Επικαιρότητα
Δείκτης Οξφόρδης: Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα σκληρότερα lockdown στην υφήλιο
14 Απρ 2021
Στις 15 Μαρτίου 2021 η Ελλάδα βρέθηκε ακόμα και στη δεύτερη θέση του σχετικού καταλόγου με τα σκληρότερα lockdown της υφηλίου…
Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Σύμφωνα με έρευνα που ανέπτυξε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Covid-19: Stringency Index), η Ελλάδα επιβάλλει ένα από τα αυστηρότερα lockdown παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2021, η χώρα μας εφαρμόζει το σκληρότερο lockdown στην Ευρώπη και ένα από τα πέντε σκληρότερα lockdown στην υφήλιο. Η σκληρότητα/αυστηρότητα του lockdown στην Ελλάδα είναι τόσο σφοδρή, καθώς ξεπέρασε ακόμα και την αυστηρότητα των Κυβερνητικών μέτρων και πολιτικών που εφαρμόστηκαν στο lockdown της Γουχάν (Wuhan), το οποίο θεωρείται ως το πρότυπο σκληρού lockdown παγκοσμίως.
Επιπρόσθετα, τα σκληρά lockdown που εφαρμόζονται στην Ελλάδα, είναι από τα πλέον παρατεταμένα, αφού ως σήμερα έχουν εφαρμοστεί στη χώρα μας δύο περίοδοι σκληρών (καθολικών) lockdown, συνολικής διάρκειας έξι μηνών.
Καθώς τα αποτελέσματα των διαδοχικών και παρατεταμένων σκληρών lockdown στον τομέα της υγείας κρίνονται από αρνητικά έως απογοητευτικά, αρχίζει να ομολογείται ανοιχτά η πλήρης αποτυχία και η αναποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοιού. Το ακόμα πιο επώδυνο όμως είναι ότι η εφαρμογή σκληρών και ακραίων Κυβερνητικών μέτρων/πολιτικών μέσω των lockdown επιφέρει επιπρόσθετες καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, την ανεργία, τη κοινωνία, καθώς και τη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών.
Ακολούθως παρουσιάζονται μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία για την έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον τρόπο υπολογισμού του Δείκτη Αυστηρότητας των Κυβερνητικών μέτρων για τον Covid-19, τα οποία αποτυπώνουν το πολύ σκληρό, καθολικό και πολύμηνο lockdown που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.
1. Δείκτης Αυστηρότητας του Πανεπιστημίου Οξφόρδης (Covid-19: Stringency Index)
Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξε τον Δείκτη Αυστηρότητας των Κυβερνητικών μέτρων για τον Covid-19 (Covid-19: Stringency Index), ο οποίος αξιολογεί τον αριθμό και την αυστηρότητα των Κυβερνητικών μέτρων/πολιτικών για την αντιμετώπιση της λεγόμενης «πανδημίας» του κορωνοιού για πάνω από 180 χώρες. Για τον υπολογισμό του χρησιμοποιούνται οι εξής εννέα μετρικές:
α) Κλείσιμο σχολείων,
β) Κλείσιμο χώρων εργασίας,
γ) Ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων,
δ) Περιορισμοί στις δημόσιες συγκεντρώσεις,
ε) Κλείσιμο των μέσων μαζικής μεταφοράς,
στ) Απαιτήσεις διαμονής στο σπίτι,
ζ) Δημόσιες ενημερωτικές εκστρατείες/καμπάνιες,
η) Περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις και
θ) Διεθνείς ταξιδιωτικοί έλεγχοι.
Ο Δείκτης Αυστηρότητας μιας ορισμένης ημέρας υπολογίζεται ως η μέση βαθμολογία των εννέα μετρικών, κάθε μια από τις οποίες έχει τιμή μεταξύ 0 και 100. Η υψηλότερη βαθμολογία δείχνει μια αυστηρότερη απόκριση (δηλαδή 100 = αυστηρότερη απόκριση).
