του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη, Contributor Editor
αρθρογραφεί για katanixi.gr

…ένα ιστορικό μέσο που υπηρετεί την αλήθεια και σέβεται τους αναγνώστες του, θα πρέπει να ζυγίζει προσεκτικότερα κάθε λέξη του.

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr


Άσπρο Μαύρο: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα μεταβεί ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος

Ελευθέριος Κοσμίδης

Ας μας συγχωρήσουν οι φίλοι της ομογένειας και όλοι όσοι εργάζονται για τον Εθνικό Κήρυκα, αλλά μας δίνει μια χρυσή ευκαιρία να εξηγήσουμε στον πιστό λαό πως ο ρόλος των ΜΜΕ διαχρονικά έχει αλλοιωθεί. 

Η μετάδοση μιας είδησης αποτελεί πυρήνα της αποστολής του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Η έκφραση όμως προσωπικής άποψης είναι άλλη λειτουργία, οφείλει να είναι ενυπόγραφη και τεκμηριωμένη. Όταν μάλιστα υπάρχει και αντίλογος, είναι κανόνας δημοσιογραφικής δεοντολογίας να φιλοξενείται και η άλλη άποψη. 

Στην περίπτωση του δημοσιεύματος για την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αμερικής στο Φανάρι, το δημοσίευμα του Εθνικού Κήρυκα αναλαμβάνει ρόλο γραφείου τύπου του Φαναρίου και με συνοπτικές διαδικασίες αποφαίνεται για την αρμοδιότητα σύγκλησης Συνόδου, καθώς και για την αρμοδιότητα απόδοσης αυτοκεφαλίας.

Για δύο καυτά ζητήματα, που ταλαιπωρούν την Εκκλησία, παρουσιάζει σαν de facto αλήθεια την θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Αλήθεια, αν ένας Οικουμενικός Πατριάρχης αιρετίζει, τι προβλέπουν οι Ιεροί Κανόνες της Εκκλησίας; Αν πολιτικές σκοπιμότητες τον οδηγούν στην απόδοση αυτοκεφαλίας σε σχισματικούς και αχειροτόνητους, τι μας εντέλλονται οι Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας; 

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ταλανίζεται από οικονομικά σκάνδαλα και σκοτεινές διαδρομές χρημάτων που φτάνουν μέχρι το Φανάρι, και ο πιστός λαός της ομογένειας ζει στο σκοτάδι. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος επιδίδεται με αφορμή τον κορωνοϊό σε ενέργειες ξένες προς την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη και Παράδοση. Οι δηλώσεις του και οι δημόσιες τοποθετήσεις του τυγχάνουν σοβαρής κριτικής και ελέγχου, που υπό άλλες συνθήκες θα επέφεραν μέχρι και την καθαίρεσή του. Τα κροκοδείλια δάκρυα για τη συμφορά που μας βρήκε με την προκλητική αλλαγή χρήσης της Αγίας Σοφίας από τον νέο Σουλτάνου της Άγκυρας, βρήκε την Ορθοδοξία πληγωμένη βαθύτατα, διαιρεμένη και αποδυναμωμένη. Και αυτό το έργο φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή Βαρθολομαίου Αρχοντώνη και των λοχαγών του. 

Γίνεται λοιπόν σαφές πως ένα ιστορικό μέσο που υπηρετεί την αλήθεια και σέβεται τους αναγνώστες του, θα πρέπει να ζυγίζει προσεκτικότερα κάθε λέξη του. Αλλιώς καθίσταται μέσο χειραγώγησης και προπαγάνδας.

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra