Επικαιρότητα

Αυστραλίας Μακάριος: Ημέρα Ορόσημο με αρνητικό πρόσημο

εικόνα άρθρου: Αυστραλίας Μακάριος: Ημέρα Ορόσημο με αρνητικό πρόσημο
Άρθρο της Παναγιώτας Κεμανετζή
αρθρογραφεί για katanixi.gr

Η εργαλειοποίηση του Κοινοβουλίου στην υπηρεσία του οικουμενισμού…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ως χρυσή σελίδα στην ιστορία, τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα αυστραλιανά ΜΜΕ, παρουσιάστηκε η έναρξη εργασιών του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Αυστραλίας υπό τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου, την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου του 2022. Ήταν η πρώτη φορά στα πολιτικά και θρησκευτικά δρώμενα, όπου κλήθηκε Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος να κηρύξει την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής χρονιάς στην πέμπτη ήπειρο.

Στην Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στην ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην Καμπέρα, παρευρέθησαν: ο  πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον, ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης Άντονι Αλμπανέζε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζος Φρίντενμπεργκ, καθώς και υπουργοί, βουλευτές και γερουσιαστές. Από τους ομογενείς, παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αυστραλία, Γεώργιος Παπακώστας και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της  Καμπέρα, κ. Νικόλαος Λουκαδέλλης.

Από την πλευρά της Ελληνικής Ορθόδοξης  Εκκλησίας παρέστησαν ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος της Καμπέρα και Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαϊδος και Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Αρχιμανδρίτης κ. Χριστόφορος Κρικέλης. Επιπλέον, στην τελετή αυτή έδωσαν το παρόν: ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος κ. Κρίστοφερ Πράους και ο Αγγλικανός Επίσκοπος στο Κίγκστον της Καμπέρα, κ. Μαρκ Σορτ.  

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο κ. Μακάριος, αφού καλωσόρισε τον πρωθυπουργό, όλα τα μέλη και το προσωπικό του ομοσπονδιακού  Κοινοβουλίου, τόνισε ότι η βασική αποστολή του Χριστιανισμού και γενικότερα της θρησκείας, είναι να μεριμνά για την ευημερία όλου του κόσμου. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενεργή ενασχόληση της Εκκλησίας με προγράμματα οικολογικής ανάπτυξης, καθώς αυτά ήδη εντάσσονται στην πρώτη γραμμή του προγραμματισμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου προς υλοποίηση στο εγγύς μέλλον.

Τέλος, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολιτικούς που παραβρέθηκαν στην τελετή, να θέσουν σε προτεραιότητα την αγαστή συνεργασία μεταξύ τους, ώστε το έργο τους να επιφέρει αλλαγές, τόσο εντός του έθνους όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Επακολούθησαν συγχαρητήριες ευχές από τους παρευρισκομένους προς τον κ. Μακάριο, ενώ το γεγονός καλύφθηκε ευρέως από τα εγχώρια ΜΜΕ.

Πίσω από τα παρασκήνια και τις λέξεις κρύβονται οι προθέσεις (;) 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ωκεανία, κ. Μακάριος, είναι μόλις 48 ετών, με αξιοζήλευτες σπουδές στην Θεολογία, με εξειδίκευση στη χριστιανική ηθική, την φιλοσοφία και την Ιατρική, με εξειδίκευση στη Βιοηθική

Το 2019, εκλέχτηκε παμψηφεί από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μετά από εισήγηση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σε ελληνική εφημερίδα, συντάσσεται περίτεχνα υπέρ του οικουμενισμού και υιοθετεί απόλυτα τις απόψεις του κ. Βαρθολομαίου στο Ουκρανικό ζήτημα. 

Στην «ημέρα ορόσημο», όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό άρθρο, εκτός από τους Ιεράρχες της Ορθοδοξίας της Καμπέρα παραβρέθηκαν  και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της Καθολικής και Αγγλικανικής Εκκλησίας (22,6% και 13% αντίστοιχα, επί του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας). Εκείνο που δεν διευκρινίστηκε επαρκώς από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης (αλλά αναφέρθηκε ευκρινώς σε ξενόγλωσση  ιστοσελίδα) ήταν η συμπροσευχή κατά τη διάρκεια της Ορθόδοξης Θείας Λειτουργίας με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο και τον Αγγλικανό Επίσκοπο της Καμπέρα. Μάλιστα, επί του θέματος τοποθετήθηκε ο πρωθυπουργός κ. Μόρισον, ο οποίος, δίνοντας για πρώτη φορά το παρόν σε Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, άδραξε της ευκαιρίας να αναφερθεί στο νομοσχέδιο για τις θρησκευτικές διακρίσεις που θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο, λέγοντας ότι, άσχετα με την θρησκευτική πίστη του κάθε πολίτη, η Αυστραλία πρέπει να είναι ενωμένη και ελεύθερη. 

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η -για ακόμη μια φορά- περίτεχνη  θεολογική προσέγγιση της επικείμενης ενασχόλησης του κ. Μακαρίου  με το οικολογικό πρόγραμμα του Πατριαρχείου (σύμφωνα με το άρθρο του πρώτου συνδέσμου: Ο Σεβασμιώτατος δεν θα μπορούσε να παραλείψει την αναφορά στο οικολογικό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται για πολλές δεκαετίες στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπενθύμισε ότι, ήδη από το 1997, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε διευρύνει την κατανόηση της έννοιας της αμαρτίας, για να συμπεριλάβει όχι μόνο τη βλάβη που προκαλείται από τους ανθρώπους προς άλλους ανθρώπους, αλλά, εξίσου και σημαντικά, τη βλάβη που προκαλείται προς ολόκληρη την κτίση: τα ζώα, τα δέντρα, τον αέρα, τη γη και το νερό. Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια την ανάπτυξη οικολογικών προγραμμάτων στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του). Το πρόγραμμα μοιάζει να συνδέεται με την κλιματική «κρίση» που αναφέρεται κατά καιρούς στα ελληνικά ρεπορτάζ. Η οποία κρίση «δικαιολογεί» τις καταστροφικές πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τη  δημιουργία πάρκων για ανεμογεννήτριες, την κατάργηση των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας και άλλων συναφών παρεμβάσεων, που έχουν συνταράξει την οικολογική ισορροπία και την οικονομία της Ελληνικής Επικράτειας.

Εν κατακλείδι, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος φαίνεται να συμπλέει απόλυτα με τον οικουμενισμό, φαίνεται ότι διαθέτει ευρεία γνώση πάνω σε θέματα χριστιανικής και ιατρικής ηθικής που απασχολούν την ανθρωπότητα, ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ έχει ως στόχο την ενεργή ενασχόλησή του με τα οικολογικά θέματα και πιθανόν με την κλιματική κρίση, και τείνει εγκάρδια χείρα συνεργασίας με τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας. Τι να επιφυλάσσει άραγε, με αυτά τα δεδομένα, το μέλλον για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Αυστραλιανής πρωτεύουσας; Ο χρόνος θα δείξει…

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra


Δείτε σχετικά:
Ο Αυστραλίας Μακάριος κηρύττει την αίρεση του πρώτου άνευ ίσων. Άξιος συνεχιστής του Στυλιανού…
Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας τίμησε τον Παπικό Αρχιεπίσκοπο του Σύδνεϋ
– Μία ακόμη οικουμενιστική χειροτονία στην Αυστραλία
– Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι στην Αυστραλία συμπροσεύχονται μαζί να βρέξει στις φωτιές

Σχετικά άρθρα

Το ύδωρ το αλλοιούμενον

Άρθρο του μακαριστού πρωτοπρ. Νικολάου Μανώλη. "...δέν εἶναι ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία. Οἱ ταγοί της δέν πετύχανε στήν Ὀρθοδοξία τή Χάρη τοῦ Θεοῦ. Μήν ἀντέχοντας τήν κενότητα μέσα τους ἀπό παρουσία Θεοῦ, προσχωροῦν ἐρωτοτροπώντας σέ ξένες πίστεις, στόν παπισμό, στόν οἰκουμενισμό, στήν πανθρησκεία τῆς νέας ἐποχῆς..."

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.