018 Τα πράγματα έγιναν περισσότερο δύσκολα για τους αυτόκλητους υπερασπιστές της ψευδοσυνόδου του Κολυμπαρίου. Ήταν ήδη γνωστό πως Ἡ Ἑταιρεία Ὀρθοδόξων Σπουδῶν, ἡ Σύναξη Ὀρθοδόξων Κληρικῶν καί Μοναχῶν, ὁ Ἑλληνορθόδοξος Σύνδεσμος «Ζωοδόχος Πηγή» καί ὁ Ὀρθόδοξος Χριστιανικός Σύλλογος «Ἅγιος Ἰωσήφ ὁ Ἡσυχαστής» θα διοργάνωναν θεολογική ἡμερίδα μέ θέμα: «Ὀρθοδοξία καί Κολυμπάρι δύο χρόνια μετά. Αἵρεση – Καθαίρεση, Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση» το Σάββατο 16 Ἰουνίου 2018. Έγραφε λοιπόν ο Καθηγητής κος Μιλτιάδης Κωνσταντίνου Κοσμήτορας τότε της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. στην επίσημη ανακοίνωση της ημερίδας τους:
Η Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης –τηρώντας την μακρά παράδοση των Διεθνών Συνεδρίων Ορθοδόξου Θεολογίας που έχουν διεξαχθεί τις περασμένες δεκαετίες– διοργανώνει το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. (…) Το φετινό συνέδριο θα αποτελέσει την πρώτη διεθνή συνάντηση ακαδημαϊκών μετά την διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016.
2019 Συνεχίζοντας της παράδοση που χτίζουν τρίτο χρόνο τώρα, οι φιλόδοξοι Ντ’Αρτανιάν του Φαναρίου, επιμένουν την ίδια πρακτική. Ατυχώς για άλλη μια φορά τα γεγονότα τους ξεπερνούν. Εάν η επίδραση του οικουμενιστικού πνεύματος περιοριζότανε στο Κολυμπάρι, μάλλον η επικοινωνιακή πρακτική θα ήταν επαρκής. Η επιβολή όμως εκ του Φαναρίου με ρυθμό γεωμετρικής προόδου των οικουμενιστικών “εγκλημάτων”, με αποκορύφωμα το Ουκρανικό ζήτημα, έχει φέρει σε απόγνωση τους μαΐστορες της επικοινωνιακής του πολιτικής.
β) Η θεματολογία δεν είναι τυχαία επιλεγμένη
Η θεματολογία των τριών μετα-Κολυμπάριων συνεδρίων που οργανώθηκαν από τους φιλοοικουμενιστές, αποκαλύπτει θαυμάσια τον πανικό των διοργανωτών τους.
2017 Ήδη η αποτείχιση από την αίρεση του πρωτοπρεσβυτέρου π. Νικολάου Μανώλη, του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Ζήση ομότιμου καθηγητή Θεολογικής Α.Π.Θ. κληρικών της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και του πρωτοπρεσβυτέρου Φωτίου Βεζύνια κληρικού της Ι.Μ. Λαγκαδά, αλλά και πολλών Αγιορειτών και μοναχών στον κόσμο, είχε ταρακουνήσει τις συνειδήσεις του πιστού λαού όταν απέδειξαν με πατερικότατα και Ορθόδοξα επιχειρήματα πως: “η ψευδοσύνοδος του Κολυμπαρίου αποτελεί μια σοβαρότατη απειλή για την αλήθεια της πίστεως, από την παναίρεση του Οικουμενισμού”. Ο Κοσμήτορας Μιλτιάδης Κωνσταντίνου της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. και πάλι αποκάλυψε: “Η σπουδαιότητα αυτής της Συνόδου επιβάλλει την αποτίμηση των αποφάσεών της, την βαθύτερη και νηφάλια ανάλυσή των και την ευρύτερη διάδοσή των στο πλήρωμα της Εκκλησίας, κληρικούς τε και λαϊκούς, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και σε κάθε περίπτωση προς ενημέρωση και οικοδομή του εκκλησιαστικού σώματος2”.