2. Ένα από τα σκληρότερα lockdown στην υφήλιο και το σκληρότερο στην Ευρώπη
Στις 28 Φεβρουαρίου 2021, ο Δείκτης Αυστηρότητας των Κυβερνητικών μέτρων στη χώρα μας εκτοξεύθηκε στο 88,89, ενώ στις 17 Μαρτίου 2021, ο Δείκτης Αυστηρότητας για την Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στο 87,96. Οι Πίνακες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκαλύπτουν ότι σύμφωνα με αυτές τις μετρήσεις, για το χρονικό διάστημα 28 Φεβρουαρίου 2021 έως τις 12 Απριλίου 2021:
α) Η Ελλάδα εφαρμόζει ένα από τα πέντε σκληρότερα lockdown παγκοσμίως.
β) Η χώρα μας εφαρμόζει το σκληρότερο lockdown σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στις 15 Μαρτίου 2021 η Ελλάδα βρέθηκε ακόμα και στη δεύτερη θέση του σχετικού καταλόγου με τα σκληρότερα lockdown της υφηλίου, ενώ στην πρώτη θέση του καταλόγου βρισκόταν ο Λίβανος. Συγκεκριμένα, οι χώρες με τα αυστηρότερα/σκληρότερα κυβερνητικά μέτρα παγκοσμίως, όπως αποτυπώθηκαν στον Πίνακα του Δείκτη Αυστηρότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (με ημερομηνία μέτρησης 15 Μαρτίου 2021), ήταν οι ακόλουθες:
Δείκτης Αυστηρότητας (Government Response Stringency Index)
α) Λίβανος: 92,59
β) Ελλάδα: 88,89
γ) Βενεζουέλα: 87,96
δ) Ουρουγουάη 87,04
ε) Μαυρίκιος: 87,04
3. Έξι μήνες σκληρού (καθολικού) lockdown
Η Ελλάδα βρίσκεται υπό καθεστώς σκληρού (καθολικού) lockdown και σκληρών Κυβερνητικών μέτρων/πολιτικών, για συνολικό χρονικό διάστημα άνω των έξι μηνών. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας έχουν εφαρμοστεί δύο περίοδοι παρατεταμένων και σκληρών lockdown, ενώ η δεύτερη περίοδος σκληρού lockdown ακόμα δεν έχει τερματιστεί και εξακολουθεί να εφαρμόζεται ως και σήμερα.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δίνει τα παρακάτω αποκαλυπτικά στοιχεία για τις δύο περιόδους σκληρού (καθολικού) lockdown στη χώρα μας:
α) Πρώτη περίοδος σκληρού (καθολικού) lockdown
Διάρκεια: 41 ημέρες (23 Μαρτίου 2020 – 3 Μαΐου 2020).
Δείκτης Αυστηρότητας: 84,26.
Η πρώτη περίοδος σκληρού lockdown διήρκησε 41 ημέρες και είχε σταθερό Δείκτη Αυστηρότητας 84,26. Ξεκίνησε στις 23 Μαρτίου 2020, δηλαδή δύο ημέρες πριν τον εορτασμό της Εθνικής και Θρησκευτικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, έφτασε στην κορύφωσή του την Μεγάλη Εβδομάδα και τερματίστηκε δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα. Αυτό το διάστημα, έπειτα από βλάσφημες αποφάσεις των Πολιτικών αρχόντων και τη σύμπλευση και αρωγή της διοικούσας Εκκλησίας (Διαρκούς Ιεράς Συνόδου), εφαρμόστηκαν ανήκουστα και βλάσφημα μέτρα στους Ιερούς Ναούς. Επιπρόσθετα, για πρώτη φορά στην Εκκλησιαστική Ιστορία οι Ιερές Ακολουθίες διακόπηκαν εντελώς και ακολούθως αποφασίστηκε το κλείδωμα των θυρών των Ιερών Ναών και η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών χωρίς την παρουσία πιστών, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη ενός σύγχρονου διωγμού των χριστιανών.
β) Δεύτερη περίοδος σκληρού (καθολικού) lockdown
Διάρκεια: 5 μήνες (7 Νοεμβρίου 2020 – Σήμερα).
