Επικαιρότητα

Χαράλαμπος Μηνάογλου, Τι περιμένουμε από την Σύνοδο των Ορθοδόξων στο Αμμάν;

του Χαράλαμπου Μηνάογλου

…Η Σύνοδος αυτή μπορεί να καταστεί μία από τις πλέον σημαντικές της Ιστορίας, καθώς έχει μπροστά της να λύσει ένα σχίσμα…

Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ο Χαράλαμπος Μηνάογλου είναι Διδάκτωρ της Νεότερης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και φίλος της Ιστοσελίδας μας. Οι δημοσιεύσεις μας που αφορούν τις παρεμβάσεις του, πάντα κινούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αναγνωστικού μας κοινού. Τον θυμόμαστε βέβαια και από τη δυναμική του εισήγηση στην ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ μας «ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙΗ ΝΕΑ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ»(Θεσσαλονίκη, 22.6.2019). Το θέμα εκείνης της εισήγησης είχε τίτλο: «Το Φανάρι ως πιόνι της αμερικανικής πολιτικής – Οι γεωπολιτικές συνέπειες του ουκρανικού σχίσματος«.


Τι περιμένουμε από την Σύνοδο των Ορθοδόξων στο Αμμάν;

Χαράλαμπος Μηνάογλου

Η Σύνοδος που θα πραγματοποιηθεί, Θεού θέλοντος, από τις 25 ως τις 27 Φεβρουαρίου στο Αμμάν της Ιορδανίας, έχει συγκληθεί με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου προκειμένου να επιλύσει το ολοένα και περισσότερο κακοφορμίζον και βαθαίνον ουκρανικό σχίσμα. Προφανώς, λοιπόν, το αναμενόμενο είναι η επίλυση του σχίσματος και η αποκατάσταση της ενότητας και της κανονικότητας της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας ή όπως συνοπτικά την αποκαλούμε της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Βεβαίως, η σύγκληση και μόνο της Συνόδου αυτής, είναι ένα γεγονός εκκλησιολογικά θετικό. Γελοιοποιεί τελείως τις αξιώσεις του Αμερικανικού Πατριάρχη να γίνει Πάπας της Ανατολής και να ορίζει εκείνος τι και ποιος είναι εκκλησία και να έχει δικαιώματα όμοια με αυτά του Πάπα. Αυτά στην Ορθοδοξία ούτε υπάρχουν ούτε περνάνε. Ως εκ τούτου και μόνη η σύγκληση της Συνόδου είναι κάτι καλό. Μακάρι όμως να μην μείνουμε μόνο εκεί. Δεν είναι μόνο να εξαλειφθούν οι παπικές συμπεριφορές και η αμερικανική καθοδήγηση στην Εκκλησία. Η Σύνοδος αυτή μπορεί να καταστεί μία από τις πλέον σημαντικές της Ιστορίας, καθώς έχει μπροστά της να λύσει ένα σχίσμα. Ευελπιστούμε ότι θα το κάνει με τον ορθόδοξο τρόπο.

