π. Θεόδωρος Ζήσης
«Δεν επιθυμώ να με φυλάτε εσείς αλλά εγώ να σας φυλάω» Παναγία η Πορταΐτισσα: Συναξάριον και θαύματα [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]
22 Απρ 2021
Ὁμιλία τοῦ πρωτοπρεσβυτέρου Θεοδώρου Ζήση
“«Μένε μεθ’ ημών των δούλων σου, μένε αεί ω Πορταΐτισσα ένδοξε, και μη χωρισθής από της ποίμνης σου πώποτε, τα ημών παραβλέπουσα πταίσματα»”…
Ἐπιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Ἀναδημοσιεύουμε ἀπό τό Ἰστολόγιο Κατάνυξη
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Την Τρίτη της Διακαινησίμου, την Λαμπροτρίτη, η Εκκλησία μας εορτάζει μαζί με τους Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαο και Ειρήνη, την παράδοξον έλευσιν της Παναγίας της Πορταΐτισσας, στο Άγιον Όρος, τέτοια μέρα το έτος 1004. Στο βίντεο που ακολουθεί, ο σεβαστός π. Θεόδωρος μας περιγράφει από πού ήρθε και πως έφτασε εκεί αυτή η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας.
Κατά τον 9ο αιώνα, επί της βασιλείας του αυτοκράτορος Θεοφίλου του εικονομάχου, εξαγριώθηκε ο διωγμός εναντίον των αγίων εικόνων. Οι ορθόδοξοι προσκυνητές των αγίων εικόνων παραδιδόταν σε τιμωρίες και βάσανα, οι άγιες εικόνες απορρίπτονταν έξω από τους ναούς και κατακαίονταν. Είχε στείλει ο αυτοκράτορας κατάσκοπους σε όλες τις πόλεις και τα χωριά και όπου έβρισκαν εικόνες τις κατέστρεφαν.
Εκείνο τον καιρό στα μέρη της Νικαίας, ζούσε κάποια πλούσια, ευσεβής και ενάρετη χήρα, η οποία είχε ένα μοναχοπαίδι. Είχε δε μια θαυματουργή εικόνα προς την οποία είχε ιδιαίτερη πίστη και ευλάβεια. Οικοδόμησε στην αυλή του σπιτιού της μικρή εκκλησία, στην οποία έθεσε την εικόνα αυτή και προσευχόταν εκεί θερμώς. Οι κατάσκοποι του αυτοκράτορα έφτασαν και στο σπίτι της γυναίκας αυτής και όταν είδαν αυτό τον θησαυρό, της είπαν απειλητικά ή να τους δώσει χρήματα ή αλλιώς θα την τιμωρούσαν μέχρι θανάτου. Η χήρα υποσχέθηκε να τους δώσει την επόμενη μέρα το ποσό που ζήτησαν και οι φιλάργυροι άνθρωποι συγκατατέθηκαν να περιμένουν μέχρι την άλλη μέρα.
Αφού έφυγαν οι στρατιώτες, η χήρα με τον υιό της ήρθαν στην εκκλησία τη νύχτα και επί πολλές ώρες προσευχόταν μπροστά στην αγία εικόνα με θέρμη και δάκρυα. Μετά με πολύ τρόμο, μετέφερε την αγία εικόνα στον αιγιαλό και εκεί πάλι με κατάνυξη παρακαλούσε την Βασίλισσα, την Παναγία, να τους λυτρώσει από την οργή του αυτοκράτορα και να γλυτώσει την εικόνα της από τον καταποντισμό στη θάλασσα. Λέγοντας αυτά έβαλε την εικόνα στην θάλασσα και είδε ένα έργο θαυμάσιο: Η αγία εικόνα δεν έπεσε στο νερό, αλλά στάθηκε όρθια και έτσι φερόταν πάνω στα κύματα κατευθυνόμενη προς δυσμάς. Παρηγορήθηκε η χήρα από το θαύμα αυτό, ευχαρίστησε τον Κύριο και την Πανάχραντη Μητέρα Του, και μετά ζήτησε από τον γιό της να φύγει προς την Ελλάδα για να γλυτώσει από την οργή του αυτοκράτορα. Ο γιός της υπάκουσε, την αποχαιρέτησε, έφυγε και πήγε στην Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Άγιον Όρος, όπου έγινε Μοναχός.