Δείκτης Αυστηρότητας: 78,80 – 88,89.
Από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έως σήμερα, δηλαδή πέντε συνεχόμενους μήνες, εφαρμόζεται στην Ελλάδα ένα πολύμηνο, παρατεταμένο και πολύ σκληρό (καθολικό) lockdown.
Τους πρώτους 3,5 μήνες αυτής της δεύτερης περιόδου σκληρού (καθολικού) lockdown, ο Δείκτης Αυστηρότητας των Κυβερνητικών μέτρων κυμαινόταν από 78,80 έως 84,26.
Στις 28 Φεβρουαρίου 2021 και ενώ τα αποτελέσματα στον τομέα αντιμετώπισης της πανδημίας αποκάλυπταν ότι τα αυστηρότατα μέτρα εγκλεισμού και περιορισμού όχι μόνο δεν έφερναν κανένα αποτέλεσμα αλλά χειροτέρευαν την κατάσταση, η Ελλάδα αποφάσισε να εφαρμόσει ένα ακόμα πιο σκληρό lockdown, εκτοξεύοντας τον Δείκτη Αυστηρότητας στο 88,89. Επίδοση, η οποία κατέταξε την Ελλάδα πρώτη στη Ευρώπη και μέσα στην πρώτη τριάδα παγκοσμίως στον πίνακα των χωρών με τα αυστηρότερα lockdown.
Στις 17 Μαρτίου 2021, ο Δείκτης Αυστηρότητας για την Ελλάδα σταθεροποιήθηκε στο 87,96, κατατάσσοντας τη χώρα μας μέσα στην πρώτη πεντάδα στον πίνακα των χωρών με τα αυστηρότερα lockdown στην υφήλιο.
4. Ένα από τα σκληρότερα και πλέον αναποτελεσματικά lockdown παγκοσμίως
Στις 5 Νοεμβρίου 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι από τις 7 Νοεμβρίου η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες σκληρού (καθολικού) lockdown για χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Όμως, έπειτα από διαδοχικές εξαγγελίες και παρατάσεις το χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων μετατράπηκε σε ένα παρατεταμένο, κυλιόμενο, σκληρό, καθολικό lockdown χρονικής διάρκειας πέντε μηνών, το οποίο ως σήμερα τουλάχιστον δεν έχει τερματιστεί.
Στις 6 Νοεμβρίου 2020 (δηλαδή μια ημέρα πριν ξεκινήσει η δεύτερη πολύμηνη περίοδος σκληρού lockdown και το Δείκτη Αυστηρότητας Κυβερνητικών μέτρων να ανεβαίνει στο 78,80), ο παγκοσμίως καταξιωμένος καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας, επιστημών, δεδομένων και στατιστικής και διευθυντής του κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης, με δημόσια τοποθέτηση του έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την αναποτελεσματικότητα των lockdown στην αντιμετώπιση του Covid-19. Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία το συστημικών και αμυδρά αμειβόμενων εγχώριων ΜΜΕ είτε απομόνωνε πλήρως ανάλογες θέσεις διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης των μέτρων εγκλεισμού και καθολικών lockdown, είτε τις απαξίωνε με κάθε τρόπο.
Στις 13 Φεβρουαρίου 2021 και ενώ το δεύτερο πολύ σκληρό lockdown διένυε ήδη τον τρίτο μήνα εφαρμογής του (με το Δείκτη Αυστηρότητας Κυβερνητικών μέτρων να βρίσκεται στο 81,48), ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης αναδείκνυε με γραφήματα ότι η Ελλάδα είχε ήδη ένα από τα σκληρότερα και από τα πλέον αναποτελεσματικά lockdown παγκοσμίως. Ταυτόχρονα αποκάλυπτε ότι το πολύ σκληρό lockdown, που εφαρμοζόταν στην Ελλάδα, ήταν αντίστοιχο με αυτό της Γουχάν (Wuhan), το οποίο θεωρείται ως το πρότυπο σκληρό lockdown και το οποίο είχε Δείκτη Αυστηρότητας αντίστοιχο με αυτό της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης παρουσιάζοντας το διάγραμμα με τη διακύμανση του Δείκτη Αυστηρότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Government Stringency Index) στη χώρα μας, δήλωνε χαρακτηριστικά:
[31:28] «Ακούω πάρα πολλές συζητήσεις, για να κάνουμε πιο σκληρό lockdown. Η Ελλάδα έχει εδώ και τρεις μήνες παρατεταμένο, σκληρό lockdown, με δείκτη Οξφόρδης, όπως θα δείτε στο «Government Stringency Index» γράφημα, 80 και παραπάνω. Το lockdown του Γουχάν (Wuhan), που θεωρείται ως το πρότυπο σκληρό lockdown, έχει ένα αντίστοιχο δείκτη 80. Πρακτικά, λοιπόν, είμαστε σε Γουχάν. Τώρα θα μου πείτε, δεν μπορεί να έρθει ο Κινέζος να σου πει ότι «θα σου κλειδώσω την πόρτα» ή «θα σε πάρω και θα σε βάλω κάπου, που δεν θα μπορείς να δεις την οικογένειά σου». Όντως, όμως, συνολικά η εικόνα είναι ένα πολύ σκληρό lockdown. Η Ελλάδα έχει ένα από τα σκληρότερα και από τα πλέον αναποτελεσματικά lockdown στην υφήλιο».
Στις 28 Φεβρουαρίου 2021, η κυβέρνηση της Ελλάδος όχι μόνο δεν χαλάρωσε/ακύρωσε το σκληρότατο/καθολικό lockdown που ήδη είχε φθάσει το επίπεδο της Γουχάν (Wuhan) αλλά εξήγγειλε ακόμα πιο σκληρά και αυστηρά μέτρα εγκλεισμού και περιορισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο του Δείκτη Αυστηρότητας (lockdown) και την σταθεροποίησή του στην ιλιγγιώδη τιμή του 88,89, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα ως τη χώρα με το τρίτο σκληρότερο lockdown στην υφήλιο και το σκληρότερο στην Ευρώπη.
Έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο ασφυκτικών μέτρων, καθώς και παρατεταμένων πολύ σκληρών και αναποτελεσματικών lockdown (εκ των οποίων το δεύτερο ακόμα δεν έχει τερματιστεί), η χώρα ακολουθεί ένα δρόμο δίχως επιστροφή. Η συστηματική νεοταξική αποδόμηση και διάλυση της χώρας από τις κατευθυνόμενες εγχώριες δυνάμεις με τη βοήθεια των ελεγχόμενων και αμυδρά αμοιβόμενων μέσων προπαγάνδας (ΜΜΕ) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η τρομολαγνεία, ο εκφοβισμός και η χειραγώγηση βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οτιδήποτε θυμίζει Πίστη ή Πατρίδα πολεμείται λυσσαλέα και λοιδωρείται. Η «Νέα Κανονικότητα» που επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων δείχνει το αδυσώπητο πρόσωπο της, σε μια χώρα που βρίσκεται υπό (και σε) καταστολή.
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Δείτε σχετικά:
– Στυγνή ομολογία και φρίκη
– ΚΟΡ_on_ΟΪΟΣ: Εγγυάται ο emβολιαsmος τη θεμελιώδη αρχή του Ιπποκράτη περί “ωφελέειν ή μη βλάπτειν”;
– Παράνομες οι ρήτρες του συμβολαίου της AstraZeneca
– Απαγορεύονται οι παρενέργειες
– Πρώην αντιπρόεδρος της Φάϊzεr: Δεν χρειάζεται em_βολ_io για την Κό.vid dekaεννιά
– κ. Κωνσταντίνος Βαθιώτης (καθηγητής της Νομικής), Επιχείρηση σκλαβιά… [ΒΙΝΤΕΟ]
– Το τέλος της επιστήμης
– Πειραματισμός σε ανθρώπους και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
– Μήνυση για το σκάνδαλο του κορονοϊού
– Pasquale Mario Bacco: Η ομολογία ενός ιατροδικαστή