2018 Τη χρονιά αυτή αποφάσισαν να υπηρετήσουν το παράπονο της κας Κούκουρα για καλύτερη επικοινωνιακή τακτική. Δεν τα κατάφεραν όμως, γιατί έπρεπε να δημιουργήσουν ένα αξιόπιστο αντίπαλο δέος απέναντι σε μια ημερίδα με θέμα: Ὀρθοδοξία καί Κολυμπάρι δύο χρόνια μετά. Αἵρεση – Καθαίρεση, Ὀρθόδοξη Ἀντίσταση. Γνωρίζανε ήδη πως εκείνοι που αντιδρούν στον επιχειρούμενο ιδιότυπο Φαναριώτικο ολοκληρωτισμό, έχουν ένα ακατάβλητο πλεονέκτημα: αντιδρούν για λόγους πίστεως, υπερασπιζόμενοι την ακρίβεια της δογματικής μας διδασκαλίας. Τότε σκέφτηκαν τη διεθνοποίηση. Απώτερος σκοπός ήταν να επιχειρηματολογήσουν λέγοντας πως, όσα ευαγγελίζεται το Κολυμπάρι δεν τα “λέμε” μόνο εμείς, αλλά και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Έγραφε τότε και πάλι ο κος Κωνσταντίνου: Το 8ο Διεθνές Συνέδριο Ορθοδόξου Θεολογίας θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 21 έως τις 25 Μαΐου 2018. Το θέμα του συνεδρίου θα είναι: “Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα” και θα διερευνήσει την σπουδαιότητα και τις επιπτώσεις της συνοδικότητας για την Εκκλησία και την κοινωνία σε έναν πλουραλιστικό κόσμο. (…) Στα γενικά θέματα του συνεδρίου περιλαμβάνονται: Συνοδικότητα (παρόν και μέλλον), Η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Διασπορά, Ο ρόλος της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο, Λειτουργικά και ποιμαντικά ζητήματα, Σχέσεις με άλλες Εκκλησίες και θρησκείες, καθώς και το μέλλον της Ορθοδόξου Θεολογίας3. Ουσιαστικά η θεματολογία τους αναμασούσε με αμηχανία την ατζέντα του Κολυμπαρίου
2019 Τη χρονιά αυτή η κα Κούκουρα, τρόπον τινά, επιδιώκει “να πάρει το αίμα της πίσω”. Στο κοσμοείδωλο του ψεύδους όπου ζουν και καλούνται να επιχειρηματολογήσουν, το περιβάλλον και τα γεγονότα ξεπερνούν κατά πολύ τον στρατηγικό τους σχεδιασμό. Φέτος έχει την τιμητική της η δημοσιογραφία. Σαν βολικό όπλο επιλέχθηκε ο όρος Fake News. Η ατζέντα περιέλαβε σχεδόν το σύνολο των ζητημάτων στα οποία η Φαναριώτικη ρητορική συναντά σθεναρή αντίσταση. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν θεσμικοί παράγοντες του κράτους και της Εκκλησίας. Με μια πρόχειρη καταγραφή συμμετέχουν:
2 Υπουργοί και 3 Γενικοί Γραμματείς της κυβερνήσεως,
4 Αρχιερείς,
4 Πανεπιστήμια που εκπροσωπούνται από 17 ακαδημαϊκούς και υποψήφιους διδάκτορες,
4 δημοσιογράφοι,
εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών [wikipedia, W.C.C. (Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών)], 4 γενικοί διευθυντές (τηλεοπτικών καναλιών, γραφείων τύπου, οργανισμών κ.α.).
Το τραγικό είναι το γεγονός πως όλοι μαζί, δείχνουν να κρέμονται απελπισμένοι από έναν νεοπαγή βολικό όρο, τα fake news, για να προπαγανδίσουν τις απόψεις ενός και μόνου προσώπου: του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Ενώ τα fake news είναι πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα, η κατάχρηση του όρου, προδίδει τις προθέσεις τους
Στον ορισμό που δίνει το λεξικό Collins στο fake news είναι: «ψευδείς, συχνά εντυπωσιακές, πληροφορίες που διαδίδονται υπό το πρόσχημα της είδησης»4.
Από έγκριτους δημοσιογράφους της νέας εποχής, τονίζεται πως άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε την πληροφορία, καθώς και η διαδικασία παραγωγής της. Οι πολίτες του κόσμου πλέον ενημερώνονται κυρίως από το Ίντερνετ. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ δεν έχουν χάσει μόνο μεγάλο μέρος του κοινού τους, αλλά και μεγάλο μέρος της επιρροής τους. Παλιά τα παραδοσιακά ΜΜΕ μας έδειχναν πράγματα που δεν είχαμε διαλέξει εμείς5.
Τούτη τη χρονική συγκυρία, ο Ελληνικός λαός δοκιμάζεται σε πρωτοφανή βαθμό. Δοκιμάζεται ο πυρήνας των παραδοσιακών ηθικών αξιών μας. Η Ορθόδοξη πίστη απομένει το μοναδικό μας ανάχωμα. Ποια πίστη όμως;
Ο χάρτης της εκκλησιαστικής ενημέρωσης αλλάζει τόσο δραματικά τον τελευταίο χρόνο. Ένα εκκλησιαστικό portal κλείνει και ο διευθυντής του αναλαμβάνει το γραφείο τύπου στο Φανάρι. Άλλο εκκλησιαστικό μέσο, τιμάται από τον πρέσβη της Αμερικής (???) και άλλο ένα πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση συνεδρίων φιλοξενώντας αποκλειστικά την αφρόκρεμα του Οικουμενιστικού πνεύματος.
Πως συνοψίζεται λοιπόν ο στόχος αυτού του συνεδρίου;
Σε τούτο το συνέδριο, δεν εκφράζεται άποψη διαφορετική από του Πατριάρχη. Κάθε τέτοια από εδώ και πέρα θα “βαφτίζεται” εύκολα… fake news.
- 1 Επιστημονική Ημερίδα για την Αγία και Mεγάλη Σύνοδο 2017 https://blogs.auth.gr
- 2 Επιστημονική Ημερίδα για την Αγία και Mεγάλη Σύνοδο 2017. https://www.katanixis.gr
- 3 “Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας: Η Ορθόδοξη Θεολογία στον 21ο αιώνα” https://panorthodoxcemes.blogspot.com
- 4 Ο όρος «fake news» (ψευδείς ειδήσεις) ανακηρύχθηκε η «Λέξη της Χρονιάς 2017» από το λεξικό Κόλινς. https://www.iefimerida.gr
- 5 Ο ορισμός των fake news και οι τρόποι καταπολέμησής τους. Θοδωρής Γεωργακόπουλος δημοσιογράφος και διευθυντής Περιεχομένου στη διαΝΕΟσις (ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός. Ο στόχος του είναι να συμβάλλει στον κοινωνικό διάλογο και να προτείνει λύσεις, μέσα από μία σειρά μελετών και ερευνών που αφορούν στα σημαντικότερα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας). https://www.anoixtoparathyro.gr