Για το πού και πως κρυβόταν η εικόνα μέχρι να φθάσει στο Άγιον Όρος, γνωρίζει μόνον ο Θεός. Μετά τον θάνατο του Μοναχού, ένα απόγευμα είδαν οι Μοναχοί της Ι. Μ. Ιβήρων επάνω στην θάλασσα, πύρινο στύλο ο οποίος έφθανε μέχρι τον ουρανό. Το όραμα αυτό εξακολούθησε για αρκετές μέρες και νύχτες, γι’ αυτό ήρθαν όλοι οι Μοναχοί από τις γύρω Μονές και τότε είδαν ότι ο πύρινος στύλος στεκόταν πάνω από μία εικόνα της Θεοτόκου, που βρισκόταν όρθια πάνω στη θάλασσα.
Οι Μοναχοί δεν μπορούσαν να τη φτάσουν γιατί όσο πλησίαζαν, τόσο η εικόνα απομακρυνόταν. Αυτό γινόταν γιατί η Θεοτόκος είχε από πριν εμφανιστεί σε έναν ερημίτη, τον Γαβριήλ, και του είπε με ποιόν τρόπο θέλει να πάει στο Μοναστήρι.
Έγινε όπως ζήτησε η Παναγία και τοποθετήθηκε στο ναό όπου επί τρία μερόνυχτα οι μοναχοί έψαλλαν δοξολογίες προς την χάρη της, αλλά την επόμενη μέρα ο καντηλανάφτης δεν την βρήκε στη θέση της. Μετά από πολλές ώρες έρευνας, οι αδελφοί την βρήκαν στο τείχος, πάνω από την πόρτα της Μονής. Την έφεραν και πάλι στο καθολικό όμως την επομένη πάλι έλειπε και τη βρήκαν πάλι στην ίδια θέση πάνω από την πόρτα. Αυτό έγινε πολλές φορές. Η Θεοτόκος φανερώθηκε στον ερημίτη Γαβριήλ και του είπε να πει στους αδελφούς να μη την ενοχλούν στο εξής γιατί δεν επιθυμεί να φυλάσσεται από αυτούς αλλά θέλει να τους φυλάγει, όχι μόνο στην παρούσα ζωή αλλά και στη μέλλουσα. Είπε επίσης ότι όσο βλέπουν οι Μοναχοί την εικόνα της να βρίσκεται σε αυτή τη θέση στο Μοναστήρι, η χάρη και το έλεος του Υιού της, δεν θα εκλείψουν από το Άγιον Όρος.
Οι Μοναχοί χάρηκαν με αυτά που τους είπε ο Γαβριήλ, έχτισαν και παρεκκλήσιο στην πόρτα της Μονής και έθεσαν την εικόνα σε εκεί. Από τότε μέχρι σήμερα, πάνω από χίλια χρόνια, διαμένει η εικόνα στον τόπο αυτό τον οποίο διάλεξε η Θεοτόκος. Γι’ αυτό λέγεται Πορταΐτισσα. Όλα αυτά τα χρόνια γίνονται πολλά θαύματα και εμφανίσεις της Παναγίας μας. Μερικές από αυτές τις πολύ ωραίες και χαριτωμένες διηγήσεις μας μεταφέρει στη συνέχεια ο π. Θεόδωρος.
Ας παρακαλούμε κι εμείς την χάρη της με τα λόγια του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη: «Μένε μεθ’ ημών των δούλων σου, μένε αεί ω Πορταΐτισσα ένδοξε, και μη χωρισθής από της ποίμνης σου πώποτε, τα ημών παραβλέπουσα πταίσματα».
π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ – Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης – Κυριακή 19 Απριλίου 2015 (24/4/2015)
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra