π. Θεόδωρος Ζήσης

«Αυτοί έχουν τους ναούς, εμείς έχουμε τον ένοικο» – Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]

εικόνα άρθρου: «Αυτοί έχουν τους ναούς, εμείς έχουμε τον ένοικο» – Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & mp3-2015]
Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, τα σημαντικότερα στοιχεία του βίου του, η φιλία του με τον Μέγα Βασίλειο, πως αντιμετώπισε την αίρεση του αρειανισμού, για ποιο λόγο οι Άγιοι Πατέρες πολεμούσαν τις αιρέσεις…


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα είναι το Κήρυγμα του σεβαστού π. Θεοδώρου στην μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου.

Ο Άγιος Γρηγόριος είναι μια πολύ μεγάλη θεολογική μορφή της Εκκλησίας μας. Ακούμε εδώ μερικά βιογραφικά στοιχεία και μετά ενδεικτικώς κάποια σημεία από έργα του όπου βλέπουμε πως σκεφτόταν και πώς θεολογούσε ο Άγιος Γρηγόριος.

Είναι ο δεύτερος ο οποίος αποκαλέστηκε Θεολόγος, που αξιώθηκε να ονομαστεί Θεολόγος,  μετά τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο. Είναι αυτός που εξήγησε καλύτερα από κάθε άλλον το μυστήριο του Θεού.

Γνώρισε την Αλεξανδρινή Θεολογία, όπως προκύπτει από τις πηγές γνώρισε τον Μέγα Αθανάσιο και ίσως και τον Μέγα Αντώνιο. Στην Αθήνα δυνάμωσε τη φιλία του με τον Μέγα Βασίλειο. Ο Γρηγόριος διακρινόταν για τη ρητορική του δυνατότητα.

Υποκύπτοντας στις πιέσεις του πατέρα του ο Γρηγόριος, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Δεν του άρεσε η βεβιασμένη χειροτονία του. Εγκατέλειψε τη Ναζιανζό και πήγε να ασκητέψει κοντά στον Μ. Βασίλειο.

Με παρότρυνση του Μεγάλου Βασιλείου επανήλθε στην πατρίδα του για να βοηθήσει ποιμαντικά τον πατέρα του στην περιφέρειά του. Έγινε Επίσκοπος μια μικρής άσημης περιοχής, πράγμα που δεν του άρεσε αλλά ο Μ. Βασίλειος τον χειροτόνησε επίσκοπο εκεί γιατί διεκδικούσε την επισκοπή ένας αρειανός. Και είπε χαρακτηριστικά τότε, να μη στενοχωριέται που έγινε επίσκοπος σε ένα άσημο χωριό ο Γρηγόριος, γιατί αξίζει να είναι επίσκοπος όλου του κόσμου.

Αυτή η διαπίστωση του Μεγ. Βασιλείου επαληθεύτηκε. Μετά από λίγα χρόνια τον κάλεσαν στην Κωνσταντινούπολη, να αντιμετωπίσει την αίρεση του αρειανισμού. Το έργο του εκεί ήταν θαυμαστό και μοναδικό, διότι η Πόλη είχε καταληφθεί εξ’ ολοκλήρου από αρειανούς για 40 έτη.

Και σήμερα η Εκκλησία μας είναι κατειλημμένη στο σύνολό της από αιρετικούς οικουμενιστές. Αυτοί κατέχουν τις θέσεις και τους θρόνους. Και μερικοί, ελάχιστοι που παραμένουν πιστοί στις παραδόσεις αποτελούν μειονότητα.

Ο Άγιος Γρηγόριος πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη, βρήκε ένα μικρό ναό, της Αγίας Αναστασίας, και εκεί εκφώνησε τους περίφημους πέντε θεολογικούς του λόγους, οι οποίοι του έδωσαν τον τίτλο του Θεολόγου. Όλος ο κόσμος πήγαινε να ακούσει αυτόν τον σπουδαίο ρήτορα και οι αρειανοί άρχισαν να βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Οργάνωσαν ακόμη και δολοφονία εναντίον του. Βλέποντας αυτή την κατάσταση ο  Αυτοκράτωρ Θεοδόσιος έδιωξε τους αρειανούς από τους ναούς και εγκατέστησε τον Γρηγόριο Αρχιεπίσκοπο.