Η παράδοση της Εκκλησίας μας και των αγίων της Συνόδων δεν αντιλαμβάνεται την αποκατάσταση της ενότητας και της κανονικότητας ως ένα σύνολο συμβιβασμών και συμφωνιών ανάμεσα στους σχισματικούς και την Εκκλησία. Η αποκατάσταση της ενότητας και της κανονικότητας μπορεί να γίνει μόνο με την πλήρη και ξεκάθαρη καταδίκη των σχισματικών (δηλαδή των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, της Εκκλησίας της Ελλάδος, ίσως με ρητή εξαίρεση των δημοσία αντιδρώντων στο σχίσμα αρχιερέων και τελευταία με την επιβεβαίωση απλώς ότι οι ψευδοεπίσκοποι, που η αμερικανική πολιτική ονόμασε εκκλησία, δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία του Χριστού). Εάν αυτά γίνουν, τότε η Σύνοδος αυτή θα είναι ιστορική και κυρίως θα είναι ορθόδοξη. Πράγμα που σημαίνει ότι μετά από αυτήν, οι εκτός εκκλησίας επίσκοποι καθαιρούνται και ο Ιεροσολύμων ως προσωρινά πρώτος αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο εγκατάστασης κανονικών επισκόπων και στις τρεις Εκκλησίες των οποίων οι σύνοδοι επιμένουν στο σχίσμα (για την Ουκρανία δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο, καθώς εκεί  υπάρχει η κανονική Εκκλησία υπό τον μητροπολίτη Ονούφριο). Και αυτό, ας το προσέξουν οι πατριωταράδες που βάζουν πάνω από την Εκκλησία την εκδοχή της Ελλάδας που θέλει η Αμερική να έχουμε: ο Θεόφιλος σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για να συνεχίσουν οι περισσότεροι ορθόδοξοι να μας θεωρούν εμάς τους Έλληνες πρώτους.
Και το γεγονός ότι ο Μόσχας παρά την ξεκάθαρη προσπάθεια των τριών ελληνικών Εκκλησιών (Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ελλάδος) να εφαρμόσουν την αμερικανική πολιτική και να του διαλύσουν την δική του Εκκλησία συνεχίζει να δέχεται ως πρώτον τον μόνο Έλληνα πατριάρχη που έχει απορρίψει το σχίσμα της Ουκρανίας (αυτό βέβαια δείχνει και στους τυφλούς ότι οι Ρώσοι δεν ονειρεύονται πρωτεία κτλ, όπως τους κατηγορούν οι αμερικανοφαναριώτες, γιατί αν τα ονειρεύονταν ποιον λόγο είχαν να πάνε στο Αμμάν και μάλιστα υπό τον Ιεροσολύμων, την στιγμή που ο Κωνσταντινουπόλεως τους έδωσε τέτοια καλή ευκαιρία για να ξεκόψουν μια και καλή από εμάς;)

Ας προσευχηθούμε ο Κύριος να φωτίσει τους ιεράρχες στην Σύνοδο του Αμμάν να πράξουν τα δέοντα και να μην χαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία να γυρίσουμε πίσω στην ορθή πίστη, την ενότητα και την κανονικότητα!

Δείτε σχετικά:
– Επιστολή Αρχιεπισκόπου Αλβανίας στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδοκίμασε την πρόταση του Πατριάρχου Ιεροσολύμων
– Η ομιλία του Πατρ. Ιεροσολύμων Θεοφίλου Γ’ και η πρόσκλησή του στους προκαθημένους για την ενότητα της Εκκλησίας (βίντεο)
– Ο Πατριάρχης Θεόφιλος καλεί τους Προκαθημένους στην Ιορδανία για την διατήρηση της Ενότητας
– Αρχιεπίσκοπος Αθηνών: «Δεν μπορεί ο καθένας να καλεί πανορθόδοξη σύνοδο»
– «Όχι» Φαναρίου, Γαλλίας και Κύπρου στην πρόταση του Ιεροσολύμων για σύναξη των ηγετών Ορθόδοξων Εκκλησιών
– Ενόψει μιας Πανορθόδοξης για το Ουκρανικό: Επιστολή στον Πατριάρχη Αντιοχείας
– Μητρ. Ιλαρίωνας: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας βλέπει πολύ θετικά την πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων
– Το ΝΑΙ της Τσεχίας και το ΟΧΙ της Ελλάδας στην Πρόταση για Σύνοδο προκαθημένων στην Ιορδανία τον Φεβρουάριο

Σχετικά άρθρα

Οι οικουμενιστές κινούνται από δαιμονική αγάπη [mp3 2019]

Κήρυγμα τοῦ μακαριστοῦ π. Νικολάου Μανώλη. Γιά τούς οἰκουμενιστές, ὑπέρτατος κανόνας, πάνω ἀπό τίς ἀποφάσεις τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων, εἶναι τό διαστρεβλωμένο καί κατασυκοφαντημένο “ἵνα πάντες ἕν ὦσι”

Η Αλβανία ψηφίζει νόμο για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, γυρνώντας την πλάτη στις θρησκείες

Άρθρο του Ελευθέριου Ν. Κοσμίδη. Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα προωθεί στη Βουλή της γείτονος όρος ψήφιση, μέσω της Υπουργού παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή στη διαβούλευση εκπροσώπων των πέντε επίσημων θρησκειών της χώρας

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Συνεχίζοντας την περιήγηση στην ιστοσελίδα, συναινείτε με την χρήση αυτών.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τους Όρους χρήσης και την Πολιτική προστασίας απορρήτου.