Από Επίσκοπος στο ταπεινό χωριό Σάσιμα, εβρέθη να είναι Οικουμενικός Πατριάρχης ο Γρηγόριος. Το διάστημα εκείνο έγινε η Β’ Οικουμενική Σύνοδος, της οποίας ανεδείχθη Πρόεδρος ο Γρηγόριος.

Αυτή τη μεγάλη θεολογική μορφή που κατάφερε να αλλάξει μια Πρωτεύουσα ολόκληρη, ο διάβολος ήθελε να την πολεμήσει. Ήρθαν επίσκοποι από την Αίγυπτο και τη Μακεδονία (η οποία ήταν υπό την επιρροή του πάπα) και έθεσαν θέμα κανονικότητος της εκλογής του Γρηγορίου.

Ο Γρηγόριος αντί να κάθεται και να διεκδικεί θρόνους και για να μη διασαλευθεί η ειρήνη, παρουσία 150 επισκόπων κατά τη διάρκεια της Συνόδου, είπε ότι αποχωρεί εθελουσίως από τον θρόνο για να εκλέξουν άλλον Πατριάρχη. Αποσύρθηκε στο χωριό του όπου και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο Άγιος Γρηγόριος έχει τρία είδη συγγραμμάτων: Λόγους, έπη (ποιήματα) και επιστολές. Οι 45 λόγοι του αξίζουν όσο 1000 θεολογικά έργα. Έγραψε 408 έπη. Σώζονται 246 επιστολές του.

Πολλοί από τους υμνογράφους στηρίζονται στους λόγους του. Είναι ένας από τους λίγους Πατέρες που έγραψε τις προϋποθέσεις για να θεολογεί κανείς.

Κλείνοντας το κήρυγμά του ο π. Θεόδωρος τονίζει πως ο λόγος για τον οποίον ο Άγιος Γρηγόριος και οι Άγιοι Πατέρες είναι εναντίον των αιρέσεων είναι ότι η αίρεση κακοποιεί το Ευαγγέλιο, καταστρέφει τη σωτηρία της ψυχής.

Γι’ αυτό και οι σημερινοί Πατέρες πρέπει να πολεμούν τις αιρέσεις, τον παπισμό, τον προτεσταντισμό, τον μονοφυσιτισμό κλπ, διότι κακοποιούν το Ευαγγέλιο, βλάπτουν τη σωτηρία των ανθρώπων.

Πρωτοπρ. Θεόδωρος Ζήσης – Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος [mp3-2015]

Ιερός Ναός Αγίου Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κήρυγμα π. Θεοδώρου Ζήση, Εκφων. (25/1/2015)

Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: ΚΑΤΑΝΙΧI

Σχετικά άρθρα

Άγιος Σάββας ο ηγιασμένος (mp3 – 2012)

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. "Ὤφθης ὑποτύπωσις καί κανών, θεοφόρε Σάββα, ὡς τοῦ Πνεύματος θησαυρός, Ὁσίων Πατέρων, ῥυθμίζων καί ἰθύνων, πρός κλῆρον ἀφθαρσίας τούς πειθομένους σοι" (Μεγαλυνάριον)

Κήρυγμα αγίων Βαρβάρας και Ιω. Δαμασκηνού – Κυρ. Ι’ Λουκά [mp3 – 2016]

Κήρυγμα τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση. Bαρβάραν τήν Ἁγίαν τιμήσωμεν· ἐχθροῦ γάρ τάς παγίδας συνέτριψε, καί ὡς στρουθίον ἐῤῥύσθη ἐξ αὐτῶν, βοηθείᾳ καί ὅπλῳ τοῦ Σταυροῦ ἡ πάνσεμνος (Ἀπολυτίκιον)

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.